Gönderen Konu: 205 tork'lu d4d motorun, 190 torklu d4d motora göre tork farkı nasıl sağlanmış ?  (Okunma sayısı 7087 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
205 tork'lu d4d motorun, 190 torklu d4d motora göre tork farkı nasıl sağlanmış ? ne gibi farklılıklar ile tork artışı sağlanmış, bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa... sadece yazılım farkı mı yoksa motor elemanlarındaki farklılıklar mı ? selamlar
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
  Bildiğim kadarı ile motorun genel yapısı tamamen aynı. Sadece 205Nm. lik versiyonda, 190Nm. likten farklı olarak, Değişken Geometrili Turbo ve buna uygun Ecu Programı mevcut.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
sadece yazılım farkı olmasını ümit ediyordum ama... öyle olsaydı servisten 205 torka sahip yazılımı yükletmeyi düşünebilirdim. orijinal olmayan geliştirme ve müdahaleleri uygulatmayı pek uygun görmüyorum. 205 torku bu şekilde elde etmek daha güzel olurdu diye düşünüyorum. 
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  Değişken Geometrili Turbo'nun bir çok yönden faydaları var bence. Ama modifiye konusunda bende sana katılıyorum, sırf program modifiyesi ile bu durum sağlanabilse idi güzel olurdu. Tabi yine sağlanabilir ama başka noktalarda ödün vermek gerekebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Önceki d4d lerin 190 Nm lik tork değerinden ziyade, torkun 1850 devirden daha az devirlerde çok hızlı azalmasından memnun değilim. Yüklü kalkışlarda rampalarda biraz can sıkıyor. Güçsüz kalıyor ve sonuçta yüksek devirlerle kalkmak gerektiriyor ki bir dizel motordan normalde bu beklenmez. Yeni d4d lerin tork eğrisi nasıl acaba? 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol"
  • 10 kere teşekkür edildi
Önceki d4d lerin 190 Nm lik tork değerinden ziyade, torkun 1850 devirden daha az devirlerde çok hızlı azalmasından memnun değilim. Yüklü kalkışlarda rampalarda biraz can sıkıyor. Güçsüz kalıyor ve sonuçta yüksek devirlerle kalkmak gerektiriyor ki bir dizel motordan normalde bu beklenmez. Yeni d4d lerin tork eğrisi nasıl acaba?  

toyota sanırım bu eksikliği gördükten sonra motor da gereken iyileştirmeyi yaptı.  ancak yine de bence yetersiz. kullandığım için söylüyorum. vw nin son geliştirdiği 1.6 tdi motor 90 ve 105 hp olarak iki versiyonu var. 230 ve 250 nm tork üretiyorlar ve de maximum torka sadece 1500 devirde ulaşıyor  bu motorlar. Bu durum dizel motordan keyif almayı sağlıyor.
“Ne söyleyeyim?” diye düşünmek, “Niçin söyledim?” diye düşünmekten hayırlıdır.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
evet bir toyota ci olarak malesef 240 nm 109 bg.lik (volvo s-40 1,6d) bir aracin kullanım zevkini vermiyor,
Ama uzun yolda gayet guzel 6.nci vites farki.
kazasiz saglikli gunler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
evt PSA nın ortak üretimi olan 1.6 109 hp 240 nm lik bu motor, volvo, ford, pegeout, citroen, mazda vs. bir çok firma tarafından kullanılıyor. gerçekten gerek ekonomi gerekse performans bakımından çok iyi. aynı zamanda sağlam.
Toyota mutlaka bir gün böyle bir motor yapacak ama ne zaman olur onu bilemiyorum. Bana kalırsa fiat ın yaptığı gibi 1.6 120 hp 300 nm tork bir motor yapsa tadından yenmez. madem bu kadar geç kaldı yapmışken rakiplerinden daha iyi olmalı.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
arkadaşlar motorların kağıt üzerindeki ve yeni piyasaya çıkmış otolardaki performansı sizi yanıltmasın ,mühim olan bu motorların 300-400 bin kilometrelerdeki topyekün araçlardaki performansı.Alfa motorlarının biraz eskidiği zaman  sahiplerini  ne hallere düşürdüğünü gözardı etmemek lazım.toyotanın bütün tiplerinin eski modellerinin ikinci elinin yüksek olması motorlarının dayanıklı ve verimlerinin sürekli olmasındandır.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
2008 d-4d aracımın performansından çok memnunum.Başka araçlarla karşılaştırmak yerine ,bu motordan bu performansı sağlayabilen mühendisleri kutluyorum.Toyota istese kralını yapar.Ama gerek yok.O zaten kral.TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  Toyota'da da çok farklı dizel motorlar mevcut ama bunlar Türkiye şartları için pek de uygun değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
2008 d-4d aracımın performansından çok memnunum.Başka araçlarla karşılaştırmak yerine ,bu motordan bu performansı sağlayabilen mühendisleri kutluyorum.Toyota istese kralını yapar.Ama gerek yok.O zaten kral.TOYOTA.

Hakan Bey, biraz hoş bir tesadüf  olmuş ama inanın , siz bu mesajınızı yazmadan evvel bu konu üzerinde şunları yazmayı düşünüyordum sonra araya iş girdi ertelemiştim. Şunu yazacaktım "  Bu 1.4 d4d motorun tork yapısı Istanbul'un birçok yokuşunda hele bazı amansız rampalarında epey sıkıntı verir , ama düz bir yer için mesela Konya için çok iyidir " diyecektim . baktım siz sorun yok yazmışsınız , yeriniz de KONYA gözüküyor:) .  Deresi tepesi olmayan bir çok şehir var buralarda araç kaldırmak sorun değil  , debriyaj yıpratmak zor. Konya için eskiden " el freni bile çekilmiyor " diye tabirler vardı , bilenler hatırlar.

Ben de genelde aracımdan memnunum. İyi günler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 132 kere teşekkür etti
Hakan Bey, biraz hoş bir tesadüf  olmuş ama inanın , siz bu mesajınızı yazmadan evvel bu konu üzerinde şunları yazmayı düşünüyordum sonra araya iş girdi ertelemiştim. Şunu yazacaktım "  Bu 1.4 d4d motorun tork yapısı Istanbul'un birçok yokuşunda hele bazı amansız rampalarında epey sıkıntı verir , ama düz bir yer için mesela Konya için çok iyidir " diyecektim . baktım siz sorun yok yazmışsınız , yeriniz de KONYA gözüküyor:) .  Deresi tepesi olmayan bir çok şehir var buralarda araç kaldırmak sorun değil  , debriyaj yıpratmak zor. Konya için eskiden " el freni bile çekilmiyor " diye tabirler vardı , bilenler hatırlar.

Ben de genelde aracımdan memnunum. İyi günler

Seydişehir'de yaşıyorum.Rakımı Konya'dan yüksek.Erzurumluyum.Erzurumda da kullandım.Şehir içinde dik rampalar da bazen düşük vites istediği bir gerçek. Fakat bu aracın yetersiz olduğu anlamına gelmez.Benzinli aracın 3. vitesle gittiği yeri 4. vitesle gidebilen bir araç olduğunu biliyoruz. Uzun yolda rampalar da müthiş bir araç.Arazi yapısına göre vites isteyen(benzinli araçlara göre farklı),bazen vites seçimini zorla kendi belirleyen(başka vitese atarsan inat eden,gitmem diyen) ama kullanımı bence çok zevkli bir araç.Ayrıca rakip dizellere göre sessiz bir araç.Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Ben çok dik yokuşlarda yüklü (5 kişi +bagaj)  denedim. çekiş problemi hiç olmadı aslında. belkide 205 tork olmasının buna katkısı olabilir. Bir önceki versiyon (190 tork) araç sahipleri çekişle ilgili sıkıntılarından bahsetmişlerdi. Servis çalışanları bu konudaki şikayetlerin araç torkunun yükseltilmesi ile bittiğini söylemişlerdi aracı alırken.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 132 kere teşekkür etti
Ben çok dik yokuşlarda yüklü (5 kişi +bagaj)  denedim. çekiş problemi hiç olmadı aslında. belkide 205 tork olmasının buna katkısı olabilir. Bir önceki versiyon (190 tork) araç sahipleri çekişle ilgili sıkıntılarından bahsetmişlerdi. Servis çalışanları bu konudaki şikayetlerin araç torkunun yükseltilmesi ile bittiğini söylemişlerdi aracı alırken.
190 tork bile yeterli,tabi 205 tork daha iyidir.Güç artırımı ve 6 ileri vites önemli bir iyileştirme.Daha güçlü ve biraz daha az yakan araç.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Durmuş olan aracı hareket ettirdikten sonra genelde sorun yok yokuşta da yok.  1800-3000 devir arası çok iyi , ama yokuştayken  orta veya tam yüklü durmuş olan araç dur kalk trafikte biraz sorun oluyor, debriyaj fazla yıpratıyorsunuz. Sizin elinizde yeni broşür varsa buradaki tork/güç grafiğini ( doğrusunu basmışlarsa tabii ki) eskisiyle kıyaslayarak  850-2000 devir arasındaki farkı görebiliriz. Sitedeki grafik sanırım hala eskisi. Gerçi çok ufak buyutlu bir grafik bastıkları için doğru değerleri okumak da hayli zor. Elimdeki 2008 veya 2009 da aldığım  Corolla broşüründe bile dizelin grafiği yanlış basılmış , benzinlininkini dizel diye koymuşlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  Turbo ve özellikle dizel motorlarda bu gibi durumların olması, hatta eski tip turbo beslemeli benzinlilerde dahil. Bunun ortadan kaldırmanın, daha doğrusu etkisini hafifletmenin en iyi yolu, değişken geometrili turbodur. Az basınçtaki egzoz gazından da bu şekilde optimum seviyede yarar sağlanmaya çalışılır. Diğer bir seçenek ise yüksek hacimli motordur.