Gönderen Konu: Kotalı ADSL kullanıcılarının dikkatine  (Okunma sayısı 2189 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
Kotalı ADSL kullanıcılarının dikkatine
« : Mayıs 02, 2010, 21:28:15 »
Kotalı ADSL kullanıcılarının en büyük şikayetlerinden ya da sorunlarından biri kotanın nedensiz yere dolup, taşmasıdır.
Eğer siz de “Neden kotam bu kadar çabuk doluyor” diyenlerdenseniz, bu yazıyı dikkatli okumalısınız.
Belki size ekstra kota sağlamayacak, ama kotanızın neden dolduğunu öğrenmenize katkı sağlayacak.
ADSL kullanıcılarının çoğu interneti genellikle; gazete okumak, haberleri takip etmek, alanlarıyla ilgili araştırma yapmak için kullanırlar. Türkiye’de bu kişilerin hemen hepsi de kotalı ADSL kullanmaktadı r. Mevcut kotanın bu işleri yapmakla dolması neredeyse imkansızdır. Eğer ben de bunları yapıyorum ama kotam yine de doluyor diyorsanız, bir de aşağıdaki listede yazdıklarıma bakın. Bunlardan bir ya da birkaçı sizde de varsa, kotanızın dolmaması mümkün değil.

MSN’de görüntülü ve sesli görüşme yapıyor musunuz?
Ne yazık ki çoğu kimse MSN’deki görüntülü sohbetin ne kadar kota yediğinin farkında değil. Görüntülü sohbet sırasında saniyede 64 Kbit veri alışı olmakta. Eğer günde 1 saat görüntülü sohbet yapıyorsanız, bunun maliyeti aylık yaklaşık 850 MB’dir.

Facebook veya Videoizle veya Youtube’da video izlemeye bayılıyor musunuz?
Hayatımıza girdiğinden beri bağımlılık yapan (en azından benim için) Youtube ne yazık ki tam bir kota düşmanı. Eğer günde 5 dakikalık 10 video izliyorsanız, sıkı durun, bunun maliyeti aylık tam 3 GB. Çünkü Youtube’daki 5 dakikalık bir video kotanıza 10 MB olarak yansıyor. Başka sitelerden izlediğiniz videoları da buna ekleyebilirsiniz, örneğin MetaCafe, MyNet ve haber sitelerindekileri.

İnternet üzerinden radyo ya da TV izlemek hobiniz mi?
İnternette birçok TV ve radyo yayını bulunmakta bunları izlediğinizde ya da dinlediğinizde kotanız büyük bir hızla eriyor olacaktır. Düzgün bir radyo yayını genellikle 64 Kbit üzerinden TV yayını ise en az 256 Kbit üzerinden yapılmaktadır. Bunun anlamı 1 saatlik kullanımda radyo 28 MB, TV ise 115 MB kotanızdan çalıyor demektir.

Bilgisayarınızda iyi bir Anti-virüs ve Anti-Spy programı var mı?
Bu programlar da ne diyorsanız, bence hemen öğrenin. Bilgisayarına bulaşmış olan bir virüs ya da casus yazılım, arka planda bağlantınızı kullanıyor olabilir ve sürekli bir yerlerden bir şeyler indiriyor olabilir. Eğer durup dururken internet bağlantı simgesi sürekli işlem yapıyor görünüyorsa bir şeyler ters gidiyor olabilir. Hemen bir AV ve AS ile sisteminiz taratmalısınız.

Güncellemeler kontrol altında mı?
Windows ya da bilgisayarınızda kurulu olan programların bazıları internet üzerinden kendilerini güncellemek isterler. Genellikle bu özellikleri aktif olur ve kullanıcıyı çoğu zaman uyarmadan bazen de güncellemeleri indirdikten sonra uyararak güncelleme işlemini yapabilirler. Benim tavsiyem başta Windows’un olmak üzere kullandığınız programların (belki AV’leri bunun dışında tutabiliriz) güncelleme özelliklerini manuel’e (elleye) getirmenizdir.

Kablosuz modeminizin güvenliği güven de mi?
Siz de kablosuz modem kullananlardan mısınız? Peki modeminizin güvenlik ayarlarını yaptınız mı? Yapmadıysanız çok büyük bir tehlike altında olabileceğinizi biliyor musunuz? Bağlantı hırsızı komşunuz, sizden habersiz kablosuz bağlantınızı kullanıyor olabilir. Forumlarda bununla ilgili birçok mesaja rastlayabilir, kablosuz modemleri aramak için programlara ulaşabilirsiniz. Tehlike sadece kablosuz modem vasıtasıyla bağlantınızın kullanılıp, kotanızın dolması değildir. Esas tehlike, bu bağlantı üzerinden suç işlenmesidir. Bilişim suçlarının çoğu IP adresi ile tespit edilmektedir. Sizin modeminiz üzerinden yapılan bütün bağlantı ve işlemlerden siz sorumlusunuz. Bu nedenlerden mutlaka en kısa zamanda anlayan birinden yardım alıp, kablosuz modeminizin güvenlik ayarlarını yaptırınız.

Download yaparken indirdiğiniz dosyaların boyutlarını kontrol edin
Bir dakikalık bir mp3 dosyası 1 MB, bir dakikalık ham video dosyası 10 MB, DivX formatında bir film 700 MB, yüksek çözünürlüklü bir BMP resim dosyası 1 MB, JPEG resim dosyası 100-200 KB yer kaplar. Bu miktarları göz önüne alarak, indirdiklerinizin toplam boyutlarını hesaplamalı, indirme işlemine onay vermeden önce de boyutlarını kontrol etmelisiniz?

Kullandığınız kota miktarını ay sonunda mı kontrol ediyorsunuz?

Kotanızı sık sık kontrol etmek, olası olumsuz durumları zamanında tespit edip, çözüm üretmenize yardım edecektir. Bu işlem için Telekom’un adslkota.ttnet. net.tr adresini kullanabilirsiniz.

Şunu kesinlikle unutmayın, açtığınız her internet sayfası, indirdiğiniz her dosya, izlediğiniz her video, resim, dinlediğiniz her müzik kotanızdan belli bir miktar götürmektedir. Kotanızı doldurmamak için her şeyi dengeli kullanmalı ve kota kullanımınızı sürekli kontrol altında tutmalısınız.

Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Toyota Club Türkiye

Kotalı ADSL kullanıcılarının dikkatine
« : Mayıs 02, 2010, 21:28:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir kere TOYOTA, hep TOYOTA
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Kotalı ADSL kullanıcılarının dikkatine
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2010, 21:40:54 »

sınırsıza geçtim rahat ettim.

Nisan downloadım  32,4 GB.
Yumuşak huylu isem kim demiş uysal koyunum; kesilir belki ama çekmeye gelmez boynum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 03, 2010, 07:58:18 »
4GB sınırlı var, ne yaparsam yapayım kotayı aşıyoruz :D En son faturam 51 TL gelmiş :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 03, 2010, 08:06:18 »
hayatımız kotalı olmuş adsl kotalı olsa nolur? belki bu ay geçmem ümidiyle her ay kotalıya devam ediyorum ve sadece 1 ay kotayı aşmadım. onda da bilgisayarımda 15 gün problem vardı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 03, 2010, 08:28:24 »
4GB sınırlı var, ne yaparsam yapayım kotayı aşıyoruz :D En son faturam 51 TL gelmiş :)
abicim sınırsız 49tl, geç rahatla, hem stres yapmaz, hem cebe dost.
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 29, 2010, 21:20:52 »

Kotayı kullanıyorum bazende aşıyorum. benim anlamadığım ise  neden hala ev telefonu ve adsl ikisine birden fatura ödemek zorunda kalıyorum. Kullanmadığım ev telefonunu her ay en az 19 lira fatura geliyor 3g modem düşünüyorum ondada sorunlar var ne yapacağım kararsızım:(
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • türkayınki..
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '06
« Yanıtla #6 : Haziran 29, 2010, 21:34:26 »
bu noktada bişeyden bahsetmek istiyorum. 4 gb kotalı kullanıyoruz. 12 ayın 6 ayında da rahat kotayı geçiyoruzdur. ama şöle bi durum var insanlar pek bilmediği. kotayı aşsanız bile ödeyeceğiniz faturanın bir maksimum değeri var, bu da şöle hesaplanıyor. kendi hızınızdaki sınırsız internetin %25 fazlasını geçemiyor. bu nedenle biz evde sınırsız kullanırmış gibi kullanıyoruz. 4 gb da kalmışsak one göre uygun faturamızı ödüyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • AE101
« Yanıtla #7 : Haziran 29, 2010, 21:42:06 »
bende kotalı kullanıyordum adsl i bağlattığımda kotalı olarak aldım neymiş aylık 19,90 mı ne ödeyecektim 3 ay boyunca :)
o üç ay boyunca 40 dan aşağı gelmedi ondan sonra minimum 55 maksimum 70 geldi en sonunda tepem attı (tabi tepem attı derken 1.5 yıl kullandıktan sonra :D) direk çevirdim kotasıza :)
By OuZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 29, 2010, 22:00:47 »
Kotasızın 1 adım ötesi netlimitsiz, kablomayla bağlantılı olmak üzere  7 7.5 Mbps civarında hız alıyorum, 15 GB geçildiğinde 512 kbps olacağı iddaa edilen bağlantıdan ayın 16'sından bugüne olan periyotta minimum 120 GB download yaptım,
Bir iddaaya göre ayın 15'inde kota kontrol var abartılı aşılmadıysa hız düşmüyor. Bilen fikri olan?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 29, 2010, 22:57:54 »
valla eğer öyle ise hemen geçerim :D Ben de aylık 100GB üstü trafik yaptığımdan hiç bakmamıştım bile o tarifeye.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 29, 2010, 23:33:41 »
1mb varken 60 civarında gezinebiliyordum maksimum, netlimitsiz kullanıp hiç hızı düşmemiş arkadaşlarım var İstanbul'da, lakin bir süre sonra Telekom uyancaktır diyorum, o vakte kadar tekrar hızı 2 katına çıkaralım kampanyası yaparlar :D
Genelde Telekomun huyudur aldığı paradan kesmez hızı artırır, 50 TL 2Mbps bağlantı fena olmaz sanki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '11
  • 120 kere teşekkür etti
  • 222 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 29, 2010, 23:48:16 »
geçen ay 22 gb kullanmışım en fazla 47 gb kullanmıştım en az da 17 gb :D
2011 Auris Sport
Atiker Nanofast, Eibach Pro-kit, Philips LumiLeds 5000k(farlar), Photon Xenon Effect 5000k(sisler), Cree Led 6000k (uzunlar), Amerikan Park(ayna ve sinyaller), Ayna Altı Kartalgöz Led, Ayakaltı Aydınlatma

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Haziran 30, 2010, 10:00:34 »
:islik:
50 TL 2Mbps bağlantı fena olmaz sanki.
Benimki öyle idi aslında, Smile ile ilk 6 ay 2mbit 37TL idi, şimdi 60 küsür oldu.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 30, 2010, 10:06:42 »
Ben NET limitsize geçtim onun için kotayı dert etmiyorum. Download işini ay sonunda abarttığımdan dolayı limit aşımı nedeni ile hız düşümü oluyorsa bile ben fark etmiyorum.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • 34 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Haziran 30, 2010, 11:55:11 »
ot gibi yaşıyorum... kotayı aşmayı bırak kalan bölümü sizlere devretsem keşke.....
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '11
  • 120 kere teşekkür etti
  • 222 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 30, 2010, 12:00:22 »
:islik:Benimki öyle idi aslında, Smile ile ilk 6 ay 2mbit 37TL idi, şimdi 60 küsür oldu.
maşşallah. haziran ayı baya güzelmiş :D
2011 Auris Sport
Atiker Nanofast, Eibach Pro-kit, Philips LumiLeds 5000k(farlar), Photon Xenon Effect 5000k(sisler), Cree Led 6000k (uzunlar), Amerikan Park(ayna ve sinyaller), Ayna Altı Kartalgöz Led, Ayakaltı Aydınlatma

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Haziran 30, 2010, 12:13:10 »
Alper ne yaptın öyle, hosting hizmeti mi vermeye başladın :D
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Haziran 30, 2010, 13:07:29 »
2.0 TB hard disk satın aldım

Bir de sözde diziler falan tatile girdi :D

Asıl neden kardeşimin gelmesi, eleman 1980ler dizileri koleksiyonu yapıyor...
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Haziran 30, 2010, 14:00:51 »
Dip not: Skype, msn deki görüntülü aramadan daha fazla kota yiyor. Net bilgim yok ama tecrübeyle sabit.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Haziran 30, 2010, 15:45:46 »
Dip not: Skype, msn deki görüntülü aramadan daha fazla kota yiyor. Net bilgim yok ama tecrübeyle sabit.
evet ama 2 kat fazla kota yese bile kalite 3 kat daha iyi :)
İnsanlar 10'a ayrılır