sorun mu değilmi anlamadım, bu gün aracı gaza basmadan sadece debriyajdan ayağımı yavaş yavaş çektiğimde rahatlıkla kalktığını anladım tekrar tekrar denedim yine stop etmeden ve titremeden kalkıyor birde sanki eskiye nazaran üstte kavrıyor.

Bu şekilde aracın kalkması normaldir Adem.
Pedal üstte mi kavrıyor, aşağıda mı? Normal debriyaj balata testi (şu hafif rampa çıkarken son vitesde ve düşük hızda gaza basınca devir ve hız ibresini izlediğin) yapabilirsin.
ne demek istediğinizi anlamadım hakan bey ?
Debriyaj balata testi konusunu mu Deniz bey?
Hafif bir rampayı ve 50-60Km/s. gibi hızlarda çıkarken, araç en üst viteste gaz verilir. Eğer devir saati yükseliyor ancak bunla orantılı olarak hız yükselmiyorsa debriyajda kaçırma vardır. Devir saatinin yükseldiği oranda aracın hızınında artması umulur eğer sistem sağlıklı ise.
Bu şekilde aracın kalkması normaldir Adem.
Pedal üstte mi kavrıyor, aşağıda mı? Normal debriyaj balata testi (şu hafif rampa çıkarken son vitesde ve düşük hızda gaza basınca devir ve hız ibresini izlediğin) yapabilirsin.
Hakan inan ben bunu bilmiyordum yani böyle bir iddiaya girsem ben stop eder derdim ve anlaşıan kaybedecekmişim öğrenmenin yaşı yok

birde parantez içindeki cümlenden şunu anladım devir yükselirken hızlanma aynı oranda olmuyorsa balata gelmiştir. peki gazı köklememe rağmen hem devir zor hızlanıyor hemde hız ibresi aynı yavaş ise sorun nedir o zaman
ne kadar doğru bilmiyorum ama bizim bi hyundai vardı ilk onda görmüştüm şaşırmıştım sonra bi tanıdık dediki bu sistem bataklık veya çok çamur olan yerler için yapılmış arabaya gaz vermeden ayak debriyajdan çekilirse hareket etmeye başlar yani araba kaymadan düzgünce kalkabilir
Hakan inan ben bunu bilmiyordum yani böyle bir iddiaya girsem ben stop eder derdim ve anlaşıan kaybedecekmişim öğrenmenin yaşı yok
birde parantez içindeki cümlenden şunu anladım devir yükselirken hızlanma aynı oranda olmuyorsa balata gelmiştir. peki gazı köklememe rağmen hem devir zor hızlanıyor hemde hız ibresi aynı yavaş ise sorun nedir o zaman 
O zaman motora genel bir bakım yapmak lazım bence.

Ama yokuşun eğimi ve aracın gücüde önemli tabi.
Zaten debriyajda kaçırma varsa dediğim testi uyguladığında, devirin çok rahat şekilde arttığını farkedersin. Ancak araç hızlanmakta ağır kalır.