(Belki bilmeyen arkadaşlar vardır diye yazıyorum.)
Noterler işlemleri (temelde) iki türlü yaparlar.
-Düzenleme şeklinde
-Onaylama şeklinde.
Şimdi biz bir araç alıp satacağımız zaman vekaletname çıkartmak için ne yapıyoruz. Bir notere gidiyoruz kimliğimizi ve vekalet verilecek kişilerin bilgilerini veriyoruz. Katip de bilgisardaki standart bir metinin boşluklarını doldurup kağıda basıyor. Sonrasında imza onay. Bu düzenleme şeklinde işlem oluyor ve ödediğimiz paranın 23 lirası YAZIM ücreti (bkz. makbuz)
Ama; internetten bulacağınız vekaletname örneklerinden yararlanarak kendiniz yazıp/düzenleyip iki kopya çıkartarak (arkasına kimlik fotokopisini de basın) "İMZALAMADAN" notere götürün. Noter metindeki bilgilerle kimliğinizdeki bilgileri karşılaştıracak ve önünde size imzalatacaktır. Sonrasında imza, onay. Ama bu sefer yazma değil KARŞILAŞTIRMA bedeli alacaktır (3TL).
Aradaki fark 20TL cebinizde kalacaktır.
Bu tüm ihbarname, ihtarname, taahhüthame, ibraname gibi belgeler için de geçerlidir.
Başka bir husus da şu:
Düzenleyeceğiniz metinlerde yaptıracağınız işten fazla yetki olmamasına dikkat edin. Standart metinlerde gereksiz ve fazla yetkilendirmeler var. Gereğinden fazla olanları çıkartın.
Bir de en yukarıya süre belirtilirse iyi olur. Satış veya alım işileminin kaç gün süreceği bellidir. O kadar süre ile sınırlandırın.