Gönderen Konu: ABS Nedir.Ne işe yarar?  (Okunma sayısı 9905 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: ABS Nedir.Ne işe yarar?
« Yanıtla #20 : Mayıs 07, 2010, 00:55:03 »
ABS fren mesafesini uzatır diyen arkadaşlar tamamen bilimsellikten uzak yorumlarla tamamen duygusal konuşuyorlar. yada ABS si olmayan araç hiç kullanmamışlar.
Aynı tip arabayla aynı koşullarda yapılmış onlarca doktora ve master tezleri mevcut, ABS kesinlikle frenleme mesafesini kısaltır. farklı araçlarla farklı ağırlıklarda farklı hızlarla farklı mevsim koşullarında bunun yorumu yapılamaz.
Ayrıca kar buz çakıl vb her türlü koşulda ABS, aracı frenleme esnasında bir PATEN olmaktan çıkarır. en önemli görevide budur, Siz kışın kayan ayakkabı giymek istermisiniz. İşte ABS aracın kaymayan ayakkabısıdır. Buz üzerinde frenleme mesafesi elbette kaygan zeminden dolayı uzayacaktır ABS siz bir araç buz üzerinde kayar durmaz ABS li araç geç durur ama durur.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mayıs 07, 2010, 00:55:03 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mayıs 07, 2010, 08:34:57 »
  Kusura bakmayın, size tam olarak katılamıyorum.
 Abs ile aracın lastikleri arasında hiç bir ilişki dolayısı ile ayakkabı benzetmesinin bir anlamı yoktur bana göre. Yani Abs aracın zemini daha iyi tutmasını sağlamaz. Zemine tutunan lastiklerdir.
 Bilhakis bazı üst düzey arazi araçlarında, kimi zemin şartlarında frenlemenin uzamaması için Abs manuel olarak devre dışı bırakılabilir. Zaten standart araçlarda da Abs her daim devrede değildir. Abs, sürücüye, kaçınma manevrası yapma imkanı sağlayan bir sistemdir. Abs, sadece belli frenlemelerde ve belli şartlarda fren mesafesini konvansiyonel sisteme göre kısaltır. Ancak genel itibari ile Abs her daim, konvansiyonel fren sistemli benzer araca göre fren mesafesini kısaltır diyemeyiz.
 En iyi frenaj, lastiklerin kızaklama noktasına en yakın dozda frenlendiği ancak kızaklamanın olmadığı frenlemedir. Bunuda standart bir sürücüye nazaran Abs gibi sistemler daha iyi yapabilir.
 Abs sistemleride son zamanlarda oldukça gelişmiştir ve artık pedal geri tepmeleri hissedilmeyecek boyutlara inebilmiştir. Bu da olumlu bir gelişmedir.

Kısacası değişen şartlara göre fren mesafeside değişebilir ve bu yüzden Abs'yi fren mesafesini kısaltan bir sistem olarak görmemeliyiz, Abs, bizler için kaçış manevrası imkanı sağlayan bir sistemdir. Tabi kaçılabilecek alan varsa. Bu yüzden kurallara ve trafiğin el verdiği ölçülere uygun hızlarda seyretmek, bu gibi sistemlere güvenerek idealden daha hızlı gitmemek gerekir. Bu ise ayrı bir tartışma konusudur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ....
« Yanıtla #22 : Mayıs 07, 2010, 09:43:08 »
düşük hızlarda(30-40km gibi) ve kuru zeminde aracın lastiklerini kitlesem bile abs ye oranla çabuk durduğunu düşünüyorum. yüksek hızlar için bilemem. bir de dikkatimi çeken birşey oldu; ulus-sincan hattında yoğun olarak çalışan halk otobüslerindeydim, bir gün öncesinden kar yağmıştı ve yolun kenarları buzluydu. araç fren yaparak durağa yaklastığında, sağ tek tekeri buzun üstüne geldiğinded abs devreye girdi ve aracın yavaşlaması önemli ölçü de azaldı. normal sistem bir fren olsaydı sağ teker kızaklamasına rağmen sol teker asfalta tutunarak daha kısa bir sürede durabilcekti..
1998-1.3-xe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #23 : Mayıs 07, 2010, 11:40:44 »
  Kusura bakmayın, size tam olarak katılamıyorum.
 Abs ile aracın lastikleri arasında hiç bir ilişki dolayısı ile ayakkabı benzetmesinin bir anlamı yoktur bana göre. Yani Abs aracın zemini daha iyi tutmasını sağlamaz. Zemine tutunan lastiklerdir.
İyide kayan lastik yere tutunmaz. Lastiğin kaymaması önemli. dolayısıyla tekerleği kaydırmayan abs dir.
Bilhakis bazı üst düzey arazi araçlarında, kimi zemin şartlarında frenlemenin uzamaması için Abs manuel olarak devre dışı bırakılabilir.
Bu ifadeye kaynak gösterseydiniz çok iyi olurdu.
frenleme mesafesinin uzatılmamasını hangi bilimsel açıklamaya göre yapmışlar merak ettim açıkcası çok inandırıcı değil.
Zaten standart araçlarda da Abs her daim devrede değildir.
Çok doğru bir tespit, araç kızaklama noktasına geldiğinde frenleme mesafesinin uzamaması için her lastik için ayrır ayrı devreye girer.

En iyi frenaj, lastiklerin kızaklama noktasına en yakın dozda frenlendiği ancak kızaklamanın olmadığı frenlemedir.
Çok güzel bir ifade ama kaymayan ayakabı misali [/quote]

ulus-sincan hattında yoğun olarak çalışan halk otobüslerindeydim, bir gün öncesinden kar yağmıştı ve yolun kenarları buzluydu. araç fren yaparak durağa yaklastığında, sağ tek tekeri buzun üstüne geldiğinded abs devreye girdi ve aracın yavaşlaması önemli ölçü de azaldı. normal sistem bir fren olsaydı sağ teker kızaklamasına rağmen sol teker asfalta tutunarak daha kısa bir sürede durabilcekti..
Tamamen yanlış bir yaklaşım. Asfalt üzerindeki tekeriniz için kızaklama noktasına gelmemişse abs zaten devereye girmez. eğer aracınızın en az bir tekeri tutunmak için yeterli zemine sahip olsaydı böyle düşünmeyecektiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Rampada Görüşelim (İnerken değil Çıkarken) :)
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Mayıs 08, 2010, 14:48:33 »
çok yavaş hızda (özllikle megane 2 de bizzat test edildi) ani fende gerçekten duramıyor araç.
demesini söyle yaptık  10-15 km hızla ani ve seert fren yaptıık ve araç yavaş frende 2m kadar mesafede duruyorken 3m.ye kadar uzadı mesafe
ToYoToYoTa ToYoToYoTa Sigara İçirmem İçinde Asla ToYoTA.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Mayıs 08, 2010, 19:20:01 »
ABS fren mesafesini uzatir, bu tartisilacal bir konu bile degil.ABS'nin amaci fren mesafesini kisaltmak degil zaten.Kaygan yolda giderken fren yapilmasi gerektiginde yol uzerinde kalinmasina, arac hakimiyetine yardimci olan bir sistem.

Yeni araclarda nasil emin degilim ama buyuk ihtimalle ayni mantik vardir. 94 model arabamda sensorlerden birisi arizali.Degistirtmedim.Onun yerine ABS sistemine giden kablolari yerinden cikardim.Simdi ABS'siz suruyorum.Istemeyenler yeni arabalarda da bu sistemi devre disi biraktirabilirler diye dusunuyorum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mayıs 09, 2010, 00:38:59 »
  Açıkçası çok derin bir konu. Çeşitli şekillerde, lehte ve aleyhte bir çok postulat ortaya konabilir. Açıkçası bu durum hakkında net bir karar verebilmek için, uygun test ortamı sağlanıp, uygun koşullarda deey yapılması gerekir. Farazi olarak konuşuyorum; bence kimi şartlarda Abs fren mesafesini kısaltacaktır, kimi şartlarda ise uzamasına sebep olacaktır.
 Abs sistemi ile ayakkabı benzetmesinin hala tam doğru olduğunu düşünmüyorum, çünkü bence araçtaki lastikler ayakkabıya karşılık gelmektedir. Tabi bu benim görüşüm.

Diğer yandan, eğer Abs her daim fren mesafesini kısaltsa idi, sürekli devrede olurdu ve her şarttaki frenlemede, fren sistemi Abs ile birlikte çalışırdı.