Gönderen Konu: ABS Nedir.Ne işe yarar?  (Okunma sayısı 10391 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 250
  • Model Yılı: '15
  • 68 kere teşekkür etti
  • 287 kere teşekkür edildi
ABS Nedir.Ne işe yarar?
« : Nisan 15, 2010, 16:54:36 »
 ABS (Anti-Lock Braking System)
            Sisteminin Çalışması     
    ABS, kullanıldığı taşıtın kararlılığını, manevra ve durma yeteneğini artırabilen bir fren sistemidir. Dört-tekerlek ABS, tekerlek kilitlenmesini önleyerek, sürücülere acil frenleme durumlarında kararlılık ve yön kontrolü sağlamaktadır. İlk kez 1936 yılında Almanya’da geliştirilen ve patenti alınan ABS, Almanca “antiblockiersystem.” teriminden kısaltılmıştır ve İngilizcesi de benzer anlamdaki Anti-lock Brake System dir.
     ABS, her tekerleğin yakınında dönme hızını algılayarak tekerleklerin çekiş kaybettiği ve kilitlenmek üzere olduğunu algılayan sensörlere sahiptir. Elektronik kontrol ünitesi (ECU- Electronic Kontrol Unit) bu sinyalleri değerlendirerek, fren basıncını değiştirmek yoluyla tekerlek kilitlenmesini önleyen hidrolik kontrol ünitesine (HCU- Hydraulic Kontrol Unit) komutlar gönderir.
ABS nasıl çalışır?
Sürücü dört-tekerlek ABS ‘li bir taşıtın fren pedalına sertçe bastığında, sistem otomatik olarak fren basıncını dört tekerlekte düzenleyerek, tekerlek kilitlenmesini önlemek üzere her tekerleğin fren basıncını bağımsız olarak ayarlar. ABS, frenleri saniyede 18 defa kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır.

Dört tekerlek ve iki arka tekerlek ABS’lerin farkı
Dört-tekerlek ABS, acil durma koşullarında taşıt kararlılık ve geliştirilmiş manevra yeteneğini sürdürmek için tasarlanmıştır. Dört-tekerlek ABS donatılmış bir taşıtta frenleme sistemi, dört tekerleğin her birinde tekerlek kilitlenmesini önleyerek, sürücüye geliştirilmiş yönlendirme kontrolü sağlamak için frenleme basıncını düzenler.
Arka-tekerlek ABS ise, daha çok kamyonet, minibüs ve spor taşıtlarda görülmekte ve sadece arka tekerleklerin tekerlek kilitlenmesini önlemek için kullanılmaktadır. Bu sistem sürücüye doğrultu kararlılığını sürdürmek ve taşıtın arkasının yanlara kaymasını önlemekte yardımcı olmaktadır. Arka-tekerlek ABS sistemlerinde ön tekerleklerin hâlâ tıpkı geleneksel frenlerdeki gibi kilitlenme eğilimi vardır. Eğer kilitlenme olursa, sürücü fren pedal basıncını ön tekerleklerin tekrar dönmeye başlamasına yetecek kadar azaltmalıdır. Böylece sürücü taşıtı yönlendirebilir.
ABS’nin çalıştığı nasıl anlaşılır?
ABS’lerin çoğunda sistemin etkin hale gelmesi sürücü tarafından anlaşılabilmektedir. Sürücü mekanik bir ses duyar ve bazı basınç dalgalanmalarını veya fren pedalının sertliğinin daha da arttığını hisseder. Gürültü işitildiğinde veya basınç dalgalanmaları hissedildiğinde, ayağın fren pedalında tutulması önemlidir. Sert basınç uygulamasına devam edilmelidir.
ABS ile yapılması ve yapılmaması gerekenler
Uygun kullanılması halinde dört-tekerlek ABS güvenli ve etkin bir frenleme sistemidir. Maksimum güvenlik ve sistemin tüm avantajlarından yararlanmaları için, sürücülerin ABS sistemlerinin nasıl çalıştığını doğru olarak bilmeleri ve uygulamaları gerekmektedir. Bu kurallar aşağıda sıralanmıştır:
Ayağınızı frenin üzerinde tutun

Yönlendirme yaparken dört-tekerlek ABS’nin uygun çalışmasını sürdürmek için fren üzerinde sert ve sürekli basıncı koruyun. Fren pedalı salınımlar yaparken bile freni pompalamaktan kaçının. Ancak, arka-tekerlek ABS ile donatılmış taşıtlarda, ön tekerleklerin geleneksel frenler gibi kilitlenme eğilimi vardır. Eğer kilitlenme olursa, sürücü taşıtı yönlendirebilmek için, fren pedal basıncını ön tekerleklerin tekrar dönmeye başlamasına yetecek kadar azaltmalıdır.

Durmak için yeterli mesafe bırakın
İyi koşullarda öndeki taşıtlar üç saniye, kötü koşullarda daha fazla süre geriden takip edilmelidir.
ABS ile sürüş pratiği yapın
ABS çalışırken meydana gelen basınç dalgalanmalarının nasıl hissedildiğini öğrenin. Acil frenleme yapmak için boş alanlar ve park yerleri uygun olabilir.
Aracın kullanım kataloğuna bakın
ABS ile ilgili ilave sürüş bilgileri için aracın kataloğuna bakmayı ihmal etmeyin.
ABS’li taşıtı çılgınca kullanmayın
ABS’li taşıt size virajları hızlı dönme, şeritleri ani değiştirme veya ani manevralar yapma hakkı vermez. Bu tür davranışlar ne uygun ne de güvenlidir.
Frenleri pompalamayın
Dört tekerlek ABS’li taşıtlarda freni pompalamak, sistemi açıp kapatmaktadır. ABS frenleri sizin yerinize otomatik ve çok daha hızlı oranda pompalamakta ve iyi yön kontrolü sağlamaktadır.

Direksiyonu unutmayın
Dört tekerlek ABS, acil frenleme durumunda sürücünün yön kontrolü yapmasını sağlar. Yönlendirme sırasında taşıt tam olarak duruncaya kadar, ayağınızı fren pedalına sertçe basılı olarak tutun. Ayağınızı fren pedalından ayırmayın zira bu ABS’yi ayırır. ABS ile frenleme sırasında yönlendirme yeteneğiniz olsa bile, taşıtınız kaygan yolda kuru yoldaki kadar keskin dönemeyebilir. Arka-tekerlek ABS’li taşıt kullanan sürücüler dikkatli ve sertçe fren yapmalı ve tekerleklerin kilitlenmeye başladığını hissettiklerinde, basıncı bir miktar azaltmalıdırlar.
Mekanik gürültüler ve/veya küçük pedal titreşimlerinden paniklemeyin
ABS-donatılmış taşıtla fren yaparken meydana gelen mekanik gürültüler ve/veya küçük pedal titreşimlerinden paniklemeyin. Bu koşullar normaldir ve sürücünün ABS’nin çalıştığını anlamasını sağlar.
ABS genellikle geleneksel frenlerden daha çabuk durdurur ancak, fizik kanunlarını değiştiremez
ABS genellikle ıslak yüzeylerde ve buzlu veya sertleşmiş kar kaplı yollarda iyi frenleme sağlayabilmektedir. Her ne kadar genellikle geleneksel sistemlerdeki sert frenlemede karşılaşılan tehlikeli tekerlek kilitlenmesi kadar olmasa da, kumlu çakıllı yollarda veya yeni yağmış kardaki frenlemede durma süreleri daha uzun olabilir

Toyota Club Türkiye

ABS Nedir.Ne işe yarar?
« : Nisan 15, 2010, 16:54:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ynt: ABS Nedir.Ne işe yarar?
« Yanıtla #1 : Nisan 15, 2010, 17:10:04 »
teşekkürler bilgiler için
kimi adam vardır itibar etmek lazım sözüne
kimi adam vardır çakmak lazımdır gözüne

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 15, 2010, 17:18:56 »
  Güzel paylaşım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 64 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 15, 2010, 20:48:41 »
Geçenlerde arkadaşlarla bu konu açılmıştı. Araçlarıyla bir kaza yapmışlardı ve suçlu olarak ABS fren sistemini gösteriyorlardı. ABS'nin aslında o kadar da iyi birşey olmadığını söylediler. Hatta bazı araçlarda ABS'yi devre dışı bırakan bir düğme olduğunu bile söylediler.

Ben böyle birşey olamayacağını, hatta piyasadaki tüm markaları gezip gördüğümü, buna benzer birşeye rastlamadığımı söyledim. Sonrasında biraz araştırdım bazı modifiyeciler araçlarına böyle bir düğme takıyormuş. Ofroad durumlarda aracın kaymasını istediklerinde veya taşlı çakıllı arazide devre dışı bırakıyorlarmış.

Gerçi bu kadar uğraşmalarına gerek yok. Başıma tesadüfen geldiği için biliyorum. Bir gece şehirlerarası yolda önemli sigortalardan biri attı. Ben de aynı değerde başka bir sigortayı aktardım (Yedek sigorta koymayan üreticilere lanet olsun). O da attı. Meğer aldığım sigorta ABS'ninmiş. Valla 100km gittim gece vakti korka korka birşey olacak diye. Sonra bir elektrikçi buldum da taktım yenisini.

ABS'nin bir açıklamasını da kısaca ben yapayım:

ABK yoksa teker kilitler, aracı lastikle yol arasındaki sürtünme durdurur.
Bu ise yolun ve lastiklerin durumuyla doğrudan ilgilidir.
Islak, kumlu, çamurlu, buzlu, tırtıklı, mıcırlı oluşuna göre frenleme mesafesi değişir. Hele terekin biri diğerinden farklı zeminde ise durum felaket olur.

ABS ise yol ve lastik ne olursa olsun aracı "etkili olarak" balata ile disk/kampana arasındaki sürtünme ile durdurur. Yani şartlar ne olursa olsun sürtünme değeri sabit olduğundan frenleme ile ilgili beklenmedik bir durumla karşılaşmazsınız. Dolayısıyla aracın kontrolünü de kaybetmemiş olursunuz.
Ford Focus 3 Titanium Smart TECHNO...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 15, 2010, 22:01:06 »
özer bey, ben de freni pompalarsanız abs devre dışı kalır diye biliyorum. hiç denemedim sadece duydum.
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 64 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 15, 2010, 22:24:23 »
özer bey, ben de freni pompalarsanız abs devre dışı kalır diye biliyorum. hiç denemedim sadece duydum.
Bilinçli olarak denemedim ama ben sürekli pompalayarak frenleme yaparım. Öndeki araçla mesafe olsa bile kısa sürede durmak bazen iyi olmuyor. Malum arkadan gelenin durumunu bilmemiz mümkün değil.

İki hafta kadar önce yine öndeki araçla mesafe vardı ve pompalayarak (3-4 kez) durdum son basmama ABS takırtısını duydum. Arkadaki buna rağmen duramadı voltranı oluşturduk akşam akşam.
Ford Focus 3 Titanium Smart TECHNO...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 15, 2010, 22:43:11 »
tezim çürüdü sanırım. bu arada geçmiş olsun.
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Nisan 16, 2010, 07:58:47 »
  Abs. sistemli araçlarda fren pompalanmaz, pompalama Abs. sistemini devre dışarı bırakabilir. Konvansiyonel tip fren sistmelerinde pompalama tavsiye edilirdi. Ayrıca İleri Sürüş Teknikleri bölümümüzde doğru fren uygulaması paylaşımları mevcuttu.
 Her zaman, öndeki trafiğin aniden durabileceğini hesaba katıp, öncelikle arkadan gelen sürücüleri fren pedalına dokunarak uyarmak faydalı olur, ancak Abs. sistemli araçalrda bu asla pompalama şeklinde olmamalıdır. Hatta kimi araçlarda güvenlik amacı ile, sert frenlemede fren lambaları ile aynı anda dörtlü ikaz lambalarıda yanmaktadır. Bu sistem aracınızda yoksa, sizde manuel olarak dörtlü ikaz lamablarını devreye sokabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 270000
  • Model Yılı: '09
  • 25 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 16, 2010, 08:41:15 »
Verdiğiniz bilgiler için hepinize çok teşekkür ederim. Kendimi "usta" söför saydığımdan kamyoncular gibi sürekli olarak motor freni kullanırdım, ABS'nin bana fazladan bir faydası olamayacağını düşünür ve daha çok acemiler ve bayan şöförlere faydası olacağına inanırdım.  Allah'a şükür bu güne kadar öyle kötü bir olayda yaşamadım ama yazdıklarınızdan sonra ABS'ye olan saygım arttı.   
Bu arada merak ediyorum: ABS 2nci DÜnya Savaşı sırasında bombardıman uçaklarında kullanılmak üzre icat edildiği halde arabalarda yaygınlaşmak için niye 90'lara kadar bekletildi acaba?
Fransız arabası sevmem, seveni de sevmem. Kahrolsun Fransız arabaları!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Nisan 16, 2010, 08:54:04 »
  Bence en önemli sebep, yan sektörlerinde gelişmesi. Yani kullanılan materyallerin ucuzlaması vs. Bugün de üst segmentte kullanılan bir çok özellik, yarın alt segmentlere geçmekte. Yarının teknolojileri de aslında bugünden genel olarak planlanmış durumda, tabi ticari sebepler, kullanılan materyallerin gelişmesi ve ekonomiklik, güvenilirlik gibi nedenler bu süreyi belirliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #10 : Nisan 16, 2010, 10:22:05 »
abs'nin temel amacı sürücüye sert frenaj anlarında bile direksiyon hakimiyeti vermektir. özer beyinde dediği gibi her zaman rotor ve balata sürtünmesi ile aracı durdurmaya çalışmaktadır.
güvenlik, düzgün lastik aşınımı gibi faydalarının yanında gevşek zeminde frenajlarda (kar, mıcır vb) fren mesafesini uzatabilmektedir.
ben aracımda istediğim zaman abs'yi devre dışı bırakabilecek bir düğme olmasını isterdim şahsen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Nisan 16, 2010, 15:41:59 »
  Bazı arazi araçlarında Abs'yi devre dışı bırakan düğmeler mevcut. Ancak bu sadece arazi kullanımında tavsiye edilir ve arazi kullanımı için bazı durumlarda bir mecburiyettirde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 270000
  • Model Yılı: '09
  • 25 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 17, 2010, 09:40:09 »
  Bence en önemli sebep, yan sektörlerinde gelişmesi. Yani kullanılan materyallerin ucuzlaması vs. Bugün de üst segmentte kullanılan bir çok özellik, yarın alt segmentlere geçmekte. Yarının teknolojileri de aslında bugünden genel olarak planlanmış durumda, tabi ticari sebepler, kullanılan materyallerin gelişmesi ve ekonomiklik, güvenilirlik gibi nedenler bu süreyi belirliyor.

Doğru; güzel tesbit. Bu arada bu konu üzerine biraz daha araştırma yaptım ve enteresan bilgilere ulaştım. Otomobillerde uygulanan ilk ABS 1960'larda Formula 1 aaçlarında denenmiş, sonra da yasaklanmış(FIA malum!). Seri üretim otomobillerdeki ilk örneği ise 1972 yılında Mercedes'in lüks bir modelinde opsiyonel olarak sunulmaya başlanmış.
Fransız arabası sevmem, seveni de sevmem. Kahrolsun Fransız arabaları!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹiq. ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ iʞuɐs
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 17, 2010, 11:45:09 »
ABS li fren sisteminde araç normalden daha uzun mesafede durduğunu biliyorum.Abs nin tek amacının direksiyon hakimiyetini kaybetmemek olarak düşünüyorum.
Corolla Comford d-4d
nazar etme ne olur, kredi çek seninde olur.
http://tinyurl.com/24m2rfs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Nisan 17, 2010, 12:09:00 »
ABS fren sistemi, kuru ve ıslak zeminde klasik fren sistemlerine göre daha kısa bir duruş mesafesi sağlamakta ve aracın kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Sadece çakıl, kum, kar gibi gevşek zeminlerde lastikler kilitlenmediği için fren mesafesini uzatmakta fakat yine de aracın kontrolünü arttırmaktadır. ABS ile ilgili en büyük risk, sürücülerin bu sisteme aşırı güvenmeleri dolayısıyla araçlarını agresif kullanma durumlarıdır.

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹiq. ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ iʞuɐs
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 17, 2010, 12:24:05 »
ABS (Anti-Blokier System yani kızaklamayı önleme sistemi) kaygan zeminlerde frenleme sırasında, tekerleklerinin kilitlenerek aracın kontrolden çıkmasını önlemek için geliştirilmiştir.ABS'li araçta fren sistemi fren basıncını kısa aralıklarla azaltıp çoğalttığı için tekerlekler kilitlenmez ve direksiyon hakimiyeti kaybolmaz. Sürücü panik halinde frene bastığında bile direksiyonun hakimiyetini kaybetmez ve ayağını frenden kaldırmadan engelin etrafından dolaşabilir. Fren duruş mesafesini kısaltmak, ABS fren sisteminin asıl geliştirme amaçları arasında değildir. Ancak kaygan zeminde kilitlenmeyi önlediği için ABS'siz bir otomobile göre daha kısa mesafede duruş sağlayabilmektedir

gelelim kuru zemine

kuru zeminde olaylar daha farklıdır. Eğer koşullar uygun ise (lastik ve süspansiyon yapısı, zemin ısısı, zeminin tozlu ve mıcırlı olmaması) ve optimum tutunma direnci sağlanabilirse, ABS'siz bir otomobille yapılan kazık frende tüm fren gücünü zemine aktarmak mümkün olacak ve ABS'siz aracın, ABS'li bir araçtan daha kısa sürede durabilme ihtimali ortaya çıkacaktır. Oysa ABS'li araçta tekerlek kilitlendiğinde fren basıncı bir miktar azaltıldığından, tekerleğin kısa bir süreyle dönmesine izin verilmekte ve fren duruş mesafesi uzamaktadır

Tabi her bilgi doğru olacak diye bir kaide yok bende bir yerden alıntı yaptım. Bu yazıyı yazanı bağlar. benim söylemek istediğim kuru ve asfalt zemindi.Sonuçta ABS nin gerekli ve faydlı bir sistem olduğuna inanıyorum
Corolla Comford d-4d
nazar etme ne olur, kredi çek seninde olur.
http://tinyurl.com/24m2rfs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #16 : Nisan 17, 2010, 12:56:19 »
iyi bir profesyonel sürücü ve sürücüye göre iyi ayarlanmış bir fren sistemi abs'yi durma mesafesinde yenecektir.
fia'nın zamanında ve halen abs'yi yarışlarda yasaklamasının sebebide budur, sürücü kendi yeteneği ile iyi fren yapacak ve lastiklerini yıpratmaktan koruyacaktır, diğer türlü en iyi yazılımı yükleyen en iyi freni yapan olacaktı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mayıs 06, 2010, 21:48:51 »
abs fren mesafesini uzatır ama yüksek hızla gelırken ani frenlerdede direksıyon hakımıyetını kaybettırmez...birde istanbulda bostancı minübüs hattında bütün minübüscülerin abs devre dısı nedenıde arabayı kaydırıyor dedıler bende kaydırmaz aksine kaymadan durdurur dedım şöför bana senın yasın kadar şöförlüğüm var dedi kaç kere kaydırdı ben bılmıyommu dıyo :)
Opel VecTRa C 2oo5 Comfort
Toyota CoroLLa E12 2004 Sol...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Starlet GT Turbo
  • Araç: Starlet
« Yanıtla #18 : Mayıs 06, 2010, 22:05:37 »
Bazı sti larda fln ( V- Spec olandı galiba ) ABS iptali yapıyorlar. Yarış araçlarında kullanım gereği olmadığı için. Kendi aracımdada ABS olduğunu 1.5 sene sonra farkettim biraz garipsedim acaba bazen çalışmıyormu diye. Pompalayarak kullanmış olabilrim yada çok hassas kullanıyorumdur. ABS genelde işe yarayan bir sistem güzel paylaşım
||||  Got Boost ?  ||||  No More V-TEC !  ||||

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Rampada Görüşelim (İnerken değil Çıkarken) :)
  • Araç: Avensis
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 06, 2010, 22:21:41 »
bence tek başına değil esp (vsc) ile daha fazla anlam ifade ediyo

o minübüscü de kendi açısından doğru söylemiş sonuçta fiziksen bir olay fren yaptığımızda biyandan da manevra yaparsak ileri itme gücü aracın tamamına uygulandığı ve ön kısımı aracın bir tarafa kontollü şekide yana doğru çekildiği arka taraf hala ileri gitmeye çalıştığı için.Lastik ağırlık durumuna görede savrulma kaçınılmaz olur esp (vsc) bu savrulmayı kısmen azaltan bi durum oluşturur. bence:)
ToYoToYoTa ToYoToYoTa Sigara İçirmem İçinde Asla ToYoTA.....