0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
...şu yüksek viteste aracın yokuş aşağı kayması olayına yapılan bazı yorumları okuyunca şaşırdım. aracın ağırlığına ve yokuşun dikliğine göre tekerlerin motoru döndürmesinden daha mantıklı ne olabilirki. hatta orada kontak açık olsa araç çalışır ve devam eder.
ABS'nin tersi gibi bişey o zaman bu, kalkışta patinaj korkusu olmadan tam gaz vermek mümkün. (?)
Sistemin özelliğine göre, patinaja düştüğü anda sistem müdahale edip patinajı önleyebilir. Ancak bu durumda hızlı kalkış hayal olur. Özellikle rampa çıkışlarında ve kalkış anında, özellikle lastiklerden birisi kaygan yüzeyde, diğeri nispeten daha çok tutunan yüzeyde ise, patinaj aracın bir yöne doğru (yüzeyin kaygan olduğu) yönelmesine ve yoldan çıkmasına neden olabilir. Çekiş kontrol sistemi bunu da önler.
Sistem güzelmiş Mehmet ama çekişin olduğu aks grubu algılamalarının faydalarını anladım fakat çekişin olmadığı aks grubuna (lastik hava basınçlarını algılama dışında) ne gibi bir müdahale ve algılama ve fayda sağladığını tam çözemedim. Peki sistem kaymayı tespit ettiğinde, tork müdahalesinde (kesme) bulunmuyor mu? Çünkü benim bildiğim bu gibi durumlarda elektronik sistemler direk motora ya da frenelre müdahale ederek ya fren uyguluyorlar (Esp ve gelişmişliğine göre gerekli akslara), ya da motor torkunu (elektronik olarak müdahale ederek) düşürüyorlar. Bu durumda da hızlı kalkış gerçekleşme olasılığı ortadan kalkıyor. Tıpkı F1 araçlarında olduğu gibi.
Doğru söylüyorsun, hallolmuştur. Senin anlattığın bir nevi elektronik diferansiyel kilidi anladığım kadarı ile.