Gönderen Konu: Her Karalama Mailine Inanmamamız Gerektiğine Dair Bir örnek  (Okunma sayısı 2554 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Toyota Club Türkiye
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '13
  • 34 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
Danone’nin internet yarası London School’a ders olacak  

İnternetten Danone’yi karalama kampanyası 6.3 milyon insana ve her üç anneden birine ulaştı. 100 milyon YTL’lik çocuklara yönelik süt ve süt ürünleri pazarı yüzde 26 küçülürken, e-postayı yayan şüphelilerin IP numaraları tespit edildi. London School of Economics’den bir profesör de konuyu ders olarak okutmak için teklif getirdi.

"DANONE ürünleri çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini olumsuz yönde etkileyen maddeler içeriyor" gibi asılsız iddiaların yer aldığı e-postalar, 6.3 milyon insana ulaşarak Türkiye’de bugüne kadar internetten yapılmış en büyük karalama kampanyası oldu. Erişimin 1 milyonluk kısmı internetten, kalanı ise kulaktan kulağa gerçekleşti. Her üç anneden birine ulaşan iddialar, Türkiye’de 100 milyon YTL’lik çocuklara yönelik süt ve süt ürünleri pazarını yüzde 26 küçülttü. Danone’nin bu pazardaki payının yüzde 80 olduğu biliniyor. İlk kez Mayıs 2005’te Almanya’da bir internet forum sitesinde yer alan iddiaları yaydığından şüphelenilen kişilerin Bilgisayar Takip (IP) numaraları tespit edilerek, Cumhuriyet Savcılığına ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. Adli süreçten çıkacak sonuç merakla bekleniyor.

JAPONYA’YA BİLE ULAŞTI: Danone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray, dolaşan e-postalarda iddia edildiği gibi Danino markalı ürünlerin sadece Türkiye’de üretilmediğini, tüm dünyada satılan Danino ürünlerinin önceleri ithal edildiğini, 2002’den sonra da Türkiye’de üretildiğini söyledi. E-postalarda iddiaların adresi olarak gösterilen Prof Dr. Turan Karadeniz, en az Danone kadar mağdur olduğunu, Türkiye’nin her yerinden binlerce mail aldığını söyledi. Karadeniz şöyle devam etti: "Dolaşan maillerdeki ifadeler bana ait değil. 24 saat çalan telefonlardan fakültede telefonlar kilitlendi. Ev telefonuma dahi ulaştılar. Güney Afrika, Japonya, ABD, Hollanda, Almanya, Rusya ve Fransa’dan bile Türk tüketiciler aradı."

LONDRA’DAN DERS TEKLİFİ: Danone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray ise karşılaştıkları karalama kampanyasının Türkiye’de en büyük, dünyada ise benzersiz bir örnek olduğunu vurguladı ve "Fransa’da Türk bir garson bile bizden bir yetkiliye bu mailleri sormuş. London School of Economics’de bir hocaya vakayı örnek olarak anlattım. Biraz daha inceleyip, ders olarak işleyebiliriz teklifinde bulundu" diye konuştu. Timuray, çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini olumsuz etkiliyor söylentileri ile anne ve babaların çok hassas bir noktadan vurulduğunu, hayali söylentileri yayanlarla hukuk önünde hesaplaşacaklarını söyledi.

BAKANLIK ARKASINDA: Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Kavak, dolaşan e-postalarda iddia edilen maddelerin ürünlerde bulunmasının mümkün olmadığını belirterek "Bakanlığın onayı ile çıkmış bir üründe böyle maddeler olamaz. Çünkü üretim izni çok titiz çalışmalar sonucu verilir ve denetimler sürekli devam eder. Uluslararası standartlar dikkate alınır. Tüketici olarak bir ürünü almam için bakanlığın onayı ile çıkması yeterli" dedi.

Bir madde koyarak zeka geriletilemez

SÜT ve süt ürünleri tüketmenin bebek ve çocuk sağlığı için son derece önemli olduğunu anlatan bir sunum yapan Prof. Dr. Sevinç Yücean annelerin söylentilere değil, uzmanlara kulak vermesi gerektiğini söyledi. Yücean, e-postalarda söylendiği gibi bir madde koyarak zeka geriliği yaratmanın mümkün olmadığını belirterek, "Ancak sağlıklı beslenilmez ve gerekli vitaminler, mineraller alınmaz ise bir zeka geriliği söz konusu olabilir" dedi.

Alıntı : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6279583.asp?gid=196

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Her Karalama Mailine Inanmamamız Gerektiğine Dair Bir örnek
« Yanıtla #1 : Nisan 06, 2007, 12:39:26 »
Ben de bu konuyu başlık olarak açmayı düşünüyordum, elinize sağlık Günal Bey. Maalesef, internette öyle korkunç bir bilgi kirliliği var ki, insan artık neye inanacağını şaşırıyor. Turkuaz ile ilgili söylenenler de bu kapsamdadır.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #2 : Nisan 06, 2007, 14:54:47 »
Günal Bey, Hiç kimse ayranım ekşi demez tabiki kendilerini sonuna kadar savunacaklardır.
Bana bu mail hiç te inandırıcı gelmiyor. Bu maili ortaya çıkaranlara bir de göz dağı vererek tehtid vari kabadayılık yaparak hiçte inandırıcı olamayacaklardır. Seneler öncesi ülkemize gelen çocuk felci aşıları,
çocukları bu hastalıktan koruyacağı yerde çocuk felcine yakalanmalarını sağlamıştır. Hastalık ömür boyu o çocukları sakat bırakmış, hem ailelerine hem de vatanımıza getirdiği maddi manevi eziyetin bedelini ödeyebilmişlermidir? Ne olursa olsun ben çocuğuma meyveli yoğurdunu kendim hazırlarım. Niçin Danone ve diğerlerini kalkındıracağım diye hem çocuğumu, hem kendimi, hem de geleceğimi tehlikeye atayım???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Toyota Club Türkiye
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '13
  • 34 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 06, 2007, 15:16:44 »
Yasemin Hanım,

Burda benim değinmek istediğim nokta aslında Hakkı beyin de saptadığı gibi internetteki bilgi kirliliğidir. Her nedense insanlar (görüşlerinden dolayı) inanmak istedikleri şeylere inanıyorlar. O konuda gelen bir mailin veya başka kaynaktan bir bilginin içeriğine kanıp gerisini araştırmıyorlar bile. "Evet, kesin o marka suçludur, bu marka suçludur, kesin yapmıştır" diye düşünüveriyorlar.
Salça imalatında domatesler ayakla eziliyormuş, patates cipsi, kola imalatında hammaddeler fareler, böcekler vb yaratıklardan ayıklanmadan işlem görüyormuş, suyu değişik şekilde elde ediyorlarmış, bakkallara ücretsiz veriyorlarmış,  vs vs . Bu örnekleri uzatmak mümkün. Ama konu o değil. Firma ile problemi olan bir kişi alır o ürünü, üzerinde yazılan içeriğe inanmıyorsa istediği bir yerde incelettirebilir, gereken işlemleri hukuki yönden yapabilir.
Siz meyveli yoğurdunuzu kendiniz yapıyorsunuz da; kullandığınız yoğurdun veya meyvenin kaynağını biliyormusunuz, üretim aşamalarını biliyormusunuz, temizliğinden eminmisiniz?

Bu arada bu yazıyı 13 kişiye göndermezseniz şansınız kapanır

Not: Bu yaşıma kadar 1 veya 2 kez danone'nin normal yoğurdunu almışımdır, başka bir ürününü kullanmamışımdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '11
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 06, 2007, 16:16:35 »
Alıntı yapılan: Günal Yılmaz
Bu arada bu yazıyı 13 kişiye göndermezseniz şansınız kapanır
[/quote]

Auris'11 A/T
Passat B8'15 TSI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 06, 2007, 18:20:17 »
Bence asıl sorun mail forward eden insanlar. Hiç işleri güçleri yok sanırım.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #6 : Nisan 06, 2007, 19:25:40 »
ALINTI
E-postalarda iddiaların adresi olarak gösterilen Prof Dr. Turan Karadeniz, en az Danone kadar mağdur olduğunu, Türkiye’nin her yerinden binlerce mail aldığını söyledi. Karadeniz şöyle devam etti: "Dolaşan maillerdeki ifadeler bana ait değil. 24 saat çalan telefonlardan fakültede telefonlar kilitlendi. Ev telefonuma dahi ulaştılar. Güney Afrika, Japonya, ABD, Hollanda, Almanya, Rusya ve Fransa’dan bile Türk tüketiciler aradı." [/quote]

Turan Karadeniz' böyle bir fikri savunmuş olsa dahi adamı öyle bir pişman etmişlerki ifadeler bana ait değil
demiş.Güney Afrika, Japonya, ABD, Hollanda, Almanya, Rusya ve Fransa’dan bile Türk tüketiciler aradı. Bu ülkeler bize çok mu dostlar hangilerinden güle güle ayrıldık bir de oradaki yaşayan türklerden gelmiş
Orada yaşıyorlarsa oranın bayrağını dalgalandırıyorlar da ondan.
Danone düşündünüz mü nasıl boy uzatıyor nasıl büyütüyor muş acaba içerisine karıştırılan büyüme hormonlarından olmasın Türkiye de neden dersiniz Ergenlik çağı 9-10 yaşlara düştü... Daha birçok soruları peş peşe sıralayabilirim.

Meyveli yoğurda gelince her meyveyi mevsiminde yemeye çalışırım. Marka vermek istemezdim ama yoğurt ta, sütte şarküteri ürünlerinde Pınar'dan başkasını almamaya çalışırım. Zor da kalırsam Sütaş ve Yörsan'a da yönelirim az ama öz yemek taraftarıyım. Ucuz diye gidipte uyduruk markalara yönelmem. Ha bu arada salça'mı da kendim çıkarırım, nane mi kendim kuruturum. Salça'nın ayakla ezilerek yapıldığını ilk defa sizden duyuyorum  deveye sormuşlar neden boynun eğri? Nerem doğru ki demiş? Türkiye'de insan sağlığı
sürekli göz ardı ediliyor ve bizler duyarlı olmazsak devam edecektirde. Bence doğru olan bir tarafımız da yok! Sağlık Bakanlığımız gereken özeni biraz gösterse Tarım ve Köy İşleri görevini tam yapsa buzdolabında büyüyen salatalık, kabak ve patlıcanlara maruz kalmazdık! Bir kere de olabilirlik ihtimalini düşünsek. Aynı durum dış ülkelere giden Türk yoğurdunun başına gelse adı geçen ülkeler bize kılını bile kıpırdatmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #7 : Nisan 07, 2007, 00:45:25 »
Bu yazı Sabah gazetesinin web sayfasından alınmıştır... (13 Mart 2007)
Kolada alkol iddiası!

Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Mahmut Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı laboratuvarında yaptırdıkları analizde, bir firmaya ait kola içeceğinde etil alkol çıktığını iddia etti.

Bu arada Ekim ayında gazozda alkol tartışmaları yaşanırken, gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen etil alkolün, bu ürünlerin içeriğindeki meyve aromaları ve konsantrelerden geldiği, bakanlık tebliğinde belli miktara kadar izin olduğu belirtilmişti.

Şahin, düzenlediği basın toplantısında, Tüketiciler Birliği olarak
yaptırdıkları analizlerde gazozlarda alkol olduğunu belirlediklerini, vatandaşın aklına takılan sorulara cevap olması için kolalarda da aynı çalışmayı yaptıklarını belirtti.

Türk Gıda Kodeksinin alkolsüz içecekler ile ilgili bölümünde, içecek
içeriğinde alkol bulunabileceği şeklinde düzenleme olduğunu, bu çelişkinin ortaya çıkarılması için bu tür çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kayseri İl Kontrol Laboratuvarında yaptırdıkları analizde, bir firmaya ait kola içeceğinin 200 mililitresinde 0.075 gram/litre etil alkol tespit edildiğini bildirdi.

Türk Gıda Kodeksine göre, gıda maddelerinin içeriğindeki maddelerin ambalaj üzerinde belirtilmesi zorunluluğu olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

''Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin Alkolsüz İçecekler Tebliği'nde, bu
içeceklerde belli oranda alkol bulunabileceği belirtilmektedir. Bu bir
çelişkidir. Ayrıca yasalarımıza göre gıda maddelerinin ambalajında içeriğinde bulunması gereken maddeler yazmalıdır. Yaptırdığımız analizde alkol tespit edildi. Ancak, ürünün ambalajında içeriğinde alkol olduğuna dair herhangi bir bilgi yok. Bu firma, yıllardır özüt adı altında içeriğini açıklamıyor ve bunu kimsenin öğrenemeyeceğini söyleyerek övünüyor. Devletler, içeriğini öğrenemediği maddeler içeren içeceğin satışına nasıl izin veriyor? Bunu da anlamak mümkün değil.''

Diğer kola markaları ve ambalajlı içecekler ile ilgili de benzer analizler
yaptıracaklarını ifade eden Şahin, elde ettikleri sonuçları kamuoyu ile
paylaşacaklarını belirtirken, tüketicilerin bilinçli olmalarını ve içeriğini
bilmedikleri içecekleri tüketmemelerini istedi.

GAZOZDAKİ ALKOL DE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Bu arada geçen yıl Ekim ayında, gazozdaki alkol konusu da tartışmalara yol açmıştı.

İddialara karşılık gazozda olduğu gibi, doğada bulunan birçok meyve ve
sebzenin doğal yapısında da değişik oranlarda etil alkol bulunduğu, etil alkol miktarının meyve ve sebzenin olgunluk derecesi ile içerdiği şeker miktarlarına göre değiştiği vurgulanmıştı.

Meyve ve sebzeler olgunlaştıkça fermente oldukları, bunun sonucunda belirli miktarlarda etil alkolün yan ürün olarak meydana çıktığı ifade edilirken, üretici firmalar tarafından ''Ethanol sadece iddia edildiği gibi gazozda değil aynı zamanda tüm gazlı içecek ve meyve sularında, birçok meyve, sebze ve temel gıda maddelerinde de doğal olarak vardır'' görüşüne yer verilmişti.

O dönemde analiz raporlarına göre günlük hayatta tüketilen bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği etil alkol miktarları (gram/litre) ise şöyle
belirtilmişti:

''Patates 4,47 gr/lt, Yoğurt 2,48 gr/lt, Boza 2,26 gr/lt, Portakal 2,13
gr/lt, Hurma 1,90 gr/lt, Sirke 1,69 gr/lt, Gül suyu 1,53 gr/lt, Ekmek Mayası 1,24 gr/lt, Greyfurt 0,95 gr/lt, Meyve suyu 0,48 gr/lt, Kola 0,2 gramdan az/lt,Gazoz 0,2 gramdan az/lt, Portakallı Gazoz 0,2 gramdan az/lt.''

O dönem, bu tablonun günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan meyve, sebze ve içeceklerde, gazozlarda çıkan alkol miktarının en az 2 katı ile 22 katından daha fazla alkol olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekilmişti.

Sektör tarafından, gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen ve ''eser''
olarak nitelendirilen miktardaki alkolün, bu ürünlerin içeriğindeki meyve
aromaları ve konsantrelerden geldiği ifade edilirken, Tarım ve Köyişleri
Bakanlığının ''Alkolsüz İçecekler Tebliği''nde, alkol miktarına litrede 5 grama kadar izin vermesinin nedeninin de, içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak etil alkol miktarı olduğu kaydedilmişti.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 07, 2007, 15:04:06 »
Yav yıllardır kafa güzel dolaşıyormuşuz da haberimiz yokmuş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #9 : Nisan 07, 2007, 23:37:30 »
Internet'te bilgi kirliliğinin çok yoğun olduğu doğru. Bunun en güzel örneği wikipedi. Ama doğru kullanmayı ve doğru yorumlamayı bildiğimiz sürece sorun yok. Sonuçta yazılı, görsel tüm kaynaklarda az ya da çok şişirme, yalan var.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #10 : Nisan 10, 2007, 20:15:39 »
Tarafıma gelen bir mail'di, sizlerle de paylaşayım dedim:
(Mail'i aynen gönderiyorum. Büyük yazılar için bir şey yapamıyacağım)

Sinan Aygün'ün çağrısı...

ARKADAŞLAR BUNU YAPMAK ZOR DEĞİL.
BEN YAPTIM. GEÇEN HAFTA 2 AYLIK FİŞİMİN HEPSİNİ ÇIKARTTIM VE ERİNMEDEN HESAPLADIM. YANİ DANONE YERİNE SÜTAŞ, NİVEA YERİNE ARKO ALMIŞIM VS.

2 AYDA 900 YTL PARAM TÜRKİYEDE KALMIŞ ,TEK BAŞIMA OKADAR SADECE 100 KİŞİ DÜŞÜNÜN.....

ATO'dan tüketiciye '869' çagrisi
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ithal ürünler yerine

Barkodu '869' ile başlayan yerli malı ürünleri satın alma çağrısı yaptı..
Aygün, tüketim malı ithalatına giden her 6 bin 500 dolarınTürkiye'de bir
kişiyi işsiz bıraktığını belirterek, '869'u al, çocuğun İşsiz kalmasın'

dedi.. Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, yabancı markalı Ürünlerin market
raflarını istila ettiğini ve ithal ürün tüketimi Nedeniyle Türkiye
ekonomisinin çıkmaza girdiğini kaydetti.. Aygün, bir ürünün Barkoduna

bakarak hangi ülkeye ait olduğunun anlaşılabileceğini anımsatarak, Türkiye ekonomisinin kurtuluşunun 869 rakamında gizli olduğunu savundu.. Aygün, şöyle konuştu:

'Türkiye ekonomisi bugün güçlü ekonomiler karşısında bağımsızlık savaşı veriyor. Bu savaşta parolamız 869'dur.
Yani Türk'ün şifresi 869'dur.Savaşı kazanmak ve başı dik gezmek istiyorsak ülkemizin ürünlerine sahip çıkalım. İthal ürünlere verdiğimiz her kuruş, ekonomimizi çıkmaz sokağa götürüyor, yerli sanayinin bacası tütmez oluyor.

Gençlerimize istihdam yaratılamıyor. Yerlisi varken yabancı mal almak, kıt
kaynaklarımızın dışarıya gitmesi ve yatırımların azalmasıdır. Azalan
yatırım, çoğalan işsizliktir.'

........Lütfen bu maili forward ediniz.........

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 10, 2007, 22:32:56 »
Danone ürünlerin barkodu da 869 ile başlıyor.
2012 Corolla D-4D Comfort Extra MMT 36.000 km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • carfreaksblog.blogspot.com
« Yanıtla #12 : Nisan 10, 2007, 22:54:10 »
Alıntı yapılan: Tarkan İldeniz
Danone ürünlerin barkodu da 869 ile başlıyor.
[/quote]

danone ürünlerinin büyük kısmı TR'de üretiliyor da ondan...