Gönderen Konu: Uzun Sure Kullanilmayan Dizel Arac  (Okunma sayısı 4257 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
Uzun Sure Kullanilmayan Dizel Arac
« : Mart 31, 2007, 16:07:53 »
Merhaba

Yeni aldigim Toyota Corolla dizel aracimi bir aydir kullanmiyorum.Aceba bunun motora bir zarari var midir?Bir sure daha kullanamayacagim bu nedenle sadece calsitirmamiz yeterli mi?

Toyota Club Türkiye

« : Mart 31, 2007, 16:07:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #1 : Mart 31, 2007, 22:19:42 »
selam. Bahar hanım. Arabanızı ara sıra çalıştırdığınız için akü ve diğer aksama bir şey olacağını sanmıyorum. Ancak arabanız kapalı garajda değilse havadaki nemden dolayı disklerde paslanma olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • teknikoto.forumup.com
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #2 : Mart 31, 2007, 23:16:54 »
kolay kolay bir şey olacağını sanmıyorum 1 ay gibi bir süre araç kullanmayacak olsanız bile bir sorun olmaz yalnız aracınızın camını az da olsa açık bırakın geldiğinizide daha temiz kokar tabiiki garaj da yoksa hırsızlar rahat bırakmaz birde akünüze güvenmiyorsanız sanırım bir ay gibi bir sürede bitebilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 31, 2007, 23:20:57 »
ayrıca arabanı guvenli bir yerde duruyorsa alarmıda kapatınız. alarm araç çalışmadığı anda en cok akü tüketen parçadır.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #4 : Nisan 01, 2007, 01:07:43 »
bir şey olmaz inşallah
siz 1 ay sonra ilk çalıştırmada direk gaza basmayın da..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #5 : Nisan 01, 2007, 14:44:48 »
Cem bey gaza basmayin demekle neyi kastettiniz  .Bu arada ben kullanabilecek durumda oluncaya kadar aracim iki ay belki daha fazla kullanilmamis olacak .Kapali garajim yok,guvenlide sayilmaz durdugu yer bu nedenle alarmi kapatamam.Neyse cok ciddi bir sorun olmayacakmis gibi gorunuyor idare eder herhalde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Nisan 01, 2007, 16:04:47 »
toyota bu, bir yıl beklese bisiy olmaz. ama lastikler aynıyerde sabit durduklarından o bolum agırlık etkisine baglı zayıflayabilir.

en iyisi ayda bir calıstırmanız ve kucuk bir tur atmanız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #7 : Nisan 01, 2007, 17:04:47 »
Araca 2-3 ay hiçbir problem olacağını sanmıyorum. Geldiğinizde lastik basıncına dikkat edin. Bir de mtm aracı viteste bırakmayın. Alarm o kadar problem yaratmaz bence.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
« Yanıtla #8 : Nisan 01, 2007, 18:55:02 »
Alıntı yapılan: Nejat Brohi
toyota bu, bir yıl beklese bisiy olmaz. ama lastikler aynıyerde sabit durduklarından o bolum agırlık etkisine baglı zayıflayabilir.

en iyisi ayda bir calıstırmanız ve kucuk bir tur atmanız.
[/quote]

+1

[quote=Yasemin Güven]
+1
[/quote]

Ağaç altı, elektrik direği altına da asla koymayın! Malum ağaçlar+kuşlar boyaya zarar verir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 02, 2007, 12:24:35 »
Aracınızı park etmeden önce lastiklerinize extradan 2-3 psi hava basın. Bu lastiklerinizin yatıklaşmasının önüne geçer. El frenini mümkünse çekmeyin uzun süre araç sabit kalacağı için balatalar diske yaıpşabilir. Direksiyonu düz konumda bırakmanızı ve aracı kapatmadan önce iyice bir havalandırmanızı. Tavsiye ederim. Deponuzdaki mazot seviyesi de yarısı dolu olacak şekilde olsun ki hava yapma gibi bir durumla karşılaşmazsınız. Camı aralık bırakmayın ve havalandırma konumunu iç sirkülasyon konumunda bırakın çünkü yağmur ve toz içeri dolar onun yerine aracınızı kullanacağınız zaman tekrardan iyice bir havalandırın hatta bir süre camlarınuız açık şekilde gidin ki havası tazelensin. Aracınızı aylar sonra kullanmak istediğinzde ise önce kontağı on konumuna getirip tüm ışıkların yanmasını bekleyin  daha sonra da hiç gaza dokunmadan aracınızı çalıştırın yaklaşık 1-2 dakika gaz vermeden rölantide çalıştırın ki motor devirdaim etsin yağı ve sağlıklı bir yağlama yapabilsin. Bunun peşinde yavaşça sürmeye başlayın aracınızı ve bir süre frene hafifçe basarak ilerleyin ki nemden ve tozdan pas tutan diskleriniz temizlensin aracınız ısınınca da aynen eskisi gibi kullanmaya devam. Ha unutuyordum tekrarda lastiklerinizin havasını kontrol ettirin çünkü 2 ihtimalden birisiyle karşılaşacaksınız ya lastiklerinizn havası düşmüş olacak yada hala yüksek olacak.
2000 ZZE112 Toyota Corolla 1.6 Terra Special A/C

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Nisan 02, 2007, 19:06:06 »
Alıntı yapılan: Erdem Manisalı
Aracınızı park etmeden önce lastiklerinize extradan 2-3 psi hava basın. Bu lastiklerinizin yatıklaşmasının önüne geçer. El frenini mümkünse çekmeyin uzun süre araç sabit kalacağı için balatalar diske yaıpşabilir. Direksiyonu düz konumda bırakmanızı ve aracı kapatmadan önce iyice bir havalandırmanızı. Tavsiye ederim. Deponuzdaki mazot seviyesi de yarısı dolu olacak şekilde olsun ki hava yapma gibi bir durumla karşılaşmazsınız. Camı aralık bırakmayın ve havalandırma konumunu iç sirkülasyon konumunda bırakın çünkü yağmur ve toz içeri dolar onun yerine aracınızı kullanacağınız zaman tekrardan iyice bir havalandırın hatta bir süre camlarınuız açık şekilde gidin ki havası tazelensin. Aracınızı aylar sonra kullanmak istediğinzde ise önce kontağı on konumuna getirip tüm ışıkların yanmasını bekleyin  daha sonra da hiç gaza dokunmadan aracınızı çalıştırın yaklaşık 1-2 dakika gaz vermeden rölantide çalıştırın ki motor devirdaim etsin yağı ve sağlıklı bir yağlama yapabilsin. Bunun peşinde yavaşça sürmeye başlayın aracınızı ve bir süre frene hafifçe basarak ilerleyin ki nemden ve tozdan pas tutan diskleriniz temizlensin aracınız ısınınca da aynen eskisi gibi kullanmaya devam. Ha unutuyordum tekrarda lastiklerinizin havasını kontrol ettirin çünkü 2 ihtimalden birisiyle karşılaşacaksınız ya lastiklerinizn havası düşmüş olacak yada hala yüksek olacak.
[/quote]

usta isi bir bilgilendirme olmus, elinize saglık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 03, 2007, 00:57:22 »
Teşekkürler  yardımcı olucaz birbirimize her zaman.
2000 ZZE112 Toyota Corolla 1.6 Terra Special A/C

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Nisan 03, 2007, 19:25:52 »
el freniyle ilgili bi  tavsiyem vardirki mutlaka cekin...bu cumartesi kapida park halinde duran aracima kafadan vurdular el freni cekik olmasaydi arkasındaki araca girebilirdi.. malum burası türkiye her ihtimali dusunmek gerek.. evet az da olsa zararı olabilir ama diğer yandan karli cikarsınız..birde kapıları eger uzun sure  acmıycaksanız bı anda acmak ıstedıgınızde soguk sıcak havanın etkısıyle zarar gorebılırler..kapı fitillerine dikkat etmenizi oneririm..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 03, 2007, 19:57:35 »
Kapilar nasil zarar görebilir?
Ben anlamadim.

Bahar hanim, mümkünse araci takoz üzerine alin.
Eger imkan yoksa söylendigi gibi lastikleri 3 psi daha sisirin.
Ve 2-3 haftada bir 5 km den az olmayan tur attirin.
Rölantide calistirmak motora zarar verir. Yag basinci düsük oldugu icin egzantriklerin cizilmesi mümkün. 5 km den az olmasin, motor isinmaz ve egsoz sisteminde su buhari kalir. Iceriden cürüme baslar egsoz sisteminde.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Nisan 04, 2007, 02:20:15 »
kapılardan kasıt kapı fitilleridir.. dona cektıgınde vb  bir anda zorlamak cekmek  fitilleri etkiler...

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : Nisan 05, 2007, 15:13:59 »
Bahar hanım siz en iyisimi bi yakınınıza arabanın bi anahtarını bırakın. Alarm falan çalarsa kapatır, işte caddeye itfaiye polis vs girerse yerini değiştirsin. Hatta km yi kaydedin vermeden önce. ara sıra çıkarsın bi tur atsın. Sizde rahat edin arabada. Birini bulamazsanız ben gelir gezdiririm onu.  

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 05, 2007, 16:52:32 »
Benim fotoğraftaki arabayı aynen bu şekilde 7-8 ay yazlıkta bırakmıştık bir kaç yıl.

Tavsiye etmem. Hele yeni arabalarda hiç tavsiye etmem.
Mutlaka bence en az ayda bir 4-5km dolaşması lazım.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #17 : Nisan 09, 2007, 01:43:05 »
Alıntı yapılan: serkan akoral
el freniyle ilgili bi  tavsiyem vardirki mutlaka cekin...bu cumartesi kapida park halinde duran aracima kafadan vurdular el freni cekik olmasaydi arkasındaki araca girebilirdi.. malum burası türkiye her ihtimali dusunmek gerek.. evet az da olsa zararı olabilir ama diğer yandan karli cikarsınız..birde kapıları eger uzun sure  acmıycaksanız bı anda acmak ıstedıgınızde soguk sıcak havanın etkısıyle zarar gorebılırler..kapı fitillerine dikkat etmenizi oneririm..
[/quote]

national georaphic mi discovery kanalı mı, bir tanesinde bir belgesel vardı. norvec'in dağlarında epey soğuk bir muhitte onemli bir tunel yapiyorlar. onların insaat iscileri ve muhendisler, yerlesim yerlerinin kilometrelerce uzaginda prefabrik barakalarda kalıyorlar.

neyse, elemenlardan birinin toyota land cruiser i var, gece el frenini çekmiş. sabah bindi, kazık gibi donmuş.

tabi ekstrem bir ornek bu ama yine de el freni donması oluyor. dikkatli olmak lazım, uzun sure el freninin cekik olması zarar verir mi diye.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Nisan 15, 2007, 11:34:20 »
bahar hanım aracın 1 aya çalışmamasının benzinli ve dizel ile hiç bir alakası yok
aracı 1 ay yatırmak la hiç bir şey olmaz ben im toyota 1 ay 2 ay bile yattığı oldu marşa basınca tek marşta çalıştı ancak en son aracı bıraktıgımda cukurlara girdiğimde <gırrrççç> diye ses gelmeye başladı ön takımdan aracı takoza almak şart mış bende o zaman anladım ...
yani uzun lafın kısası toyotanın motorundan korkmayın akünüz yeni ise ama yürüyende problem yaşayasbilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #19 : Nisan 15, 2007, 19:32:05 »
Arkadaslar bu takoza almak dediginiz nedir anlamadim  .Arada bir oldugu yerde calistirtiyorum apartmanin  yaninda baska bir sey yapamiyorum malesef .Gerci Ismail beyden bir teklif var gelip gezdirmek icin  .