Gönderen Konu: Bilgisayarlar ve gözlerimiz  (Okunma sayısı 1321 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
Bilgisayarlar ve gözlerimiz
« : Mart 27, 2010, 11:49:17 »
          BİLGİSAYARLARLAR  dikkat edilmediğinde göz sağlığına  zarar verebiliyor.Bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etken bir araya gelir ve bu etkenler kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir.İş ortamında göz sağlığımızı olumsuz etkileyen unsurlar bir araya gelmekte ve  yavaş yavaş gözümüzde problemler belirmeye başlamaktadır.

Kullanımı  hızla artan bilgisayarlar nedeniyle pek çok kişi göz yorgunluğu, gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi şikâyetlerde bulunuyor. Bazen de odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık,ışık saçılmaları ve baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkabilir.

İŞ YERİNDE GÖZ SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN KONULAR?

Göz kırpmadan bilgisayara bakma
Klimalar  ve nemin azalması
Kağıt tozları
Kapalı alanlarda havada kalan mikroplar
Makinelerinin saldığı kimyasal maddeler

Sürekli bilgisayara bakılarak çalışılması gözlerde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Gözlerde kuruluk, bulanık görme, çift görme, ağrı, kızarıklık, yorgunluk gibi belirtiler “bilgisayara bakma sendromu’nun işaretçisi.Bilgisayara bakarak vakit geçirmek, gözlerin çok daha az aralıklarla kırpılmasına ve bu da göz kuruluğuna neden oluyor. Diğer bir neden ise monitörün tam karşıda duruyor olması. Normalde masa üstünde duran bir kitap ya da defter okunurken gözler biraz daha kısılmış oluyor. Aksine, bilgisayara bakış açısı genellikle direkt olarak kurulduğundan, gözlerin daha fazla açık tutulmasını gerektiriyor. Bu da gözün, açık olan bölgeleri yaş tutabilmesi için ekstra güç harcamasına neden oluyor. Daha büyük alanın daha uzun sürelerde açık kalması, gözyaşının daha çabuk buharlaşması anlamına geldiğinden göz kuruluğu kaçınılmaz bir hâl alabiliyor. Göz yağ tabakası zayıf olan kişilerde ise bu rahatsızlıkların görülme oranı daha yüksek.

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN NELER YAPALIM?

Bilgisayar başındayken daha fazla gözlerinizi kırpın.
Monitörünü tam karşına almak yerine, monitöre üstten bakabilecek şekilde oturun.
Çalıştığın ortamın iyice havalandırın.
Gözünü ardına kadar açmak yerine biraz daha kısarak bilgisayarına bakın
Belirli aralıklarla dinlenin ve bu aralıklarda bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerini daha fazla kırpın.

GÖZ KIRPMA GÖZ KURULUĞUNU AZALTABİLİR

Bilgisayar kullanırken oluşan şikayetlerin oluşmasında en önemli nedenlerden biri göz kırpma sayısının  azalmasıdır. Normalde dakikada ortalama 25 kere gözlerimizi kırparız.Göz kırptığımızda üst kapağımız dinlenir, gözyaşı ile gözümüz beslenir ve temizlenir, göz yüzeyi kayganlaştırılır ve  düzgün bir yüzey oluşturularak net ve berrak görmenin sağlanır. Ekranlarla çalışırken bu sayı dakikada 10'un altına, hatta 5-6'ya düşer. Böyle olunca da gözyaşı buharlaşır, göz yüzeyi kurur, yanma, batma, kızarıklık gibi bir çok şikayete neden olur. Eğer kişide ayrıca gözyaşı seviyesi normalden az ise bu şikayetler çok daha çabuk ve şiddetli olur. Ayrıca, bilgisayarda bazen iyi görebilmek için ya da konsantre olunduğunda gözleri iyice açarak bakanlar olabiliyor. Bu durum da sorunu artıran bir etkendir. İşte tüm bu nedenlerle, ekranla çalışırken bilinçli olarak sık göz kırpmak yararlı olur. Bazen de suni gözyaşı damlaları kullanmak gerekebilir.

GÖZLERİNİZİ KONTROL ETTİRİN

Bilgisayarla çalışanlarda göz şikayetlerinin bir diğer önemli nedeni kişide fark edilmemiş ya da daha önce tespit edilmiş ancak durumunda değişiklik oluşmuş görme kusurlarıdır (Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma). Özellikle çocuklarda ve gençlerde en küçük harfleri bile görebildiği halde bazen kırma kusuru bulunabilir. Halk arasında 'bilgisayarın gözleri bozduğu' şeklinde bir düşünce mevcuttur. Bu doğru değildir. Ancak mevcut kusur bilgisayar kullanımıyla açığa çıkmış veya belirginleşmiş olabilir. Bu nedenlerle aileler en küçük göz şikayeti olan çocuklarının bile gözlerini bir uzmana muayene ettirmelidirler. Gözlük kullanmak durumunda olanlar ekranla çalışırken gözlüklerini mutlaka takmalıdırlar.

UYGUN OTURUŞ VE MONİTÖRE MESAFESİ

Şikâyetlerin bir diğer kaynağı ise 'uygun oturuş ve duruş'a dikkat etmemektir. Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır. Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45–50 dakikada bir 5–10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir.

Kaynak: http://www.doktorsitesi.com/yazi/3813/Bilgisayarlar-ve-GOzlerimiz?a_id=14
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Toyota Club Türkiye

Bilgisayarlar ve gözlerimiz
« : Mart 27, 2010, 11:49:17 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
Ynt: Bilgisayarlar ve gözlerimiz
« Yanıtla #1 : Mart 27, 2010, 11:54:58 »
Teşekkürler  Kemal abi  güzel bir  paylaşım emeğine sağlık

ne yazıkki bende  gözleri bozmuşum  son 1 hafta 10 gundur bir baş ağrısı ve göz yorgunluğu nedeniyle göz  muayenesine gittim ve  0,25 0,75  gozluk verdi  astigmat  dedi mumkun  olduğunca uzak durmaya çalışıyorum monitorlerden
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 27, 2010, 12:07:08 »
Teşekkürler  Kemal abi  güzel bir  paylaşım emeğine sağlık

ne yazıkki bende  gözleri bozmuşum  son 1 hafta 10 gundur bir baş ağrısı ve göz yorgunluğu nedeniyle göz  muayenesine gittim ve  0,25 0,75  gozluk verdi  astigmat  dedi mumkun  olduğunca uzak durmaya çalışıyorum monitorlerde
  Çok geçmiş olsun.Genelde baş ağrısı ve göz yorgunluğu yoğun olarak kullanımdan kaynaklanıyor. 

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 27, 2010, 12:23:57 »
Paylaşım için teşekkürler :)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 27, 2010, 14:56:52 »
dikkat edilsede gözleri mahvediyor, ben artık gözlük kullanmak zorundayım, birde geçen sene bilgisayar yüzünden
"tetik parmak" oldum, 1 ay boyunca fizik tedavide parmaklarıma ışın verdiler masaj falan yaptılar, zor kurtardık valla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 27, 2010, 15:44:14 »
dikkat edilsede gözleri mahvediyor, ben artık gözlük kullanmak zorundayım, birde geçen sene bilgisayar yüzünden
"tetik parmak" oldum, 1 ay boyunca fizik tedavide parmaklarıma ışın verdiler masaj falan yaptılar, zor kurtardık valla
  Parmakları tek tek içten dışa doğru 5 saniye kadar gerdirmenin faydası oluyor;
  Sol elinizin iki parmağı ile sağ elinizin baş parmağını tutarak dışa doğru gerdirin.aynı şekilde diğer el ve parmaklara da 10 kez uygulamanın çok faydası olduğunu ortopedi uzmanı söyledi.
  Bu arada Hande Hanımın da önerisi olabilir.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 27, 2010, 23:37:45 »
Kemal bey paylaşım için teşekkürler
Toyota Corolla 1.3 Terra AT/AC
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 210000
  • Model Yılı: '08
  • 6 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 28, 2010, 01:37:30 »
bu aralar benim de sol gözümde bu şikayetler var :( en yakın zamanda muayeneye gideceğim.

Kemal abi iyi bi hatırlatma oldu bu bana :)
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
'98 Toyota Corolla 1.6 XLi Gümüş Gri (2008-2014) (Satıldı)'05 Honda Civic LS Füme (2014-2015) (Satıldı)
'94 Mercedes Benz C180 Elegance Siyah (2015-2018) (Satıldı)
Now / '08 Megane 1.5 dCi AT Plat. Gri (2018-.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #8 : Mart 28, 2010, 14:05:45 »
14 yaşında bilgisayardan bozdum gözlerimi :( 0.25 ten başladı numaram şu anda 20 yaşına geldim 1.30 civarı oldu doktor çok ilerlememiş bravo gözlüğü sürekli kullanmak çok önemli dedi...
hesap iptal :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • Kan Grubu: 0+
  • 34 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 30, 2010, 10:37:48 »
bilgisayardan gözler bozulmaz hikmetcan zaten bozulacakmış...

güzel bir konu... bilgisayarın gözlere verdiği zarar dışında sürekli sabit oturmaya bağlı bel ağrısı bacak ağrısı vs. gibi sorunlarda yaratıyor aslında....

bir arkadaşım bilgisayarı evde plazma tv sine bağlayıp salonun öbür ucundan kullanıyordu çok gülmüştüm gördüğümde... :)
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 30, 2010, 23:33:20 »
bilgisayarın gözlere verdiği zarar dışında sürekli sabit oturmaya bağlı bel ağrısı bacak ağrısı vs. gibi sorunlarda yaratıyor aslında....
  Evet..Bu da çok dikkat edilmesi gereken bir konu.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • only TOYOTA only COROLLA
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #11 : Mart 31, 2010, 01:02:50 »
kemal abi eline sağlık...31 yaşındayım...lise 2 den beri gözlük kullanıyorum nedeni bilgisayar...neredeyse kafa tasımın şekli değişti...paylaşayım istedim...
toyota toyota toyota  only toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 31, 2010, 03:25:14 »
Yaklaşık 25 yıldır yoğun şekilde bilgisayar kullanıyorum. Günde en az 10-12 saatim bilgisayar başında geçiyor, hala gözlerim bozulmadı. Yılda bir kontrole giderim, gözlerimde tek sorunum ışığa fazla hassas, kışın bile gün ışığında güneş gözlüğü kullanmak zorunda kalıyorum ama bu çocukken de böyleydi.

Ekranı, yazıları okuyabileceğim, olabilecek en kısık parlaklıkta kullanıyorum. Bu şekilde gözlerim daha az yoruluyor, tek sorun resimler çok koyu görünüyor ama ara sıra dikkatli bakmak istediğim resim olduğunda parlaklığı geçici olarak açıyorum.

Bilgisayar başında gözü yorulanlara ekran parlaklığını kısmalarını tavsiye ederim. Gözlerimizin doğal görme şekli cisimlerden yansıyan ışığı yakalayarak oluyor, ekranın kendisi bir ışık kaynağı olduğu için gözümüze ışık tutulmuş şekilde saatler geçiriyoruz, hiç olmazsa ekran parlaklığını azaltıp buna kendinizi alıştırın gözleriniz daha az yorulsun.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 31, 2010, 11:54:10 »
kemal abi eline sağlık...31 yaşındayım...lise 2 den beri gözlük kullanıyorum nedeni bilgisayar...neredeyse kafa tasımın şekli değişti...paylaşayım istedim...
   :) :)

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '11
  • 2 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 31, 2010, 20:45:24 »
Bende bi ara 5-6 yıl kadar gözlük kullanmak zorunda kalmıştım. Bende işin kötüsü 2,75miyop,2,50hipermetrop ve
bonus olarak astigmat vardı. Gözlerimin numarasının oturmasını bekledim ve 25 yaşımda Lasik yöntemiyle laser ameliyatı
oldum. Şu anda şükürler olsun gözlüksüz olarak hayatımı çok rahat sürdürüyorum.  :)

Göz yorgunluğunu sadece bilgisayar kullanımına bağlamak yanlıştır. Göz rahatsızlıkları arasında göz tansiyonu ve kurluğu
ile alerji gibi birçok çeşit vardır. Normal şartlarda hepimizin yılda bir kere muayene olması gerekiyor. Fakat ülke şartları
işte bu pek mümkün olmuyor.  :D
Deli sormuş deliye aşk nedir diye? deli gülmüş deliye ben niye delirdim diye!  ***TOYOTA  Auris 1,33 Comfort  ( 2011 ) ***