Gönderen Konu: Toyota 1.6 SOL Corolla Motor Freni  (Okunma sayısı 3640 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Toyota 1.6 SOL Corolla Motor Freni
« : Mart 12, 2010, 18:10:26 »
Selamun Aleykum.
Ustad'lar Aylardir fark'inda oldugum ama denemeyipte onemsemedigim bir sorun var, motor freni.

Bugun de aracimi denedim.
Su sekilde izzahat edeyim, cok dik bir inis olmadikca 3.'ncu vites'de ve 3bin devirde sabit gidebiliyorken, Ayni sekildeki bir inis'te, 2.'nci vites'de gidemiyorum. Aracim 3bin, 4bin, belki de biraksam 5bin devire kadar cikacak. ve inis'in sag taraf'ina durdum.
Arabayi stop ettim.
1.'nci vites'e taktim
Ayagimi frenden ve debriyaj'dan cektim.
ilk 3 ile 5 saniye arasinda seyrek araliklar ile tutup birakti, tutup birakti. Ve sonrasinda daha SIK aralikla tutup birakti. yaklasik bir 10 saniye kadar gecmeden arac kendini komple birakti.

Bu sorun neyden kaynaklaniyor olabilir?
Kompresor mu?
Simdiden tesekkurler.

Toyota Club Türkiye

Toyota 1.6 SOL Corolla Motor Freni
« : Mart 12, 2010, 18:10:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota 1.6 SOL Corolla Motor Freni
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2010, 19:44:14 »
  Aracınız ile giderken gaz verip devri yükseltin, sonra birden gazı bırakın, ve ardından tekrar verin (seri olarak). Kasılma ve tekrar seri çekiş hissedebilecekmisiniz? Tabi bunu denerken kesinlikle güvenlikten (sizin ve başkalarının) ödün vermemek gerekir.
 En sağlıklı ve kesin çözüm ise bir ustada yaptıracağınız (buji yuvalarına bağlanan küçük bir alet yardımı ile) kompresyon (Sıkıştırma) testi olacaktır bence. Aracınızda sorun bile olmayabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #2 : Nisan 23, 2010, 20:39:01 »
motor freni nasıl kullanılıyor?amcam bi şeyler yapıyor yokuş aşağı inerken frene basmıyor ama arabanın hızı sabit gidiyor.nasıl yapıyorsun diyorum.böyle anlatılmaz ancak uygulamalı gösterim yapılır diyor.
2007 corolla 1,6 sol sedan granit gri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2010, 20:57:16 »
  Öncelikle gerekli güvenlik önlemlerini almalı ve ne kendini, ne yanındakileri ve ne de diğer trafiği paylaştığın insan ve canlıları tehlikeye atmamalısın Eren. Bu konuda heyecanlı da olsan, duyarlılığını kaybetmeyeceğine eminim. Hatta diğer insanlara da sen örnek olacaksın.

Motor freni için, iniş eğimine uygun vites seçilir ve bu durumda araç belli bir seviyeden fazla hızlanmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Nisan 23, 2010, 21:14:51 »
benim uyguladığım şu yanlış bi hareketse bilgilerinizi de isterim...
mesela virajlara girmeden önce bazı dönemeçlerde kullandığım bi olay..dielim ki 80 ile gidiyorum levhada 50 göseriyo viraja gelmeden 30 m önce sinyali verip vitesi 4 ten 3 e alıyorum öle bırakıyorum ayaklarımı...viraja girince ortalarda dda gaza basarak devam ediyorum..viraj çok sert değil...
bide yokuş aşağı çok uzun 5 dk gittiğim bi bölge var..110 a kadar çıkıp 6.viteste salyorum araç 90 a iniyor baktım önüm yavaş 5 e alıp 4 e alıp 60 a kadar indirebiliyorum..
ama bildiğim kadarıyla yakıt tüketimini artıran bi olay o yüzden çok az arada bir yapıyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 23, 2010, 22:02:03 »
Evren bey, yokuş aşağı vitesteyken gaza basmadan inmek yakıt tüketimini arttırmaz, tam tersine azaltır. Araba yokuş aşağı viteste inerken gaza basılmazsa motor arabanın ile gidiş gücüyle döner, bu sırada elektronik sistem yakıt akışını tamamen keser, yani tam tasarruf etme yöntemi. Eğer vitesi boşa alıp inerseniz motor rolantide çalışırken az da olsa yakıt tüketir, yani yokuş aşağı vitesi boşa almak aslında yakıt tüketimini azaltmaz.
Böyle uzun inişleri çok severim bu yüzden. Hem motor fireni ile kontrollu inilir hem hiç yakıt tüketmez beleşe gidiyor hissi verir hem de hızlanmak gerektiğinde gaza basınca hemen hızlanır hem de frene daha az basıldığı için fren balataları daha az eskir.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 23, 2010, 22:03:52 »
timuçin bey saolun o dedikerinizi biliyorum asında burdan öğrendim hatta..ama motor devrini düşürmek için de kendini zorlamasından dolayı bi problem yaratır mı diye düşündüm aslında..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 23, 2010, 22:40:39 »
timuçin bey saolun o dedikerinizi biliyorum asında burdan öğrendim hatta..ama motor devrini düşürmek için de kendini zorlamasından dolayı bi problem yaratır mı diye düşündüm aslında..

Çaktırmayın, ben de buradan öğrendiğim bilgiyi satmış oldum size...  :islik:

Bence motor devri çok yükselmedikçe o kadar da zorlanmıyordur. Daha bilgili biri açıklarsa fena olmaz tabi ki ama normalde yokuş inerken motor devrine göre mmt vites kendi ayarlıyor zaten, manuel viteste de 3000 devri geçmeyecek viteste inilirse pek sorun olacağını sanmam.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 24, 2010, 04:48:34 »
Selamun Aleykum.
Ustad'lar Aylardir fark'inda oldugum ama denemeyipte onemsemedigim bir sorun var, motor freni.

Bugun de aracimi denedim.
Su sekilde izzahat edeyim, cok dik bir inis olmadikca 3.'ncu vites'de ve 3bin devirde sabit gidebiliyorken, Ayni sekildeki bir inis'te, 2.'nci vites'de gidemiyorum. Aracim 3bin, 4bin, belki de biraksam 5bin devire kadar cikacak. ve inis'in sag taraf'ina durdum.
Arabayi stop ettim.
1.'nci vites'e taktim
Ayagimi frenden ve debriyaj'dan cektim.
ilk 3 ile 5 saniye arasinda seyrek araliklar ile tutup birakti, tutup birakti. Ve sonrasinda daha SIK aralikla tutup birakti. yaklasik bir 10 saniye kadar gecmeden arac kendini komple birakti.

Bu sorun neyden kaynaklaniyor olabilir?
Kompresor mu?
Simdiden tesekkurler.
Bu yokuş dediğin yol umuttepeye yapılan santralden çıkılan o dik eziyet ve meziyet olan arabanıncanını çıkartan rampadan mı bahediyorsun.O yol için inişte devrin yükselmesi tamemen normal çünkü çok dik.
Veya o tip yolda denemiş isen de yine normal.
bir diğeri corolla da motor freni yoktur. :)
Motor freni yeniler için diyorum otobüslerde mesela direksiyonun sağ altında ki koldan motor dan fren yaptırılır.Frenler kullanılmadan.
Senin aslında söylediğin motor kompresyon yapar.Bu ise bir rampayı kaç le çıkıyorsun normali mesela 3 ile 60 la çıkıyorsan inişte de yine aynı viteste inersen yine aynı hızda araç iner.Ve enjeksiyonlu araçlarda cut-off denilen olaydan motor nerdeyes hiç yakıt yakmaz.Gücünü tekerlerden alır.
Viteste araç bırakılıp el freni çekilmediğinde düz bir zemin için aracı ittiğinde araç gitmez çünkü dişli dönmez.Ama bu yokuşun eğimi fazlalaşınca artık o direnci kaybeder ve bi tur bir tur derken hızlanarak araç yol alır gider.
Umarım anlatmak istediğimi anlamışılmıştır.
Yanlış bir şey var ise de diğer bilen arkadaşlar lütfen editleyin. :)
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 24, 2010, 04:52:50 »
Evren abi o cut-off sisteminde yaklaşık 1400-1500 devire kadar araç viteste bırakıldığında yakıt neredeyse yakmaz. 1400-1500 deviri altına düştüğünde artık otomatik oalrak bir miktar yakıt takviyesi yapılmaya başlar.Bunu denemek için ışıklara yaklaştığınızda 2. vitese düşün ve aracı o vitese göre normal hızda bırakın.devir artık 1300 ünaltına da düşünce artık yakıt gönderiminde başlıyacaktır ve siz hiç gaza basmayın.aracın bir hafiften ataklanıp bir duruldugunu ve bunu yola gore bir süre devam ettirecegini gorebilirsiniz. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #10 : Nisan 24, 2010, 12:03:16 »
Evren abi o cut-off sisteminde yaklaşık 1400-1500 devire kadar araç viteste bırakıldığında yakıt neredeyse yakmaz. 1400-1500 deviri altına düştüğünde artık otomatik oalrak bir miktar yakıt takviyesi yapılmaya başlar.Bunu denemek için ışıklara yaklaştığınızda 2. vitese düşün ve aracı o vitese göre normal hızda bırakın.devir artık 1300 ünaltına da düşünce artık yakıt gönderiminde başlıyacaktır ve siz hiç gaza basmayın.aracın bir hafiften ataklanıp bir duruldugunu ve bunu yola gore bir süre devam ettirecegini gorebilirsiniz. :)
Aynen katılıyorum.

Yokuş aşağı inerken vites düşürdüğünüzde aracın motorunu birden yüksek devire çıkarmadıktan sonra sorun olmaz, sadece devri idealde tutmaya çalışın yokuşu güvenle inebileceğiniz hız oranında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Nisan 24, 2010, 23:27:34 »
sağol emrecim bunu hissetmiştim işte o yüzden yakıt artar mı gibi kafama takılmıştı ...
bende yaval yavaş tanıyorum arabamı:=))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 25, 2010, 11:43:24 »
Motor freni yeniler için diyorum otobüslerde mesela direksiyonun sağ altında ki koldan motor dan fren yaptırılır.Frenler kullanılmadan.

o koldan yapılan fren motor freni değil emre. şaft frenidir. şanzumanın hemen çıkışına şanzıman ile diferansiyel arasında bulunan elektronmanyetik ya da hidrolik bir frendir. şaftın üzerinde olan diski manyetik alanla ya da hidrolik yağ basıncı ile sıkıştırarak fren yapar.

bahsettiğin motor freni ise; egzoz manifoltu üzerinde olan kelebeğin kapatılarak egzoz çıkışını kapatmak suretiyle motorun boğularak frenlenmesidir.

otomobillerdeki motor freninden kastımız ise tamamen kompresyondur. 
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 25, 2010, 11:46:28 »
o koldan yapılan fren motor freni değil emre. şaft frenidir. şanzumanın hemen çıkışına şanzıman ile diferansiyel arasında bulunan elektronmanyetik ya da hidrolik bir frendir. şaftın üzerinde olan diski manyetik alanla ya da hidrolik yağ basıncı ile sıkıştırarak fren yapar.

bahsettiğin motor freni ise; egzoz manifoltu üzerinde olan kelebeğin kapatılarak egzoz çıkışını kapatmak suretiyle motorun boğularak frenlenmesidir.

Her bir madde için +1 1 1
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #14 : Nisan 25, 2010, 12:06:10 »
Aynı fikirdeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.kayabuyukcelen.com.tr
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: B-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 25, 2010, 14:12:51 »
Pardon, hangi sol?

Sol bir donanım paketi değil mi? Toyota çoğu modelinde aynı donanım paketi isimlerini kullanmıyor mu? Terra, Sol vb.

Dolayısıyla, özellikle SOL olarak belirtirken, 2002 Corolla SOL, 2004 Yaris SOL veya artık hangi model, hangi model yılını belirttilten sonra donanım paketini belirtseniz daha iyi olmaz mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Nisan 25, 2010, 17:57:02 »

Yanlış bir şey var ise de diğer bilen arkadaşlar lütfen editleyin. :)

Öyle olduğunu bilmiyor-idim.
Bende öğrenmiş oldum. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Nisan 26, 2010, 15:52:46 »
Aynı fikirdeyim.

teşekkürler. bildiklerimi paylaştım.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)