Gönderen Konu: Bobinlerin 4 ünü birden değiştirmek  (Okunma sayısı 7744 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Bobinlerin 4 ünü birden değiştirmek
« : Mart 08, 2010, 21:45:29 »
Benim arabanın ateşleme bobinlerinden 2 si arızalı. Şimdi ben bunlardan ikisini mi değiştirmeliyim, yoksa dördünü birden mi? Şöyle bir görüş var : yeni iki bobin daha iyi ateşleme yapacağından, eskileriyle uyumsuz çalışır. Bana pek mantıklı gelmedi bu görüş aslında. Çünkü, ben bobinlerin görevinin, bujilere belli bir değerde gerilim gönderdiğini düşünüyorum. Eskisi de yenisi de aynı değerde göndermeli siye düşünüyorum. yani yeniler fazla eskiler az gönderir diye bir görüş bana mantıklı gelmiyor. Neticede bunlar elektronik parçalar mekanik değil diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum ?

Toyota Club Türkiye

Bobinlerin 4 ünü birden değiştirmek
« : Mart 08, 2010, 21:45:29 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Bobinlerin 4 ünü birden değiştirmek
« Yanıtla #1 : Mart 08, 2010, 22:27:10 »
bence arızalıları değiştirmen yeterli. birbirine senkron çalışması gereken mekanik bir sistem yok ki uyumsuzluk olur desek... sırası gelen ateşleme enerjisini gönderir, göndermeyeni zamanı gelince değiştirirsin...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 09, 2010, 08:07:07 »
  Bence de düşünceniz doğru ancak bozulan bobinler neden bozulmuştu? Kısa süre sonra diğer ikisininde bozulma ihtimali var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 09, 2010, 08:17:38 »
Burada  Hakan abime  katılıyorum, söz  konusu  aracın elektrik sistemi ve alt takımı ise  lutfen  ertelemeyin  ve paradan  kaçmayın
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Mart 09, 2010, 19:54:13 »
Ben de bilmiyorum onu ama, şimdilik arızalı olanlar bu parçalar. Hava filtresi çok kirliydi arabayı aldığımda, hemen değiştirdim. Bir de yağışlı havalarda veya karlı yollarda abs, vsc, trc off lambaları yanıyordu frene bastığımda. Stop edip çalıştırnca geçiyor, frene bastığımda yeniden yanıyordu. Bilgisayara bağlattığımda fren müşiri arızası gösteriyordu. Fren müşirini de değiştirdim, bununla onun bir bağlantısı olabilir mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #5 : Mart 09, 2010, 20:42:06 »
  Alakası olduğunu zannetmem ama fren müşürünü değiştirmek ile iyi yapmışsınız. Bobinlerde kendi içinde arızalanmış olabilir ve bu sadece arızalanan bobinlere özgü olabilir. Şu an çalışmasında bir sorun yoksa hiç elletmemek daha iyi olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Mart 09, 2010, 20:54:22 »
Sipariş verdim parçalar yolda, bakalım yakıtı düşecek mi? Yakıtı fazla etkilemez diyen tamirciler bile var düşünebiliyor musunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Mart 09, 2010, 20:59:31 »
  Yakıt tüketimi düşmez olur mu, aracın performansı normale döneceği ve diğer silindirler de verimli çalışacağı için kesinlikle yakıt tüketiminde azalma olacaktır. Pis hava filtresinin değiştirilmesi bile yakıt tüketimini etkiler. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 37 dep dep
« Yanıtla #8 : Kasım 18, 2010, 12:41:56 »
Hakan kardeşim aynı sorun benim aracımda da var, tek bobinde arıza gösteriyo, sanırım benim aracımda LPG den meydana gelen bi sorun, aracının km sini merak ediyorum, toyota larda bobinlerin kolay kolay arıza yapmayacağı söyleniyor, bobinlerde çok pahalı tabi, bujilerinde bobinlerle birlikte değişmesi gerektiğinden bahsediliyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '03
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 07, 2010, 09:28:30 »
arkadaşım bence hiç alakası yok buji ve bobinlerin beraber değiştirilmesi de nerden çıktı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 05, 2011, 21:55:33 »
Benim bildiğim elektronik ateşlemeli  4 silindirli bir motorun ateşleme sisteminde zaten iki ana bobin grubu var. Bunlardan her biri  iki bujiyi aynı anda ateşler( yani bu sistemde bujiler eski disribütörlü sisteme göre 2 kat fazla ateşlenir, yarısı gereksiz gereksiz yere). Dolayısıyla bu bobin gruplarından birisi arızalıysa 2 buji etkilenir ve bu iki bujiyi ateşleyen bobinin  değişmesi gerekir. Aracınız yeni gibi gözüküyor bence araç 10 yıllık olmdıkça ikinci grubu değiştirmeye gerek yok. Bunlar bağımsız gruplar.
Bu sistemde yapılması gereken ve hemen herkesin atladığı husus , normal buji ömürlerinin yarı zamanında , aynı gruptan ateşleme yapan bujilerin yerini birbiriyle değiştirmek iyi olur, zira aynı gruptan ateşlenen bu bujilerin biri diğerine göre daha fazla aşınır. Değişim yapılırsa bu iş dengelenir ve ömürleri daha uzun olur , gerçi çok para eden bir şey değil ama bilgi olsun işte :)