Gönderen Konu: Debriyaja bastığımda gelen ses???  (Okunma sayısı 2685 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Debriyaja bastığımda gelen ses???
« : Mart 01, 2010, 00:10:02 »
Yeni nesil Corolla sahibiyim. Aracın baskı ve balatası değişti. Son zamanlarda debriyaja bastığımda araç hareket halinde iken vın vın diye azalıp yükselen bir ses duyuyorum. Birde sağ taraftan metalik bir ses geliyor ancak bu sesleri dışarıdan duyamıyorum. Motor kaputunu açtığımda kayış sesinden başka bir ses alamıyorum. Fren disklerinde olabileceğini düşünerek servse greslettim ve temizlettim ama ses devam ediyor. Acaba bu araç içinde duyduğum sesler ne olabilir bir fikri olan varmı, konu daha önce açılmış ise belki gözümden kaçmıştır yönlendirmeye yardımcı olabiecek var mı. İyi geceler...
"El ağzı ile çorba içilmez"
"Güzel gözünden, yiğit sözünden belli olur"

Toyota Club Türkiye

Debriyaja bastığımda gelen ses???
« : Mart 01, 2010, 00:10:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaja bastığımda gelen ses???
« Yanıtla #1 : Mart 01, 2010, 08:21:30 »
Devirde bir oynama oluyor mu Ahmet Bey?
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 01, 2010, 08:29:57 »
  Aracın baskı balatası hangi sebepten değişmişti (yıpranma, özel bir sorun vs.)?
  Greslenen yer neresi idi?
 Ses muhtemelen şanzımandan geliyordur, vites geçilerinde herhangi bir sorun yaşıyormusunuz? Debriyaj tam ayırıyor mu?
 Sesler tam hangi durumda ve ne sıklıkla geliyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #3 : Mart 01, 2010, 12:32:25 »
Devir saatine hiç dikkat etmemiştim.Bakacağım bu arada baskı balata önceden forumda uzun bir paylaşımda anlatmıştım çok aşırı bir sertlik vardı bu sertlik baskı balatanın aşınmamasına rağmen oluştuğunu ispat ettikten sonra garantiden değişti çok farjk ettimi derseniz bence çok olmasa da eh işte diyebileceğim bir oranda iyileşme oldu. Bu arada formen çıkan parçanın  orjinal olmadığını falan iddia etti o da işin ayrı bir boyutu uzamasın..
Ben bu sesi şöyle tarif edebilirim araç hareket halinde iken gelen ve vites geçişlerinde gecikme yaptığım bir zaman fark ettim. Sonradan o seseodaklanma oluşunca bende probleme dönüştü. Acaba normal bir ses gelir mi bu esnada onu da bilmediğim için öğrenmeye çalışıyorum bu arada Hakan bey siz mekanik yönden iyisiniz bu amortisör testinde sağ ön 1- 0,40 sol ön 0,80/ 0,30 gibi bir değer çıktı bu değerler amortisörde bir sıkıntı olduğunu gösterir mi formenlere pek güvenim olmadığından soruyorum. Çukurlara girip çıkarken langır lungur ses yapmasının amortisörün arızalı olmasına değil sert olmasına bağlamak gerekli diyor sizce doğru mudur?
"El ağzı ile çorba içilmez"
"Güzel gözünden, yiğit sözünden belli olur"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 01, 2010, 16:55:52 »
  Açıkçası bu dğerler üzerinden yorum yapabilmek için katalog değerleri ile karşılaştırmak lazım ve bende bunları bilmiyorum. Ama bunun yanında amortisörlerin (karşılıklı) farklı değerler göstermesi de sürüş içinm çok iyi değildir. Çünkü amortisörler yol tutuş (düz gidiş ve virajda), frenleme ve konfor açısından önemlidir.
 Amortisör bozuk olduğu içinde ses yapabilir, amortisör, süspansiyon bağlantı noktalarının (kule vs.) yapısından da.
 Amortisör il kulanımda % 100 performans gösteriyorsa kullanım koşulları vs. ye göre zamanla bu performansı düşer. Belli bir orandan sonra da değiştirmek mantıklı olur. Ama elbetkide amortisör performansı % 70 lerde iken değiştirmek pek ekonomik olmaz.

Debriyaja basınca gelen ses, debriyaj balatasının ayrılması sırasında oluşan sesde olabilir ve siz bunu duyuyor olabilirsiniz. Yani gerçekten bir sorun da olmayabilir. Bunun için bence şanzıman vites değişimlerine ve balatanın kaçırıp kaçırmadığına bakmak iyi olur, bunlarda sorun yoksa bence problem yoktur.