Porsche Boxster 987
Evet, kötü kedi shero hala is basinda.
Neredeyse tami tamina 2 yil oldu ve ben hala bir araba alacagim.
Ama büyük bir kararlilikla istedigim arabayi bulamama sendromunun diplerini yasiyorum. Bu duruma, bir de meslegimden dolayi eklenen zaman ve mekan problemleri de tuz biber oluyor.
Her ne kadar begensem de, isminden dolayi pek yanasmadigim arabalarin arasindadir Porsche. Cok hos durdugunu düsündügüm Porsche Boxster ile ilgilenmemistim. Simdi oturup geriye baktigimda arabaya yazik olur, ben bunu gidip herhangi biryere park edemem düsüncesinin agir geldigini farkettim.
Bunu benden önce farkeden nisanlimin baskisi sonucunda, Porsche bayisi ile kontak kurdum. Basarisiz bir denemeden sonra sirketin anlasmali oldugu bayiyi buldum. Oldukca da sicak karsilandik. Herhalde sirketin garajindaki Boxster ve 911 stogu bu bayiiden geliyor olmaliydi. Iyi bir müsteriydik . Zaten ayni anda bana 1 gün icin test arabasini hemen verdiler.
IAA'dan da bildigim arabanin icine tekrar oturdum. Orasini burasini kurcaladim.
Kullandigim diger araclarla da (BMW Z4 3.0 ve Mercedes SLK 230 komp., Nissan 350Z).
Aklimda 2.el, 1 veya 2 yasinda bir araba almak vardi. Cünkü 2.el piyasasinda arabalar, oldukca fazla deger kaybediyor. Aradaki farki kendi cüzdanima yüklemenin de bir anlami yok diye düsündüm. Böyle konusuyorum ama sifir araba konusunda da arizali biriyimdir. Kafaya takmadan kullanabilecegim bir 2.el arabayi bu zaman cercevesinde bulmakta zor.
Porsche'ler Alman'larin en cok sevdigi araba denebilir. Anlasilmaz bir sekilde yilda en fazla %10-12 arasinda deger kaybediyorlar. Ayni sekilde BMW z4 3.0 (indiviual aksesuarlarla dolu) oldukca cok deger kaybediyor. Bana 1 yillik 12bin km de olan bir aracta %36 indirim yaptilar. 55bin eur olan araba 1 sene sonra 35 bin eur'ya anca gidiyor ve bu bayii fiyati. Neyse 2.el ve finansman geyiklerini gecelim ve isin duygusal yönüne dönelim.
Porsche Boxster 8 sene sonra araci yeniledi. Bu 8 sene boyunca 1 kez makyajdan gecti ve 1 kez motor degistirdi. 2.5 litre 204 ps den 2.7 litre 227 ps e yükseldi. Boxster ve Boxster S olarak 2 model mevcut.
Güncel Boxster 2.7 litre ve 240 ps/270 nm üretiyor; Boxster S ise 3.2 litre ve 280 ps/320 nm üretiyor. Boxster 6.2 saniye de sifirdan 100 km/h e hizlaniyor ve 256 km/h hiza ulasiyor. Boxster S ise biraz daha iyi kondisyonlu; 5.6 saniye hizlanma ve 268 km/h hiza ulasiyor.
Boxster ve S modelinin arasindaki farklar, 6 vitesli sanzuman, 17 yerine 18 inch lastikler, 10 mm kadar daha büyük ön fren diskleri, farkli egsoz cikisi, tabiki motor, ön tamponda ekstra hava girisi ve ic aksamdaki farkliliklar. Bilmeyen bir kisi 2 araci ayirdetmekte oldukca zorlanir. Boxster 43333 eur dan, S ise 52500 eur dan basliyor.
Boxster'daki standart aksesuar paketi zaten gerekli olan herseyi iceriyor. Üstüne kremasini aliyorsunuz.
- ABS / EBD
- Elektronik Differansiyel
- PSM (Porsche Stability Management)
- 6 hava yastigi
- Roll-bar
- Mercekli Farlar
- Suni deri ve alcantara dösemeli koltuklar (sirti elektrik ayarli)
- Elektrikli camlar / su itici kaplamali yan camlar
- isitmali ve ayarli yan aynalar
- isitmali silecek ve su püskürtme memeleri
- Sis farlari
- elektrikli tente
- Klima
- CD calar
- 17 inc jantlar
- 5 vites sanzuman
- 4 pistonlu fren kaliperleri ve delikli fren diskleri
- Yol bilgisayari
vs vs
Aracin icini 6 farkli renk olarak alabiliyorsunuz; siyah, gri, kahverengi, lacivert, bej, yesil.
Tente de 4 farkli renk alinabiliniyor; siyah, gri, lacivert, yesil.
Bu paketin üstüne Bi-xenon farlar, deri koltuklar, spor koltuklar, koltuk isitma(cabriolarda hayat kurtarici), alarm, 18 inc jantlar, Plus ses sistemi (amfi ve ekstra hoparlörler; Bose da var ama cok pahali) faydali aksesualar. Porsche kisiye özel araba yaratma ve müsteriyi soyup sogana cevirme konusunda asmis. Herseyi alabiliyorsunuz. Deri koltuk sizi acmazsa, dashboard ve kapi icleri de deri alabiliyorsunuz. Yetmedi mi, orta konsol, güneslikler, vs deri kaplanabiliyor. Veya aracin rengine boyanabiliyor. Aluminyum, ahsap, karbon kaplamaya yapilabiliniyor. Ben BMW ye aksesuar konusunda yuh derdim. Bu arkadaslara hicbir sey diyemiyorum.
Eger ben arada bir de pistte kullanacagim derseniz, önemli baska aksesuarlar da mevcut. Mesela PASM; aktif süspansiyon sistemi araci 10 mm daha alcaltiyor ve süspansiyonu 2 sertlikte ayarlamanizi sagliyor. Gerekirse de, otomatik olarak süspansiyona müdehale edebiliyor. Arti 6 vites sanzuman da opsiyonlar icinde. Bunun disinda cok zengin olup, parasini harcama konusunda arizali olanlara 7500 eur degerinde karbon fren sistemi sunuyorlar. Bu sistem 911 lerde sogutma problemleri yüzünden, pist kullaniminda catlamasi dolayisi ile cok elestiri almisti. Cünkü yenilemesi 17bin pound civarinda (Ingiltere'de). Celik diskli fren sistemi oldukca yeterli ve yenilemesi cok cok daha ucuz. Zaten standart ekipman her yerde yeterli. Ancak istenirse boyun problemleri yaratacak kadar kuvvetli, MOVIT veya Brembo 'nun uygun kitleri de mevcut.
Ic Aksam:
Araba oldukca alcak ve üstü kapali oldugunda bazi insanlara biraz klostrofobik gelebilir. Ancak yeterli yer var ve koltuklari cok rahat. Aracin icine bindiginizde daha kontagi acmadan, ki geleneksel olarak solda, arabanin yanlizca gerekli ayrintilari barindirdigini anliyorsunuz. Araba hareket etmeden gidiyormus gibi geliyor. Her nokta agirlik tasarrfu icin düsünülmüs.
Kullandigim test araci lacivert ve ici de bej olarak dösenmisti. Tabiki heryer deri kaplanmis. Eski kasa Boxster artik eskidigini belli ediyordu. Yenisinde ic aksam cok ergonomik ve rahat. Aracta opsiyon olan PCM (Porsche Communication) vardi. Yani müzik, navigasyon, telefon burdan yönetiliyordu. Gene opsiyon olan otomatik klima vardi ve her zamanki gibi auto modunu kullaninca beni cileden cikartti.
Hafiza fonksiyonlu elektrikli koltuklar da aracta vardi. Araci ne zaman acsam tüm ayarlar anahtara uygun olarak degisiyordu. Tabi her seferinde tekrar ayarla. (calisan bir satis görevlisinin kullanidigi aracti) En sonunda hafiza #3 ü kendime göre ayarladim
Deri döseme isciligi ve deri malzeme kalitesi cok iyi. BMW de individual almazsaniz 2 kalite deri vardir. Ucuz olan deri hisir hisirdir. Digeri de oldukca pahalidir. Yanlizca koltuklari deri alamazsiniz. Bu Porsche icin arti bir puan.
Koltuklar standart olanlari olmasina ragmen oldukca iyi yanal destekleri var. Bayide ki araclardan birinde spor koltuklari denedim. Oturuyorsunuz ve kaliyorsunuz. Virajlarda poponuz koltuga bagli kaliyor ve iyi bir omuz destegi de aliyorsunuz. Kiloluysaniz normalleri, ama spor sürücüler icin spor koltuklari
öneririm. Aslinda spor koltuklar yalnizca 400 eur farkla aliniyor. Ancak spor koltuklar deri koltuklarin üstüne eklenebiliyor. Gittimi 1400 eur daha. Orjinal koltuklar oldukca hos olan alcantara (ortada) ve suni deri ile dösenmis (kenarlarda). Ancak bayi bugüne kadar orjinal koltuklu bir arac satmadiklarini söyledi. 2.el de deri olamzsa bir dezavantaj olabilir.
Sürüs Izlenimi:
Her zamanki gibi hem dag yolu, hem de otoban da deniyelim istedim.
Ilk önce her zaman kullandigim güzergaha gittik. Sehir icinde yagmur ciselemesine ragmen, dagda her taraf kar kaplanmisti. Aracin üstünde kis lastikleri vardi da geri dönebildik. Bunun üzerine baska bir güzergaha gittik. Arac ortadan motorlu ve cok iyi bir dengeye sahip.
17 inc olmasina ragmen tombik yanakli lastiklerle bekledigimden daha iyi bir performans gösterdi. Eminim 18 inc ve yaz lastikleri ile bu 1 sinif daha iyilesir. Araba virajda cok hafif bir araba gibi yol aliyor. Aslinda 1295 kg. Z4 den cok daha hafif olmamasina ragmen direksiyona cok daha net ve hizli tepkiler veriyor. Dengesinin oldukca iyi olmasindan dolayi gaza viraj icinde fazla da yüklenseniz ayni sekilde cikiyorsunuz. Kilitli mekanik bir diferansiyel olmamasina karsin, kullanilan sistemler sürüs zevkini etkilemeden güvenliginizi sagliyor. Z4 de cok begendigim bir aracti ancak virajlarda daha zor bir karakteri vardi. Ne kadar motor ortada konumlansa da, önden motorlu oldugu hissediliyordu. Z4 ayrica bozuk zeminleri cok sevmiyor; uzun ve hizli bir viraj kasis varsa tuhaf bir sekilde arkasi tepki veriyor. Porsche bu konuda daha toleransli.
Boxster direksiyona aninda tepki veriyor demistim; hafif olan ön aninda dönüyor. Ortadan motorlu araclarda limitler cok yüksek ama bir kaymaya da baslarsa o zaman cok cabuk ve yeterli kontrayi vermek gerekiyor. Daha sonra toplamak cok zor. Süspansiyon konforu oldukca iyiydi. Ne cok sert ne de cok yumusakti. 18 inclerle ve yaz lastikleri ile bu daha serte dogru ilerler. Ama böbrek tasi da düsürtmez.
Motor oldukca kuvvetli. Daha da kuvvetli olabilir ama gerekte yok. Zaten daha fazlasini genelde kimse kullanmiyor. Ancak apacilere gerek. Moturun o boxer sesi, insanin aklini aliyor. Evde oturup bir klasik müzik dinleyip sakinlesir ya insan, motorun sesi benim üstümde benzer bir etki yaratti. Gaza yüklenmezseniz, devir yükselse de araba oldukca sessiz, taki gaza yüklenene kadar. O anda motor degisiyor ve hirilti yayilmaya basliyor.
Frenler dehset bir durdurma kabiliyeti sergiliyor. Her ne kadar Porsche frenler de malzeme kalitesini düsürdü dense de, durdurma gücü cok iyiydi. Otobanda 250 km/h ye kadar ciktim. 210-220 km/h arasinda tenteden ses gelmeye basliyor. Aracin ön kisminin hafif oldugu da otobanda farkediliyor. Ama en güzel ve beni her saniye güldüren sey, o egoist Alman sürücülerin, arkalarinda Porsche gördükleri anda sag seride atlamalari oldu. Yol istemenize bile gerek yok. Kimse size ilismiyor. Sagda tintin de gitseniz bulasmadan geciyorlar. Normalde, normal bir aracla gitseniz, solda BMW ve mercedesler cirit atar; Sagda yavas gitmeye kalkasaniz bile 2 metre arkanizdan takip diyorlar. Ye kürküm ye.
Masraflar:
en düsük 6.6 litre ortalama yakti. 100km/h sabit hizda otobanda. Tüm ortalama 10.6 litreydi. Ki bunun icinde 4 kere top speed denemesi de vardi. Arac 98 oktan benzin kullaniyor. Sigortasi oldukca yüksek. Ama bakimlar her 30bin km de ve yag ve filtreler degisiyor. 90bin km de bujiler. Arti aracta trigger tahriki zincirli. Bu da trigger kayisini unutmaniz anlamina da geliyor.
Ben bu arabayi sevdim; arada hanimlarin sözünü daha can kulagi ile dinlemek lazim.
NOT: Bu testler Almanya'da yapilmistir. OTOBANLARDA UYGUN YERLERDE HIZ SINIRI YOKTUR. YAPILAN HIZLAR LEGALDIR. Türkiye'de hiz siniri otobanlarda 120 KM/H dir.