Gönderen Konu: Şehir içi ve çevre yolu karşılaştırması  (Okunma sayısı 3449 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Şehir içi ve çevre yolu karşılaştırması
« : Şubat 02, 2010, 03:03:09 »
Arkadaşlar. Ben eve giderken bazı zamanlarda trafiğe girmemek için çevre yolunu kullanıyorum. Şimdi burda bir soru takıldı kafama. Gittiğim yol nerdeyse 2 kat oluyor.
1- şehir içi gidersem ev 26 km bunun da 15 km si çok yoğun trafik sürekli 1-2. vites. 3 ü zor görüyor. Bu durumda araçta sürekli vites değitirmek zorunda kalıyorum.
2 Çevre yoluna çıkıp direk 5. vites ve eve gidiyorum.

Bu durumda yakıt harici arabanın çevre yolundan gitmesi şehir içinden gitmeye göre avantajlı mıdır. Şehir içinden gittiğim zaman sürekli vites değiştirmek Baskı balatanın ve daha sonra bağlı diğer aksamların ömrünü azaltır mı ya da ne gibi bir etki yapabilir.
Motorun ömrüne bir etkisi olur mu aynı km yi şehir içi ve çevre yolundan gitme konusuda.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Toyota Club Türkiye

Şehir içi ve çevre yolu karşılaştırması
« : Şubat 02, 2010, 03:03:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '02
Ynt: Şehir içi ve çevre yolu karşılaştırması
« Yanıtla #1 : Şubat 02, 2010, 09:40:42 »
sürekli vites değiştirmek Baskı balatanın ve daha sonra bağlı diğer aksamların ömrünü azaltır mı ya da ne gibi bir etki yapabilir.
Evet baskı balatınızın ömrünü azaltır.Yürüyen aksamdaki bazı parçaların erken yıpranmasına ve yaşlanmasına sebep olur.
Motorun ömrüne bir etkisi olur mu
Motorun sağlığı içinde pek fazla iyi değildir şehir içi trafiği.
Ayrıca Hazım abi, yakıt hemen hemen aynı seviyeye gelir.Sürekli 5.vites sabit hızda giderseniz aracınız da yakıt problemi fazla olmaz.

Ayrıca biz küçükken büyüklerimiz hep derdi, 100bin km şehir içinde kullanılan arabayı alacağıma, 150bin km'de uzun yol yapmış arabayı alırım derlerdi. :)

SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 02, 2010, 09:47:34 »
Valla Hazım Abi ben de çevre yolunu kullanmaya çalışıyorum. Kızılay, Bakanlık v.s taraflarında işim olunca veya arabayla Beşevlere işyerime geleceğim zamanlar mecbur şehir içini kullanıyorum.
Ama onun dışında mesela Keçiörene çok gideriz biz ailece. Elvankentten otobana bi çıkıyorum hoop Keçiörendeyim. 40 KM'lik yol 55 km'ye çıkıyor belki ama hem araba rahat ediyor hem ben.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 02, 2010, 10:28:45 »
Aynı düşüncedeyiz o zaman sizinle Alperen ve ERhan. O zaman Çevre yolundan devam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 02, 2010, 12:18:55 »
şimdi izmiri düşünüyorum, ankaranın çevre yolu çok ters geliyor bana..izmirde mesela güzelbahçeden bornovaya şehir içinden gidilirse 40km, çevreyolundan gidilirse 50km yapıyor..10km daha fazla..izmirde dur-kalk çok olmadığı hatta hiç olmadığı için şehir içi çok daha mantıklı oluyor, sahil yolunda 60km ile gidilirse yeşil dalga var hiç kırmızı ışığa yakalanılmıyor, 80 km üstünde de radara yakalanılıyor zaten, ilk kırmızıya yakalanıp ondan sonra 60la gidince hiç kırmızı olmadan bütün sahil kurtarılıyor, ondan sonra da hep boş olan yol tercih edilip gidince bornovaya çevre yolundan hem daha az benzin yakarak hem de daha hızlı gidiliyor (çevre yolunu 120km sabit hız kabul edersek..)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 02, 2010, 13:26:19 »
  Türkay'ın değindiği çok önemli bir nokta var, hangi yol seyirlik ise onada bakmak lazım. :) Ben ise zaten genel olarak şehir içinde araç kullanmıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 02, 2010, 16:34:32 »
AKşamları Tunalıdan Kızılay Sıhhıye Ulus ve Dışkapı istikameti. Çok yoğun trafik oluyor. Gaza basıp gitmek söz konusu değil. Sürekli dur kalk olduğu için açıkçası çekiniyorum. Sürekli vites değiştirmek zorundasınız   ve çoğu yeri 1. vitesle gidiyorsunuz.
Motor yağı konusunda peki bunun etkisi olur mu. 10000 km gidecek yağın bu sebepten dolayı daha az gitmesi gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 02, 2010, 17:46:03 »
Cevre yolunu kullandiginiz zaman araciniz daha dusuk devirde calisacaktir ve bahsettiginiz gibi aktarma organlari da daha az zarar görecektir, bu da motorun ve diger parcalarin ömrünü uzatacaktir, ayrica yogun trafikte dur kalk sirasinda fan devreye girecegi icin elektrik sarfiyatindan dolayi ekstradan daha fazla yakit harcayacaktir, ben de cogu kez trafige girmektense otoyollari ve ekspres yollari tercih ederim, bazen de ara sokaklari  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Şubat 02, 2010, 18:01:22 »
Motor yağı konusunda peki bunun etkisi olur mu. 10000 km gidecek yağın bu sebepten dolayı daha az gitmesi gibi.
Bu cümleyi anlayamadım.Aracınız yağ yakmıyorsa 10000km de gider 20000 de gider Hazım Abi.
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 02, 2010, 20:11:17 »
Bu cümleyi anlayamadım.Aracınız yağ yakmıyorsa 10000km de gider 20000 de gider Hazım Abi.
Sürekli kısa mesafede dur - kalk şeklindeki kullanma yağ değişim periyodunu aşağı çeker.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Şubat 02, 2010, 20:55:54 »
Sürekli kısa mesafede dur - kalk şeklindeki kullanma yağ değişim periyodunu aşağı çeker.
O kişinin insiyatifine kalmış oluyor biraz da.
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 02, 2010, 20:57:25 »
Türkay işte o olay Ankara'da olmuyor maalesef. Günün hemen her saati çok yoğun trafik olduğu için en iyisi çevre yolu oluyor.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 02, 2010, 21:15:37 »
bir benzetme yapacağım izninizle: askerlik yapanlar bilir: uygun adımda yürümeyi, yat-kalk yapmaya tercih ederim. çünkü uygun adımda yürürken nefesimiz düzenlidir, kimse kimsenin ayağına basmaz, önümüzdeki-yanımızdaki-arkamızdaki ile olan mesafe bellidir. birlikte yürüdüğümüz herkesin hemen hemen ne yapacağını bilirsiniz.
amaaaa... yat-kalk yaparken; nefes zıvanadan çıkmıştır, postalların burnunu taşa-çakıla vurmuşuzdur, böyle devam ederse kamuflajların dizi dirseği de kalmaz, ter afedersiniz şeyimizden çıkmıştır ve o kadar çok enerji tüketmişiz ki...
10 dakika yat-kalk yapacağıma, 1 saat uygun adım yürürüm daha iyi...
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 02, 2010, 23:52:50 »
Arif Abi süper anlattın. Bu kadar olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 02, 2010, 23:55:26 »
teşekkür ederim Hazım hocam. elimden geldiğince anlatmaya çalıştım işte :)
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #15 : Şubat 03, 2010, 07:13:26 »
Gittiğiniz yol 2 kat oluyor ama dur kalk dur kalk aynı hesaba kalıyor hatta uzun vadede çevre yolu daha hesaplı olur baskı balata,yağ, ıvır zıvır bakımından. Trafikte egzoz gazları yüzünden arabanın benzini patlatmak için çektiği havada oksijen az hem gazlardan dolayı hemde sıcaktan dolayı. Oksijen az olunca çekiş düşer daha fazla yakıt yakmak zorunda kalırsınız. Baskı balata erken biter. Daha erken yağ değiştirmek zorunda kalırsınız. Daha bir çok şey. O yüzden trafiğe takılmadan çevre yolundan gitmek uzun vadede daha hesaplı yol her nekadar 2 katı artsada.