Gönderen Konu: 4afe motorun yagsız calısması  (Okunma sayısı 11710 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
4afe motorun yagsız calısması
« : Ocak 30, 2010, 14:31:33 »
merhaba arkadaslar. Bir arkadasımın 98 model corolla 4afe aracı var. 1 ay once aracın yag seviyesini kontrol etmiş ve min cizgisinin cok az ustunde yag varmıs.Dun yagını birlikte kontrol edelim dedik yag saviyesi cubugunda yag hiç gorunmedi.Çubugun ucunda çok az belli belirsiz yag oldugunu gorduk. Yani min. seviyesinin cok altına dusmus yag seviyesi ve tahminen 1 aydır oyle kullanmıs aracı.Ama aracın sesinde calısmasında veya cekişinde bir problem yok. Hemen yag ekledik ama kafamızda suphe kaldı acaba araca bir zarar vermişmidir diye? (Aracın yagı degişeli 3 bin km olmus)Buradan sormak istedim acaba araca zarar verdiyse nasıl anlasılır veya bir zarar vermemiş midir?Saygılarımla.

Toyota Club Türkiye

4afe motorun yagsız calısması
« : Ocak 30, 2010, 14:31:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 421000
  • Model Yılı: '05
  • 180 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
Ynt: 4afe motorun yagsız calısması
« Yanıtla #1 : Ocak 30, 2010, 14:48:27 »
bence ondan önce bu araç niye yag eksiltiyo diye araştırmanız lazım
2005 corolla 1.6 hb a/t
2002 corolla 2.0 d4d (Dsport)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • fastest 3zzf(t)e in turkey :)
« Yanıtla #2 : Ocak 30, 2010, 14:59:35 »
sorun olmaz zaten yağ ışığı yanmamış ki o ışık hiç kalmadığında yanıyor üzülcek takılcak bi durum yok
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 30, 2010, 15:34:44 »
 Dizel motor olsa yatak çizilebiliyor. Yağsız kaldığında hemen yatak sarmıyor ama kısa bi zaman sonra kesin yatak sarar.
 Ancak benzinli motorlarda aynı şey geçerli değil. Dizeller kadar yüksek güç altında olmadığından yağ lambası yanmadığı müddetçe kolay kolay sorun çıkarmaz.
 Bu arada 4A-FE motorlar 3.2 lt. motor yağı alır kapasite olarak, ancak sizin bahsettiğiniz gibi yağ çubuğuna belli belirsiz yağ deymişse yaklaşık 1-1,5 lt. kadar yağ oluyor zaten motorda...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB-
« Yanıtla #4 : Ocak 30, 2010, 20:32:37 »
Bizim arabalarda yani 4a-fe motorlar bu gibi konular için en dayanıklı motorlar aslında bu japon butun benzinli arabalar için gecerli ergün arkadaşımızında dediği gibi araba 3.2 lt yağ alıyor ve max gostergesinde gorunuyor. Minumun ve maximum arasında 0,7 lt birt fark var arkadasım yanı arabanın içinde minimum gostergesındeyken 2,5 lt yağ var demek oluyor bu. Eğer onunda cok aşşağısındaysa ozaman yag eklemek değilde yagı değistirmelisin cunku azalmıs yag (8000 km lik bir yağ omrunu cok kısabir surede yani 2000km de gibi) ömrünü doldurur ve düzgün yaglama yapmaz.
Asıl endişelenmeniz gereken konu motorun neden bu kadar cok yağ yaktığıdır ve sizin dikkatsizliğinizdir.(Her hafta arabanın belli başlı yerleri kontrol edilmelidir.
Allah kazasız belasız iyi yolculuklar nasip etsın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #5 : Ocak 30, 2010, 20:40:32 »
%90 ileride kesinlikle yatak sarar araç bence ii bi tamircinin bakması lazım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 30, 2010, 21:22:44 »
%90 ileride kesinlikle yatak sarar araç bence ii bi tamircinin bakması lazım

Kardeş adam yağını ekleyip yoluna devam ederse sonrasında neden yatak sarsın?

Korkutmayalım kardeşimii ama dikkat etmesinde fayda var. Yağ çok azalırda üstüne birde yüksek devirli vs. kullanırsa o zaman yatak sarabilir :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #7 : Ocak 30, 2010, 22:39:13 »
ya inşalla ben yanılırım ama bnm eski 2 arabamda da bu olay başıma geldi araç yağlama olayını az yaparsa zedelenme olabilir yani her motorda da aşınıklık olduna göre az veya çok ondan yapabilir ama dediğim gibi ii bi bakım görmesi lazım önce buyağın noldunu bulmak lazım demi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 30, 2010, 23:02:51 »
Tabiki araştırmalısın. Fakat maddi imkanın şuan buna müsait değil ise Bor katkısı koyup sonucu gözleyebilirsin. Bir ihtimal, ki %70 diyorum anlattıklarına göre yağ sızıntısıı kesecektir. Aracını 1-2 gün haraket etirmeden park halinde bıraktığın zaman, asfalta dönüp bakıyormusun yağ kaçağı olmuşmu diye?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 31, 2010, 00:21:14 »
yatak sararsın ama sürekli olmuş bişey değil hemde erkenden fark edilmiş yani sıfır yağda binlerce km gitmemiş sorun olmaz ama sürekli bu şekilde kullanılırsa elbet ilerleyen zamanlarda problemler çıkacaktır
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Ocak 31, 2010, 11:46:21 »
aracı alalı 8 ay kadar oldu. Ve aracta herhangi bir yag akıntısı filan yok. Zaten duzenli aralıklarla yagı kontrol ediliyordu. Fakat son 1 aydır hic bakmamıs ve bu eksiltme 1 ay icinde olmus. Arac alındıgında yagı ve filtresi degiştirilmişti. Mobil 10-40 yag konulmustu ama filte orjinal degildi. Bu sure icinde 6500 km yol yapılmıs.Acaba yagın ozelligimi bozulduda boyle eksilme oldu. Bilemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Ocak 31, 2010, 11:57:27 »
yağ en kaliteli yağ markalarından biri bi yerlerde bi kaçak olmuş olabilir belki 6500 km uzun bi yol değil yağ değişimi için 10bin de değiştiryorum ben
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Ocak 31, 2010, 12:02:12 »
yagı tekrar degişecekti bir kac ay sonra ama bu olaydan sonra fazla bekletmeden degiştirecek yagını. Acaba aynı yagdan mı koyalım yine? Yoksa onerebileceginiz baska yag varmı?Orjinal yagı mobil 10-40 diye biliyorum.Birde sornak istediğim birsey daha var. Bahsettiğim aracta kısın soguk havalarda calıstırırken bazı tuhaf sesler geliyor, otme sesine benzer sesler ve sanırım kayıslardan geliyor. Formda kayısların miadı dolunca boyle sesler cıkarıyor diye okumustum?Acaba sorun onlar mı?Normal havalarda calısrken bir ses yok. Aracın kayıslaı (v kayısı filan) sanırım orjinal kayısları eski gibi duruyor. Bunların omru ne kadardır?Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Ocak 31, 2010, 14:06:35 »
orjinal ölçü 10-40 ben denemelik bu sefer motul 5-40 kullancam eğer bulabilirsen sende dene diğerlerinden biraz daha pahalı....ses konusunda bişey diyemicem canlı dinlemeden anlamak kolay değil
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #14 : Ocak 31, 2010, 15:55:39 »
Dizel motor olsa yatak çizilebiliyor. Yağsız kaldığında hemen yatak sarmıyor ama kısa bi zaman sonra kesin yatak sarar.
 Ancak benzinli motorlarda aynı şey geçerli değil. Dizeller kadar yüksek güç altında olmadığından yağ lambası yanmadığı müddetçe kolay kolay sorun çıkarmaz.
 Bu arada 4A-FE motorlar 3.2 lt. motor yağı alır kapasite olarak, ancak sizin bahsettiğiniz gibi yağ çubuğuna belli belirsiz yağ deymişse yaklaşık 1-1,5 lt. kadar yağ oluyor zaten motorda...
Bu olay 2 sene once benimde basıma gelmisti 2 sene once yagına baktım ve en alt seviyede oldugunu gordum tabi hemen yag ekledim ve birdaha hic bole olmadı cok ilginc yani ve 4A-FE  3.2 lt. alır demissinizde ben herzaman yag degisiminde bakıyorum motor 1 kutu yani 4 lt. castrol magnatec in tamamını alıyor ....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 31, 2010, 16:49:17 »
Huseyin kardes, Mobil 1 5W-40 uygun bir yag bence.Fiyati biraz tuzlu yalniz.
5W kismi kisin 0W da olabilir.Ilk rakam ne kadar az olursa kisin ilk calistirmada o kkadar iyi yaglama saglar. Kayislari iki uc senede bir degistirmek gerekebilir, durumlarina gore.Direksiyonu saga sola cevirmede gelen bir ses mi bu acaba? Ilk calistirmadan itibaren 5-10 dk bu ses gelebilir.Kayislarin uzerinde birikmis nem buna sebep olabilir.Ya da kayislar gevsemis olabilir, sikistirilinca duzelebilir. Eger bu ses gecmiyorsa kayislar degismeli.
Yag filtresi olarak anti-drainback (geriye akisi onleyen, filtre icinde bir miktar yag birakarak illk calistirmada kolay yaglama saglayan) valfli bir filtre tavsiye ederim. Bulabilirseniz Mobil 1 EP(siyah), K&N ya da Purolator (sari renkli Pure One tipi) filtrelerinden biri olabilir.

Can,ben 3.5, 3.6 lt ekledigimde tam dolu konuma geliyor.Daha fazla da eklenebilir ama bu yag hizli bir sekilde yakilir zaten.

Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB-
« Yanıtla #16 : Ocak 31, 2010, 23:02:10 »
Yagı maxumum gostergesinden fazla koydugunuzda cok kısa bir kilometrede o yağı zaten yakar.Bence motora segmanlara zarar verir ama zarar verme konusunu araştırmak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #17 : Şubat 02, 2010, 01:12:33 »
Yagı maxumum gostergesinden fazla koydugunuzda cok kısa bir kilometrede o yağı zaten yakar.Bence motora segmanlara zarar verir ama zarar verme konusunu araştırmak lazım.
Her yag degisiminde filtreyide degistirdigim icin 4 lt. tam gelir diyorlar ve fazla yag koymanında bildigim kadarıyla yag keçelerini patlatma gibi riski var...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Şubat 02, 2010, 15:03:53 »
Fazla yağ iyi değil. Ustalar pek aldırmıyorlar "fazlasını atar o" falan diyorlar ama dediğiniz gibi riskli. Köpürme sorunu da olabiliyor. Fazlalığı alttan akıtmak lazım. Yanan yağ ise eğer kalitesiz bir yağsa zarar verir. Kurum yapar.
Kaliteli olanı zaten benzin katkısı olarak kullanılıyor. Enjektör temizleyiciler falan .. Yanıp gidiyor o da
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '23
  • 5 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 27, 2010, 10:22:45 »
Yağın oranını netleştirelim.Servis kitapçığına göre 4a-fe motor yağ filtresi değiştiğinde 3 litre,yağ filtresi değişmediğinde 2,8 litre,2e motor yağ filtresi değiştiğinde 2,8 litre,yağ filtresi değiştirilmediğinde 2,6 litre yağ alıyor.