Gönderen Konu: Yağmurlu Yolda Sürüş Tekniği  (Okunma sayısı 2377 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
Yağmurlu Yolda Sürüş Tekniği
« : Ocak 30, 2007, 00:24:39 »
Yeni başlayan yağmur, yolun yüzeyinde bulunan toz, yağ, kauçuk tozu ile karışır ve kaygan bir zemin oluşturur. YAVAŞLAYIN !
Böylelikle lastiklerin yol tutuşu ve çekiş artacaktır.

• Kentlerdeki caddelerin yol yüzeyleri düşük hızlarda bile kaymaya neden olabilecek yağ ve bunun gibi birçok maddelerle doludur.  
• Su birikintilerinin üzerinden geçmemeye özen gösterin, çünkü su yoldaki çukurları ve diğer tuzakları gizler.
• Önünüzdeki araç aniden durduğu takdirde, durmanız kuru yüzeye oranla daha zor olacağından takip mesafesi mutlaka arttırmalıdır.
• Çevrenizi her zaman kontrol edin. Yolunuzu “yorumlayın” ve ani fren yapmaya veya ani direksiyon hareketlerine karşı hazırlıklı olun.
• Sürekli olarak arkanızda seyahat eden diğer araçları gözlemleyin ve kontrol edin. Şunu unutmayın ki bu sürücüler de sizinle aynı koşullarda seyahat etmektedir.
• Yol emniyet şeritleri gibi boyalı yüzeylerin üzerinde otomobil kullanmaktan kaçının.  
•  Önünüzdeki aracı geçmek için en uygun anı bekleyin.  

SEYAHAT ETTİĞİNİZ YOL YÜZEYİNİN ÖZELLİKLERİNİN BİLİNCİNDE MİSİNİZ?
• Eğer yol yüzeyinde tamir yamaları, yeni asfaltlanmış yüzey veya yetersiz yağmur suyu akışı varsa süratinizi daha da azaltın.
• Düzensiz yüzey ve çukurlar yağmur suyu tarafından gizlenir.
• Yağışlı havalarda aracınızı mümkün olduğunca sakin kullanın. Görüş mesafesi ve boşluk için uygun koşullar oluşuncaya kadar bekleyin. Sollama sırasında yapılan hızlanma ve azalan çekiş, yol tutuş kontrolünde kayıp yaratabilir.
• Viraja girerken özellikle de yol yüzeyinin durumu uygun değilse, daha da fazla YAVAŞLAYIN.
• Bir köprüye yaklaşırken yavaşlamak gerekir.
•  Mevcut eğimin ani değişiminde kontrol kaybı yaşanabilir.

AYRICA KÖPRÜLER AQUAPLANING İÇİN İDEAL YERLERDİR, DAHA DA DİKKATLİ OLMAK GEREKİR!
AQUAPLANING (Su yastığı üzerinde kayma-Kızaklama)  NE DEMEKTİR?  

Aquaplaning suyun lastikle yüzeyin arasına girmesi sonucu, lastiğin yer ile temasının aşırı derecede kaybıdır. (su derinliği > 0,5 mm).
Bu duruma neden olan ana sebepler:
•  Yetersiz yüzey drenajı sonucu yağmur suyu toplanması ve su derinliği.
•  Lastik diş derinliği ve dizaynı
•  Hız.

AQUAPLANING (Kızaklama) nasıl oluşur?

Lastiğin altında ve önünde bulunan su basıncı, seyir hızıyla artar. Su basıncı sürekli artmaya başlayarak bir süre sonra, lastiğin yol yüzeyinde yüzmesine sebep olur. Lastiğin su kanallarının kapasitesi dolunca, lastiğin yüzeyle teması engellenir.  
Lastik yüzeyle temasını sürdürür, su zorlanmadan kanallardan geçer.
Su basınç oluşturmaya başlar, ve lastiği yerden bir miktar kaldırabilir
Lastik ve yüzey arasında su sıkışması meydana gelir. Lastiğin zeminle teması kesilir

• Lastiğin araçla yol yüzeyi arasında sadece bir halka olduğunu unutmayınız.
• Lastiğin hava basıncını periyodik olarak kontrol edin ve diş derinliğinin en az 3mm’nin altında olmadığına emin olun.

Birçok şey lastiklerinize bağlıdır.  En önemlisi de sizin güvenliğiniz !

Aquaplaning olasılığı, aracın hızı, lastik diş derinliği, lastik dizaynı ve mevcut suyun derinliğine bağlıdır.

Sonuç olarak, lastik diş derinliği az veya su derinliği fazla ise, Aquaplaning olasılığı düşük hızlarda bile mevcuttur
Sonuçlar?

Kısmi veya genel yol tutuş ve fren kaybı.
En iyisi: Yağmurda yavaş kullanım

Aquaplaning’in üstesinden gelebilmek için;

• Ayağınızı yavaş bir şekilde gazdan çekin
• Fren yapmayın veya hızlanmayın
• Lastikleriniz yüzey ile yeniden temasa geçene kadar bekleyin.
• Tamamen dinamik Aquaplaning olayında (bütün lastikler), sürücü tarafından yapılacak hiçbir hareket, yol yüzeyine yansımaz.
• Kısmi Aquaplaning sırasında, yüzey  ile temas halinde olan lastik veya lastikler emirleri (fren, hızlanma) uygulayarak aracın tehlikeli ve kontrolsüz reaksiyonunu başlatmış olur.

Yağmurlu havalarda otomobil kullanırken; aracınızın altında, daha doğrusu lastikler ile yol yüzeyinin arasında neler olduğunu düşünün.
Unutmayın ki aynı olay etrafınızdaki bütün araçlarda olmaktadır.

TEHLİKELİ SÜRÜŞ HERKESİ RİSKE ATAR!!!

Toyota Club Türkiye

« : Ocak 30, 2007, 00:24:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1 : Ocak 30, 2007, 10:29:46 »
Elinize sağlık Yasemin Hn., bizim Adana'da kar, buz, sis olmadığı için en büyük risk yağışlı havalardır. Baştan sona kadar dikkatlice okudum. Teşekkür ederim.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Toyota Club Türkiye
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '13
  • 34 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 30, 2007, 12:13:12 »
Paylaşım için teşekkür ederiz Yasemin hanım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ocak 30, 2007, 14:17:51 »
Alıntı yapılan: Hakki Saygili
Elinize sağlık Yasemin Hn., bizim Adana'da kar, buz, sis olmadığı için en büyük risk yağışlı havalardır. Baştan sona kadar dikkatlice okudum. Teşekkür ederim.
[/quote]

Rica ederim, İnsanların bilgilerine bilgi katmak o kadar güzel bir duygu ki, Kazasız belasız seyirler dileğimle...

[quote=Günal Yılmaz]
Paylaşım için teşekkür ederiz Yasemin hanım.
[/quote]

Rica ederim, Günal Bey...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 31, 2007, 00:55:13 »
Güzel bir calisma. Elinize saglik paylastiginiz icin.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #5 : Ocak 31, 2007, 02:55:21 »
Alıntı yapılan: Murat Küden
Güzel bir calisma. Elinize saglik paylastiginiz icin.
[/quote]

Okuduğunuz için ben teşekkür ederim.
Az da olsa dağarcığınıza bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ocak 31, 2007, 07:55:21 »
teşekkürler yasemın hanım
2001 avensis 1,8 - 1998 carina e 2,0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #7 : Ocak 31, 2007, 18:25:18 »
Alıntı yapılan: Fatih Keskin
teşekkürler yasemın hanım
[/quote]

Rica ederim benim için zevkti...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #8 : Şubat 01, 2007, 15:11:40 »
Sis, buz, yağmur demeyip, hatta bu havalarda ne kadar iyi bir sürücü olduğunu göstermek gayesiyle iyice hızlanan şöför bozuntuları vardır ya. Hatta bunların bazılarının altında tırlar, otobüsler bulunur, kendini pilot zannederler.

İşte yağmurda en tehlikeli şeyler bunlar. Ondan sonra yok işte siste 100 araba birbirine girdi, yağmur yağdı kazalar birbirini kovaladı, gece buz ölüm getirdi gibi artistik başlık attıran bu hıyar arkadaşlara bu yazıyı yedire yedire okutmak lazım.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 02, 2007, 11:13:52 »
Alıntı yapılan: Alper Kutluer
Sis, buz, yağmur demeyip, hatta bu havalarda ne kadar iyi bir sürücü olduğunu göstermek gayesiyle iyice hızlanan şöför bozuntuları vardır ya. Hatta bunların bazılarının altında tırlar, otobüsler bulunur, kendini pilot zannederler.

İşte yağmurda en tehlikeli şeyler bunlar. Ondan sonra yok işte siste 100 araba birbirine girdi, yağmur yağdı kazalar birbirini kovaladı, gece buz ölüm getirdi gibi artistik başlık attıran bu hıyar arkadaşlara bu yazıyı yedire yedire okutmak lazım.
[/quote]
Değil mi? Suçlu havadır sanki. Yok yağmur yüzünden, yok buz yüzünden kaza oldu gibi cahil ifadeler kullanır basın.
Kaliteli marka aslında müşteriyle ebedi aşk ister. Ve aslında her sadık müşteri, şöyle ilk karşılaşmada fosfor fosfor sırıtıp laubali olmayan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 19, 2007, 13:09:15 »
Trafik kurallarına uyarak kullandıkça mucize bir durum olmadıkça birşet olmaz ...

Bilgiler için teşekkürler çoğu uyguladığımız tekniklerin yazıya dökülmüş hali aklımızda bulunması açısından faydalı...
D-4 vvt-i motor... 1AZ-FSE + T22  facelift

Today Toyota tomorrow Lexus...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 23, 2007, 19:27:05 »
Teşekkürler güzel bilgiler.
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #12 : Nisan 04, 2007, 15:04:05 »
Yüklenilecek dosya adı: Slippery_When_Wet_CEPA_turkce.ppt

Download Link to share:
http://d01.megashares.com/?d01=c0a9093

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 05, 2007, 13:02:24 »
Elerinize sağlık Yasemin hanım. Benyağmurlu havalarda araç sürmekten çok büyük zevk alırım. Yağmur oldumu hele bide sağnak haldeyse yollara düşerim . Bu sayede bayaa bi tecrübe sahibi oldum bunları da paylaşmak isterim.

Yağmurlu havalarda en çok sinir olduğum şey öndeki aracın lastiklerinden fırlayan çamurlu ve yağlı suyun direk olarak camınıza yapışması. Özellikle hatchback araçların arkasına hiç yanaşmam bu yüzden. Böyle durumlarda cam suyunuzun bileşimi çok büyük önem kazanıyor. Ben camsil döküyorum hazneye üstünede su. Aracımın kazan gibi bir haznesi olduğundan 2 lt cam sil geri kalnının da suyla tamamlıyorum bu sayede camdaki yağ ve çamurdan kurtuluyorum. Sürüş halindeyken ön camları 1er parmak aralıyorum ve klimamı yarı iç yarı dış sürkülasyon konumuna getirip ön cama ve ayağa verecek şekilde ayarlıyorum bu sayde hem temiz hava sağlıyorum hemde camlar buğu yapmıyor. Paspasların üstüne 2-3 katlı gazete kağıdı seriyorum ayaklarda ki sular döşemeye inmesin paspaslarda birikmesin diye ama araçtan inerken gazeteleride en yakın çöp kutusuna atıyorum koku yapmamsı için. Araca binmeden herkese çok hızlı binip inmesini tembihlioyrum çünkü yağmur damlacıklar kapı döşemelerini ve koltkları hemen ıslatıyor. Sis farlarımı ve normal farlarımı mutlaka açarım ki fahat seçileyim.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar dah geldikçe yazarım.
2000 ZZE112 Toyota Corolla 1.6 Terra Special A/C

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #14 : Nisan 06, 2007, 00:42:46 »
Çok güzel bilgilerdi. Teşekkür ederim. Bu arada kaldırımdaki vatandaşları da unutup ahlarını almamak lazım  Paspaslara gazete sermek güzel bir fikir. Camların buğulanmaması için söylediklerinizde. İşte tecrübe bu!  

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 08, 2007, 13:00:41 »
Alıntı yapılan: Yasemin Güven
Çok güzel bilgilerdi. Teşekkür ederim. Bu arada kaldırımdaki vatandaşları da unutup ahlarını almamak lazım  Paspaslara gazete sermek güzel bir fikir. Camların buğulanmaması için söylediklerinizde. İşte tecrübe bu!
[/quote]

Hehehe sağolun Yasemin Hanım. Ama kaldırımdakilerin pek bir şansı yok maalesef ne kadar sakınsak ta sıçrıyor melet üzerlerine genelde özellikle de dar yollarda hiç şansları kalmıyor. Bu konuda en güzle buluşu Prf.Dr. Zhni Sinir yapar bence hakikaten buluş konusunda üstüne yok tam onluk bir mesele.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 23, 2007, 22:19:50 »
Uniroyal yağmur lastiği tavsiye ederim ben de
Bu arada hava soğukken araca binersiniz ve aracınız soğuktur.Camlarınız buhu yapmaya başlar ve aracınız daha ısınmadığından sıcak hava veremezsiniz.Verirseniz aracınız geç ısınır (En azından 16 yıllık araçlar için bu).Siz de soğuk hava verirsiniz ön cama.Buhu çözülür fakat aracınız ısınana kadar yeniden buhu yapmaya başlar.Özellikle araçta 3-4 kişiyseniz.
Benim size tavsiyem biraz daha soğuk üflesin aracınız tam olarak ısınana kadar.Ardından bir anda sıcağa alın ve tam güç verin.10 saniye içerisinde önünüz kapanıp olduğu gibi açılacaktır.
Gerçi klimasız durumlar için geçerli bu.(Benimkinde var da ben kullanmıyorum  )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #17 : Mayıs 26, 2007, 01:28:20 »
Arkadaşlar! Son yağmurlara aman dikkat edin! resmen gökten yağmur yerine çamur yağıyor. Bu yaşıma geldim hiç böyle şey görmedim. Sabahleyin arabaya bindim. Ön camı çamur kaplamış görüş alanı diye bir şey yok.
Yağmurun çiseleyip geçişi kuvvetli olmayışı yollarda kaygan bir zemin oluşturuyor. Yersiz aşırı sürat ve ani fren kullanmayalım.
Hepinize kazasız belasız günler diliyorum.   Yolunuz açık olsun!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 26, 2007, 15:12:32 »
Bu durumda silecek çalıştırmanızı tavsiye etmem çünkü ne kadar su sıksanız da cama ve silecek lastiğine zarar verir kum tanecikleri. onun yerine camınıza bolca su döküp güzelc bir bezle ovalayın. daha sonra tekrar bol miktarda su döküp camınızı silerseniz yada silecekleri çalıştırısanız teretemiz olur ccamınız. Bu arada camı temizlerken silecek lastiklerini de temizlemeyi unutmayın en çok onlara yapışır toz.