Gönderen Konu: Motordan gelen tuhaf ses.  (Okunma sayısı 13331 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
Motordan gelen tuhaf ses.
« : Ocak 20, 2010, 04:48:34 »
Kış gelip havalar soğuyunca farkettim, sabah arabayı ilk çalıştırırken marşa basarken tuhaf, şırıltı-sıngırtı gibi bir ses geliyor motordan. Marşa basmada, motor çalıştırmada hiç bir sorun yok, ama bu ses tuhaf geldi, bir sorun olabilir mi? Bu ses yalnızca motor çok soğukken ilk çalıştırma sırasında geliyor, sonra gün içinde arabayı kullanmasam bile akşam çalıştırırken ses gelmiyor. Korkup keyfimi kaçırmaya devam edeyim mi yoksa bu soğuklarda normal midir bu?

Arabamım 30bin bakım zamanı da geldi, bakıma gitmişken bu sesi de soracağım ama ustaya nasıl tarif ederim bilmiyorum. Motor çok soğukken olan birşey yalnızca bu.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Toyota Club Türkiye

Motordan gelen tuhaf ses.
« : Ocak 20, 2010, 04:48:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Motordan gelen tuhaf ses.
« Yanıtla #1 : Ocak 20, 2010, 07:41:33 »
  Bazı sesleri motor soğukken (motor, kayışlar vs.) yapması normal. Motor ısınınca genişler ve sesler azalır, bazıları kaybolur. Ama sesin nasıl bir ses olduğuda önemlidir tabiki.
 Bunun yanında motor uygun çalışma sıcaklığına gelmeden (soğutma suyu değil) motoru fazla zorlamamakda o motorun uzun dönem sağlığı açısından iyidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 20, 2010, 07:50:50 »
  Bazı sesleri motor soğukken (motor, kayışlar vs.) yapması normal. Motor ısınınca genişler ve sesler azalır, bazıları kaybolur. Ama sesin nasıl bir ses olduğuda önemlidir tabiki.
 Bunun yanında motor uygun çalışma sıcaklığına gelmeden (soğutma suyu değil) motoru fazla zorlamamakda o motorun uzun dönem sağlığı açısından iyidir.
Yaris'lerde hararet göstergesi yok onun yerine motor soğuk ışığı var, motoru çalıştırdıktan sonra bu ışık sönene kadar hiç zorlamamaya dikkat ediyorum, bir km kadar gittikten sonra sönüyor ışık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 20, 2010, 08:08:28 »
  Burada asıl önemli olan motor yağ sıcaklığıdır (iyi yağlama için). Motor yağının ısınma süresi de, yağ miktarı, iklim koşulları vs. ye bağlı olarak değişebilir. Ama 1 dakikada ideal sıcaklığa gelebileceğini zannetmiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 20, 2010, 08:52:04 »
  Burada asıl önemli olan motor yağ sıcaklığıdır (iyi yağlama için). Motor yağının ısınma süresi de, yağ miktarı, iklim koşulları vs. ye bağlı olarak değişebilir. Ama 1 dakikada ideal sıcaklığa gelebileceğini zannetmiyorum.
Ben sabah arabayı çalıştırdıktan sonra ilk bir km yolu bir dakikada gitmiyorum ki. Parkettiğim yerden çıkmak, sonra sokaktan çıkmak falan derken ana yola çıkana kadar 5 dakika geçmiş oluyor zaten, bu arada motor soğuk ışığı sönünce motor yeterince ısındı diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 20, 2010, 10:56:37 »
Timuçin Bey, o bahsettiğiniz sesin benzeri soğuk gecelerin sabahında bende de oluyor. Bence kafayı takmayın.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 20, 2010, 11:15:07 »
Timuçin Bey, o bahsettiğiniz sesin benzeri soğuk gecelerin sabahında bende de oluyor. Bence kafayı takmayın.
Hah, aynen öyle, soğuk gecelerin sabahında oluyor bu ses. Yine de ne olur ne olmaz diye arabayı soğukken zorlamamaya çalışıyorum. Neyse, sorun yokmuş kafaya takmayayım.

Aslında bu arabayı aldığımdan beri herşey tuhaf geliyor. Arabaya binip kontağı çevirdiğim gibi arabanın çalışması, gideceğim yere kadar arıza çıkmadan gitmek falan bunlar hiç alışmadığım şeyler, bu yüzden en ufak tuhaf seste sanki sorun varmış gibi dikkat ediyorum. Alışamadım hala Toyota kullanmaya. Önceki arabam 74 model vosvostu belki bu yüzden herşeyi sorunsuz çalışan araba tuhaf geliyor. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 20, 2010, 11:25:38 »
Aynen Timuçin Bey, ben de Yaris'i almadan önce uzunca bir süre babamın emektar aracını kullandığım için bu sorunsuzluğa alışkın değilim :) Bu sesi ilk olarak 2005'in Aralık ayında duyduğumda biraz yadırgamıştım ama artık alıştım, duymuyorum bile :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 20, 2010, 22:56:20 »

Hatta yağ uyarı lambası bir müddet geç söner...
 Bu gayet normal durum. Bence de kafanıza takmayın.
 İşte motor aşınmaları en çok bu zamanlarda oluyor, ama maalesef önüne geçebilmek mümkün değil...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • Araç: Corolla
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 20, 2010, 23:12:12 »
gayet normal bi durum. kışın ilk çalıştırma anı bir motorun ömrü hayatında göreceği en yoğun aşınma anlarıdır. 5w40 tam sentetik yağ kullanın. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 20, 2010, 23:33:33 »
evet abi göstergedeki suyun sıcaklığı.Motorun kendine gelmesi için en az 5 km yol yapmak gerekiyor :)
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 21, 2010, 09:47:34 »
gayet normal bi durum. kışın ilk çalıştırma anı bir motorun ömrü hayatında göreceği en yoğun aşınma anlarıdır. 5w40 tam sentetik yağ kullanın. :)

En son yağ değişiminde 10-40 Mobil-1 yarı sentetik yağ kondu diye hatırlıyorum.

evet abi göstergedeki suyun sıcaklığı.Motorun kendine gelmesi için en az 5 km yol yapmak gerekiyor :)

Bu ilk 5km'yi gaza basmaya korkarak, sakin sakin gitmek gerekiyor sanırım. İstanbul sabah trafiğinde hızlı gitmek mümkün olmuyor zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 172998
  • Model Yılı: '90
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 21, 2010, 21:16:41 »
Kış gelip havalar soğuyunca farkettim, sabah arabayı ilk çalıştırırken marşa basarken tuhaf, şırıltı-sıngırtı gibi bir ses geliyor motordan. Marşa basmada, motor çalıştırmada hiç bir sorun yok, ama bu ses tuhaf geldi, bir sorun olabilir mi? Bu ses yalnızca motor çok soğukken ilk çalıştırma sırasında geliyor, sonra gün içinde arabayı kullanmasam bile akşam çalıştırırken ses gelmiyor. Korkup keyfimi kaçırmaya devam edeyim mi yoksa bu soğuklarda normal midir bu?

Arabamım 30bin bakım zamanı da geldi, bakıma gitmişken bu sesi de soracağım ama ustaya nasıl tarif ederim bilmiyorum. Motor çok soğukken olan birşey yalnızca bu.

sizin araba dizel mi eğer dizel değilse vvt-i ise bu ses ekzantrik zincirinden gelir.sorun değil eğer zincirin gerginlik ayarı tam değilse yapar hafif boşluk olsa bile yapar.
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 213000
  • Model Yılı: '09
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 22, 2010, 00:06:21 »
benim aracım 2001 corolla soğuk havalarda sanki supaplardan vurma sesi gibi tık tık tık diye ses geliyor sizin araçtanda bunun gibimi gelen ses. eğer bunun gibi bir ses ise normal bir şeydir. gördüğüm bir çok araçta geliyor bu ses. köydeki babamın traktörden bile bu ses soğuk havalarda geliyor.
2009 Corolla D-4D Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 22, 2010, 01:37:58 »
sizin araba dizel mi eğer dizel değilse vvt-i ise bu ses ekzantrik zincirinden gelir.sorun değil eğer zincirin gerginlik ayarı tam değilse yapar hafif boşluk olsa bile yapar.
Dizel değil. 1.0, 3 slindirli vvti benzinli motor. Sesi yalnızca çok soğukken ilk çalıştırınca yapıyor, marşa basma anında geliyor ses bir daha gelmiyor.

Gelecek ay yag değişimi için bakıma gittiğimde ustaya soracağım sorun mu diye.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 22, 2010, 02:19:04 »
ztn arabanın hararet ibresi çeyreğe gelene kadar fazla basmamak çeyrekten sonra az basmak sonra yarıya gelincede istediğini yapabilirsin sonra motor soğukken blok çatlatırsın
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 22, 2010, 03:24:27 »
ztn arabanın hararet ibresi çeyreğe gelene kadar fazla basmamak çeyrekten sonra az basmak sonra yarıya gelincede istediğini yapabilirsin sonra motor soğukken blok çatlatırsın
İyi diyorsun da Yaris'de hararet ibresi yok, motor soğuk ışığı var sadece.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 22, 2010, 09:43:00 »
işte o ışık sönünceye kadar fazla basmayın
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 22, 2010, 10:04:37 »
işte o ışık sönünceye kadar fazla basmayın
Zaten bu benzin fiyatları yüzünden gaza basmaya korkar olduk. Devletimiz benzine yüksek vergi koyarak arabalarımızın ömrünü uzatıyor, aslında çok iyi niyetliler, ne kadar nankörüz ki benzine zam yapıldıkça kızıyoruz hükümete. :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 22, 2010, 11:12:45 »
Hah, aynen öyle, soğuk gecelerin sabahında oluyor bu ses. Yine de ne olur ne olmaz diye arabayı soğukken zorlamamaya çalışıyorum. Neyse, sorun yokmuş kafaya takmayayım.

Aslında bu arabayı aldığımdan beri herşey tuhaf geliyor. Arabaya binip kontağı çevirdiğim gibi arabanın çalışması, gideceğim yere kadar arıza çıkmadan gitmek falan bunlar hiç alışmadığım şeyler, bu yüzden en ufak tuhaf seste sanki sorun varmış gibi dikkat ediyorum. Alışamadım hala Toyota kullanmaya. Önceki arabam 74 model vosvostu belki bu yüzden herşeyi sorunsuz çalışan araba tuhaf geliyor. :)

İnşallah hiç bir sorun yaşamazsın. ama yine de dillendirmeyelim arkadaşlar. nazar eden olur, toyota kalitesini kıskanan olur.
bildiğiniz gibi her araba toyota değil :)
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...