İyi yapılmış bence Hasan. Ayrıca bildiğim kadarı ile Türk yapımı işletim sistemide mevcut ve virüslere karşı da geçirgen değil. Hatta yanılmıyosam Tsk. da bu işletim sistemini kullanıyor bazı noktalarında.
Adalet Bakanlığı 2002 yılında başlatmış olduğu projenin adı UYAP. (Ulaslarrası Yargı Ağı Projesi) Bu proje ile Türkiyedeki tüm merkez ve taşra teşkilatının alt yapısı (Bilgisayar, Adli Sicil Kaydı, suç raporları v.s v.s)tek bir çatı altında merkezi Ankarada olmak üzere kaydedilmektedir. Projenin esas amacı kağıtsız ofis ortamına geçmektir. Yazışmaların tamamen elektronik ortamda elektronik imza ile imzalanmış şekilde gönderilerek hem posta masrafından hem de zamandan kazanmaktır. Tabi bu sayede kesilmeyen ağaç sayısı cabası. Bu proje ile herhangi br şahsın gerek mağdur gerek şüphelinin nüfus kaydı, adli sicil kaydı, adres kayıtları, suç kayıtları, mal varlığı (bu sayılanlar şuanda aktif durumdadır) otomatik olarak saniyeler içinde alınmaktadır. Halen devam eden çalışmalar ise Dışişleri Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlık birimlerinin de bu sisteme dahil edilmesidir ki zaten tüm bakanlık birimleri genel olarak elektronik veri kaydına başlamıştır. İnşallah bir süre sonra belki 1 belki 3 yıl sonra tüm devlet kurumları belirlenen yetkiler çerçevesinde bilgi paylaşımına açılaçaktır. Sistemin en büyük faydası şuan itibariyle bir tıklama ile bilgiye anında ulaşılmasıdır. Benim şahsi fikrim bir ülkenin en büyük değeri ve en iyi olması gereken birimi ADALET mekanizmasıdır. Atatürk'ün de dediği gibi ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR. Evvel zamanda ki çok da uzak değil 2004 2005 yıllarında Adliyelerde halen şuan çağdışı kabul ettiğimiz dakdilolar kullanılmaktaydı, yani o kadar lazım gelen bilgisayarı bile temin edememişiz, ancak şimdi durum böyle değil, tüm adli yargı ve idari yargı son model bilgisayar, tarayıcı, fax, fotokopi makinaları ve yazıcılar ile donatılmıştır ve dağıtımı yapılmıştır, tüm internet alt yapısı değiştirilmiş ve uydu bağlantısına geçilmiştir. Neredeyse tüm ağır ceza merkezleri jeneratörler ile donatılmış ve elektirik kesintisi tarihe karışmıştır, saymakla bitmez yenilikler arkadaşlar, ayrıca şunu da belirtmek isterim, tüm bu yenilikler bir takım çalışması ile gerek taşra teşkilatı gerek merkez teşkilatındaki en yüksek görevdeki amir ile en alt görevdeki memurun dayanışması ile olmuştur ve en güzeli bu değişim artık bir hükümet politakası değil, devlet politikası haline dönüştürülmüştür. UYAP projesi daha doğrusu programı tamamen yerli üretimtir, yerli bir projedir, tüm alt yapısı, eklentileri v.s Ankara Havelsanda göz bebeğimiz türk mühendislerimizin yapımıdır, şunu hatırlatmak isterim, bu proje Avrupada ve Amerikada 1. ödülleri de almış ve bir nevi Uluslararası kalitesi kanıtlanmıştır ayrıca ve ayrıca şuan bir takım avrupa ülkeleri bu programı Türkiyeden satın almaya başlamış dolayısı ile program kendi kendini amorti eder hale gelecektir. Değerleri arkadaşlarım, sizi 1 dakika düşünmeye davet etmek istiyorum, daha 3 sene evveli bırakın bilgisayarı yazıcıyı bir adliyede bir dakdiloyu 2 kişi kullanıyordu ancak şuan her bir personele bilgisayarından tutun yazıcısına, tarayıcısına kadar hepsi dağıtılmıştır ve dağıtımı devam etmektedir. Tüm bu gelişmeler bana göre gurur verici gelişmeledir. Şunu tekrar belirtmk istiyrum, bu proje ve benzeri projeler devlet politikası haline gelmiştir, kimse yanlış anlamasın bir hükümet probagandası yapmıyorum, bir devlet probagandası yapıyorum. Hepinize saygılar.