Gönderen Konu: Emniyet kemer ikazını susturmak için aracını kandıranlar..  (Okunma sayısı 5142 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
Emniyet kemer ikazını susturmak için aracını kandıranlar..

--------------------------------------------------------------------------------

Merhaba Arkaslar;
Bu konuyu acmamdaki temel neden, oncelikle bazi suruculerin emniyet kemer ikaz sinyalini kapatmak icin yaptigi birtakim hileleri gormem. Bu tip kandirmalarin aslinda kisinin hayatina mal olacagini hatirlatmak isterim.

Araclarin bircogunda emniyet kemerini takmamizi hatirlatan sinyaller mevcut. Bu sinyaller cogu zaman sesli ikazlar olarak karsimiza cikiyor. Temel olarak bu ikazlarin iki tipi vardir;

1- Sadece kemerin takilip takilmadigini kontrol edenler, ki bu sistemlerde airbag ve kemer sistemleri birbirinden bagimsiz calisir.
2- Kemerin takilip takilmadigini kontrol ettigi gibi koltukta gercekten birisinin oturup oturmadigini (agarlik sensoru ile) da kontrol eden ikaz sistemleri vardir. Bu sistemler airbag ve kemer sistemini senkronize calistirirlar. Yani airbag sadece koltukta birisi oturdugunda ve kemerini taktiginda calisir. Ben bu sistemden bahsetmek istiyorum cunku artik yeni nesil araclarda sadece bu sistem kullanilmakta.

Airbag sizlerin de bildigi gibi carpisma aninda on ve/veya yan carpisma sensorlerinden gelen bilgiye gore devreye girer. Oncelikle on veya yan darbenin belirli bir deformasyon sinirinin uzerinde olmasi gerekir. Yani her carpismada airbag'ler acilmaz. Airbag'lerin temel yapilari aynidir. Bir adet sik dokunmus ve ozel olarak belirli formlarda katlanmis bir adet torba ve patlayici'dan olusur. Bu patlayicilar tahmin ettiginizden daha gucludur ve elektrik akimi ile aktive edilirler. Ornegin perde hava yastiklari icin kullanilan patlayici 3-4cm capinda ve yaklasik 30-35cm uzunlugunda metal silindirik bir borudur.

Airbag'ler yaklasik olarak saatte 300-350km hizla acilan ici sicak gaz ile dolu torbalardir ve bahsettigim sistemde sadece emniyet kemeri takili iken acilirlar. Bu kadar hizli acilmasinin nedeni ise 0.7 sn icinde tum islevini yerine getirmesi gerekmesidir.

Carpisma aninda isteseniz de istemeseniz de govdeniz one dogru hizla hareket edecektir (eylemsizlik ilkesi). Airbag'in de saatte 300km hizla yuzunuze dogru acildigini dusunun. Sizin hiziniz + airbag hizi boynunuzu tabiri caizse ikiye katlayacaktir yada kopartacaktir. Iste emniyet kemeri bu noktada devreye giriyor. Airbag kesinlikle tehlikelidir demiyorum. Ama bunlar birlikte dizayn edilmis sistemlerdir ve beraber calismak zorundadirlar. Aksi halde sonuclar yikici olur.

Yani, emniyet kemerini koltugun arkasindan dolandirip yada dolandirmadan takanlar, ucra servislerden satin alinan plastik kemer tokalari ile aracini kandiranlar ne yazik ki kaza aninda boyle bir son ile karsilasabilirler.

Lutfen kemerinizi takin..

Alıntıdır

Bu yazıyı okuyunca kemerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlıyor insan. :hoş:
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Ynt: Emniyet kemer ikazını susturmak için aracını kandıranlar..
« Yanıtla #1 : Aralık 29, 2009, 11:24:26 »
Bülent bey paylaşımınız ve ilginiz için teşekkürler... Daha önce birçok kez tartışmalara yol açtı bu konu forumda, ama herkesin kendi hayatı bi yerden sonra müdahele edemiyoruz, yinede hatırlatmanız için teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 29, 2009, 12:04:32 »
Faydalı bir paylaşım, teşekkürler.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 29, 2009, 12:21:39 »
Yazı hoşuma gitti kısa ve bilgilendirici sıkıcıda değil herkesiz fikri kendine tabi ama değişmeyen gerçekler var onları nasıl değiştirecekler başlarına geldiğinde ??
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 29, 2009, 12:34:53 »
Yazı hoşuma gitti kısa ve bilgilendirici sıkıcıda değil herkesiz fikri kendine tabi ama değişmeyen gerçekler var onları nasıl değiştirecekler başlarına geldiğinde ??

Ben zaten yazıya bişey demiyorum teşekkürümüde ettim... Ancak dediğimi anlamadınız sanırım, daha önce çok kez tartıştık farklı başlıklar altında anlamayan anlamıyor yapacak birşey yok...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 29, 2009, 13:58:19 »
Yararlı bir paylaşım. Teşekkürler.

Canını seven tüm araç kullanıcılarının okuması gereken bir konu. Aslında aracı değil kendilerini kandırıyorlar, farkında değiller.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 29, 2009, 16:09:46 »
Ben Toyota kullanmaya başladığımdan beri emniyet kemerini düzenli olarak takıyorum. Yalnız arka koltuk yolculuklarında bu kadar özenli değilim. Bu konuda bundan sonraki araçların arka koltuk içinde uyarı mekanizmaları geliştireceklerini düşünüyorum.

Ahmet'in de dediği gibi konuyu 5-10 kez tartışmışızdır burada. Bazen sesi kesmek isteyen arkadaşları vazgeçirdik, bazen onlar bize kızıp gittiler. Sonuçta insanı ne kadar bilgilendirirsen bilgilendir önemsemiyorsa fikrini değiştiremiyorsun.

Bilgi için teşekkürler.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Starlet
« Yanıtla #7 : Aralık 29, 2009, 16:48:32 »
her zaman ben şunu savunmuşumdur bizim insanlarımızda bana birşey olmaz gibi bir düşünce mevcut. tabiiki herkeste yok bu düşünce. ancak toplumun ağırlıklı kısmında var bu. aynı şey emniyet kemerinde de geçerli. emniyet kemerini takmayanların önemli bir oranı kendilerinin çok iyi şoför olduğunu iddia etmesi ve kemer seyehat esnasında rahatsız etmesi nedeniyle emniyet kemerine ihtiyaç duymuyorlar. Ancak ben şunu söylemeliyimki insanlar her zaman kaza yapmıyorlar, yapınca da dönüşü olmuyor. Emniyet kemeri takarsanız dönüş şansınız olur. benden hatırlatması...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.pasabaharat.com
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #8 : Aralık 29, 2009, 18:00:41 »
Çok doğru bir paylaşım,teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 29, 2009, 19:53:57 »
bizim ae 101 de öyle bir ses yok ama olsa da sesi kesmek için uğraşmazdım, ne de olsa emniyet kemeri hayata bağlar, paylaşım için teşekkürler.
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Aralık 30, 2009, 16:00:01 »
öncelikle paylaşım için teşekkürler. ben iskenderun demir çelik lojmanlarında yaşıyorum. lojmanlarla fabrika aynı alan içerisinde. evim ile işyerim arası araçla 10 dk. sürüyor ve site içinde 40 km. nin üzerine çıkar ve bu hızlarda yakalanırsanız aracınız 1 hafta süre ile dışarı atılıyor. işe gidiş geliş saatlerinde belli noktalarda fabrikanın trafik ekipleri bekliyor ve gün içerisinde de motorize araçlı devriyeler var. Ayrıca kapı giriş ve çıkışlarında bagaj kontrolü var, kemeri çıkar,bagajını aç kontrol ettir, sonra arabaya bin ve tekrar kemer bağla................................ şimdi soruyorum: 40 km/saat hızın üzerine çıkamadığınız 10 dakikalık bir yol için (bu hız sınırı site içinde herzaman geçerli, gece 3' te yakalanıpta aracı dışarı atılan bile var) her sabah kemer eziyetini çekmek reva mı?

Gelmek istediğim nokta şu ki; emniyet kemerinin hayat kurtarmak amaçlı olduğu tartışılmaz bir gerçek ise neden üretici firmalar bu sesli uyarı sistemlerini hayati tehlike yaratacak hız sınırı aşıldıktan sonra devreye girecek şekilde tasarlamazlar? örneğin sesli uyarı sistemi 60 km/s hızdan sonra devreye giremez mi? koltuklara bunun için sensör bile koymayı akıl edenler neden bunu akıl edemezler? teknoloji hayatı zorlaştırmak için değil kolaylaştırmak için değil midir?
not: emniyet kemeri karşıtı olduğum anlaşılmasın lütfen, site dışında muhakkak kullanıyorum zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 30, 2009, 16:04:44 »
evet hakan beyin özel bi durumu varmış gerçekten ...40 km de bencede bişi olmaz....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 30, 2009, 16:30:16 »
İstisnalar kaideyi bozmaz bu nedenle Hakan beyin durumunu istisnai bir durum olarak değerlendirmek lazım. Bu arada 20 km hız bile tehlikelidir, emniyet kemeri sadece sizin çarpmanız karşı değil başka araçların çarpmasına karşıda koruma sağlamaktadır. Siz site içinde 40 üstünde olmadığı için rahatsınız ama ben evden çıktığım anda 70-80 ile giden belediye otobüsleri ile aynı caddeleri paylaşıyorum. Firmalar bu durumu dikkate alarak uyarı hızını düşük tutumuş olabilirler sonuçta sizin durumunuz istisnai bir durum.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 3 kere teşekkür edildi
evet hakan beyin özel bi durumu varmış gerçekten ...40 km de bencede bişi olmaz....
Benim Yaris'te sesli uyarı yaklaşık 20km/saat hızdan sonra devreye giriyor, demek ki hayati tehlike sınırı o hızmış ki o kadar uzman ve mühendis uyarı sinyali için o hıza karar vermişler. 40km hız çok yüksek bir hızdır, bisikletle yaklaşık 30km ile giderken orman içinde kötüğe çarpıp uçtuğumda kafamdaki kask ikiye ayrılmıştı, arabanın içinde kapalı yerde 40km/saat hız yavaş gibi geliyor ama o hızla ani çarpmalarda kafayı biryere vurmak istemem.

Ben alışkanlık edindim, kısa yok bile gidecek olsam, hatta sokakta park etmişken evin önünde yer boşalmış hemen yer kapayım diye arabayı 50m öteden getirecek bile olsam kemeri takıyorum.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.kayabuyukcelen.com.tr
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: B-
  • 10 kere teşekkür edildi
Bir de şöyle bir durum söz konusu.

Emniyet kemerlerinde de bir fünye var. Havayastığı açılmadan önce bu fünye patlayıp kemeri geri topluyor.

Eğer emniyet kemerini koltuk arkasından dolaştırıp taktıysanız, kaza anında o fünyenin patlayıp kemeri topladığını bir hesap etsenize...

edit: Tüm araçlarda var mı bilemiyorum. Bu sistem SIPS olarak geçiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
öncelikle paylaşım için teşekkürler. ben iskenderun demir çelik lojmanlarında yaşıyorum. lojmanlarla fabrika aynı alan içerisinde. evim ile işyerim arası araçla 10 dk. sürüyor ve site içinde 40 km. nin üzerine çıkar ve bu hızlarda yakalanırsanız aracınız 1 hafta süre ile dışarı atılıyor. işe gidiş geliş saatlerinde belli noktalarda fabrikanın trafik ekipleri bekliyor ve gün içerisinde de motorize araçlı devriyeler var. Ayrıca kapı giriş ve çıkışlarında bagaj kontrolü var, kemeri çıkar,bagajını aç kontrol ettir, sonra arabaya bin ve tekrar kemer bağla................................ şimdi soruyorum: 40 km/saat hızın üzerine çıkamadığınız 10 dakikalık bir yol için (bu hız sınırı site içinde herzaman geçerli, gece 3' te yakalanıpta aracı dışarı atılan bile var) her sabah kemer eziyetini çekmek reva mı?

Gelmek istediğim nokta şu ki; emniyet kemerinin hayat kurtarmak amaçlı olduğu tartışılmaz bir gerçek ise neden üretici firmalar bu sesli uyarı sistemlerini hayati tehlike yaratacak hız sınırı aşıldıktan sonra devreye girecek şekilde tasarlamazlar? örneğin sesli uyarı sistemi 60 km/s hızdan sonra devreye giremez mi? koltuklara bunun için sensör bile koymayı akıl edenler neden bunu akıl edemezler? teknoloji hayatı zorlaştırmak için değil kolaylaştırmak için değil midir?
not: emniyet kemeri karşıtı olduğum anlaşılmasın lütfen, site dışında muhakkak kullanıyorum zaten.
bence düşük hızda ikaz vermemesi, yüksek hızda ikaz vermesi çok mantıksız. çünkü emniyet kemeri araç dururken takılır. araç hareket halindeyken takılmaya çalışılırsa bırakın hayat kurtarmayı hayata hatta hayatlara mal olabilir (allah korusun).
sonuçta siz arabaya bindiğinizde maksimum kaç kilometre hızda gideceğinizi tahmin edebilecek müneccim sensörler olmadığına göre en mantıklısı budur bence...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...