Gönderen Konu: Karlı Havalarda Sürüş Teknikleri !  (Okunma sayısı 2625 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
Karlı Havalarda Sürüş Teknikleri !
« : Ocak 19, 2007, 00:02:06 »
Kötü hava şartlarında güvenli sürüş için, sürüş tekniğinin yanında, araçta bulundurulması gereken malzemeler de önemli rol oynuyor. Bu arada karlı ve buzlu havada trafiğe çıkacak sürücülerin sürüş stilini yol ve hava şartlarına uydurmak ve her zamankinden daha dikkatli araç kullanmak büyük önem taşıyor.

Sürüş teknikleri

- Bir kazadan kaçınmanın en iyi yolu önceden tahmin etmektir. Bu nedenle önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini normalin iki katına çıkarın. Manuel şanzımanlı araç kullananlar debriyaj pedalını dikkatli kullanmalı, pedalı sertçe bırakmamalı. Otomatik şanzımanlı araç kullananlarsa hızlanmalarda asla gaz pedalına sonuna kadar basmamalı.
- Buzlu ya da karla kaplı bir yokuş inerken mümkün olduğunca motorun frenleme gücünden faydalanılmalı, belirli aralıklarla fren pedalına hafifçe basılmalı.
- Cam ve silecek süpürgeleri arasına karton koyarak soğuk gecelerde sileceklerin donup cama yapışmasını önlemeye çalışın.
- Camlar buğulandığında ise yan camlardan birini hafifçe aralayın, havalandırmayı en sıcak konuma getirin, fanı en yüksek hıza getirip ön cama yönlendirin.
- Sağlam bir çekme halatı, takoz, yedek ampuller, eldiven ve sizi sıcak tutacak yedek giysiler acil durumlardan kurtulmanızı kolaylaştıracaktır.
- Öndeki aracın izinden giderek patinaj riskini azaltabilirsiniz.
- Kar küreği, buz kazıyıcısı ve buğu çözücü spreyler otomobilini açık havaya park eden sürücüler için en gerekli ekipmanlar arasında yer alıyor.
- Yolda kaldığınızda açlığınız bastıracak ve enerji verecek bir paket çikolata da otomobilde bulunmalı.

Gerekli malzemeler

Karlı havalarda emniyetli sürüş için araçlarda bulundurulması gereken malzemeler:
- Zincir, takoz ve çekme halatını mutlaka aracınızda bulundurun: Kar üzerinde tutunmayı sağlayan zincir, kış günlerinin en önemli yardımcılarında birisidir. Ancak zincirin takılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Eski tip zincirleri takmak zaman ve araç gereç açısından yeni tiplerle karşılaştırıldığında oldukça zahmetlidir. Eski tip zinciri tekerleğe takabilmek için önce aracı krikoyla kaldırmak, ya da zinciri yola sererek aracı üzerine çıkarmak gerekir. Lastik tam olarak zincirin üzerine çıktığında dışta kalan baklalara üstteki halkaları takmak ve gergilerle sabitlemek gerekiyor. Zincir takma sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konuysa zincirdeki baklaların tamamının aynı yönde durması ve herhangi bir dönmenin olmaması. Aksi halde zincir birkaç metre sonra kopabiliyor. Takmatik zincirleri takmak için zincirin kasnak görevini üstlenen çelik tel ya da halatın lastiğin üst tarafından geçirilmesi, bağlantı kancalarının takılması ve gergi lastiğiyle sabitlenmesi yeterli oluyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konuysa, zincir takılı haldeyken 100-200 metre kadar gidip sonra durarak, zincirin yerleşmesiyle oluşan boşlukları, gergileri yeniden ayarlayarak ortadan kaldırmak. Böylece zincir tekerleği tam olarak saracağı için maksimum güvenlik sağlanmış olacaktır.
- Buz kazıma aleti ve buz çözücü: Isıtıcınız ve buz çözücünüz camlarınızı buzdan ve kardan arındırmak için yeterli olmayabilir. İyi bir buz kazıyıcı ve ön cam için buz çözücü, kalın buz tabakasını temizleyerek camınızdan uzak tutmaya yardımcı olabilir.
- Yedek silecek lastiği: Kar ve buz, silecek lastiğinin camla temas eden yüzünü kolaylıkla tahrip ederek hasara uğratabilir. Yanınızda bir takım yedek silecek lastiği bulundurmanız ve lastiklerinizi altı ayda bir değiştirmeniz gerekli.
- Akü güçlendirme paketi: Akünüz soğuğa dayanamaz ya da kazara akünüzü boşaltacak olursanız; taşınabilir akü güçlendirme paketi yola devam etmeniz yardımcı olabilir.
- Yakıt sistemi antifrizi: Otomobilinizin yakıt kanallarında biriken nem, soğuk havada donarak sizi zor durumda bırakabilir. Yakıt deponuza düzenli aralıklarla yakıt sistemi antifrizi dökerek nemi otomobilinizin yakıt sisteminden uzak tutun.
- Battaniye ve öbür temel gereçler: Ne kadar çok önlem alırsanız alın, yine de kış mevsiminin hava koşullarında yolda kalabilirsiniz. Otomobilinize eski battaniyeler koyarak kendinizi koruyun. Ayrıca sizi sıcak tutacak giysiler, cep fenerleri ve işaret fişeklerini de unutmayın.

Toyota Club Türkiye

« : Ocak 19, 2007, 00:02:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '09
  • 111 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1 : Ocak 19, 2007, 00:07:13 »
ALINTI
- Yolda kaldığınızda açlığınız bastıracak ve enerji verecek bir paket çikolata da otomobilde bulunmalı. [/quote]

emeğin için teşekkürler. bu pek mümkün olamaz. özellikle benim için. araçta bir yiyecek olması benim için başlı başına dikkat bozucu bişey.  

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #2 : Ocak 19, 2007, 00:17:51 »
Otomatik vites'in karlı zeminde aracın yönetimini daha da kolaylaştırdığını düşünüyorum. Tabi gereksiz gaz vererek müdahale etmemek şartıyla. Ayrıca yukarıdaki yazıya ekleyebileceğim çok önemli bir husus var. Mutlaka aracın cam silecek gözüne antifiriz koyun. Hatta kar ve buz varsa, hiç su koymayın direkt antifiriz koyun. Çoğu satılan materyal zaten belli oranda sulandırılmış olduğundan ayrıca su koyduğunuzda su deposunun ya da silecek kanallarının donmasını engelleyemezsiniz.

Alıntı yapılan: Emrah Akgül
emeğin için teşekkürler. bu pek mümkün olamaz. özellikle benim için. araçta bir yiyecek olması benim için başlı başına dikkat bozucu bişey.
[/quote]

Yiyecekleri bagajda ilk yardım çantasında falan sakla bari Emrah.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '09
  • 111 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 19, 2007, 00:21:51 »
ALINTI
Yiyecekleri bagajda ilk yardım çantasında falan sakla bari Emrah.[/quote]
zaten ne gelirse başıma boğazım yüzünden geliyor........

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 19, 2007, 15:25:34 »
Soğukta ısınmak için çeşitli içeceklerde olabilir mi? Ama yola çıkmayacağız
D-4 vvt-i motor... 1AZ-FSE + T22  facelift

Today Toyota tomorrow Lexus...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #5 : Ocak 19, 2007, 15:51:11 »
Alıntı yapılan: Kerim Aldemir
Soğukta ısınmak için çeşitli içeceklerde olabilir mi? Ama yola çıkmayacağız
[/quote]

Aracınızda bir kahve makinası bulundurup kendinize çay, nescafe, sıcak çikolata hatta kahve bile yapabilirsiniz. Sizinle birlikte mahsur kalan insanlarada ikram edebilirsiniz. İlla alkolle ısınılacak diye bir şey yok. İstanbul'dan Ankara'ya giderken Bolu Dağı'nın karında  çookk mahsur kaldım. Hemen araçlar için satılan su ısıtıcılarından almanızı öneririm:)))

[quote=Emrah Akgül]
[/quote]

Öyle bir mümkün olurki karlı anadolu yollarında mahsur kalda ben seni o zaman görürüm. Torpidoda köy ekmekleri, bütün market bagajda...)) Açlık bi tarafta soğuk bir tarafta, korku diğer yanda ))...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 19, 2007, 15:57:17 »
Yuh siz mutfağı taşıyorsunuz resmen...    
Tost makinasıda koycam ben iyi gider ...
D-4 vvt-i motor... 1AZ-FSE + T22  facelift

Today Toyota tomorrow Lexus...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.gencts.com
« Yanıtla #7 : Ocak 19, 2007, 16:39:54 »
o zaman konunun baslıgını su sekilde degistirsek soguk bir havada yolda kalsanız yanınıza alacagınız 3 sey
Parola 61
Türk'lüğünden şeref duyan Sevdamın özü Özgürce dolaştığım sokaklarda aldığım her soluğun verdiği rahatlıktan iba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ocak 19, 2007, 18:27:48 »
Alıntı yapılan: Alper Kutluer
Hatta kar ve buz varsa, hiç su koymayın direkt antifiriz koyun.
[/quote]

alper bey antifiriz aracın boyasına zarar vermezmi acaba karışım da mantıklı geliyo bana
Anti patinaj sistem li bir araçla kar lastiğide varsa zincir takmadan bile yolculuk yapılabilir bence tabi zincir bagajda durmak şartıyla....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 20, 2007, 00:07:52 »
Alıntı yapılan: Efe Biricik
alper bey antifiriz aracın boyasına zarar vermezmi acaba karışım da mantıklı geliyo bana
Anti patinaj sistem li bir araçla kar lastiğide varsa zincir takmadan bile yolculuk yapılabilir bence tabi zincir bagajda durmak şartıyla....
[/quote]

Antifiriz'den kastım cam suyu antifirizi. Bu ürünlerin de boya üstünde çok kalmadıkça bir zararı olmaz. Zaten sağlam kar alan bir yolda öndeki araçlardan gelen kar ve çamur karışımı sürekli kaputu ve camı kaplıyor. Belli bir süre sonra ön kaput ve cam bir tabaka ile kaplanıyor. Zaman zaman aracı durdurup farlarınızı temizleniz bile gerekebiliyor. Bu durumlarda benim en son karşılaşmak isteyeceğim şey donmuş silecek suyu mekanizması. Kardan kurtulunca biraz su tutarak karışımı kolayca kaputtan uzaklaştırabilirsiniz.

Yasemin hanımın dediği gibi İstanbul-Ankara arası bol bol deneme fırsatım oldu. Cam antifirizini hiçbir zararını görmedim.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #10 : Ocak 20, 2007, 01:13:20 »
Büyük marketlerde 5lt ve 8 lt olarak satılıyor. Mavi bir su şeklinde, yazın bu ürünü kullanmaya gerek duymadım. Ama şu mevsimde olduğu gibi sulandırmadan kullanıyorum. karda yağsa buzda cam suyunuz donmuyor. Kaporta üzerinde hafif bir mavi iz kalıyor. Ama oda aracımı yıkatırken hemen çıkıyor. Yani boyaya zarar vermiyor. Şiddetle tavsiye ederim. Birde cam suyu deposunun içine çok az çamaşır yumuşatıcı dökerim. Bir tatlı kaşığı kadar. Şimdi bu yazıyı okuyanlar eminim gülecekler:))Deneyin heleki yağmurlu havalarda en iyi yağmur kaydırıcı yanında vız gelir benden söylemesi...Böylece yağmur kaydırıcı diye piyasada çok pahalı ürünlerede boşuna para vermemiş olursunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 21, 2007, 10:37:38 »
Karda sürüş ders 1:
Kar lastiksiz yola çıkmayın.
Ders bitmiştir dağılabilirsiniz.
Kaliteli marka aslında müşteriyle ebedi aşk ister. Ve aslında her sadık müşteri, şöyle ilk karşılaşmada fosfor fosfor sırıtıp laubali olmayan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #12 : Ocak 21, 2007, 11:02:35 »
Alıntı yapılan: Yasemin Güven
Büyük marketlerde 5lt ve 8 lt olarak satılıyor. Mavi bir su şeklinde, yazın bu ürünü kullanmaya gerek duymadım. Ama şu mevsimde olduğu gibi sulandırmadan kullanıyorum. karda yağsa buzda cam suyunuz donmuyor. Kaporta üzerinde hafif bir mavi iz kalıyor. Ama oda aracımı yıkatırken hemen çıkıyor. Yani boyaya zarar vermiyor. Şiddetle tavsiye ederim. Birde cam suyu deposunun içine çok az çamaşır yumuşatıcı dökerim. Bir tatlı kaşığı kadar. Şimdi bu yazıyı okuyanlar eminim gülecekler:))Deneyin heleki yağmurlu havalarda en iyi yağmur kaydırıcı yanında vız gelir benden söylemesi...Böylece yağmur kaydırıcı diye piyasada çok pahalı ürünlerede boşuna para vermemiş olursunuz.
[/quote]

Çamaşır yumuşatıcı. Hemen deneyelim. Ama burada artık ne yağmur ne kar yağıyor. Sadece toz ve duman var.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #13 : Ocak 21, 2007, 21:26:04 »
evet ders 1 anlaşılşmıştır şimdi bütün arkadaşlar kış lastıklerımızı takıyoruz ama desenıze ben yandım 3 araca alırsam maaş ın yarısı gitti hemen birini satmam lazım
2001 avensis 1,8 - 1998 carina e 2,0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #14 : Ocak 21, 2007, 22:32:00 »
Alıntı yapılan: Mertol Kip
Bazı ifadeler eskiden kalma olduğu için doğruluk payı sorgulanmalı. Örneğin, motor freni kısmı hatalı. Yeni nesil araçlarda kompresyon yüksek. Dolayısı ile motor freni yaptığınızda lastiklere aşırı tork biniyor. Dolayısı ile frenlemeden daha kötü bir sonuçla karşılaşmanız an meselesi. Özelliklede diesel araçlarda... Mümkün olduğunca ani hareketlerden kaçınıp yavaşlamak için freni kullanmakta fayda var.

Aslında en güzeli eğer çanaçar değilseniz karlı havada yola çıkmayın. Kış lastiğiniz yoksa hiçbir şartta çıkmayın.
[/quote]

Bende mümkün olduğunca evde kalmayı, eğer çok mecbur kalıysam! şehir içinde, karlı havada, toplu taşıma araçlarını tercih ediyorum.
Bir uzun yola çıktıysam, mesela istanbul'da hava günlük güneşlik bir bakmışşınız bolu ya yaklaşırken kar tipi,
Böyle durumlar da zincir takıyorum. Takamadıysam arabayı devirli kullanırım. hızım fazla olmaz. Freni az kullanırım, vitesle hızımı düşürürüm. en korktuğum şey. birinin kayarak bana çarpması...

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : Ocak 21, 2007, 23:33:53 »
tek onerım sakın performans lastıklerıyle yola cıkmayın kanalları ıyı dıe.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #16 : Ocak 25, 2007, 15:00:55 »
Bu da yanlış. Karda buzda arabayı mümkün olan en düşük devirde kullanmalısınız. İkinci vites ile kalkın ve mümkün olan en kısa sürede vites büyütün.
[/quote]

Bence basın gaza gitsin... Gerisi Allah'a kalmış hesabı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 25, 2007, 17:24:03 »
target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SPE8vL5hlFA

bu videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum, 4x4 jip ne hallerde
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Ocak 26, 2007, 23:03:51 »
Kuraklık böyle giderse değil karlı havada araç kullanmak yağmurlu havada bile araç kullanmak hayal olacak.  Arkadaşlar yeterki yeterince kar ve yağmur yağsın. Biz arabalarımızı kullanmasak da olur. Elbette bütün yol koşullarında önlemlerimizi alarak araç kullanmamız bizim be başkalarının can güvenliği için çok önemli. Herkese kazasız yollar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 27, 2007, 19:16:55 »
Bazı ifadeler eskiden kalma olduğu için doğruluk payı sorgulanmalı. Örneğin, motor freni kısmı hatalı. Yeni nesil araçlarda kompresyon yüksek.
[/quote]
Elektronik motorlarda kompresyon karbüratörlülerden daha düşük değil mi?

[quote=HÜSEYİN DENİZ]
Kuraklık böyle giderse değil karlı havada araç kullanmak yağmurlu havada bile araç kullanmak hayal olacak.  Arkadaşlar yeterki yeterince kar ve yağmur yağsın. Biz arabalarımızı kullanmasak da olur.
[/quote]
YIKAMASAK da olur.
Kaliteli marka aslında müşteriyle ebedi aşk ister. Ve aslında her sadık müşteri, şöyle ilk karşılaşmada fosfor fosfor sırıtıp laubali olmayan