Gönderen Konu: Yaris'e çelik jant mı alsam?  (Okunma sayısı 8225 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
Yaris'e çelik jant mı alsam?
« : Aralık 21, 2009, 10:53:28 »
Benim Yaris'le dün kaldırıma sertçe çarptım, sol arka jant yamuldu, lastik inmedi, en azından bir gün idare ettim. Bu sabah lastikçiye uğradım, çekiçle vurup biraz düzeltti, bu şekilde lastik inmeden bir süre idare eder ama fazla hızlı gitme dedi. Jant düzeltmeyi Topkapı'da tamirciler var, onlar ısıtarak düzeltirler, bu haliyle bu jant balans ayarı tutmaz, en kısa zamanda yaptır dedi.

Gitmişken dükkandaki çelik jantlara da baktım. Yaris'e uyumlu CMS marka jant 600 TL fiyat verdiler. CMS nasıldır? Kaliteli bir marka mıdır? Satıcı yerli marka olduğunu söyledi, dandik çin malı değil dedi.

Yamulan jantı düzelttirsem bile uzun vadede sorunlu olacağını düşünüyorum, stepne hiç kullanılmamış bir halde duruyor, jantı düzelttirdikten sonra o jantı stepne yapsam, hiç kullanılmamış stepnenin jantıyla devam etsem herhalde bu en kolay ve masrafsız seçenek olacak.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Toyota Club Türkiye

Yaris'e çelik jant mı alsam?
« : Aralık 21, 2009, 10:53:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: Yaris'e çelik jant mı alsam?
« Yanıtla #1 : Aralık 21, 2009, 11:27:00 »
Timuçin Bey, sac jantlarımı 2 defa çok ciddi şekilde yamulttum (çok yüksek süratte derin çukura düşmek suretiyle) ve serviste düzelttirdim, pek problem olacağını sanmıyorum ama yine de insanın içi rahat etmiyor tabi söz konusu olan lastik gibi hayati bir konu olunca. Eğer imkanınız var ise alaşım jant tabi ki aracınıza ayrı bir hava katacaktır. CMS, ciddi firmalara üretim yapan ciddi bir firmadır, kalite konusunda içiniz rahat olsun. Ben de geçenlerde sac jantlarımı 2. el alaşım jantlar ile değiştirmiştim:

http://www.toyotaclubtr.com/fotograflar-videolar/yeni-jantlarimi-taktim/
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 21, 2009, 13:50:09 »
jant düzeltmenin bi zararı olacağını düşünmüyorum,ama içinizin rahat etmesi için stepnedeki jantla düzelttirdiğiniz jantı değiştirebilirsiniz, böylece en az masrafla kurtulabilirsiniz, ama  imkanınız var ise alaşım jant tabi ki aracınıza ayrı bir hava katacaktır...
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 21, 2009, 16:56:04 »
Şu anki ekonomik duruma göre alaşım jant alamayacağım gibi görünüyor. 4 tanesine 600 lira hem de kredi kartına 12 taksit gibi çok güzel imkan olmasına rağmen şimdi almam zor, olur da yılbaşından sonra işlerim açılırsa düşüneceğim.

Akıl veren arkadaşlara teşekkür ederim.

Jantları düzeltme konusunda da, içim rahat olsun diye düzeltilmiş jantı stepneye taktırıp stepnedeki hiç kullanılmamış sıfır jantla devam edeceğim bir süre.

Alaşım jantın İstanbul gibi sokakları dar yerlerde kullanımı da benim için zor. Parketme konusunda acemi sayılırım, haliyle habire jantları kaldırıma sürtüp duruyorum, jant kapakları 3 ay sonunda kırık dökük hale geliyor, alaşım jant kullanınca heryeri çizik çizik olacak, bu yüzden biraz daha zaman geçsin, arabayı rahat rahat parkedebilecek kadar alışayım o zaman alırım.

Bir konu daha, aslında normal jantlar çelik, sac dediğimiz malzeme levha haline getirilmiş çeliğin preslenmesiyle yapılıyor, yani kullanılan malzeme çelik, zaten demir çok yumuşak ve kolay paslanan bir malzemedir, karbon ve diğer malzemelerle alaşım haline getirilmişine de çelik denir ama piyasaya yerleşmiş artık çelik jant denince alaşım jantlar akla geliyor. Aramızda metalurji mühendisi varsa doğrusunu o söyler tabi ki. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 21, 2009, 17:28:00 »
Timuçin Bey, CMS jantlar için fiyatı nereden aldığınızı sorabilir miyim? Gerçekten çok uygun fiyat vermişler, hem de 12 taksit... Bir de CMS'nin hangi modeliydi jantlar?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 21, 2009, 17:43:05 »
Timuçin Bey, CMS jantlar için fiyatı nereden aldığınızı sorabilir miyim? Gerçekten çok uygun fiyat vermişler, hem de 12 taksit... Bir de CMS'nin hangi modeliydi jantlar?

Jantların kutusunda CMS yazıyordu, kutu üzerinde etikette ZCV yazısı vardı, sanırım modeli bu oluyor.
Fatih'te, Fatih Camii'nin arkasından haliçe inen bir cadde var adı haliç caddesi, o cadde üzerinde yokuş aşağı inerken sol tarafta tabelasında lassa yazan, vitrininde lastik ve jant olan bir dükkan var fiyatı oradan aldım. Dükkandan kartvizit de almıştım ama arabada kaldı, arabadan kartı alınca telefon numarasını da yazarım size.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2009, 17:55:04 »
timuçin abi bende cms nin 14 inç jantını 265 tl ye aldım her şey dahil ama ikinci el sevdiğim model bulamadım cms de oz jant alacaktım 15 inç 1500 tl denilince ilerde eğer araba kullanmayı zevk için yaparsam alırım dedim ve cms gerçekten iyi bir jant sağlam ama çin mallarına göre baya bi ağır o jantcılardakı lerinden baya bi fark ediyo illaki onlarda iyidir ama kimsenin malını kötülemek istemem ama cms biraz daha iyi.en azından cukura biraz sert girdiğiniz zaman kendinizi balanscıda bulmazsınız

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2009, 18:18:44 »
timuçin abi bende cms nin 14 inç jantını 265 tl ye aldım her şey dahil ama ikinci el sevdiğim model bulamadım cms de oz jant alacaktım 15 inç 1500 tl denilince ilerde eğer araba kullanmayı zevk için yaparsam alırım dedim ve cms gerçekten iyi bir jant sağlam ama çin mallarına göre baya bi ağır o jantcılardakı lerinden baya bi fark ediyo illaki onlarda iyidir ama kimsenin malını kötülemek istemem ama cms biraz daha iyi.en azından cukura biraz sert girdiğiniz zaman kendinizi balanscıda bulmazsınız

Satıcının bana gösterdiği jant da CMS markaydı zaten. Yerli üretimdir, çin malı jantlar gibi kalitesiz değildir falan dedi. Hiç jantla işim olmadığından markaları bilmiyordum ama bu forumda yazılanlara göre iyi bir markaya benziyor. Keşke jantların orta göbeklerinde CMS yazısı yerine Toyota arması olsaydı, o zaman daha orjinal görünürdü.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 21, 2009, 18:23:29 »
Jantların kutusunda CMS yazıyordu, kutu üzerinde etikette ZCV yazısı vardı, sanırım modeli bu oluyor.
Fatih'te, Fatih Camii'nin arkasından haliçe inen bir cadde var adı haliç caddesi, o cadde üzerinde yokuş aşağı inerken sol tarafta tabelasında lassa yazan, vitrininde lastik ve jant olan bir dükkan var fiyatı oradan aldım. Dükkandan kartvizit de almıştım ama arabada kaldı, arabadan kartı alınca telefon numarasını da yazarım size.

Teşekkürler, ilk fırsatta gidip bir bakmaya çalışacağım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2009, 21:01:29 »
Satıcının bana gösterdiği jant da CMS markaydı zaten. Yerli üretimdir, çin malı jantlar gibi kalitesiz değildir falan dedi. Hiç jantla işim olmadığından markaları bilmiyordum ama bu forumda yazılanlara göre iyi bir markaya benziyor. Keşke jantların orta göbeklerinde CMS yazısı yerine Toyota arması olsaydı, o zaman daha orjinal görünürdü.
timuçin abi satıcıya söyle toyotanın orjinal jant göbeği var bi zahmet taksin alırken o göbekleri değiştirebiliyosun aynı orjinal gibi durur yok elimde derse baska jantcılara sor takımını 20-30 tl arasında satıyolar birazda pazarlık yaparsın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 30, 2009, 01:04:26 »
İşte benim mesleğimle alakalı bir konu :D Jant düzeltme pek sağlıklı bir işlem değil.. Çünkü derslerde gördüğümüz kadarıyla alaşım olsun, metal olsun ne olursa olsun (bazı polimer malzemeler hariç ) şeklinin değiştirilmesi ( dislocation hareketi ) sonucunda malzeme de küçük boşluklar (vacancy) oluşur.. Bu boşluklar malzemenin üzerine uygulanan kuvveti farklı yönlerde iletmeye başlar( Grain boundries yüzünden ).. Bunun sonucunda malzemenin yapısı değişir. Yani ilerde jantınız yüzünden istemediğiniz bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.. Çok bilimsel bir yazı oldu 8-) :D
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 30, 2009, 09:16:38 »
İşte benim mesleğimle alakalı bir konu :D Jant düzeltme pek sağlıklı bir işlem değil.. Çünkü derslerde gördüğümüz kadarıyla alaşım olsun, metal olsun ne olursa olsun (bazı polimer malzemeler hariç ) şeklinin değiştirilmesi ( dislocation hareketi ) sonucunda malzeme de küçük boşluklar (vacancy) oluşur.. Bu boşluklar malzemenin üzerine uygulanan kuvveti farklı yönlerde iletmeye başlar( Grain boundries yüzünden ).. Bunun sonucunda malzemenin yapısı değişir. Yani ilerde jantınız yüzünden istemediğiniz bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.. Çok bilimsel bir yazı oldu 8-) :D

Yok, aşırı bilimsel olmadı, tam kararında bilimsel oldu. :) Zaten bahsettiğiniz kötü etkilerden dolayı düzeltilmiş jantı sürekli kullanmak yerine stepnedeki hiç kullanılmamış jantı kullanayım, düzeltilmiş jant stepne olarak idare eder.