Gönderen Konu: Divânu Lügati't-Türk(Türkçeyi öğrenin çünkü tanrı onların yıldızını parlatdı..)  (Okunma sayısı 1519 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 107000
  • Model Yılı: '08
  • 1 kere teşekkür edildi
Bu yaşıma geldim Divânu Lügati't-Türk kelimesini hep sınavlarda lazım olacak kadarını ezberleyip geçtim.çünkü ismi bana hep bi itici gelmiştir.aslında çok önemli her türkün bilmesi gereken birşeymiş.detaya girmeden bununla ilgili bi kaç bişey paylaşmak istedim.bilen muhakkak vardır ama bilmeyen bi kaç kişide olsa bilsin istedim.

Divânu Lügati't-Türk - kaşkarlı mahmut tarafından yazılmıştır.

Türkçe - Arapça bir sözlüktür.

amacı araplara türkçe öğretmektir.

en önemli,dikkat çeken ve tüylerimin kabardığı kısmı ise önsözüdür.

işde eksiksiz o önsöz;

Esirgeyen, koruyan Allah'ın adıyla

"Allah'ın, devlet güneşini Türk burçlarından doğurmuş olduğunu ve Türklerin ülkesi üzerinde göklerin bütün dairelerini döndürmüş olduğunu gördüm. Allah onlara Türk adını verdi. Ve yeryüzüne hâkim kıldı. Cihan imparatorları Türk ırkından çıktı. Dünya milletlerinin yuları Türklerin eline verildi. Türkler Allah tarafından bütün kavimlere üstün kılındı. Hak’tan ayrılmayan Türkler, Allah tarafından hak üzerine kuvvetlendirildi. Türkler ile birlikte olan kavimler aziz oldu. Böyle kavimler, Türkler tarafından her arzularına eriştirildi. Türkler, himayelerine aldıkları milletleri, kötülerin şerrinden korudular. Cihan hâkimi olan Türklere herkes muhtaçtır, onlara derdini dinletmek, bu suretle her türlü arzuya naili olabilmek için Türkçe öğrenmek gerekir.."

Konunun başka taraflara süreklenmemesini sadece eser ve önemi çerçevesinden bakılmasını önemle rica ediyorum.. :-\  :)

Kendini bir çok sananların aslında bir ... olmadığı bir dünyada yaşıyoruz.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
  Evet, çok güzel ve gelişmiş bir sözlüktür. Mesela ''Türk'' 'ün anlamına bakmak gerekir orada.
 Paylaşım için teşekkürler.

Peki Divanı Lügatti Türk'ün nerede bulunduğunu biliyormusunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota
  • 1 kere teşekkür edildi
uzun bir süre moğol istilasında yok oluduğuna inanılmış,moğollar ozman butun eserleri suya atıp yok etmişler hatda fıratın bu yuzden tıkandığı falan söylenmıs olayın boyutunu anlatmak için.
fakat uzun bi süre sonra tesadüfen bi osmanlı memuru tarafından tabi bu normal bi memur değil aşırı kitap okuyan şiirler yazan hayatını iş ve kitaplar arasında  adamış bırymış, bi kitapçıda bulmuş.hatda şöyle bir şey daha biliyorum bununla ilgili;
kitabı ilk gördüğünde onun oldugunu anlamış ve fiyatı artmasın diye pek önemsiz gibi davranıp fiyatını sormuş
satıcı 40 altın demiş.tabi memurda 40 altın ne gezer hemen oranın kapısını kitliyip sağdan soldan bulup buluştrup hemn kıtapçıya dönmüş ve 40 lirayı verip kitabı almış.
kitapta pazarlık yapmak istemiş, fakat kitapçı;
kitabı bi yaşlı kadının verdiğini bunu verırken bana bunu çok zorda kalmadıkça satmama mı fakat satacagım zamanda 40 altından aşağı satmamam gerektıgını söledıler dıye ayrıca belirtdiğini sölemiş.
diye biliyorum :) biraz karşık oldu ama zaten bu konuyu herkes inceleyip okumaz,okuyanda anlar dime hakan abi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota
  • 1 kere teşekkür edildi
şuanda da ismi değişen bi kütüphane vardı istanbulda ordaydı sanırım,aklıma gelmedi şimdi ismi.. ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • t-sport
  • Kan Grubu: 0+
Bu yaşıma geldim Divânu Lügati't-Türk kelimesini hep sınavlarda lazım olacak kadarını ezberleyip geçtim.çünkü ismi bana hep bi itici gelmiştir.aslında çok önemli her türkün bilmesi gereken birşeymiş.detaya girmeden bununla ilgili bi kaç bişey paylaşmak istedim.bilen muhakkak vardır ama bilmeyen bi kaç kişide olsa bilsin istedim.

Divânu Lügati't-Türk - kaşkarlı mahmut tarafından yazılmıştır.

Türkçe - Arapça bir sözlüktür.

amacı araplara türkçe öğretmektir.

en önemli,dikkat çeken ve tüylerimin kabardığı kısmı ise önsözüdür.

işde eksiksiz o önsöz;

Esirgeyen, koruyan Allah'ın adıyla

"Allah'ın, devlet güneşini Türk burçlarından doğurmuş olduğunu ve Türklerin ülkesi üzerinde göklerin bütün dairelerini döndürmüş olduğunu gördüm. Allah onlara Türk adını verdi. Ve yeryüzüne hâkim kıldı. Cihan imparatorları Türk ırkından çıktı. Dünya milletlerinin yuları Türklerin eline verildi. Türkler Allah tarafından bütün kavimlere üstün kılındı. Hak’tan ayrılmayan Türkler, Allah tarafından hak üzerine kuvvetlendirildi. Türkler ile birlikte olan kavimler aziz oldu. Böyle kavimler, Türkler tarafından her arzularına eriştirildi. Türkler, himayelerine aldıkları milletleri, kötülerin şerrinden korudular. Cihan hâkimi olan Türklere herkes muhtaçtır, onlara derdini dinletmek, bu suretle her türlü arzuya naili olabilmek için Türkçe öğrenmek gerekir.."

Konunun başka taraflara süreklenmemesini sadece eser ve önemi çerçevesinden bakılmasını önemle rica ediyorum.. :-\  :)

güzel bir konuya değinmişsiniz ama bu başlık altında bu kadar imla hatası olması sizce de anlatılanlarla taban tabana zıt değil mi?
bundan sonra toyota...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota
  • 1 kere teşekkür edildi
forumda genel olarak seri ve konuşma tarzında yazıldığı için imla hataları olabiliyor,benim kendi kullandığım cümlelerdeki imla hatalarından dolayı özür dilerim ama önsöz kısmı birebir çevirinin aynıdır.bilimsel bir yazı yazmadım anlatmak istediğim detay farklıydı cümlemin girişinden de anlaşılabilir,bence fazla imla kurallarına takılmayalım konunun özüne odaklanalım.:)  imla hataları için tekrar affınıza sığınıyorum..:P