Gönderen Konu: Nene Hatun  (Okunma sayısı 1294 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Nene Hatun
« : Aralık 13, 2009, 18:56:03 »
  Selam.
 Sizler ile bir kahramanımızın hayatının küçük bir kesimini paylaşmak istedim. Biliyorum ki, tüm Türk kadınları gerektiğinde aynı kahramanlığı düşünmeden sergiler.

''Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadınıdır. Aziziye savunmasına 20 yaşlarında genç bir gelinken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.

Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu. 1877 yılında 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini uykuda yakalayıp kılıçtan geçirdiler. Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler. Baskından yaralı olarak kurtulan bir er haberi Erzurumlulara ulaştırdı. Sabah ezanından hemen sonra "Moskova askeri Aziziye Tabyası'nı ele geçirdi" şeklinde minârelerden Erzurum halkına haber verildi. Bu haberin ardından Erzurum halkından silahı olan silahını, olmayanlar ise balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladılar. Koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan Nene Hatun da vardı. Ağabeyi Hasan bir gün önce cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti . Nene Hatun üç aylık bebeğini emzirdikten sonra, "Seni bana Allah verdi. Ben de Ona emânet ediyorum." diyerek vedâlaştıktan sonra bir kaç saat önce ölen ağabeyinin tüfeğini alarak sokağa fırlamıştı.

Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldular. Arkadakiler, geri çekilmek yerine daha bir kararlı ve hızlı olarak ileri atıldılar. Demir kapılar kırılıp içeri girildi. Göğüs göğüse bir savaş başladı. Mükemmel silâhlarla donanmış Rus ordusu, baltalı-tırpanlı, taşlı-sopalı halk karşısında yarım saat tutunabildi. 2300'e yakın Rus askeri öldürülüp, Tabya geri alınmıştır. Türk tarafında ise 1000 kadar şehit verilmiştir.

Nene Hatun o günleri özetle şöyle anlatmıştır:

Ağabeyim Hasan cepheden ağır yaralı olarak bir gece önce eve gelmişti. Bir yandan ona bakarken, bir yandan da 3 aylık çocuğumu emziriyordum. Kardeşim o gece kollarımın arasında öldü. Sabaha karşı minarelerden 'Moskof Aziziye'ye girdi' diye haykırışlar başlayınca, kardeşimin alnını öpüp, 'Seni öldüreni öldüreceğim' diye and içtim. Yavrumu Allah'a emanet ettikten sonra, ağabeyimin tüfeğini ve satırımı alıp dışarı fırladım. Sel gibi Aziziye'ye akıyorduk. Tabyanın mazgallarından düşman ölüm yağdırıyordu. Düşmanda iyi silah vardı, bizde de iman. İleri atıldım. Dadaşlar arasına karıştım. Satırım durmadan kalkıp iniyordu.

Başka bir hikâyesinde cepheye babası kardeşi ve kayınbiraderi gider. Onlar gittikten hemen sonra Türkleri kılıçtan geçirmişler haberini alır ve küçük oğlunu bırakarak evden cepheye doğru yol alır. Cephede ilk önce babasının sonra kayınbiraderinin ve kardeşinin cesedini gördükten sonra eve geri döner ve bıraktığı 3 aylık oğlunun karnının ermeni askerleri tarafından deşilmiş olduğunu görür. Eline bir keskin bir budama makası alıp evden dışarı çıkar ve 17 ermeni askerini öldürür.

Tabya'nın geri alınmasının ardından, aralarında Nene Hâtun'un da bulunduğu yaralıların tedâvisine başlandı. Fakat bu sırada Nene Hâtun yaralı olmasına rağmen diğer yaralıların tedavisini yapmak için çalışmıştır. Nene Hâtun bu özverisiyle tanınıp, saygı ile sevilmiştir.

Nene Hatun'un vatan için gece başlayan mücâdelesi, tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Gazi Ahmed Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hâtun'un ve onun vatan aşkını paylaşan bütün insanların da payı vardı.

Ölümünden bir yıl önce kendisini ziyaret eden NATO'da görevli Amerikalı subayın bir sorusuna: "Ben o zaman gereken şeyi yapmıştım. Bugün de gerekirse aynı şeyi yaparım" cevabını vermişti.

1955 yılında yılın annesi seçilmiştir.

98 sene yaşadığı Erzurum'da 22 Mayıs 1955'de zatürre hastalığından dolayı 98 yaşında vefat etmiştir. Nene Hatun, kurtuluş mücadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedilmiştir. Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden birkaç ay önce yılın annesi seçilmiştir. ''

Alıntı adresi : http://tr.wikipedia.org/wiki/Nene_Hatun

Toyota Club Türkiye

Nene Hatun
« : Aralık 13, 2009, 18:56:03 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
Ynt: Nene Hatun
« Yanıtla #1 : Aralık 14, 2009, 09:43:26 »
emeğine yüreğine sağlık bu konuya bende birkaç katkıda bulunmak isterim.

DİĞER KAHRAMAN ANNELER

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından Ayşe Çavuş’un Demirci Muharebesi’nde düşmana karşı savaşan oğlunun şehit olduğunu ifade eden Solmaz, ‘’Düşmana karşı büyük kahramanlıklar gösteren Ayşe Çavuş’un, 28 yaşındaki oğlunun Demirci Muharebesi’nde şehit olduğunu anlattığı ve sonra ‘Keşke birkaç oğlum daha olsaydı da onlar da şehit düşseydi’ dediği bazı kaynaklarda yer alıyor. Bir annenin vatan uğruna bu kadar yiğitlik göstermesi dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamış olsa gerek’’ dedi.

Millî mücadeleye katılan kahraman annelerden birinin de Ayşe Hanım olduğunu ifade eden Solmaz, şunları söyledi: ‘’Yunanlıların İzmir’i işgali sonrası Aydın’a giderek millî mücadele edenlerin saflarına katılan Ayşe Hanım’ın bir oğlunun buradaki çatışmalarda şehit düştüğünü biliyoruz. İnönü Savaşları’na katılan kahraman annenin 2. oğlunun da bu savaşlarda şehit olduğu kaynaklarda yer alıyor. Sakarya Meydan Muharebesi’ne de katılan bu kahraman annenin vatan için 2 oğlunu şehit verdiğini, kendisinin de gazi olduğunu biliyoruz.’’

HEM ÇOCUĞU HEM DE

VATANI İÇİN

Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu’dan aldığı cephaneyi kağnıyla Kastamonu’ya taşıyan Şerife Bacı’nın hem çocuğu ham de vatanı için can verdiğini belirten Solmaz, şöyle konuştu:

‘’Kahraman Türk anneleri, yavrularının hür ve bağımsız topraklarda yaşaması için ölümü bile göze almıştır. Kağnıyla cephane taşıyan Şerife Bacı, sırtındaki çocuğunu da bir an unutmamıştır. Yağışlı havada cephanelerin ıslanmaması gerektiğini bilen fedakâr anne, gelecekte çocukların hür bir vatanda yaşamaları için canı pahasına mermileri yerine ulaştırmış, tarihin en fedakar anneleri arasına girmiştir.’’

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 14, 2009, 10:29:37 »
Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Model Yılı: -
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 14, 2009, 15:19:02 »
Bu yaşadıklarının üzerine mekanlarının cennetten başka bir yer olduğunu hiç sanmıyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 14, 2009, 21:04:39 »
 Bu vatan uğruna neler yapmışlar, kurtarmak için nasıl mücadele etmişler.Şimdi birbirini yiyenler dönüp arkalarına baksın ve örnek alsınlar.
 Hepsinin mekanı cennet olsun.
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 14, 2009, 23:57:34 »
Nene hatunda Dr. muydu