0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arka frenlerle ilgili bir sorundan kaynaklanıyor olabilir mi diye düşünüyorum. Belki fren hidrolik yağının değişme zamanıda gelmiş olabilir
İlk çalıştırmada motor soğukken motora zengin karışım gittiği için rolanti ve tork daha yüksek olur. Yani motor soğukken yokuş aşağı viteste inersen motor freni nedeniyle yavaşlamak yerine dahada hızlanırsın.Normal bir durum yani.
Aslında Hasan bey yanlış bir mantık kurmuş, ki zaten araç viteste yokuş aşağı inerken en iyi frenaja müsade eder. Çünkü motor freni esnasında kompresyon oluşur, yani gaz kelebeği kapalı olduğundan emme manifoldunda oldukça fazla vakum oluşur. Fren servosu da emme manifoldundan aldığı vakum sayesinde çalışır. Ne kadar fazla vakum olursa o kadar fren pedalına az basmamız demektir. Zaten araç stop halinde iken 3-4 defa freni pompaladıktan sonra frenin tutmamasının sebebi de servodaki vakumun boşalmasından kaynaklanıyor. Motor çalışmadığı için tekrar vakum dolmuyor fren servosuna... Sezer'in şikayetine ise bi türlü mantıklı bir sebep bulamadım. Test edip görmek gerekir bence. Arka fren ayarlarının çok gevşek olması da frenin zayıflamasına sebep olur ama motorun ısınması ile sorunun gitmesi bu tezi de köreltiyor...
aslında yanlış mantık kurmadım, tecrübeyle anlaşılabilir, Aslında denemek çok kolay, motor ısınmadan 1. yada 2. viteste dik bir yokuştan viteste inerken frene basın ve frenlerin %50 civarında daha güçsüz olduğunu kendiniz görün. 3. viteste inerseniz bu etki daha azalıyor tabi. Çünkü motor gücünü tekere ileten en güçlü vitesler 1 ve sonra 2 tabiki.