Gönderen Konu: Toyota Auris 1.6 Elegant Manuel (Benzinli) Deneyimler  (Okunma sayısı 33786 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
    • cenkakyildiz.com
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
Toyota Auris 1.6 Elegant Manuel (Benzinli) Deneyimler
« : Aralık 04, 2009, 22:28:02 »
2008 Toyota Auris manuel 1.6 elegant modeli almak isteyenler için yazdığım bu yazımda arabanın artıları ve eksileri, handikapları, avantajlarından bahsedeceğim. Aracım 60.000 km’de şehiriçi ve şehirdışı olmak üzere hemen hemen her yol şartlarında kullanıldığı için yazmak istedim.

Genel Bilgiler
Bu araç en çok kimlere hitap etmektedir? Kullanıcısı olarak tavsiyem 4 kişilik aileler için oldukça uygun bir seçim olacağıdır. Arka taraf bir Corolla kadar geniş, ön tarafta beklenmeyecek bir ergonomiye sahiptir. 4 kişilik bir aile ile bu araçla uzun yol yaptığınızda hiç sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum. Şehir içi kullanımda araç oldukça kıvrak, atik ve rahat bir sürüş sergilemekle beraber, şehirdışı kullanımlarda dilerseniz yüksek süratli kullanımda, dilerseniz orta seviye hızlarla sarsılmadan yolculuk yapabilirsiniz.,

Dashboard (Gösterge Panelleri)

Toyota’nın 2008 yılından itibaren kullanıma sunduğu Optitron gösterge panelleri ilk bakışta havalı ve güzel gelmektedir. Yol bilgisayarı sayesinde sürüş dinamiklerinizi kontrol etmeniz mümkün. Yol bilgisayarı ile 100 km’de ortalama yakıt tüketimi, anlık yakıt tüketimi, saat, tarih, dış ısı sıcaklığı, kalan benzinle gidebileceğiniz mesafe, toplam sürüş süresi gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Optitron gösterge panelinin tek dezavantajı mesela saat ve dış ısı sıcaklığı, saat ve tarih aynı anda görüntülendiğinde diğer bilgilere aynı anda gözatamıyor olmanız. Yani saate bakacaksanız kalan benzinle kaç km mesafe gidebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız bir kaç kez next butonuna basmanız gerekiyor. Genelde araçların yol bilgisayarlarında kalan benzinle gidebileceğiniz mesafe pek tutmaz. Auris’te de aynı sorun mevcut. Bu güne dek depoyu taşırmacasına doldurduğumda maximum range 525 km olarak gördüm. Bu tip sapmalar telafi edilebilir durumda gözünüze batmıyor bile.

Torpido ve Saklama Gözleri
Auris tam anlamıyla mahzen gibi. Bir kapağı kapatıyorsunuz 2 tane daha beliriyor. Oldukça kullanışlı saklama gözleri var. Vites kutusunun altındaki boşluk saçma ve ulaşılması zor bir nokta da olsa KGS, cep telefonu vb. ıvır zıvırları koymak için çok ideal. İki torpido gözü çok kullanışlı. Alttakine daha kaba sabaha malzemeler koyabilirken üste gözlüğünüzü vb. daha narin eşyalarınızı koyabiliyorsunuz. Orta konsolda kol dayamada iki göz var. Bir ana göz cd’leri çok rahat alabilecek kapasitede, bir üzerinde bozuk para ve orta seyyar bardaklık gözü. Dikiz aynasının üzerinde bulunan ruhsat gözü oldukça kullanışlı olsa da gözlük koymaya çalışmayınız :) Auris’in torpido ve saklama gözleri oldukça başarılı.

İç Malzeme Kalitesi

Benim aracımın iç döşemesi ve konsollar krem renginde. Ön konsol ve kapılardaki krem rengi malzeme aracı çok lüks gibi göstersede koltukların üzerindeki kumaşın her lekeyi direk çekmesi ve tablo gibi kendi üzerine işlemesi çok büyük bir dezavantaj. Düşünün aracım 2008 model, alalı bir buçuk yıl oldu ve 3. kez iç döşeme temizliğine gitti. Ayrıca krem rengi versiyonu alacaksanız eğer gerçekten çok titiz olmalısınız. Solvent bazlı özel temizlik spreyleriyle silmeye kalkarsanız boyası çıkıyor. Orada toyota’nın malzemeden aşırmasına çok kızgınım doğrusu. Plastiğin rengi krem olması gerekirken siyah plastiğin üzerine krem rengi boya vurmuşlar ve bir süre sonra belli noktalar siyahlıyor. Değiştirmeye kalkarsanız size söylenecek fiyatları tahmin edemezsiniz bile :)
Dashboard (Klima, vites, müzik sistemi)

Klima kumandaları
Benim aracımda otomatik klima mevcut. Çok ilginçtir ki Auris’in iklimlendirme sistemi önde olduğu kadar arka tarafı da dışarıda 30 35 derece sıcaklıklarda buz gibi yapmaya yetecek güçte. Gerçekten klima sistemi iki katı fiyat ödemek zorunda kaldığınız bir çok araçtan çok daha başarılı. Klima sistemi benden tam puan alıyor. Butonların kullanımı ve tüm fonksiyonları yönetmek gerçekten oldukça ergonomik. Ayrıca sürücü ve yolcu için dual çift bölgeli sıcaklık ayarı olması da yazın ortasında donan misafirleriniz için oldukça iyi bir özellik :)

Müzik sistemi:
Mp3, track, wma müzik formatlarını destekleyen ses sistemi bu fiyatlardaki bir araca göre oldukça tatminkar. 60 kademe açılabilen ses sitemi maximum seviyede 320 kb kalitesinde kaydedilmiş bir mp3′ü oldukça temiz bir sesle size iletiyor. Ancak arka kolonların biraz daha güçlü olması akustiği daha iyi kılabilirmiş düşüncesindeyim. Ancak 52.000 km ye gelmemden sonra evde hazırlamış olduğum bazı mp3 disklerini okurken No Music veya Error 1 hatası aldığım olabiliyor. Bu sorunun kaynağını da çözdüm ve taktik geliştirdim. Herhangi bir orjinal (gümüş arkalı) cd takıyorsunuz. 5 saniye civarı herhangi bir parça dinledikten sonra müzik sistemini off konumuna getirip cd’yi eject ediyorsunuz ve kopya cd’nizi koyduğunuzda sorunsuz okumaya başlıyor. Bunun sebebi anladığım kadarıyla mp3′leri kaldığı yerden tekrar okumaya çalıştığı için cd medyasının vasatlığından aynı noktayı yakalayamıyor olmasından kaynaklı. Yukarıda söylediğim şekilde bunu resetleyebiliyorsunuz.

Vites konsolu, el freni bölmesi ve orta konsol
Auris’te sürücü koltuğundaysanız sağ tarafınızı saran vites ve el freninin olduğu yüksek orta konsol kendinizi uçak kullanıyor gibi hissetmenize yol açsada bazı durumlarda ergonomik problemlere yol açmıyor değil. Mesela aracınızı ters bir yere park ettiğinizde sağ kapıdan çıkmak için oldukça meşakkatli birkaç vücutu hareketinden sonra sağ koltuğa geçmeniz mümkün olabiliyor. El freninin park halindeki konumunun göze batan kısmından bahsetmiyorum bile :) Bunu gözardı ettikten sonra ilk başta garip gelsede alıştığınızda gerçekten keyifli bir sürüş pozisyonu sağlıyorsunuz. Şimdi diğer arabalar bana çağ dışı geliyor :) )

İzolasyon sorunları
Auris’in her japon otomobilinde olduğu gibi asfalt sesini ve 150 km/h’dan sonra rüzgar sesini içine alma sorunları var. Bunu çözmek mümkün değil. Sessiz bir sürüş için 120 km/h sürate kadar sorunsuz gürültüsüz bir seyahat garanti. Ancak daha yüksek hızlarda bunu söylemek pek mümkün değil. (İtalyan ve Alman araçlarına oranla gürültü yüksek) Ayrıca ön konsoldaki malzemeler 50.000 km ye vardığımda biraz fazla cızırdamaya başladığı için rahatsızlık hat saffaya yükselsede 60.000 bakımında servis garanti dahilinde tüm cızırdama sorunlarını ücretsiz olarak çözümledi. Sanırım bir 60.000 km daha cızırdamaz diye umuyorum :)

Frenler
Durma mesafesini metre metre olarak ölçmesemde bir kaç arkadaşımla yaptığımız amatör testlerde Audi A3 dışında en iyi duran araç Auris oldu. 100 km/h ulaşıp frenleri köklediğimizde sonuç sırasıyla:  En kısa mesafede 2007 Audi A3 oldu. 3 metre civarı bir farkla benim aracım durdu, benden 1 buçuk metre civarı farkla Opel Astra oldu, Benden 5 metre civarı bir farkla Honda Civic 1.8 Hatchback durabildi. Ancak bunlar sıfır km araçlar olmadığı ve sürücü dinamiklerine oranla yıpranma ve balataların aşınma durumuna göre farklılıklar göstermişlerdir eminim. Sadece amatör bir testti. Fikir vermesi açısından belirtmek istedim.

Performans
Auris’in V-VTI motoru alt devirlerde performansı gençlerimizi pek tatmin etmeyebilir. Araç 4000 devire gelene kadar tork eğrisini düşük tutuyor. 4000 devire ulaştığınızda poponuzda hissedilir derecede ivmeyi yükseltiyor. 1.6 126 Hp’lik motoru 5. viteste yokuş yukarı sollamalarda vites küçültmeyecekseniz sizi hüsrana uğratabilir. Ancak 4. vitese düşürüp gaza yüklendiğinizde “Hadi canım???” dedirtebilirde.

Hızlanma
Tam anlamıyla araca yüklenmeyi pek sevmediğim için ortalama agresif bir kalkış denerseniz (redline kullanmadan) 100 km/h sürate 10 saniyede tırmanabiliyorsunuz. Denememiş olsamda tahminimce araca yüklenirseniz bu süreyi 1 saniye daha düşürebilirsiniz ancak denemedim henüz.

Otoyolda sollama ve sürüş
Eğer Auris’e 2 kişi binip sol şeride geçmek isterseniz bir çok araç 200 km/h sürate kadar size yol vermek zorunda. Honda civic sedan, renault Megane I – II – III serisi, Wolksvagen Golf 1.6, Jetta vb. bir çok aynı sınıftaki araç 180′e kadar kıçınızdan ayrılmasada 205 km/h sürate vardığınızda aynanızda yavaş yavaş kaybolmaya mahkumlar.

Düz yolda 150 km/h ile giderken gaza tam yüklendiğinizde ortalama 5 – 8 saniye arasında öndeki araç sağ şeride geçmek durumunda :) İstanbul – Ankara otobanında 205 km/h ile yaklaşık 7 – 8 dakika hiç hız düşmeden rahatlıkla yolculuk edebildim. 200 civarı süratle otoyol virajlarında da servotronik direksiyon sistemi beni hiç hüsrana uğratmadı. Anlayacağınız otoyolda bir çok araca süpriz yaşatıyorsunuz. BMW mercedes audi vb. bir üst sınıf araçları ve Wolkswagen’in TFSI motorlu modellerini hariç tutuyoruz :)

Araç menzili (Sürüş tarzına göre)
Bu gün benzinin litresi 3.3 TL, 2 gün önce dibindeki benzinle birlikte 55 litrelik depoyu 163 TL’ye doldurdum. Ortalama 90 – 120 km/h arası bir süratle 740 km sonra depomu tekrar doldurdum. Ancak yüksek süratli seyahatlerde ki istanbul Ankara 470 km önüme çok fazla araç çıkmadığı sürece 170 – 200 km/h süratle yol aldığım seyahatte 460 km sonunda Low Fuel uyarısını aldım ki bu uyarıyı aldığınızda araçta aşağı yukarı 7 litrelik bir rezerv kalıyor. Şehir içinde (İstanbul trafiği) aracınızla 1 depo benzin ile aşağı yukarı 500 550 km menzil yapabiliyorsunuz.

Aydınlatma
Farlarımız oldukça tatminkar. Yükseklik ayarı standart. Polioptik mercekler önünüzü kısa huzmelerde dahi oldukça net aydınlatıyor. Sis farları ve uzunları açtığınızda ortalığı bayağı tatminkar bir ışık huzmesi kaplıyor. Farlarımız tam not alıyor.

Servis ve Bakım
Aracım 60.000 km olmasına rağmen kişiden kişiye değişsede çok ciddi ücretler asla ödemedim. Her 10.000 km’de periyodik bakımlarınızı yaptırmanız gerekiyor. Bakımlar km’ye göre 185 TL ile 400 TL arasında oynuyor. 60.000 km’ye geldiğinde titiz olduğum için debriyaj setini değiştirdim. işçilik dahil yetkili servisinde 1100 TL ödedim. Ayrıca kullanıma bağlı da olsa 45.000 km’de dört fren balatamı değiştirdim. Bunun içinde işçilik dahil yetkili servisinde 350 TL

Kronik Sorunlar ve Eksiler

- Asfalt sesini içeri alması
- 120 km/h dan sonra rüzgar sesi
- Camların motoru cok güçlü ve sıkışma emniyeti yok parmağımı parçalamak üzereydi.
- Sağ ve sol kapı malşpiyellerin altındaki çitalar periyodik aralarla yola sürtüyor. Servis ücretsiz düzeltiyor.
- Krem rengi iç döşeme seçiminde koltuklar çok çabuk kirleniyor ve konsolların boyası aşınıyor.
- Ön konsol mıcırlı asfalt gibi yollar ve yüksek süratlerde cızırdamaya başlıyor. Düzeltiliyor fakat yine bir süre sonra cızırdıyor.
- Fren balatalarını yetkili servisinde tornalatmazsanız fren esnasında hiyıııınkkkk diye bir ses yapıyor.
- Aracın sesli uyarıları insanı çıldırtıyor :) Emniyet kemeri uyarısı 30 saniye içinde hızlanıyor ve sanki nükleer bomba patlayacakmış gibi dıt dıt dıt sesler çıkartıyor.
- Aracın camlarını acık bırakıp kilitlemeye kalktığınızda camlar kapanmıyor.
- Keyless go touch sistemli araçlarda anahtarı unutabiliyorsunuz ve başınıza iş açabiliyor :) Anahtarın takılabileceği bir göz olmalıydı.
- Amörtisörlerimiz biraz sert. Konforu engelliyor yer yer.

Artı özellikleri

- Fiyatına göre muzzam bir donanım sunuyor.
- İç mekan sedan otomobilleri asla aratmıyor ve aracınıza alıştıktan sonra size içinde sunduğu ambiyans lüks otomobiller kadar içinizi okşuyor ve bir çok arabanın iç tasarımı size çok eski geliyor.
- Keyless go touch sistemi harika. Dokunuşunuzla araç ben seninim diyor. (Anahtarı unutmazsanız :D )
- Gösterge paneli ve orta konsol gece sürüşünde oldukça güzel bir ambiyans sunuyor.
- Direksiyon ve pedal seti oldukça yumuşak ve direkisyon sistemi çok iyi bir kontrol sunuyor. Hissiyatı çok iyi.
- Dikiz aynası kararabildiği için arkadan gelen uzun farlar umurunuzda bile olmuyor.
- Yan aynaların görüş açıları oldukça geniş ve tatminkar.
- Aracın motoru oldukça sessiz. (Benzinli)
- Yakıt ekonomisi oldukça tatminkar.
- Cruise control oldukça kullanışlı. Ayrıca hız sabitlemeye alıştıktan sonra yollarda radara yakalanma korkunuz kalmıyor :)
- Ani fren destek sistemi çok iyi çalışıyor. Frene asıldığınızda sanki araç daha da fazla frene basmak istiyor ve duruş çok başarılı.
- Elektronik klima tek kelimeyle mükemmel.
- Görüş açıcı heryeri kontrol altında tutmanızı sağlıyor çok başarılı.

Testteki tüm ibareler şahsi tespitlerimdir. Kişiden ve kullanımdan kullanıma farklılık gösterebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Two Brother One Fate (Babo'Leee And Toyota)
    • Otomobil'den Detay
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Auris 1.6 Elegant Manuel (Benzinli) Deneyimler
« Yanıtla #1 : Aralık 04, 2009, 22:41:42 »
çok sağolun.
Bana saygı nutuğu atanlar.Önce kendi yaşınıza fiziki olarak değil,Beyin olarak gelin.....
http://fc04.deviantart.net/fs12/i/2006/301/c/5/Toyota_Trueno_AE86__by_AEvsFD.gif

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #2 : Aralık 04, 2009, 22:48:27 »
Aklımda :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 04, 2009, 22:55:50 »
Güzel açıklama olmuş..Birde gökmenin arkadaşımızın toyota takurtukuris modelini inceleyişn.Aşagı yukarı aynı... :ıslık: :ıslık: :ıslık:
Ben hep derim corolla hb nin işçiligi plastik malzemesi auristen kaliteli diyee... -_- -_-
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
    • cenkakyildiz.com
« Yanıtla #4 : Aralık 04, 2009, 22:57:29 »
Az önce o konuyu okudum. Kim ne derse desin,Auris'in ciddi takırdama sorunları var. Diziniz ön konsola deydiği an cıgır cıgır sesler gelir. Mıcır asfalta girin gösterge panelinden sanki içine vida düşmüş gibi cızırtı gelir. Her servise gidersiniz arka plakalık değişir, sağlam yapmazlar her kasiste tıkırdar. Ama sonuç olarak yinede aracımdan memnun değilim diyemem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 04, 2009, 23:00:49 »
O ses olayı bizim hb lerdede var.Ama sonucta baska sorun cıkartmıyor yormuyor..otoban asfaltındada hiç ses yok.Yollarımız yol degil kii..60 bin km aracım ama taş gibi maşşallah..
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 05, 2009, 11:40:23 »
Güzel bir paylaşım olmuş, konuyu Testler bölümüne taşıyorum.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 05, 2009, 11:43:40 »
paylaşım için teşekkürler...
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 05, 2009, 11:49:57 »
Paylaşım için teşekkürler
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Avensis 1.6 Comfort
  • Araç: Avensis
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 05, 2009, 18:45:59 »
Paylaşım için teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Kasım 20, 2010, 18:20:22 »
öncelikle aurise takır tukur diyenlere teesüf ederim.nerdeyse beni bu zavkten mahrum bırakacaklardı.arcı yeni aldım 2007 auris elegant mm .araç 9000 km de.araçta en ufak bir plastik sesi falan yok.işçilikte öyle denildiği igbi kötü falan değil.belkide elgant olmasındandır son derece muazzam bir orta konsol var.gören herkezi büyülüyor .diğer aracım 2003 corollanın sol modeli olmasına rağmen( ki onunda iç konsulu iyiydi)arasında görüntü olarak çok fark var.arcın motoruda ses yok denecek kadar sessiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Kasım 22, 2010, 14:36:37 »
50.000 km ye gelince plastik ve gösterge civarı seslerle ilgili yorumunuzu bekliyoruz...
Toyota aşk gibidir , yaşamayan bilemez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 23000
  • Model Yılı: '14
  • 10 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 07, 2010, 13:31:15 »
Tespitlerinize katılıyorum.
2010 elegant aracm 16 000 de.Bundan önce 2005 hb modelini 5 yıl kullandım aracın en kötü tarafı bence göstergeleriydi gece yolculuğu felaketti.Auris te bu işi çözmüşler saolsunlar gösterge ışıklarını kademeli olarak düşürübiliyorsunuz.
Plastik kalitesine gelirsek yeni aracın eskilerine göre kötü olması zaten beklenemez Hb de çok basit bir konsol vardı auriste bunu güncel ve lüks bir yapıya kavuşturmuşlar bardak tutucularından,üst torpido gözünden,teyp olayından çok farkediliyor.
Allahı var ben 16 000 km de takur tukur hiç ses duymadım,kullanımdan kaynaklanan problemler olabilir.
Ha benim toyota babamın oğlu değil bu paraya daha iyisini bulabilsem zaten onu alırdım ama HB ile kıyaslamak yanlış olur.
Kısacası ben memnunum tüm sensörleri otomatiğe alıp yola çıkıyorum.Eskiden arkadan gelen merceksiz beyaz ampullülere kıl olmakla birlikte artık kararan dikiz aynası sayesinde onlara bile kızmıyorum :)
Herşeyi bilmene Gerek Yok. Haddini Bil yeter !