Gönderen Konu: Soğuk havada radyatör önüne karton vb. konur mu....?  (Okunma sayısı 23171 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Soğuk havada radyatör önüne karton vb. konur mu....?
« Yanıtla #20 : Aralık 05, 2009, 13:14:06 »
metecan bey öylr motor çabucak ısınacak hareret yapacak yok öle bişi. biraz söförse bunu yapan hararet göstergesini takip eder hee bide demişssin motor 200 bin  gider bunu yapanlar aracı türkiyede en çok km yapan taksicilier münübüscüler ve servisçiler onlar senden çok daha fazla düşünüo motorunu sonuçta ekmek teknesi bizdeki Master oldy 450 bin km karton koyduk diye hiç problem çıkarmadı.... :kötü:
JA 8668

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Aralık 05, 2009, 13:14:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Aralık 05, 2009, 16:22:51 »
Karbüratör yıllarından kalmış bir Türk tekniği :) Güncel motorlarda hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. Soğukta karbüratöre giden soğuk havayı azaltıp zengin karışım elde etmeye yardımcı olmak için kullanılıyordu benim bildiğim kadarıyla. Yoksa motora hava girsin girmesin, termostat kapalıyken zaten fark etmez.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Aralık 05, 2009, 16:39:43 »
antifiriz saf su karışımını 1 ay önce filan koydum termostatı da söküp kablosuna işlem yapmıştım (lehim)
fan açıyor sıcaklık ortaya gelince termostat sağlam
ama 1-2 dk'da ısınmıyor motor.
bir de benim motor 1.3
Küçük motor olduğu için de etkiler mi bu durum.....?

Küçük motor olmasının bir etkisi olmaz çünkü motor küçükse radyatörün ve dolayısıyla soğutma haznesininde motora uygun olarak daha küçük üretilmiş olması lazım. Eskiden farklı sıcaklıklarda açan termostatlar vardı, eğer sizin aracınızda da böyle bir seçenek varsa, daha düşük sıcaklıklarda açan bir termostat kullanabilirsiniz (Mesela sizin termostatınız 90 derecede açıyorsa, 70 derecede açacak bir termostat olabilir)

Eğer sorun sadece ısıtmada ise, kalorifer peteklerini de kontrol edebilirsiniz; belki petekler tıkandığı için istediğiniz randımanı alamıyorsunuz
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • Araç: Corolla
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Aralık 05, 2009, 16:49:54 »
Eğer sorun sadece ısıtmada ise, kalorifer peteklerini de kontrol edebilirsiniz; belki petekler tıkandığı için istediğiniz randımanı alamıyorsunuz
Araç ısındıktan sonra bi sıkıntı yok demek istediğim sadece geç ısınıyor.
Hararet ortaya gelince deli gibi üflüyo
zaten polen filtresini de yeni değiştirdim.
Ama erken fan açan (70 derece) termostatı bi düşünmem lazım
Teşekkürler
Toyota Corolla 1.3 Terra AT/AC
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Aralık 05, 2009, 16:55:03 »
Karbüratör yıllarından kalmış bir Türk tekniği :) Güncel motorlarda hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. Soğukta karbüratöre giden soğuk havayı azaltıp zengin karışım elde etmeye yardımcı olmak için kullanılıyordu benim bildiğim kadarıyla. Yoksa motora hava girsin girmesin, termostat kapalıyken zaten fark etmez.
Termostat açana kadar yada hararet ortaya yaklaşana kadar ısınmak yok o zaman
artık çekecez yapcak bişey yok
Rölantide de ısıtmayın diyorlar zaten
Ben de marşa basıp artık yavaş yavaş süzülüyorum.
Hava soğuk olduğu için vites geçişi de zaten zor oluyo ve gaz pedalı çok sert geliyo
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Aralık 05, 2009, 17:05:04 »
Araç ısındıktan sonra bi sıkıntı yok demek istediğim sadece geç ısınıyor.
Hararet ortaya gelince deli gibi üflüyo
zaten polen filtresini de yeni değiştirdim.
Ama erken fan açan (70 derece) termostatı bi düşünmem lazım
Teşekkürler

Umarım sorunu en kısa zamanda çözersin, ayrıca sorunun çözüldüğü zaman bizleride ne yaptığın ve nasıl bir sonuç aldığın hakkında bilgilendirirsen, bu soğuyan günlerde birçok arkadaşımızın işine yarayacaktır :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Aralık 05, 2009, 17:08:54 »
termostat arızalı gibi.
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Aralık 05, 2009, 17:14:53 »
termostat arızalı gibi.
Hocam termostat sağlam eğer arızalı olsa hararet 90 dereceyi geçer fan açmaz soğutma olmaz
Ben de motoru kucağıma alırım  :D
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Aralık 05, 2009, 17:20:13 »
Hocam termostat sağlam eğer arızalı olsa hararet 90 dereceyi geçer fan açmaz soğutma olmaz
Ben de motoru kucağıma alırım  :D

Sezer hocam, aslında termostatın fanın çalışmasının ile direk bir bağlantısı yoktur. Termostat soğutma suyunun devir daim yaptığı devreyi küçülterek aracın normal çalışma sıcaklığına daha çabuk ulaşmasını sağlar. Fanın çalışması ise soğutma sıvısına bağlı bir sensör yoluyla olur. Algılayıcı (sensör) sıcaklığın arttığını hissettiği anda elektrik devresini tamamlayarak fana elektrik gönderir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Aralık 05, 2009, 17:37:53 »
Sezer hocam, aslında termostatın fanın çalışmasının ile direk bir bağlantısı yoktur. Termostat soğutma suyunun devir daim yaptığı devreyi küçülterek aracın normal çalışma sıcaklığına daha çabuk ulaşmasını sağlar. Fanın çalışması ise soğutma sıvısına bağlı bir sensör yoluyla olur. Algılayıcı (sensör) sıcaklığın arttığını hissettiği anda elektrik devresini tamamlayarak fana elektrik gönderir.

+1

Eğer termostat arızalı olursa ancak araç geç ısınır.
Çünkü genelde termostat açık vaziyette iken arıza yapar. Kapalı iken arıza yapma ihtimali 2000/1'dir...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Aralık 05, 2009, 17:51:22 »
+1

Eğer termostat arızalı olursa ancak araç geç ısınır.
Çünkü genelde termostat açık vaziyette iken arıza yapar. Kapalı iken arıza yapma ihtimali 2000/1'dir...

Ergün hocam yeni yıldızların başımı döndürdü, daha büyük daha parlak olmuşlar sanırım ama sayısı azalmış galiba ;) Kusura bakmayın yeri değil ama ben Ergün hocamın yıldızlarını yeni farkettim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Aralık 05, 2009, 18:49:06 »
Termostatın fanın devir daim yaptığı devreyi küçültme olayını pek anlayamadım.
Fanın çalışmasını algılayan sensör de bahsettiğimiz termostattır diye biliyorum.
Çünkü ben söküp taktım o termostatı ve motor bloğuna yakın söktüğümde de raydatör sıvısı boşalmıştı biraz.
O zaman suyun sıcaklığını algılayan sensör tam olarak nerede neye bağlı...?
Yada fan kablosunu takip ederek mi bulabiliriz bunu...?
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Aralık 06, 2009, 06:56:07 »
Termostatın fanın devir daim yaptığı devreyi küçültme olayını pek anlayamadım.
Fanın çalışmasını algılayan sensör de bahsettiğimiz termostattır diye biliyorum.
Çünkü ben söküp taktım o termostatı ve motor bloğuna yakın söktüğümde de raydatör sıvısı boşalmıştı biraz.
O zaman suyun sıcaklığını algılayan sensör tam olarak nerede neye bağlı...?
Yada fan kablosunu takip ederek mi bulabiliriz bunu...?

Sezer kardeş, devir daim sirkülasyonunu iki parça halinde düşünebilirsin; büyük sirkülasyon ve küçük sirkülasyon. Büyük sirkülasyon aynı zamanda küçük sirkülasyonu da içermektedir. Motor soğukken termostat büyük sirkülasyonun yoluna keserek sadece küçük sirkülasyona izin verir, bu ise motorun daha kısa süre içersinde ısınmasına yardımcı olur. Yani termostat kapalıyken araç sadece küçük sirkülasyonu yapar, açıldığı zaman ise küçük sirkülasyon devresini genişleterek büyük sirkülasyona geçer.
Sizin aracınızı tam olarak bilmediğim için algılayıcı (sensör) konumu hakkında bilgi sahibi değilim ama sizin de belirttiğiniz gibi kabloyu takip ederek bunu bulabilirsiniz (eğer kablo bir boru içersinde değilse). Tam yerini bilen arkadaşlar varsa konuyu görünce açıklayacaktır, belki fotoğraf bile ekleyebilirler ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Aralık 06, 2009, 19:05:44 »
Sezer kardeş, devir daim sirkülasyonunu iki parça halinde düşünebilirsin; büyük sirkülasyon ve küçük sirkülasyon. Büyük sirkülasyon aynı zamanda küçük sirkülasyonu da içermektedir. Motor soğukken termostat büyük sirkülasyonun yoluna keserek sadece küçük sirkülasyona izin verir, bu ise motorun daha kısa süre içersinde ısınmasına yardımcı olur. Yani termostat kapalıyken araç sadece küçük sirkülasyonu yapar, açıldığı zaman ise küçük sirkülasyon devresini genişleterek büyük sirkülasyona geçer.
Sizin aracınızı tam olarak bilmediğim için algılayıcı (sensör) konumu hakkında bilgi sahibi değilim ama sizin de belirttiğiniz gibi kabloyu takip ederek bunu bulabilirsiniz (eğer kablo bir boru içersinde değilse). Tam yerini bilen arkadaşlar varsa konuyu görünce açıklayacaktır, belki fotoğraf bile ekleyebilirler ;)

+1

Mehmet bey bahsettiğiniz açıklama oldukça yeterli geldi. Teşekkür ederim

Ayrıca yeni aracınız da hayırlı olsun. RAW4
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 172998
  • Model Yılı: '90
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Aralık 07, 2009, 02:19:33 »
metecan bey öylr motor çabucak ısınacak hareret yapacak yok öle bişi. biraz söförse bunu yapan hararet göstergesini takip eder hee bide demişssin motor 200 bin  gider bunu yapanlar aracı türkiyede en çok km yapan taksicilier münübüscüler ve servisçiler onlar senden çok daha fazla düşünüo motorunu sonuçta ekmek teknesi bizdeki Master oldy 450 bin km karton koyduk diye hiç problem çıkarmadı.... :kötü:
Karbüratör yıllarından kalmış bir Türk tekniği Gülümse Güncel motorlarda hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. Soğukta karbüratöre giden soğuk havayı azaltıp zengin karışım elde etmeye yardımcı olmak için kullanılıyordu benim bildiğim kadarıyla. Yoksa motora hava girsin girmesin, termostat kapalıyken zaten fark etmez.
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Aralık 07, 2009, 07:22:39 »
Ergün hocam yeni yıldızların başımı döndürdü, daha büyük daha parlak olmuşlar sanırım ama sayısı azalmış galiba ;) Kusura bakmayın yeri değil ama ben Ergün hocamın yıldızlarını yeni farkettim...

Sağolasın Mehmet abi. Sayı olarak yıldızlar azaldı ama sorun değil, Yüzbaşı'lıktan Binbaşı'lığa geçmek gibi bi şey. Yıldızı az ama rütbesi büyük :)
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Aralık 07, 2009, 14:36:22 »
Karbüratör yıllarından kalmış bir Türk tekniği Gülümse Güncel motorlarda hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. Soğukta karbüratöre giden soğuk havayı azaltıp zengin karışım elde etmeye yardımcı olmak için kullanılıyordu benim bildiğim kadarıyla. Yoksa motora hava girsin girmesin, termostat kapalıyken zaten fark etmez.

Türk tekniği değil bu Metecan. 70li yılların sonlarındaki burunlu Volvo diye tabir edilen kamyonların radyatörünün önünde orjinal tente vardı storlu. aracın içerisinden açılıp kapatılabiliyordu. yani olay sadece Türklere has bir durum değil. bunun sebebi de şudur. aracın harareti diyelim 83 derece, uzun bir rampa çıktınız ve hararet 90 a yaklaştı. ve rampa bitip inişe geçtiğinin anda motor artık sıkışmayacağı için ve radyatör de önde olduğu için soğuma çok çabuk olacaktır. (özellikle kışın ayazlı havalarda) ayrıca eski araçlarda pervane direk motora bağlıydı ve sürekli devredeydi. yani motoru çalıştırır çalıştırmaz pervane çalışıyordu. bu sebeple radyatör önü kapatılır. ama yeni nesil araçlarda pervaneler elektrikli ya da civalı. çok çok soğuk havalarda radyatörü ani soğutmamak için yine de kapatılabilir.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)