0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
antifiriz saf su karışımını 1 ay önce filan koydum termostatı da söküp kablosuna işlem yapmıştım (lehim)fan açıyor sıcaklık ortaya gelince termostat sağlamama 1-2 dk'da ısınmıyor motor.bir de benim motor 1.3 Küçük motor olduğu için de etkiler mi bu durum.....?
Eğer sorun sadece ısıtmada ise, kalorifer peteklerini de kontrol edebilirsiniz; belki petekler tıkandığı için istediğiniz randımanı alamıyorsunuz
Karbüratör yıllarından kalmış bir Türk tekniği Güncel motorlarda hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. Soğukta karbüratöre giden soğuk havayı azaltıp zengin karışım elde etmeye yardımcı olmak için kullanılıyordu benim bildiğim kadarıyla. Yoksa motora hava girsin girmesin, termostat kapalıyken zaten fark etmez.
Araç ısındıktan sonra bi sıkıntı yok demek istediğim sadece geç ısınıyor.Hararet ortaya gelince deli gibi üflüyo zaten polen filtresini de yeni değiştirdim.Ama erken fan açan (70 derece) termostatı bi düşünmem lazımTeşekkürler
termostat arızalı gibi.
Hocam termostat sağlam eğer arızalı olsa hararet 90 dereceyi geçer fan açmaz soğutma olmaz Ben de motoru kucağıma alırım
Sezer hocam, aslında termostatın fanın çalışmasının ile direk bir bağlantısı yoktur. Termostat soğutma suyunun devir daim yaptığı devreyi küçülterek aracın normal çalışma sıcaklığına daha çabuk ulaşmasını sağlar. Fanın çalışması ise soğutma sıvısına bağlı bir sensör yoluyla olur. Algılayıcı (sensör) sıcaklığın arttığını hissettiği anda elektrik devresini tamamlayarak fana elektrik gönderir.
+1Eğer termostat arızalı olursa ancak araç geç ısınır.Çünkü genelde termostat açık vaziyette iken arıza yapar. Kapalı iken arıza yapma ihtimali 2000/1'dir...
Termostatın fanın devir daim yaptığı devreyi küçültme olayını pek anlayamadım.Fanın çalışmasını algılayan sensör de bahsettiğimiz termostattır diye biliyorum.Çünkü ben söküp taktım o termostatı ve motor bloğuna yakın söktüğümde de raydatör sıvısı boşalmıştı biraz.O zaman suyun sıcaklığını algılayan sensör tam olarak nerede neye bağlı...?Yada fan kablosunu takip ederek mi bulabiliriz bunu...?
Sezer kardeş, devir daim sirkülasyonunu iki parça halinde düşünebilirsin; büyük sirkülasyon ve küçük sirkülasyon. Büyük sirkülasyon aynı zamanda küçük sirkülasyonu da içermektedir. Motor soğukken termostat büyük sirkülasyonun yoluna keserek sadece küçük sirkülasyona izin verir, bu ise motorun daha kısa süre içersinde ısınmasına yardımcı olur. Yani termostat kapalıyken araç sadece küçük sirkülasyonu yapar, açıldığı zaman ise küçük sirkülasyon devresini genişleterek büyük sirkülasyona geçer. Sizin aracınızı tam olarak bilmediğim için algılayıcı (sensör) konumu hakkında bilgi sahibi değilim ama sizin de belirttiğiniz gibi kabloyu takip ederek bunu bulabilirsiniz (eğer kablo bir boru içersinde değilse). Tam yerini bilen arkadaşlar varsa konuyu görünce açıklayacaktır, belki fotoğraf bile ekleyebilirler
metecan bey öylr motor çabucak ısınacak hareret yapacak yok öle bişi. biraz söförse bunu yapan hararet göstergesini takip eder hee bide demişssin motor 200 bin gider bunu yapanlar aracı türkiyede en çok km yapan taksicilier münübüscüler ve servisçiler onlar senden çok daha fazla düşünüo motorunu sonuçta ekmek teknesi bizdeki Master oldy 450 bin km karton koyduk diye hiç problem çıkarmadı....
Ergün hocam yeni yıldızların başımı döndürdü, daha büyük daha parlak olmuşlar sanırım ama sayısı azalmış galiba Kusura bakmayın yeri değil ama ben Ergün hocamın yıldızlarını yeni farkettim...
Karbüratör yıllarından kalmış bir Türk tekniği Gülümse Güncel motorlarda hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. Soğukta karbüratöre giden soğuk havayı azaltıp zengin karışım elde etmeye yardımcı olmak için kullanılıyordu benim bildiğim kadarıyla. Yoksa motora hava girsin girmesin, termostat kapalıyken zaten fark etmez.