selam toyotacılar,
geçen hafta arabamın (2001 vvt-i 1.4 lpg li) şehir içi km başına 0,100 tl yaktıgını yazmıştım..ve arkadaşların yok böyle şey olmaz,ölçüm yanlış dediklerinde ,ısrarla onlara dogru dedim...
gelgelelim şimdi,
öncelikle hesap doğru yanlışlık yok..lakin dün montajı yapan servise gittim,kardeşim bu makine çok az yakıyor diye şikayette bulundum..usta güldüüü

ve kesin yanlışlıkla ECU ya araç 2 silindir olarak tanıtılmış ve senin araban 2 silindire lpg ,2 silindire benzin püskürtüyor dedi.. neyse bilgisayarı ECU
Aracın az yakmasından başka herhangi bir anormallik yokmuydu motorda yarısı benzinli yarısı gazla çalışırken. Gerçekten ilginçmiş...
bende lpg mi yeni atiker(sıralı) marka taktırmıştım.geçen hafta sizin yazınızın altınaydı sanırım 116 kuruş yaktığını, ama benimde fazla kafama yatmadığını yazmıştım.tüp tankım 60 litrelik.tüpcü arkadaş 48-50 litre arası gaz alacağını söyledi.şöyle kaba taslak bi hesapla 1 litre otogaz ile 10 km gitse en az 450 km gitmem gerek(şehir içi) diyodum.
şuan aracım 200 km de.tüp lambalarımında 4 tanesinden 2 si söndü 2 si yanıyor.yani benim demek istediğim benim araba sanırım 450 km gitmeyecek.
eğerki en iyi ihtimal 450 km giderse km de ne yakmış olur?
48X1680(tüpün litre fiyatı)=80.640
şehir içi 450 km gitse
80 tl bölü 450 =177 kuruş oluyor.
geçen hafta 116 kuruştan bahsediyodum o gün için hesap öyle çıkmıştı ama şimdi 177 kuruşa bile ümidim yok.
aracımda toyota corolla 1.6 gli manuel vites atiker sıralı lpg sistemi mevcut.
ölçüm değerlerim şehir içi ve normal kullanımda...tam netleştirdiğim zaman tekrar paylaşırım....
lpg ölçümlerimde hesap yapmak bayağı zor.en iyi ölçüm tam doldurup sonra tüp bitene kadar kullanıp hesap yapmak yada;
20 tl lik yada 50 tl lik otogaz alıp yine bitene kadar kullanıp öyle hesap yapmak.
yoksa petrolden petrole hatta tüpü doldurandan doldurana bile farkediyor.
geçen hafta tüpü doldur dedim bi süre sonra doldu dedi tabanca attı , biraz daha zorla dedim ben öyle dedikten sonra 15 tl daha aldı.bu şekilde yakıt nasıl ölçülürki?
bi dahaki sefer 15 tl eksik aldımı sonra boş yere seviniyoruz.yok işte 116 kuruş yaktı diye.bi sefer çok bas diyer sefer az.nerdeyse km de 80 kuruş yakacak.motor bu yahu
lpg ölçümlerimde hesap yapmak bayağı zor.en iyi ölçüm tam doldurup sonra tüp bitene kadar kullanıp hesap yapmak yada;
20 tl lik yada 50 tl lik otogaz alıp yine bitene kadar kullanıp öyle hesap yapmak.
yoksa petrolden petrole hatta tüpü doldurandan doldurana bile farkediyor.
geçen hafta tüpü doldur dedim bi süre sonra doldu dedi tabanca attı , biraz daha zorla dedim ben öyle dedikten sonra 15 tl daha aldı.bu şekilde yakıt nasıl ölçülürki?
bi dahaki sefer 15 tl eksik aldımı sonra boş yere seviniyoruz.yok işte 116 kuruş yaktı diye.bi sefer çok bas diyer sefer az.nerdeyse km de 80 kuruş yakacak.motor bu yahu 
Sıralı sistem bu ölçümde doğru olmaz. Özellikle soğuk havalarda motor ısınma süresi uzadığı için daha uzun süre benzin ile çalıştırırsınız aracınızı. Bence bu kadar ince eleyip sık dokumaya gerek yok. Benim arabam dizel yol bilgisayarı şehir için ortalama 6 gösteriyor. Ben bu değerden yola çıkarak 180 kuruş diyorum bugün için (mazot henüz 3 TL olmadı ama yakında olacak nasıl olsa).
Yani o kadar az yakmayacağı kesindi, neyse ki erken müdehale edip düzelttirmişsiniz.Diğer türlü depodaki benzin bitince anlardınız

Ama çok ilginç nasıl öyle bir hata yapmışlar.
Arkadaşlar lpg yakıt hesabını en doğru depoyu full doldurup yani pompa attıktan sonra herhangi bir müdehale etmeyip belli bir km yaptıktan sonra tekrar gene aynı pompadan dolum yaparak hesabınızı yapabilirsiniz.
Bu hesabı aracınızı çalıştırdıktan sonra motorun ısınmasını bekleyip lpg ye geçtikten sonra yaparsanız aradaki benzini çıkarmış olursunuz
Çok ilginç bir durummuş bu.
ben sabredemedim tekrar depomu doldurdum.hem bayramda 48 litre full depo tüpüm olsun istedim.
çıkan sonuç şöyle.
35 tl tüp aldı.yaptığım yol ise 210 km.
yani 35.000 bölü 210 = 166 kuruş.
kullanım normal ne çok hızlı nede yavaş.
km de 166 kuruş aldığım sonuç tüpün 1680 olduğunu düşünürsek bana göre iyi....
Ahhh ahh caanım Corolla'm.Şimdi burada olacaktında arkadaşlar senin ne kadar tutumlu olduğunu görecektiler...
210 km de benzinle hiç gitmedim.
aracım bir tek sabah çalıştığında tüpe geç geçiyor.oda en geç 3-4 dk kada geçiyor.bende hareket etmeyip bekliyorum.
hem otomatik cikle devreden çıkıyor.hemde aracım azda olsa ısınmış oluyor....
Ahhh ahh caanım Corolla'm.Şimdi burada olacaktında arkadaşlar senin ne kadar tutumlu olduğunu görecektiler...
benim aldığım değerlerde bana iyi geldi.yani bundan daha aşağı ne kadar düşer bilemiyorum.166 kuruş gayet iyi gibi.
frenlerimde sıkma yok-- bujilerim yeni -- hava filtrem yeni--- tüp yeni----lastiklerim yeni ve havaları gayet normal
1 litre ile şehir içi 10 km yani.
Ben biraz da ilk zamanların hevesi ile hatasız ölçüm yapmaya çalışıyorum. Her seferinde LPG'yi tamamen bitirip otomatik benzine geçmesine izin veriyorum. Ardından depoyu tam dolduruyorum. Son iki ölçüm sonuçlarım,
şehiriçi 423 km 9,5 Lt/100km Yol Bilgisayarı 8,2
şehiriçi 388 km 9,2 Lt/100km Yol Bilgisayarı 8,3
Teorik olarak aynı performansı vermesi için 1,15 kat daha fazla LPG yakılması gerekli. Ancak arkadaşların dediği gibi özellikle kışın ilk çalıştırmada daha uzun süre benzin tüketildiği için hesap 0,2-0,3 sapabilir (kullanıma göre değişir tabii ki). Ancak genellikle 1,15 çarpanı iş görüyor. Bayramda Kocaeli'ye gideceğim bakalım uzun yolda ne yapacak.
Ben şehir içi kullanımda aktif helde 480 km,pasif halde kullanırsam eğer (90 km ve altı hızlarda) 540 km yol gidiyordum (2003 Corolla 1.4 Terra,OMVL kit)
210 km de benzinle hiç gitmedim.
aracım bir tek sabah çalıştığında tüpe geç geçiyor.oda en geç 3-4 dk kada geçiyor.bende hareket etmeyip bekliyorum.
hem otomatik cikle devreden çıkıyor.hemde aracım azda olsa ısınmış oluyor....
bu yanlış bir hareket. Aracı yolda ısıtmak tavsiye edilir. 3-4 dakikada bayağı bir yol gidilebilir hemde yoldayken araç 2 dakika civarında gaza geçer.
ilginç olmuş, zaten 10 krş yakması imkansız, hasabın yanlış gibi geldiğni belirtmiştim zaten

2 silindirle 10 krş lpg, 2 silindir de benzinle 15 krş yaksa toplam km de 25 krş yakmış olur
166 kuruş nasıl???
sitedeki diyer toyota corollaların yakıt değerleri ne ölçüde acaba.
tüp yeni olduğu için hemen ayarını sağını solunu oynatmak istemiyorum.
Benim arabam km başına 10 kuruştan az yakıyor (Hatta 8 kuruşa 1km yol gittiğim zamanda oldu - birkaç hafta önce-)
Bence parasal değerler yerine litre ve km olarak belirtmeye çalışırsanız daha doğru olur.
1 litre ile 10 km şehir içi.
şehirler arası daha deneme fırsatım olmadı...
şimdiya kadar ki uzun yol tecrübelerime dayanarak 1 litre gaz ile 10 ile 14 km arası gider diye düşünüyorum...