Gönderen Konu: Bujinin LPG'li araçlarda yakıt ekonomisine etkisi ; Deney Sonuçları  (Okunma sayısı 37203 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla GLI Otomatik Şanzıman
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 5 kere teşekkür edildi
Tecrübeli arkadaşlar yeni bujilerin aracın yakıt tasarrufuna etikisini sık sık dile getirirler. Yapmış olduğum deney sonuçlarını paylaşmak istedim.

Yağ filitresi, hava filitresi ve motor yağı değişmiştir. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmamaktadır.

21000 km yol yapılmış bujilerle %40 şehir içi trafikteki sonuçlar. Sabit hız 95 km / sa

Shell Otogaz ( Şehir içi - Şehirler arası ) 89 km - (4km benzin)
20TL / 85 = 0,235 TL /km
11,36 LT / 85 =0,133 LT/km

Yeni bujilerle %40 şehir içi trafikteki sonuçlar. Sabit hız 95 km / sa

Shell Otogaz ( Şehir içi - Şehirler arası ) 118 km - (5 km benzin)
20 TL / 113 = 0,176 TL /km
11,29/ 113 = 0,099 LT/km

Denemek için 10 TL lik otogaz daha aldım sonuçları yarın akşam tekrar paylaşacağım.

Şu anki sonuçlar incelendiğinde eski bujilerinizi değiştirmek için beklemenin bir anlamı yok çünkü bir depoda yeni bujinin fiyatını amorte edebiliyoruz.

İlerleyen aylarda askerde olacağım için sizinle yeni veri paylaşamıyacağım.

Yeni bujinin şu anki etkileri yukarıdaki gibidir. Bakımını kendi yapan diğer arkadaşlarda buji değişimini sona bırakarak yakıt üzerindeki etkisini bizimle paylaşırlarsa güzel bir birikim olur.

Herkese iyi forumlar.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Paylaşım için teşekkürler. Cidden bayağı bir farketmiş.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
Paylaşım için teşekkürler. Cidden bayağı bir farketmiş.
+1 bayramdan sonra ilk iş bujileri değiştirmek :) gerçi değişeli daha 14000 km oldu ama :)
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
+1 bayramdan sonra ilk iş bujileri değiştirmek :) gerçi değişeli daha 14000 km oldu ama :)

Emrah sonucu paylaşırsan optimim süreyi birlikte bulabiliriz. Bu arada aracının boyası harika duruyor. Askerden sonra bende köşe bucak bir pasta cila attırmak istiyorum.  :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 sol
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '07
  • 3 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Teşekkürler paylaşım için, Peki buji kablolarının bu olaya etkisi varmıdır
Susarak kazandığın değeri, boş konuşarak harcama...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
   İlginç değerler çıkmış ortaya :)
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
%25 düzeyinde tasarruf olmuş. Bemek ki önceden yakıtın %25' i yanmadan atılıyormuş??
Egzosda beyaz duman var mıydı?
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
eskileri bayaa ölüymüs sanırım. yoksa bukadar fark olmazdı
2005 corolla 1.6 sol+brc lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
Teşekkürler paylaşım için, Peki buji kablolarının bu olaya etkisi varmıdır

Yeni kabloların direnç değerini test edebilirsem elimdeki kabloların durumunu bildirebilirim.

%25 düzeyinde tasarruf olmuş. Bemek ki önceden yakıtın %25' i yanmadan atılıyormuş??

Herhangi bir sorun yoktu. Daha önceki bakımda Toyota Servisi tarafından yapılmıştı.

eskileri bayaa ölüymüs sanırım. yoksa bukadar fark olmazdı

Bende bunu belirlemeye çalışıyorum. Optimum buji değiştirme kilometremiz ne olmalı.

Aracı birazda babam kullandı.  Son durum aşağıdaki gibi.

10 TL ile 52 km yol yaptım.

10TL / 50km = 0,2 ( Benim için kabul edilebilir bir değer )

Daha evvel yaptığım 3000 kmye yanıyorum :( 700 km'e ağırlıklı olarak devletime vergi olarak ödendi.

1,2 TL lik benzine 3,5 TL ödeyince insan kendini bembayaz hissediyor. Bir göl olsada şöyle bir serinlesek.

Amerikada benzini masraflar kalemlerinin arasına bile katmıyordum :(

Burda ise en yüksek harcamamı oluşturuyor yaptığım kilometre Amerikayla kıyaslanınca baya komik oluyor.

Devletim sağolsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '24
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Sayın RIZA AŞKAR , test sonuçlarınızı  dikkatle okudum sonuçlar  buji  ömrünün lpg de  max.15bin km gibi  gösteriyor herhalde. benim  size  bir  sorum  olacak 1996 yılından  beri  93 model 1.6GL otomatik  kullanıyorum  aracın  km si  340 bin  oldu. bu  zaman  zarfında  ne  buji kablosunu nede distribütör kapağını  hiç  değiştirmedim. size  göre  bu elemanların bir  ömrü  varmıdır ( Bence bozuk  değiller ama  yakıt  tüketimi  ve  performansa kötü  etkisi  olurmu diye  düşünüyorum). orjinal kablolar ve  distribütör  kapağı  denso  marka  ve  istanbul  aksarayda  aradım  yok. yalnız  amerikada 43 dolar  ama  getirtmek pahalı. sizce  kopuk  olmadığına göre  değiştirmek lüks  olurmu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi

ahmet bey beyaz duman olayı niçin önemlidir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
beyaz duman çiğ atılan yakıtı gösteriyor. ama lpg de olmuyor pek. en çok dizelde belli olur. enjektörler bozulunca veya başka bir sebepten araba yakıtı yakamazsa beyaz duman atar. zaten o yazın sivrisinekle mücadele sırasında beyaz duman atan aletin sırrı da odur. sıcak yüzeye dizel damlatarak elde edilir o duman...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
Konu hortlamış (öyle deniyor di mi :) )

Şimdi aklıma geldi de %25 civarı tasarruf tesadüf olmayabilir.. Hem ş.içi hem ş.dışı,  tam 1/4 tasaarruıf.
Sakın silindirlerden biri hiç ateşlemiyordu.. ??? :)
Farkedilmeyebilir mi böyle bişey?
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
Konu hortlamış (öyle deniyor di mi :) )

tarihe bakmadan sizi çevrimiçi görünce güncel sandıydım :)

aslında bana göre forumun en güzel tarafı insanın geçmişine soru sorabiliyor olabilmesi :) ben ne güzel sormuşum işte ... :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür edildi
lpg li araçlar için ateşleme sistemi çok önemli,benzindede öyle tabiki ama yakıt ekonomisi ve performans acısından lpgde daha dikkat edilmeli.

Bu bujilerden kullanan varmı yahu  lpgli araçlara özel,,,
http://www.ngk.com.tr/LPG_LaserLine.4668.0.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
selam, ben de yeni lpg taktırdım... şehir dışı 15 kuruş , şehir içi de 22 kuruş yakıyor aracım. 40 bin bakımı yaklaştı, yağını 35 bin de değiştirmiştik , ama hava filtresi ve bujilerin değişmesi gerekiyor 40 binde, sanayide japon arabalarının yedek parçasını satan bir dükkanda sordum, servisin taktığı marka, orjinal corolla bujilerinin takımı 20 lira dedi. hava filtresi de 15 lira ama yan sanayi dedi... bunları alıp kendi ustama taktırmayı düşünüyorum, acaba bujilerin orjinal olduğunu nasıl anlarım ? marka ve numara verebilir misiniz , aracımız corolla 2007 sol 1,6 sedan (bir önceki kasa) ...

ayrıca boğaz ve kelebeği de temizletmeyi düşünüyorum, tabi rot balans ve civataların sıkılması ile 40bin bakımını tamamlarım ve yakıt daha da düşer diye düşünüyorum...
sol...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
selam, ben de yeni lpg taktırdım... şehir dışı 15 kuruş , şehir içi de 22 kuruş yakıyor aracım. 40 bin bakımı yaklaştı, yağını 35 bin de değiştirmiştik , ama hava filtresi ve bujilerin değişmesi gerekiyor 40 binde, sanayide japon arabalarının yedek parçasını satan bir dükkanda sordum, servisin taktığı marka, orjinal corolla bujilerinin takımı 20 lira dedi. hava filtresi de 15 lira ama yan sanayi dedi... bunları alıp kendi ustama taktırmayı düşünüyorum, acaba bujilerin orjinal olduğunu nasıl anlarım ? marka ve numara verebilir misiniz , aracımız corolla 2007 sol 1,6 sedan (bir önceki kasa) ...

ayrıca boğaz ve kelebeği de temizletmeyi düşünüyorum, tabi rot balans ve civataların sıkılması ile 40bin bakımını tamamlarım ve yakıt daha da düşer diye düşünüyorum...

Yahu anlamadım gitti. Lpg nin 2,10 TL olduğu şu zamanda uzun yol dahi olsa 15 krş  değerini  nasıl  alıyorsunuz. Aracım her ne kadar karbüratörlü olsa da 1,3 motor, yani sizinkisinden 300 cc  daha düşük, daha  bir kaç gün önce denedim. 38 kusur litre lpg aldım 80 TL. Kırmızı ışık yandı tam ölçüm yapmak için epey bir  gittim (30 km) kadar  sonuçta yeniden depomu fullediğimde, aracımın km si 396 ydı. Belki taş çatla 10-15 km  daha gidebilirdi. Yani 38 lt lpg ile 410 km diyelim. Yani km de 19,5 krş  yakar. Ortalama hızım 100-110 civarıydı. Eğer bu böyleyse  şehir içinde 25 krş  falan olacak galiba. Tüp takılalı 16-17000 km  falan  oldu.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi

Hava polen 10 Tl ye bulunabilir.İnternette eurofil marka olanı 7 tl hava ve 12 tl polen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
teşekkürler Kamil Bey araştıracağım...

Osman Bey , burada lpg 2,03 lira... 100 km de denedim 7,4 litre yaktı benim araç... üstelik 40 bin bakımı yaklaştı bujileri ve hava filtresi değişecek, daha da düşecek yakıt.... yol bilgisayarında 6.4 gösteriyordu , ben depoyu fullettim , km ye böldüm 7.4 çıktı... yani yol bilgisayarı lpg ye geçince maalesef doğru göstermiyor, bunu da belirteyim... ha bu arada ben 100 hızı geçmiyorum, 3bin deviri aşınca ses artıyor benim araçta, özellikle 120-130 la gidince... 140-150 ye gelince rahatlıyor sessizleşiyor, ama çok yakıyor bu seferde... ben de 100 ü geçmiyorum, hem daha güvenli oluyor hem de ekonomik... inişlerde 110 a geliyor hızım, çıkışlarda 90 a düşüyor... asla zorlamıyorum aracı... şehir içinde de ani kalkışlar yapmıyorum (bazen gaza geliyorum tabi :)) ışıklara kavşaklara gelmeden ayağımı gazdan çekim motor freni ile tasarruf yapıyorum... tabi bu balataların ömrünede ömür katıyor...

işte 15 kuruşun hikayesi bu efendim, selamlar...
sol...

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
paylaşım için teşekkürler

oldukça faydalı oldu benim için......

şu motor freni olayını bende çoğu zaman yapıyorum bunu bana yıllar önce ilk sürücülüğü öğrenmeye başladığım zamanlarda bi büyüğüm uygulatarak anlatmıştı...herkese tavsiye ederim......