Gönderen Konu: Milli And (Misak-ı Milli)  (Okunma sayısı 1988 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Milli And (Misak-ı Milli)
« : Kasım 13, 2009, 16:38:42 »
  Selam.
 Sizler ile aslında hepimizin bildiği ancak arada hatırlamakta fayda olan bir tarih bilgisini ''Türkçe Bilgi'' internet sitesi kaynaklı olarak paylaşıyorum.
 Alıntı adresi:http://www.turkcebilgi.com/misak-%C4%B1_milli/ansiklopedi

''MİSAK-I MİLLÎ (ULUSAL AND)

Sivas Kongresi sonuçları ülke çapında büyük coşkuyla karşılanmış, millî hareketin her yerde egemen olduğu düşüncesi giderek güç kazanmıştı. Atatürk, 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldi. Türk Kurtuluş Savaşının ve yeni kurulacak millî Devletin merkezi yönetim yeri de belli olmuştu.

Sivas Kongresi kararına uygun olarak son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ı 12 Ocak 1920'de toplandı. Bu toplantıda anayasal nitelikte önemli bir karar alınadı. 28 Ocak 1920 tarihli bu karar, "ulusal and" anlamına gelen "Misak-ı Millî" idi.

Misak-ı Millî , daha Erzurum Kongresi sırasında biçimlenmeye başlanmış, Sivas Kongresi'nde olgunlaşmış ve sonuçta esasları doğrudan doğruya Atatürk tarafından yazılmıştı. Temel ilke olarak, "vatanın ve milletin bõlünmezliği" vurgulanıyordu.

Millet adına bu yeminin edilmesi için, millî güçler yanlısı her Meclis-i Mebusan üyesi büyük çaba göstermiş ve sonunda bu kararın alınması gerçekleştirilmiştir,
Millî And, özetle şöyledir :
Osmanlı Meclis-i Mebusanı üyeleri barışa kavuşmak için şu vazgeçilmez şartları ileri sürerler :

Dünya Savaşının bitiminde imzalanan Mütareke Andlaşmasının çizdiği sınırlar içinde, din, ırk ve asılca birlik oluşturan vatandaşların oturduğu yerler hiçbir biçimde yurttan kopartılamaz.

Osmanlı Saltanatının ve Halifeliğin merkezi Istanbul'un güvenlik içinde bulunması şartı ile Boğazlar açılabilir. Daha önce bizden ayrılan Batı Trakya'da, Mütareke sınırları dışında tutulmak istenen Kars, Ardahan ve Batum'da halk oyuna başvurulması gerektir.

Osmanlı Devletindeki Arapların çoğunlukta olduğu yerlerde de halk oyuna gidilmelidir.

Bağımsızlığımızı sınırlayacak siyasî, ekonomik hiç bir andlaşma kabul edilemez.

Bu şartlar kabul edilmezse barış yapmak imkânsızdır.

Meclis-i Mebusan'da alınan ve ilan edilen Misak-ı Millî kararı, Ayan Meclisinde görüşülmedi. Dolayısıyla onaylanmak üzere padişahın önüne de gelmedi.

İtilaf Devletleri bu karar karşısında, İstanbul Hükümetini millî güçlere karşı harekete geçmeye zorladılar. 16 Mart 1920'de İstanbul resmen işgal edildi. (Bkz. İstanbul'un işgali) Meclis-i Mebusan basıldı. Anadolu hareketi yandaşları ve bir kısım aydınlar tutuklandı. Resmi dairelere el kondu.16 Mart günü Osmanlı Devleti fiilen sona ermişti. İki gün sonra toplanan Meclis, çalışmalarırıa ara vermek zorunda kaldı. 11 Nisan 1920'de kapandı. Böylece Osmanlı Meclis-i Mebusan'ı tarihe karışmıştı.

Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yer alan "Türk vatanı ve milletin bölünmezliği" ilkesinin millî ve hukukî dayanağı, hâlâ yaşayan "Misak-ı Millî" ruhudur.''

Toyota Club Türkiye

Milli And (Misak-ı Milli)
« : Kasım 13, 2009, 16:38:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Milli And (Misak-ı Milli)
« Yanıtla #1 : Kasım 14, 2009, 00:39:59 »
güzel bir paylaşım hakan abi. bence en iyi öğrenmemiz gereken tarihimiz yakın tarih. günümüzü en iyi anlayabilmek için osmanlı nın batılılaşma ve ıslahat hareketlerinden özellikle 1800 lerin başından III.selim döneminden başlamamız gerekiyor. özellikle tanzimat dönemi I.veII. meşrutiyet osmanlı nın dünya savaşına sürüklenmesi ve yeni türkiye cumhuriyetinin kurulması için verilen mücadele. bence osmanlı nın son dönemi benzetmek gibi olmasın ama şuanki türkiyenin durumunu andırıyor. avrupa ile ilişkilerimizin bizi nerelere sürükleyeceği, bu demokratik açılım türünden süreçlerin tanziamat ve ıslahat fermanları gibi batının istekleri doğrultusunda mı milletin önüne koyulduğu; osmanlının yavaş yavaş çözülmesi gibi vatanımızın da yavaş çözülmek mi istendiği düşünülmelidir. çünkü çok unutkan bir milletiz.
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Avensis 1.6 Comfort
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 14, 2009, 00:43:30 »
 :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 14, 2009, 00:47:10 »
istiklal mücadelemizin bence beyaz perdeye yansımış en gerçekçi, en görkemli şaheseri olan "sahibini arayan madalya" (maraşın kurtuluşu) filmini tüm vatan evlatlarının izlemesi gerektiğini düşünüyorum. bu film 1980 yılında falan yapılmış ama karakterleriyle müzikleriyle çok özgün bir yapım. güçlü kadrosu var. yakın zamanlarda kaybettiğimiz Milli sinema akımının öncüsü (Allah rahmet eylesin) büyük yapımcı ve yönetmen yücel çakmaklı ağabeyimizi de bu vesile ile anıyorum. ruhu şad olsun.

http://video.google.com/videosearch?q=sahibini+arayan+madalya&emb=0&aq=0&oq=sahibini+#
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 14, 2009, 01:27:06 »
Bati Trakya ve Musul-Kerkuk Misak-i Milli sinirlarina dahil. Yanlis bilmiyorum, degil mi? :)
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 14, 2009, 02:05:45 »
Evet ve dolayısıyla Lozan antlaşması da misak ı milliye aykırı oluyor. Neyse biz çok şükür hatay'ı alarak ve boğazları silahlandırarak ikisini de deldik. (Hatay misakı millinin de Lozanın da dışındadır) Ayrıca Kıbrıs'ta ve nahcivan'da garantör konumundayız buna karşılık petrol bölgesi olduğu için Musul ve Kelkük'e yaklaştırmadılar. Gün ola harman ola.. demem o ki bu gibi işlerde Atatürk gibi büyük insanlar için "milli ant" gibi şeyler halkı motive edici olarak kullanılsa bile, sorunların önünde kilitlenmeye yol açan saplantılar olarak görülmemiştir. Sınırlar yeri gelir güçle belirlenir, yeri gelir pazarlıkla.
Ömer Muhtar filminde görmüştük. Araplar çatışmada kaçmamak için kendi ayaklarını bağlıyorlardı.. Türklerin böyle bişeye ihtiyaçları yoktur. Bilmem anlatabildim mi..
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 14, 2009, 04:24:39 »
onları boşverin bu açılım olayı nereye varacak

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 14, 2009, 18:33:41 »
Uzaya varacak :D Acila acila en son oraya varilir herhalde...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #8 : Kasım 15, 2009, 22:12:35 »
Bati Trakya ve Musul-Kerkuk Misak-i Milli sinirlarina dahil. Yanlis bilmiyorum, degil mi? :)

doğrudur musulu şeyh sait isyanı sırasında kaybetmek zorunda kalıyoruz
gidemediğin yer senin değildir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 18, 2009, 00:28:46 »
kuzey ırakda 3.5 milyon türkmen var. bilmiyorum bu devletimiz bunun farkında mı !!! !!! !!!
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 18, 2009, 17:58:47 »
Paylaşım için teşekkürler Hakan abi :alkis:
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi