Evlenecek gençlerin evlilik hayatlarında mutlu olmaları için şu noktalara dikkat etmeleri gerekir:
1. Evliliği aceleye getirmeyin
Evlilik, dizi filmlerdeki gibi pembe düş değildir. İki bilinmeyenli bir denklem gibidir. Bünyesinde birtakım problemler olacaktır. Evliliğe hazır olmadan evlenmeye kalkışmayın.
2. Deli gibi seviyorum
"Deli gibi sevmek" mutlu olmaya yetmez. Denklik de önemlidir. Sadece siz değil, aileniz de denk olmalı. Kültür seviyenizden dinî inançlarınıza kadar her şeyiniz. Birbirini "deli gibi severek" nikâh memurunun önüne koşan nice gençler, denk olmadıkları için üç gün sonra soluğu hakim karşısında almışlardır. Arabanızı da çok seversiniz ama benzin olmadan onu iterek ne kadar götürebilirsiniz?
3. Ailem beni anlamıyor
"Ailem beni anlamıyor" yerine onların da fikirlerine değer verin. Bütün anne-babalar, çocuklarının mutlu olmasını ister. Kesinlikle art niyet taşımazlar. Eğer itiraz ediyorlarsa mutlaka bir bildikleri vardır. "Çünkü gençlik damarı, akıldan ziyade hissiyatı dinler. His ve heves ise kördür, âkıbeti göremez." (Gerçi çocuklarının iyiliğini düşündüklerini sanarak kendi istedikleriyle evlendirmek isteyen aileler de vardır.)
4. Önce kendinizi tanıyın
Nasıl birisiniz? Sinirli, sakin, kıskanç, bunun gibi hangi huylarınız var? Evleneceğiniz aday nasıl olmalı ki, onunla anlaşabilesiniz? Önce kendinizi tanıyın.
5. Adayınızı iyi tanıyın
Kendinizi tanıdıktan sonra da adayınızı iyi tanıyın. Bunun için ailenizden yardım isteyin. Çünkü yıllarca flört ettikleri halde evlendikten sonra "seni tanıyamamışım" diyenlerin sayıları hayli kabarıktır.
6. Kendinizle barışık olun
Kendisiyle kavgalı olan, eşiyle de kavgalı olur. Şayet depresyondaysanız veya psikolojik başka bir rahatsızlığınız varsa tedavi olun. Tedavi olmadan asla evlenmeye yanaşmayın. Hem kendinizi hem de eşinizi bedbaht edersiniz.
7. Sakın yalan söylemeyin
Nikâh masasına kadar "evet", ondan sonra "her şey bitti" mantığıyla hareket etmeyin. "Nasıl olsa ben ona dediğimi yaptırırım." veya "onu değiştiririm" düşüncesiyle kendinizi kandırmayın. Çünkü sonradan hiçbir şeyi değiştiremezsiniz.
8. Olgunlaşın
Evlilikte olgunluk çok önemlidir. Çocuk tabiatlı, en küçük şeyde küsen, alıngan, şımarık ve bir ailenin sıkıntısını göğüslemekten aciz insanlar, eşlerini mutlu edemedikleri gibi kendileri de mutlu olmazlar.
9. Maddiyata dikkat!
Aşırı derece maddiyata önem veren adaylardan uzak durun. Çünkü madde mutluluk değil, mutluluğa basamaktır.
10. Fazla beklentide olmayın
Evlilikten çok şey bekleyenler, mutsuz olurlar. Evlilik güzel şey! Fakat o güzelliğe ulaşmak emek ister, alın teri ve çaba ister. Bunu bilerek ve evlilikten olağanüstü mutluluk beklemeyerek evlenenler, daha çok mutlu olurlar.
11. Hayalperest olmayın
Realist davranın. Hayal ülkesinin bulutlarında gezenler, dünya gerçekleriyle yüzleşemezler. İlk gerçekle karşılaştıklarında kafalarını sert kayaya çarparlar.
Ve bir hikaye,
Olay İngiltere'de geçiyor:
Yaşlı bir bey sabah erken evindençıkmış yolda ilerlerkenbir bisikletlinin kendisine çarpması ile yere yuvarlanmış ve hafifyaralanmış. Sokaktan geçenler yaşlı beyi hemen en yakın sağlıkbirimine ulaştırmışlar.
Hemşireler adamcağızın yarasına pansuman yapmışlarama'biraz Beklemesini ve röntgen çekerek her hangi bir kırık veya çatlakolupolmadığını inceleyeceklerini' söylemişler.
Yaşlı bey huzursuzlanmış 'acelesi olduğunu istemediğini'söylemiş. Hemşirelermerakla acelesinin sebebini sormuş. Adamcağız da 'karım huzur evindekalıyor her sabah onunla kahvaltı etmeye giderim geçkalmak istemiyorum' demiş.
'Karınızın siz gecikince merak edeceğini düşünüyorsunuzherhalde' demiş hemşire.Adam üzgün bir ifade ile 'ne yazık ki karım Alzheimer hastası vebenim kim olduğumu bilmiyor' demiş.
Hemşireler hayretle 'madem sizin kimolduğunuzu bilmiyor neden hergün onunla kahvaltıyapmak için koşuşturuyorsunuz' demişler.
Adam buruk bir sesle 'ama ben onun kim olduğunu biliyorum' demiş.
Alıntı.
ben 4. şıkta kalıyorum yahu

benim istediğim özeliiklerde biri hala dünyaya gelmedi heralde

paylaşım için teşekkürler
ah kemal bey böyle bir yazıya nasıl ihtiyacım vardı....

şu hata yapma korkusu var ya yiyip bitiriyor insanı....
Zaman zaman bizlerin de böyle bir yazıya ihtiyacı var.

Hata yapma korkusuna gelince ; Hiç kendinizi zorlamayın.Ne yaparsanız yapın bir yerde sonucu değiştiremiyorsunuz.
Güzel bi özet olmuş Kemal Bey.... +1
Teşekkürler paylaşım için Kemal Bey.
hikaye etkileyiciydi.paylaşım için sğolun..
Kemal abi güzel paylaşım teşekürler.
Bu saatten sonra korksan ne olacakki teyzecim
Bu saatten sonra korksan ne olacakki teyzecim 
bak seennnn....

akıllım asıl bu saatten sonra daha çok korkuyor insan....
kemal bey bunu okumak için geç kaldım ama olsun...

hande hanım bu kadar da yapmayın,korktuğunuzu düşünemiyorum:) evlilikde hata 2 türlüdür, bilinerek yapılan ve bilmeden yapılan, bilmeden yapılan hatadan korkmayın,bunlar sizin ailenizin geleceği için çok güzel tecrübe ve deneyimlerdir... bizlerin her zaman farklı tecrübelere ihtiyacımız olduğunuda unutmamak gerekir... (çok hovardacı bir yazı oldu ama,hiç alakam yoktur)
Kemal Bey, çok faydalı bir paylaşım, teşekkür ederiz
deme yauu bende 2.ve 3.de daha mı çok korkucam şimdi? 
abbuuuuu nevin hanım bunu okumaz inşallah.....
Kemal abi paylaşım için teşekkürler. Özellikle hikayeyi çok beğendim, tabii hanımı ile birlikte yaşasaydı daha çok beğenecektim

Hande hanım evlenirse enişte ile baştan pazarlık yapar
Birinci kural: ben her zaman haklıyım
İkinci kural: benim haksız olduğum durumlarda birinci kural geçerlidir
Not: yukardaki kurallar Hande hanımın terliği ile güvenceye alınmıştır
Hikaye çok güzel, paylaşım için teşekkürler.
değerli önerilerin için teşekkürler kemal abi. çok gerçekçi öneriler
Çok seçiciyim yahu ne yapacağım ben bilmiyorum

Beğensem, huyu tutmuyor! Huyu tutsa beğenmiyorum... Offffff OOOOOFFFFFFF...
Çok seçiciyim yahu ne yapacağım ben bilmiyorum
Beğensem, huyu tutmuyor! Huyu tutsa beğenmiyorum... Offffff OOOOOFFFFFFF...
İrademizle seçmediğimiz bir şey bazen kısmetimizde çıkmıyor değil.

Ya da kimi zaman irademiz başka bir hususta tercih bildirirken, bazen ummadığımız ve beklemediğimiz bir kapı başka bir yerden açılmıyor değil!