Gönderen Konu: Debriyaj bitti mi?  (Okunma sayısı 9188 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Debriyaj bitti mi?
« : Kasım 02, 2009, 15:32:58 »
Hafta sonu gıcırtı sesi için gittiğim servise, debriyajıda kontrol etmelerini eğer problem varsa değiştirmelerini söyledim. http://www.toyotaclubtr.com/mekanik-sohbet/aracin-altindan-gelen-gicirti-sesi/
Debriyaj kontrol edildi sonuç; kullanıma bağlı kısmi azalma var ama değişecek kadar değil dendi. Kendilerine teşekkür ediyorum beni masraftan kurtardılar.  ;) Debriyaj balatasının azaldığını ve değiştirilmesi gerektiğinin nereden anlaşılacağını da gösterdiler. Ben de sizlere göstereyim-anlatayım bu türden sıkıntısı olan arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz. (2003 Corolla 1.6   122.000KM de)

Debriyaj pistonun hemen önündeki çerçeve içine aldığım körük gittikçe kapanacak bu bittiğinin işareti. Şu anda balata yarım. Körük tamamen kapandığında artık eller cebe girecek, masraf yapılacak.

Körük hiç kapanmamak dileğiyle......

Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Toyota Club Türkiye

Debriyaj bitti mi?
« : Kasım 02, 2009, 15:32:58 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaj bitti mi?
« Yanıtla #1 : Kasım 02, 2009, 15:38:08 »
Paylaşım için teşekkürler. Kavrama testi ile daha sağlıklı anlaşılır diye düşünüyorum. Debriyaj en yukarılarda kavramaya başladığında, debriyaj seti için para biriktirmeye başlamalı :) az ömrü kalmış diyebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #2 : Kasım 02, 2009, 15:44:08 »
Bizim modellerde, hidrolik olduğu için kavrama aşağıda ya da yukarıda olmuyor, hep aynı yerde kavrıyor dolayısyla pedalda anlaşılmaz. Model yılını vermemdeki amaç buydu.  :)
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 02, 2009, 16:03:14 »
Bizim araçlar zaten yukarda kavrıyor..Debriyaj pedalı hidrolik..2004 60 binde benimki daha..Debriyaj pedalından gelen gıcırtı herkeste var bendede vardı.Debrıyaj pedalını iyice yagladılar geçti.Şükür 2 senedir yok
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 02, 2009, 16:04:30 »
toyotaların hepsinde acaba bu kıstas doğrumu? yanlış hatırlamıyorsam babamın gli dede hidrolik ama emin değilim. Peki hondada durum nasıl bir bilginiz var mı? benim araçta hidrolik debriyaj... bundan eminim  :alkis:
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 02, 2009, 18:34:54 »
paylaşım için teşekkürler...
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '23
  • 5 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 02, 2009, 18:40:33 »
aynı gıcırtı sorunu bendede vardı sıvı gresle yağladım geçti.şimdi kaymak gibi. ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 02, 2009, 19:24:14 »
Paylaşım için teşekkürler Bilgihan abi. Ancak körüğünde zaman içersinde yıpranacağını (şeklini kaybedeceğini) hesaba hatarak, debriyaj pistonu kolunun açıklık aralığını ölçmek daha doğru olacaktır. Ayrıca soran arkadaşlar için bir ekleme yapmak istiyorum. piston kolunun aralığı, debriyaj türü farketmeksizin size yaklaşık olarak doğru bilgiyi verecektir.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #8 : Kasım 03, 2009, 02:06:57 »
ben debryaja her bastıgımda sanki pompalama sesi tarzı bir ses geliyor nedendir bilmiyorum
96 corolla 1.6 xei & 2009 corolla 1.6 A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 03, 2009, 08:07:17 »
  Hidrolik debriyajın sisteminin sesini duyuyor olabilirsin Ali.

Diğer yandan debriyaj balatasında sadece balatanın fiziksel ebatı önemli değildir arkadaşlar, balata bitmemiş dahi olsa zamanla ve iklim, kullanım tarzı vs. sebepler ile sertleşme ve dolayısı ile kaçırma yapabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Kasım 03, 2009, 08:13:56 »
Mehmet, körüğün bir ucu pistona diğer ucu pison miline sabitlenmiş keçe serbest durmuyor. Pedala bastığın anda mil körüğü açıyor, pedalı bıraktığında kapatıyor yani kontrol pistonda bozulma gibi bir ihtimali yok, ancak yırtılabilir. Yırtıldığında da mutlaka yenilemek gerek aksi takdirde piston bozulur.
Ölçüyü ben de sordum gerek yok, körük bize ölçüyü veriyor dendi.

Not : Konuyu açtığımda da belirtmiştim; bu yöntem balatanın bitip bitmediğini anlamak için, diğer fiziksel bozulmaları anlamak için değil (balatanın sertleşmesi, bilya dağılması gibi).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BÜYÜK İZMİR BULUŞMASI :)
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 03, 2009, 08:39:25 »
Paylaşım için teşekkürler :)
2002 corolla H/B 1,6 terra   iZMİR / Balçova

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 03, 2009, 12:10:13 »
Mehmet, körüğün bir ucu pistona diğer ucu pison miline sabitlenmiş keçe serbest durmuyor. Pedala bastığın anda mil körüğü açıyor, pedalı bıraktığında kapatıyor yani kontrol pistonda bozulma gibi bir ihtimali yok, ancak yırtılabilir. Yırtıldığında da mutlaka yenilemek gerek aksi takdirde piston bozulur.

Fotoğraftan ben yanlış anlamışım. Ben bir tarafı hareketli diye düşünmüştüm. Teşekkürler :)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • Buca Atatürk Orta Okulu
« Yanıtla #13 : Kasım 17, 2009, 20:15:01 »
Arkadaşlar Merhaba;

Bende 2005 Model Yaris var.Daha 36000km'de.Debriyajdan gıcırtı sesi geliyordu.Servise götürdüm.Bana sesin  üst merkezden geldiğini söylediler.Yağlayalım ses devam ederse üst merkez değişecek dediler... İlk kolarak  yağladılar geçti gibi oldu...Sonra bir gün sonra yine o gıcırtı sesi gelmeye başladı.Yine götürdüm.Bu sefer baskı balatada bir kafa var ona gres yağ sürdük geçti dediler...Ses kesildi gibi oldu ama 2 saat sonra ses yine gelmeye başladı...
 Servisi aradım üst merkez ile ddebriyaj seti değişecek dediler...Ben saçmalamayın ses ya üst merkezden gelir ya da setten ikisini birden neden değiştiriyorsunuz diyince...Bana kesin çözüm için böyle söyledik dediler.
Tabi benim güvenim  kalmadı bu servise ...Bu tür bir sorun ile daha önce karşılaşan bir arkadaş var ise benim ile paylaşırsa sevinirim...Acaba bu konudaki çözüm nedir nasıl davranmam gerekir.Selamlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 17, 2009, 23:16:27 »
Servisi aradım üst merkez ile ddebriyaj seti değişecek dediler...Ben saçmalamayın ses ya üst merkezden gelir ya da setten ikisini birden neden değiştiriyorsunuz diyince...Bana kesin çözüm için böyle söyledik dediler.
Tabi benim güvenim  kalmadı bu servise ...Bu tür bir sorun ile daha önce karşılaşan bir arkadaş var ise benim ile paylaşırsa sevinirim...Acaba bu konudaki çözüm nedir nasıl davranmam gerekir.Selamlar
Kardeş demekki ben bizim kasanın kronik sorunu diyordum değilmiş.2002 den sonra üretilen corollanın hepsinde var bu ses..Benim aracımdada oldu ses bir türlü kesilmiyordu..Resimde bilgihan abinin gösterdigi yeri yağladılar debriyaj pedalı hidrolikmiş orayı kaç sefer yağladılar hatırlamıyorum.(:bakır ve gaziantep servisleri.)Yağladıktan 1-2 ay sonra tekrar ses geliyordu.Garantisi devaöm ediyordu en sonunda üst merkez değişecek dediler bende yeni yağlandığı için biraz erteledi.En sonunda urfa toyotada gencecik bir çocuk çözdü.Digerleri gibi egilip pedala sprey sıkmadı.İyice altına girip hidroligi biraz gevşetti iyice Würth sprey vardı tamamamen yağladı 2 seneyi geçti allaha şükür ses yok..Hocam ilk önce resimdeki yeri spreyletin.Sponra teknisyen aracın içindeki pedalı söküp yağlasın.Uğraşmak istemiyorlar uzaktan bir fısla geçici olarak gönderiyolar.Can sıkıcı iğrenç bir ses bu sesin olmadıgı 2002 den sonra toyota yoktur bence
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • bir alimden zalim, bir zalimden de alim doğar...
  • Araç: Carina
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 20, 2009, 12:03:06 »
konunun üstünden geçmiş biraz ama belirtmede fayda var.benim araçta 97 gli benimkide hidrolik halat deyil yani.debriyajın bittiğini debriyajın sertleşmesinden ve balata bitmeye yakın debriyaj yukarda kavramaya başlarsa anlarız.
bide araç dururken vitesi 5 e takıp 5.vites ile kalkmaya açlıştığımızda araç kalkmak isterse daha iyi sayılır ama kalkmazda bagırırsa bitmeye yakın yada bitmiş demektir saygılar.
her şerde bir hayır vardır...

1997 toyota carina 2000 gli beyaz renk.manuel vites.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Aralık 06, 2009, 13:47:40 »
Arkadaşlar arabamı 2 gün önce başka bir servise götürdüm...Üst merkezi değiştireceğiz dediler..Değiştirdiler...İlk gün ses yok üzerinden yaklaşık 4 gün geçti o gıcırtı sesi tekrar gelmeye başladı...Demekki üst merkezden değilmiş ...Ama ben böyle saçma şey görmedim..Bu servisler arızaları deneme yanılma yöntemiyle mi tesbit ediyorlar...Olan bizim 200tl'ye oldu....Ama bunun peşini bırakmayacağım...Tekrar  ama tekrar gideceğim bu servise...
Ama benim  ricam -bu arızayla daha önce karşılaşan arkadaşlardan- açık bir çözüm önerisi..Ne illet bir arzaymı bu be kardeşim...
Herhalde servislere de işlerini biz öğreteceğiz bundan sonra..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 06, 2009, 14:11:13 »
 Tekin Bey,
 Forum Kuralları gereği kendinizi Tanışma bölümümüzde tanıtır ve profil bilgilerinizdeki eksik haneleri de doldurursanız hepimiz elimizden geldiğince size yardımcı olmak isteriz...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Aralık 06, 2009, 19:16:19 »
Tamamdır, baaaak  kendimi tanıttım işteeee

http://www.toyotaclubtr.com/tanisma/herkese-merhaba-15425/msg208998/#msg208998

hadi bana, hadi bana yardım edin artık :) :) Şaka

Arkadaşlar bu problemle daha önce karşılaşan hiç bir bir kimse yok mu?

Bana öyle geliyor ki bu problemin çözümü çok basit ama  servislerdeki mektepli ustalar bu işden anlamıyor...Daha önce ağzı yanan biri olarak arabamı özel servise de götürmek istemiyorum...Bir de bu kriz ortamında para kazanmak için  insana her türlü problemi kitleyebiliyorlar ...Tabi iyilerini tanzih ederim...
  Ama servisdeki ustalarda artık Bilgisayar Donanımcıları gibi çalışmaya başlamışlar...Metod Deneme-Yanılma....Bir problemi çözmede kullanılabilecek en ilkel çözüm yolu...Bakalım ne yapacağız...Kime güveneceğimizi şaşırdık...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #19 : Aralık 06, 2009, 22:24:48 »
Tekin bey başka bir başlık altında bu probleme çözüm bulmuştuk, okumanızda fayda var. Aynı sorun bende de vardı umarım sizinde sorununuza çözüm olur.

2003 model terra benzinli aracım var, hemen hemen aldığım günden beri aynı ses bende de var. Her bakıma gittiğimde bu şikayetimi dile getirdim aldığım cevaplar "diştan yağlama yaptık içten yapamayız" oldu. Aslında yapabilirler fakat işçiliği çok ve zahmetli bir iş, ayrıca bende söktürmek istemedim açıkcası. Fakat yanımda yağlarken gördüm. Muhtemelen sizin sorununuzda benimkiyle aynı. Kısaca aynı şikayeti yaşayan arkadaşlar ve sizin için tarif edeyim.

1. Motor kaputunu açın.
2. Yanınızda ikinci bir kişi olsun onu direksiyona oturtarak talimatlarınızı beklesin.
3. Debriyaj pedalından kaput içine giden debriyaj telini takip edin.
4. Debriyaj telinin motor gövdesinden içeri giren yeri tespit edin.
5. Telin, motor gövdesine girdiği yerdeki kare şeklindeki lastik koruyucuyu yırtmadan yerinden çıkarın.
6. Bir yağdanlıkla, lastiği çıkardığınız yerden yağdanlığın ucunu sokarak yağlayın.
7. Bu arada ikinci kişi arasıra pedala basarak yağlamaya yardım etsin.
8. Gittikçe sesin azaldığını daha sonra tamamen kesildiğini göreceksiniz.
9. Çıkardığınız lastiği dikkatlice yerine takın.
10.Hepsi bu kadar, güle güle kullanın. 

Yaklaşık 8-10 bin kilomtre sizi rahatsız etmeden kullanabilirsiniz. Ses tekrarladığında tüm bu işlemleri yeniden yapın.
Ayn