Gönderen Konu: ilginç bir soru...  (Okunma sayısı 2172 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Starlet
  • Kan Grubu: A+
ilginç bir soru...
« : Ekim 29, 2009, 09:35:24 »
Arkadaşlar, uzun zaman dır aklıma takılan bir soru var. Bugün bu soruyu televizyonda da duyunca sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Türkiyede vergiler çok yüksek olduğu için mi insanlar vergi ödmekten kaçınıyor, yoksa insanlar vergi ödemekten kaçındıkları için mi vergiler çok yüksek?

bu konuda yorumlarınızı bekliyorum...

Toyota Club Türkiye

ilginç bir soru...
« : Ekim 29, 2009, 09:35:24 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: ilginç bir soru...
« Yanıtla #1 : Ekim 29, 2009, 09:43:59 »
hehe,

tavuk ve yumurta olayı yani :)

Her ikisi de aslında. Ama bunlara eklenecekler de var. Mesela IMF borcumuz çok yüksek olduğu için de vergiler çok yüksek. Ceplerini dolduran devlet çalışanları olduğu için de vergiler çok yüksek vs vs...
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 29, 2009, 09:51:06 »
Emlak vergisine %20 zam.. hadi gelde yüksek değil de. Aylık geliri 5000 tl olsa yüksek değil, ama asgari ücretli bir adama %20 evlat acısı gibi, istersen ödeme :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 29, 2009, 09:59:11 »
Maalesef ikisi iç içe geçmiş durumda Cengizhan hocam. Vergi sistemi bir türlü düzeltilemediği için yeterince vergi toplanamıyor. Daha fazla vergi toplamak adına oranlar azaltılmak yerine artırılınca kaçak da artmaya devam ediyor. Ben bu iktidardan ümitliydim ama onlar da durumu idare etmekten başka bir şey yapmadılar 7 yıldır.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 29, 2009, 10:06:41 »
Babam devlet için 27 yıl hizmette bulundu. Emekli oldu 95 yılında.Aldığı ikramiyeyle bir tane derme çatma bir ev aldı başını sokacak kadar birlikte yaşadığımız. 9600 gün prim ödedi. Şu an aynı şartlarda emekli olanlar 1480 TL emekli maaşı alırken, babam 640 TL alıyor. Bunun için vergi aynı vergi 1480 tl  alanda 100 tl vergi veriyor, 640 alanda 100 tl vergi veriyor. Babama bu vergi çok geliyor, diğerini ise kasmıyor... Ücret dengesizliğinden kaynaklanıyor birazda. Gerçekten milliyetçi, cumhuriyetçi türk adam, kanunlara riayet eden adam yeri geliyor boğazından, ihtiyaçlarından kısıp vergisini tıkır tıkır gününde ödüyor. Bazısıda gerçekten duyarsız, umursamaz tip sergiliyor... Aslında çok derin bir konu :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 29, 2009, 10:15:54 »
:D :D :D

alper hocam yumurta tavuk meselesi deyince aklıma geldi yazayım dedim.

horoza sormuşlar,
"işin uzmanı olarak size sormak istedik.
yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan?" diye.

horoz da cevaplamış,
"ben işime bakar geçerim, polemiğe girmem" demiş.

burda da aynı hesap. cengizhan hocam bu soruyu maliye bakına sorsan aynı cevabı alırız gibi me geliyor :D
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Ekim 29, 2009, 10:38:01 »
burda da aynı hesap. cengizhan hocam bu soruyu maliye bakına sorsan aynı cevabı alırız gibi me geliyor :D
maliye bakanı ben aldığıma bakarım der değilmi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 29, 2009, 10:48:52 »
maliye bakanı ben aldığıma bakarım der değilmi :)

Yataktan solundan kalktıysa %100 öyle der. Sağından kalktıysa dolaylı anlatmaya çalışır ama der yinede...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ekim 29, 2009, 10:54:05 »
Bence çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınmalı
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Ekim 29, 2009, 10:55:23 »
bence vergileri düşrüp denetimi ve cezaları yükselttiklerinde durum düzelir gibi geliyor. ancak asıl büyük maddeyi es geçmiş oluyoruz, bu hortum olayını kesmediğimiz sürece fazla vergi alınsa neye yarar durumu var. fazla vergi fazla hortumu beraberinde getirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 29, 2009, 11:23:33 »
bence sorun sürekli af sürekli af sürekli af olayından kaynaklanıyor.

millet nasıl olsa vergi affı çıkar taksitlendiririz bir şekilde diye ödemiyor.
biriktikçe birikiyor. devlet ne yapıyor, bir açık olduğu durumda patlatıyor affı
millet gidiyor taksitlendiriyor.

örnek olarak bizim araçların 2 senede bir muayenesi var. ne kadar ödemezsen ödeme 2. yıl sonunda muayene yaparken seve seve ödüyorsun yoksa muayene işlemlerini yapamıyorsun. benzer şekilde ticarethanelere neden böyle bir uygulama getirilmiyor.

cengizhan arkadaşımızın da dediği gibi vergi oranları düşürülüp, ceza oranları artırılmalı ve denetlenmeli. araç muayenelerinde olduğu gibi ticarethane sahibi çalışma ruhsatı için 2 senede bir ya da 3 senede bir muayeneden geçmeli.

öyle ticarethaneler varki, elektrik su parası ödememiş yıllarca, tanıdık birilerini bulmuş kestirtmemiş. kurallar katı olacak. ama vergiler de düşük olacak. geçen günü biryerde okudum bir dünya vergi çeşidimiz mevcut. öyle bir durum ki vergi üzerinden bile vergi alındığı durum var yanlış hatırlamıyorsam :D
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #11 : Ekim 29, 2009, 11:51:49 »
bundan 9 yıl önce abim sonax işletiyordu.. ve dün itibariyle vergi dairesinden bir kağıt geldi çevre düzenleme vergisi diye başlayan ve tam 400 tl borç olan bir kağıt!!! demekki adamlar takip edip çalışıyorlar ama anca bizim gibi garibanları takip ediyorlar.. tam 9 sene sonra geldi bu borç bilgisi elimize geresini siz düşünün artık :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Ekim 29, 2009, 12:23:32 »
Türkiyede dolaysız vergiler beyan esasına dayalı olarak ödeniyor. bu durumda şirketler allem edip kallem edip düşük beyan ediyor. denetim ise büyük şirketler yerine küçük esnafın ensesine yapışıyor. şirketlere bunun sebebi sorulduğundada vergilerin çok yüksek olduğunu söylüyorlar ve yüksek vergi vermeyi enayilik olarak görüyorlar. devlete neden vergilerin bu kadar yüksek olduğu sorulduğundada karşımıza toplanan vergiler ve bu vergilerin nerlerden toplandığına dair oranlar çıkıyor ve verilen cevap ödenen vergi az olunca mecburen oranlar yüksek oluyor veya dolaylı vergilerle bu açık kapatılıyor.
 bizim alışverişlerde almadığımız fişler bile vergi kaçırmayı kolaylaştırıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 29, 2009, 13:39:20 »
Türkiyede vergiler çok yüksek olduğu için mi insanlar vergi ödmekten kaçınıyor, yoksa insanlar vergi ödemekten kaçındıkları için mi vergiler çok yüksek?

bu konuda yorumlarınızı bekliyorum...
 Bence her ikisi de değil.
  a) Vergiler ne kadar yüksek olursa olsun gözle görülmeyen orta halli vatandaş istese de istemese de paşa paşa vergisini öder.Hele bordro mahkumu olan vatandaşlar her ay peşin öder.

b) Vergi ödemekten kaçınan büyük vatandaşlar da bir sürü hileli yollarla vergi kaçırarak, kendi kaçırdıkları vergileri devlet kanalıyla gariban vatandaşa ödetir.
  Şimdi birkaç örnekle bu konuyu genişletelim;

1-Ülkemizde belge düzeninin yerleşmemiş olması kayıtdışı ekonomiye neden olmaktadır.

2-Vergi miktarının saptanmasına ilişkin unsurların karmaşık olması, hem mükelleflerin vergiye karşı direnmelerine hem de vergi idaresinin maliyetlerinin artmasına neden olur.

3-Fatura içeriklerinin gerçeği yansıtmadığı, vergi inceleme elemanları tarafından ifade edilmektedir. Sahte fatura, hem düzenleyenlerin elde ettikleri haksız kazanç ve hem de kullananların sağladıkları haksız avantajlar ve sebebiyet verdikleri vergi ziyaı yönünden, bir taraftan adaletsiz bir vergi sistemi oluşumuna sebep olurken, diğer taraftan da, vergi sistemini işlemez hale getirmektedir.

4-Özellikle de, uluslararası nakliyatlarda ithalatın ve bazı hizmetlerin vergi dışında bırakılması ve ihracatın fazla gösterilmesi büyük miktarda vergi kaybına neden olmaktadır.

5--KDV ile ilgili yapılan uygunsuzluklar. KDV oranlarının yüksekliği nedeniyle fatura-fiş pazarlığı artmakta ve belgesiz alış-veriş yaygınlaşmaktadır.

-Hasılatın gizlenmesi,

-İşletme sahibi ya da firma yöneticilerinin özel harcamalarının indirilmesi,

-İşletme tarafından üretilen amortismana tabi kıymetlerin işletmede kullanılması.

-Tüm vergiler, sosyal yükümlülükler ve ödevlerden kurtulmayı amaçlayan kaçak çalışma olayı.

6-Kayıtlara geçirilmeyen  satış yolsuzlukları,

7-İşletme giderlerini yükseltme,

8-Özel giderleri işletmeye aktarma,

9-Olağandışı hasılatı gizleme,

l0-Faturasız mal alımı ve satımı,

11-Satış fiyatlarını gizleme,

12-Kanunen gider kabul edilmeyen kalemlerin gider olarak kayda alınması,

13- Çeşitli muhasebe hileleri ve hesap hataları.

Bu işlemleri yüzlerce çoğaltmak mümkündür.Simit satan vatandaşımızın peşinden koşanlar, yıllarca bu sorunları gördüğü halde sessiz kaldıkları için vergi kayıplarına kucak açmışlardır.
   Öyle bir duruma gelinmiştir ki; Aktif pasif dengesini sağlamak imkansız hale gelmiştir.Yoksa vergi ödemekten kaçınmak diye bir durum söz konusu olamaz. Arabanızın, evinizin vergisini ödemezseniz ne olur?
   Cezalı olarak ödersiniz.
   Büyükler ödemezse ne olur?(Taksite bağlarlar, affa uğrar vs., başarılı iş adamı olur vs.)

Takdiri yorumlarınıza bırakıyorum.

98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Ekim 29, 2009, 14:20:29 »
benim sözünü ettiğim vergi zaten dolaysız vergiler. Yani şirketlerin ödediği gelir vergileri. memurlar ve çalışanlar farkında olmadan peşin peşin ödüyorlar onların kaçma şansı yok. dolaylı vergiler de zengin fakir ayırt etmeden eşit bişekilde alınıyor. benim kastettiğim zaten büyük şirketlerin ödemekten kaçındığı ( yaptıkları hesaplarla sıfırladıkları) vergi. yani şirketlerin gelir vergileri ve kurumsal vergiler. şirketler bunları neden kaçırma ihtiyacı duyuyorlar oranlar çok yüksek olduğu için mi? ve bu şirketleri denetlemekle sorumlu olan kişilerin bu durumdan çıkarı ne?
bu sitem öyle birilerinin işine geliyor ki kimsenin değiştirmeye gücü yetmiyor nedense...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 29, 2009, 15:37:49 »
 Dünyanın en lüks ve sayılı otellerinden biridir ABD’deki “Helmsley..” Yıllar önce “Helmsley Oteller Zinciri” bir krallık gibiydi.. Ya da kraliçelik..
 Sahibi “Leona Hemsley”, 1989 yılına kadar Amerika’nın en zengin ve güçlü kadınlarından biriydi...
 Yıllarını Mannahathan’daki lüks otellerinden birinin kral dairesinde geçirmişti..
 Ancak, Leona Helmsley ve eşi Harry’nin bu muhteşem yaşamları birden gölgelenmişti.
 Leona, bir anda kendini yargıç önünde bulmuştu..
 Suçu:
“Vergi kaçırmak..”
 Bu iddia oteller kraliçesine pahalıya mal olmuş ve suçlu bulunarak 4 yıla mahkum olmuştu.
 73 yaşında Helmsley, Ketcuky Lexington’daki Federal Kadınlar Hapishanesi’ne konulmuş ve cezasını burada çekmişti..
 Hepimiz biliyoruz...
Amerika’da vergi suçunun cezaları acımasız ve çok ağır...
Adamlar, ne yaşa, ne de olağanüstü zenginliğe bakıyor ve tıkıyor içeri!..
“Bizdeki, cinayet suçlusu gibi!..”

Leona’yı mahkum ettiren en büyük etken ne olmuş, biliyor musunuz?
“Şu kadar vergi kaçırdı” falan değil...
 Söylediği tek cümle...
 Hizmetçisinin de bunu tanık olarak mahkemede üstüne basa basa tekrarlaması...
 Ne demiş Helmsley?
“Vergiyi sadece zavallı kişiler öder!..”

Aslında, “zavallı” olan Leona’nın ta kendisiymiş...
 Oteller Kraliçesi olacaksın ve Amerikan yasalarını bilmeyeceksin...
 Düşünüyoruz da..
“Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir cezayı yerdi?”
 Ve de bizim ülkemizde de böyle düşünenler var mı acaba?
 Ne demiş kraliçe?
“Vergiyi sadece zavallı kişiler öder!..”

Bizim ülkemiz vergi kaçıranların cenneti.''Vergiyi sadece zavallı kişiler öder'' cümlesi aslında bizim sistemimize daha çok yakışır.

98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Ekim 29, 2009, 15:44:42 »
   Bizim ülkemiz vergi kaçıranların cenneti.''Vergiyi sadece zavallı kişiler öder'' cümlesi aslında bizim sistemimize daha çok yakışır.

malesef doğru... diyecek bişey bulamıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 29, 2009, 17:40:39 »
Türkiye'deki bütün kanunlar, işini layığıyla yapıp vergisini tam tamına ödemeye çalışanlar içindir!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ekim 29, 2009, 18:55:02 »
Türkiye'deki bütün kanunlar, işini layığıyla yapıp vergisini tam tamına ödemeye çalışanlar içindir!

:alkis: :alkis: Daha da Davos'a gelmem :ıslık: :ıslık: :ıslık:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2010 Toyota Corolla Comfort 1.6 Benzinli
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #19 : Ekim 29, 2009, 20:38:40 »
Yazacak çok şey vardı aslında aklımda ama Kemal Cengiz abimiz herşeyi çok net bir şekilde dile getirmiş. Üstüne çok fazla söylecek söz yok. Bir örnek de benden o zaman:

« Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim »
demiş Al Capone ve 1930'lu yıllarda meşhur ''Sevgililer Günü Katliyamı'' da olmak üzere sayısız suç işlemiş. Ama ne var ki sadece 1 kere ruhsatsız silah taşımaktan dolayı 1 yıl hapis yatmış. Bunun dışında nasıl oluyorsa, bir türlü yakalanamıyormuş. İşledediği suçlar biliniyor ama bir türlü ıspatlanamıyormuş. Savcılar için bu bir namus davasına dönüşmüş bir süre sonra...
En nihayetinde 1931 yılında bir suçtan dolayı yakalanmış ve tam 11 yıl meşhur Alkatraz hapishanesinde yatmış. Çıktıktan bir süre sonra da ölmüş zaten.
Peki tahmin edin bakalım, hangi suçmuş acaba, hapse girmesine sebep olan?
Vergi kaçakçılığı!!!
Türkiye'de de vergi kaçakçılığının cezası ve denetimi ve uygulaması böyle yapılmadığı sürece, bu iş çözülmez.
Bilmeyenler sakın zannetmesinler ki Amerikadaki vergilerin az olduğunu... İnanılmaz yüksek vergi oranlarına sahipler.
Tek fark şu: Bizdeki gibi, vergisini ödeyen veya ödemek zorunda olanlar, kendilierini (afedersiniz) keriz gibi hissetmiyorlar! Adalet duygusunu topluma kazandırabilmek çok önemli.
Bu arada son bir şey. Bu, tabii ki ne bu hükümetin suçu, ne de bir öncekinin. Bu, gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin ortak suçu ve vebalidir.
http://www.toyotaclubtr.com/fotograflar-videolar/2010-corolla-comfort/
2010 TOYOTA COROLLA COMFORT 1.6 BENZİNLİ DÜZ VİTES