Gönderen Konu: Arka pencere rüzgar sesi  (Okunma sayısı 5960 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Arka pencere rüzgar sesi
« : Ekim 27, 2009, 17:13:07 »

Arkadaşlar,

Aracımın (2006 Corolla HB) arka pencere camını yarım açarak seyehat ettiğimde çok rahatsız edici rüzgar sesi oluyor. Bakım için servise gitmişken yol testi yaparak izah ettim. Rot-balans ile düzelir/azalır diye umuyordum ancak servis elemanı (mekanik ustası), bu sesin 50-60km hızdan sonra marka-model farketmeksizin her arabada olduğunu ve çözümünün olmadığını söyledi.
Yıllardır araba kullanırım ama hiç böyle kulaklara basınç yapacak kadar bir rüzgar sesine rastlamamıştım. Usta beni servisten başka bir arabayla teste çıkardı ve gerçekten aynı şeyi o araba da yaptı.
Sizce de bunun bir çaresi yok mudur? Tasarımcılar bu problem için bir çözüm bulmamış olduklarına inanasım gelmiyor. Acaba pencerelere takılan rüzgarlıklar bunu çözüyor mu?
2006 Corolla HB Terra D-4D MMT

Toyota Club Türkiye

Arka pencere rüzgar sesi
« : Ekim 27, 2009, 17:13:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Ynt: Arka pencere rüzgar sesi
« Yanıtla #1 : Ekim 27, 2009, 17:22:16 »
      Evet bu ses sanırım tüm araçlarda denilen hızdan sonra oluşmakta... Camın konumu ve şekli ile alakalı olabilir... Mühendisler için aşılamayacak bir sorun değildir hatta basit bir olay, ancak aerodinami vs gibi testler camlar kapalı iken yapıldığı için bunu önemsemiyor olabilirler tabiki birde buna klima vs eklenince cam açma durumu ne kadar göz önünde bulunuyor bilinmez...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 27, 2009, 17:45:41 »
Mutlu Bey, aynı sorun benim eski kasa Yaris'imde de var. 60 km/h saat hızdan sonra sadece arka camı açtığım zaman dediğiniz gibi kulaklarımda dayanılmaz bir uğultu oluşuyor. Bende rüzgarlık var, camı rüzgarlık hizasında bıraktığım zaman çok fazla problem olmuyor ama biraz daha açarsam onun da etkisi kayboluyor.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 27, 2009, 19:22:35 »
arka camı bilmiyorum ama bizim araçta da ön camlardan herhangi biri  açıldığı zaman, bahsedilen hızlarda rüzgar sesi geliyor. tek çaresi cam rüzgarlığı taktırmak. eski aracımız şahinde cam rüzgarlığı vardı belli bi noktaya kadar camı açınca ses gelmiyordu, bunda da taktırayım dedim ama araçta cam modülü olduğu için cam tam kapanmıyor ve cam motorunu zorladığı için vazgeçmek zorunda kaldım...
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 27, 2009, 20:46:51 »
2004 Corolla aracıma uzun bir arayıştan sonra Sunplex cam rüzgarlığı aldım ve taktım şimdi 2-3 parmak açtığımda pek sıkıntı olmuyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 28, 2009, 10:38:21 »
bilmukabele aynı sorun bende de mevcut. 4 cam birden açık olduğu zaman o kadar kulağa ısırmıyor ama sadece arka camı açarsan çok kulak tırmalıyo
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ekim 28, 2009, 10:52:24 »
bilmukabele aynı sorun bende de mevcut. 4 cam birden açık olduğu zaman o kadar kulağa ısırmıyor ama sadece arka camı açarsan çok kulak tırmalıyo

Ceyhun hocam kulak tırmalıyor ne demek, kulağım sağır olacaktı neredeyse :) 3 saat kulağımın ağrıdığını hatırlıyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 28, 2009, 10:56:10 »
valla doğru hakkı abi ya.  :lol:
ha bu arada resmini bu günlerin anlam ve önemi doğrultusunda yanilemişsin. güzel olmuş geçici heralde  :D
yani 30 ekimden sonra tekrar eski haline gelecekmi  :lol:
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 28, 2009, 11:18:12 »
valla doğru hakkı abi ya.  :lol:
ha bu arada resmini bu günlerin anlam ve önemi doğrultusunda yanilemişsin. güzel olmuş geçici heralde  :D
yani 30 ekimden sonra tekrar eski haline gelecekmi  :lol:

10 Kasım haftası bitene kadar değiştirmeyeceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Ekim 30, 2009, 13:48:10 »
Ceyhun hocam kulak tırmalıyor ne demek, kulağım sağır olacaktı neredeyse :) 3 saat kulağımın ağrıdığını hatırlıyorum :)
:) Check up'ta ön balata değişimi ile birlikte rot-balans ayarı da yapıldı bu hafta. Biraz etkisi olmuş. Kulaklara zarar basınçta azalma var ama rahatsız edici ses yok olmuyormuş, anlaşıldı.
Rüzgarlıkta kesin çözüm olmadığına göre, yazları düşük ayarda klima ile yola devam :(
Benim için sorun değil ama arka koltuktaki küçük yolcum için sürekli klima kullanmaktan hoşlanmıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Automatic transmission
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #10 : Ekim 30, 2009, 13:55:27 »
Toyotada demiyim de corollalarda bu sorunn var evet belirli hızlardan sonra içeriye ses alıyor benim bildiğim 98 den 09 a kadar .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 30, 2009, 15:52:57 »
  Bu bahsedilen herhangi bir mekanik ses değilse ve cam açılma ile duyulmakta değil de, cam açılma ile oluşuyorsa burada ki durumun araç ile (marka, model) pek bir alakası yok. Durum tamamen fiizksel. Özellikle arka camlardan araç içine (belli hızlarda) aerodinamiden dolayı çok hava alır ve bu da hem ses yapar, hemde araç içinde basınç oluşturur. Tek ağzı olan bir şişeye hızla su doldurmak ya da şişedeki suyu hızla boşaltmaya çalıştığımız amandaki gibi. Bunun için ya şişeye başka bir hava alma ya da verme deliği açmak gerekir, ya da yavaşca su doldurmak ya da boşaltmak. Bunun araçtaki karşılığı, ya daha yavaş gitmek, ya da diğer bir camıda açmak olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Ekim 30, 2009, 16:04:32 »
  Bu bahsedilen herhangi bir mekanik ses değilse ve cam açılma ile duyulmakta değil de, cam açılma ile oluşuyorsa burada ki durumun araç ile (marka, model) pek bir alakası yok. Durum tamamen fiizksel. Özellikle arka camlardan araç içine (belli hızlarda) aerodinamiden dolayı çok hava alır ve bu da hem ses yapar, hemde araç içinde basınç oluşturur. Tek ağzı olan bir şişeye hızla su doldurmak ya da şişedeki suyu hızla boşaltmaya çalıştığımız amandaki gibi. Bunun için ya şişeye başka bir hava alma ya da verme deliği açmak gerekir, ya da yavaşca su doldurmak ya da boşaltmak. Bunun araçtaki karşılığı, ya daha yavaş gitmek, ya da diğer bir camıda açmak olur.

Çok doğru tespit Hakan bey. Fiziksen bir olay ve marka/model ile alakası yok.
Düşük hızlarda tek pencere bile açık olsa sorun çıkartmamakta ancak belli hızlardan sonra ikinci bir cam açılsa bile 1+1=2 olmuyor maalesef. Çok değişkenli bir olay. İki pencere açıldığında, birisi giriş deliği, diğeri çıkış deliği gibi olmuyor. Hava içeriye iki pencereden de girmek istiyor ve yine ses yapıyor. Daha çok pencere açıldığında ise içerdeki hava akımı çok fazla olacağından saç-baş ve boştaki hafif nesleler uçacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Ekim 30, 2009, 16:06:54 »
Konuyu açmamın sebebi, kafamdaki "acaba takılan rüzgarlıklar ne derece işe yarıyor" sorusuna tecrübe sahibi arkadaşlardan fikir almaktı.
Herkese çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 30, 2009, 16:55:18 »
  Her iki cam aynı oranda açılmıyorsa bir camdan giren hava diğer camdan bir nebze çıkabiliyor ve içeride oluşan fazla basınç azalabiliyor. Ancak bir arka cam açık iken ön camlardan birisi açılırsa, o koltukta (sürücü ya da sürücü yanı yolcu) oturan kişiyi rüzgar akımı (ceyran) çarpabilir. Bunun en ideal çözümü de eski tip araçlarda çokça kullanılan hareketli kelebek camıdır.
 Konu ile çok alakalı olmayacak ancak, özellikle taksi sürücülerinde, eğer uzun süre bu işi yapmışlar ise geçici sol yanak felci de sık görülen bir durumdur bildiğim kadarı ile.
 Cam rüzgarlıklarının belli noktaya kadar etkisi olur cam belli seviyeden fazla açılmadığı sürece.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 30, 2009, 22:44:37 »
Ben öne taktırdım orjinal aksesur.Arkalar için yoktu.Öndekiler in bayağı faydası oluyor..Devamlı klimada kullanamıyorsunuz.Önler için yan cam rüzgarlıkları işe yarıyor..
2011 d4d Corolla