Gönderen Konu: Dilinizi eşek arısı soksun!!!..  (Okunma sayısı 1295 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
Dilinizi eşek arısı soksun!!!..
« : Ekim 18, 2009, 17:27:55 »
  Bazı olaylar, bazı tarihler, bazı yazışmalar sizi çok eskilere götürür ve geçmiş hatıralarınızı canlandırır. Ben de 45 yıl öncesinden bir arkadaşımı ve lise müdürümü hatırladım.
  Aynı sırada oturduğum çok sevdiğim bir arkadaşım vardı.Bazı kelimeleri söylediği gibi yazardı.Alışkanlık olduğu için okuduğu bazı kelimeleri de kendi telaffuz ettiği gibi aktarırdı.Bir örnek verirsem; ''Bir şey'' demez, ''bişi'' derdi ve öyle yazardı.Bunun gibi dikkatimizi çeken bir çok kelime vardı.Bir gün coğrafya dersine gelen müdürümüz ''bişi deeel'' kelimesini duyunca; oğlum ''dilinizi eşek arısı soksun'' aynısını söylüyorsun, aynısını da yazıyorsun, bu nasıl Türkçe diyerek kendisini azarladı. O zaman bir arkadaşımız işgüzarlık olsun diye; Hocam neden çoğul kullandınız dedi.
 Müdürümüz de; Benim sözüm hepinize diyerek, o arkadaşımızın kırılganlığını biraz olsun azaltmış oldu.
  Bu olayı hatırlayınca ben de bazı alıntıları sizle paylaşmak istedim.

-    Duygularımızı, düşüncelerimizi ya da bir eylemi yazılı veya sözlü anlatımla dile getiririz. Sözlü anlatımda yapılan dil yanlışlarının çoğu eksik ya da yanlış bilgiden kaynaklanır. Eksik bilginin temelinde, okulda ezberlediğimiz dil kurallarını aslında öğrenmemiş ya da unutmuş olduğumuz gerçeği yatar. Söyleniş yanlışları, suya atılan bir taşın oluşturduğu dalga gibi yayılır, dilimize yerleşir. Bu nedenle topluma hitap etmek, tüm konuşmacılara ek bir sorumluluk yükler. Sözcükleri doğru telaffuz etmek, tek başına yeterli değildir. Yazı dili gibi, konuşma dilinin de kuralları olup, bunları da bilmek ve uygulamak gerekir.

- Peyami Safa
Dilini kaybeden bir millet, herşeyini kaybetmiş demektir.

-Konfüçyüs
Bir ulusun bütün yönetimi bana bırakılsaydı, ilkin dilini düzeltirdim. Çünkü, dil düzgün olmayınca söylenen anlaşılmaz ve yapılması gereken yapılmadan kalır, böyle olunca töreler ve sanat geriler, adalet yoldan çıkar, halk çaresizlik içinde kalır. İşte bundan dolayı söylenmesi gereken başıboş bırakılamaz. Bu her şeyden önemlidir.

-Onur Karadağlı
.....Ben demiyorum DİL'imize yeni kelimeler girmesin diye, ve yine ben ısrar etmiyorum TÜRKÇE'nin tüm kurallarına uyun diye, elbette bu yazıda dahil bir çok noktalama ve birçok yazım yanlışı yapılmış olabilir fakat! bilerek ve isteyerek kelimelerle oynamak, çekiştirmek, alfabemizde olmayan harfleri kullanmak, yanlızca yozlaşmış bir toplumun yozlaşmış beyinleriyle yapılacak bir hatadır.

-Talha Erhan
 ister yazarken, ister konuşurken,
hiç farketmez, mutlaka ama mutlaka dilimizi güzel kullanmalıyız,
kendi aramızda yaptığım dostlarımızla olan yazışmalarımız yada konuşmalarımızda belki çok fazla dikkat etmeyerek istediğimiz şekillerde yazıp konuşabiliriz.
FAKAT bu şekilde bir bilgi paylaşımı olan , özelliklede tüm internet kullanıcılarını açık olan ve her yaştan insanın üye olabileceği bir sitede yazım kurallarına ve işaretlerine dikkat etmeyerek , düzgün kullanmamak, ayıptır, ve Türkçe mizi 1. elden katletmektir.
Elbette -ki leri -de leri vesaire yanlış yaabiliriz, anca maksimum dikkat göstermemiz,
yabancı kelimeleri araya katmamamız,
"geliyom-gidiyom" değil "geliyorum-gidiyorum" olarak yazmamız,
"yapcam" değil "yapacağım" olarak yazmamız önemlidir. ve gerek şarttır.

-Yüksel Öztürk
Yahu millet konuşmak ve yazmaktan aciz.
bir furyadır gidiyor canım yerine "janım" yazmalar.bu sadece bir örnek ve çoğaltılabilir...
bu tarz yazıları hiç sevmem, yazanları da sevmem

-Atatürk’ün Türk bilimci ve eğitimcisine şu vasiyeti:
“Bakınız arkadaşlar, ben belki çok yaşamam. Fakat siz, ölene dek Türk gençliğini yetiştirecek ve Türkçe’nin bir kültür dili olarak gelişmeye devamı yolunda çalışacaksınız. Çünkü Türkiye ve Türklük, uygarlığa ancak bu yolla kavuşabilir.”
( Atatürk’ün sözlerinin kaynağı ve ilâve bilgiler için: Bkz. Oktay Sinanoğlu, “Atatürk ve Türk Bilim Dili”, Bilim ve Teknik , sayı 59, sff. 8-11, Ekim 1972).

“Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devlet teşkilatımızın, dikkatli, ilgili olmasını isteriz” (Söylev ve Demeçler, C. I, S. 311)

Unutulmamalıdır ki, Devletimizin birinci görevi -Anayasa’da da belirtildiği gibi- Türk adının, kimliğinin, onun için de Türkçe’nin ilelebet yaşamasını sağlamaktır. Çünkü varolma savaşında hiç ihmal edilmeyecek tek cephe bu.

Türkçeyi sevmek, Türk’çe sevmektir.

98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Toyota Club Türkiye

Dilinizi eşek arısı soksun!!!..
« : Ekim 18, 2009, 17:27:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Ynt: Dilinizi eşek arısı soksun!!!..
« Yanıtla #1 : Ekim 18, 2009, 18:08:43 »
:alkis: Paylaşım için teşekkürler Kemal Ağabey ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 18, 2009, 18:23:55 »
Teşekkür ederim Kemal Bey. Bu konuyu hiç bir zaman gündemden düşürmememiz lazım. Tekrar etmekte fayda var, özensiz yazılan mesajlar hem biz üyelerin o mesajları okumamızı güçleştiriyor hem de ziyaretçiler üzerinde olumsuz izlenimler bırakabiliyor.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 19, 2009, 13:13:45 »
Kemal Bey paylaşımınıza teşekkürler.

Teşekkür ederim Kemal Bey. Bu konuyu hiç bir zaman gündemden düşürmememiz lazım. Tekrar etmekte fayda var, özensiz yazılan mesajlar hem biz üyelerin o mesajları okumamızı güçleştiriyor hem de ziyaretçiler üzerinde olumsuz izlenimler bırakabiliyor.

+1

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 19, 2009, 13:25:59 »
 :alkis: teşekkürlerrr....
Sevgi nefiste  yaşanırsa  ihtiras, kalpte yaşanırsa Aşk olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • Kan Grubu: 0+
  • 34 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 19, 2009, 14:09:01 »
elinize sağlık...
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 19, 2009, 16:00:18 »
dilinize sağlık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 19, 2009, 16:23:42 »
Harika paylaşım için teşekkürler :)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 19, 2009, 19:59:51 »
Ben teşekkür ederim arkadaşlar.

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Avensis 1.6 Comfort
  • Araç: Avensis
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 19, 2009, 20:22:37 »
paylaşım için teşekkürler, ellerinize sağlık  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #10 : Ekim 19, 2009, 23:04:49 »
''Elbette -ki leri -de leri vesaire yanlış yaabiliriz, anca maksimum dikkat göstermemiz,
yabancı kelimeleri araya katmamamız,''

Talha Erhan yabancı sözcükleri katmayın diyor, hemen üstünde 'Maksimim'u kullanmış :D
Güzel paylaşım ama bunun dışında yine de, teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 20, 2009, 09:34:38 »
''Elbette -ki leri -de leri vesaire yanlış yaabiliriz, anca maksimum dikkat göstermemiz,
yabancı kelimeleri araya katmamamız,''

Talha Erhan yabancı sözcükleri katmayın diyor, hemen üstünde 'Maksimim'u kullanmış :D
Güzel paylaşım ama bunun dışında yine de, teşekkürler...
  Bu kadar hata kadı kızında da olur diyelim ve affedelim.Niyeti belli, arkadaşın dili sürçmüş. :D

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • Kan Grubu: 0+
  • 34 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ekim 20, 2009, 10:51:58 »
"maksimum" kelimesini kullanmak "bilakis"le "bilhassa" yı yanlış yerlerde kullanmaktan iyidir bence....
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 20, 2009, 12:36:49 »
"maksimum" kelimesini kullanmak "bilakis"le "bilhassa" yı yanlış yerlerde kullanmaktan iyidir bence....
  Bu da doğru bir tespit. :)

''Mme Jeanne Roland''