bahsettiğim araç zaten 3. vitesin yarısına kadar sarıyor güçten burası ayrı konu.
Kaya BÜYÜKÇELEN abicim sana dönersek.
yaşım 18 olabilir ama ben bu işlerin içinde büyüdüm.çok araştırdım.atıp tutmam.akıl yaşta değil baştadır diye bir söz vardır.konuya dönersek.atmosferik arabadan iyi güç alınmaz demişsiniz.biraz araştırırsanız paşaoğlu servisinden çıkma 1.6 vti araç var full atmosferik yüklü.bahsettiğim araç roll geçelerinde ep3 type r ve megane rs'e boy boy fark atıyor.spec'lerini bir ara yazarım çok uzun sürer şimdi.atmosferikten iyi sonuç almak istiyorsanız yapmanız gereken modifikasyonların listesi uzun olur.
atmosferik araçlarda aşırı besleme yani turbo olmadan en fazla hava ve yakıt karışımını içeri sokabilmek için en iyi markalardan bir egzantirik mili uygulamak gerekiyor ( her silindir için ayrı ayrı timingleri düzgün tutulabilen + kaliteli bir cai +flow değeri çok iyi bir takım supap + kullanacağınız speclere uygun subap yayları ve şapkaları + flow değerleri çok iyi bir emme manifoldu + flowbenc cihazında flow değerleri kaliteli hazırlanmış bir silindir kapağı + kaliteli bir headers + egzoz sistemi + kullanacağınız benzin kalitesine ve kullancağınız speclere uygunlukta kompresyon değerlerine sahip piston ve kollar + özel malzemeden üretilmiş krank mili + her türlü hava,yakıt ve ateşleme haritasını ayarlayabileceğiniz bir işletim sistemi gerekiyor.bu dediklerimin coğu WTCC-BTCC-SUPER 2000-SUPER 1600 gibi yarış otomobillleri için özenle hazırlanıyor.
ayrıca atmosferik yüklemek turbodan daha pahalı demişsiniz.aracı turbo mod'lamak atmosferik modlamakdan daha pahalı ve daha zahmetlidir.en kaliteli parçaları kullanmanız lazım.hks greddy garett vb. örnek vermek gerekirse HKS 3240 Turbo'nun fiyatı bile 3133 dolardan başlıyor nasıl atmosferik daha pahalı oluyor
turbo işi atmosferikden daha tuzludur.cebe büyük bir delik açar para akıp gider.maddi imkanı çok iyi olan yapar bu işi.o yüzden en iyisi atmosferik yüklemektir bir aracı.saygılar
Yaşına birşey dediğim yok. Bu işlerin içinde büyüyen sırf sen değilsin bunu bil.
Bahsettiğin araç vti. Normal bir atmosferik araçtan bahsedelim.
Vtec/Vti şeklinde sınıflandırılan araçlara zaten bildiğim kadarıyla dereceli egzantirik mili takılamıyor. Çünkü değişken dereceye sahip egzantirik miline zaten sahipler.
İyi bir çift egzantirik mili aşağı yukarı 4bin € para.
Kapak port/polish ıvır zıvır işlemlere de yaklaşık 2bin TL para harcaman gerekiyor.
Artı çok abartacaksan, piston piston kolu ve diğer parçaları genede değiştirmen gerekiyor.
Eğer her boğaza throttle body istersen, ecu dahil yaklaşık olarak 4bin sterlin para vermen gerekiyor. (ecu da diyorum çünkü silindir sayısı kadar map/maf sensörünü stock ecu desteklemez.)
Bunu çok net biliyorum çünkü 2005 senesinde böyle bir aracın yazılımı ile uğraştım.
140 hp 2.0 mondeo, 4 boğazlı throttle body, standalone beyin, 320 derece egzantirik milleri. ve araç 230 beygire çıkabildi sadece. benden sonra işi ecu olan insanlar da el attı, çok da farklı sonuçlar ortaya çıkmadı. harcanan parayı araç sahibi hesaplayamadı...
araç karburatörlü ise eyvallah, çok çok daha ucuza çıkar.
Turbo dediğiniz illaki HKS olmak zorunda değildir. Garrett in GT serisi rulmanlı turboları bile 1500$ civarı fiyatlardan satılmaktadır(yeni parça için konuşuyorum) ülkemizde.
Hele hele KKK yada garrett'in daha insancıl turbolarını tercih edecekseniz 600-800lira civarına yeni turbo lar alabilirsiniz.
evet atmosferik yüklemek daha pahalıdır dedim çünkü para/kazanılan güç oranını en iyi turbo koruyor.
hele hele atmosferikten değil, zaten turbo olan bir araç söz konusu ise, çok abartmayacaksanız sadece manifolda flanş takıp, turboyu değiştirip yazılımı güncellemeniz yeterli olabiliyor.