Otuz Beş Yaş’ şiiriyle özdeşleşen,Türk Edebiyatının unutulmaz şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı 13 Ekim 1956′da aramızdan ayrılmıştı.İçe dönük, yalnızlık ve ölüm korkusunu hisseden duygusal şiirler yazan bir şairdi. Bu gün kendisini hasretle anıyoruz.
2.Ekim.1910 yılında Suriçi Cami Kebir Mahallesi 3 nolu evde dünyaya gelen Cahit Sıtkı Tarancı’nın çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümü bu tarihi evde geçmiştir.Cahit Sıtkı Tarancı Diyarbakır’ın soylu ailelerinden olan Pirinçcizadelerdendir. 2 Ekim 1910 yılında dünyaya gelen Tarancı’nın Babası Bekir Sıtkı, annesi Arife hanımdır. İlk tahsilini Diyarbakır’da tamamladı. Daha sonra Orta öğrenimi için İstanbul’a gönderilerek, Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesi’ne yazıldı.Burada dört yıl okuduktan sonra Galatasaray Lisesinde tamamladı (1931).Sonra Istanbul’da Mülkiye Mektebi’nde (1931-1935) ve Yüksek Ticaret Okulu’nda okudu. Yüksek öğrenimini tamamlamak için Paris’te Sciences Politiques’te sürdürdü (1938-1940). Öğrenimi sirasinda Paris Radyosu’nda Türkçe yayinlar spikerligi yapti.
2. Dünyü savaşı nedeniyle Türkiyeye döndü.1944 yilindan baslayarak Ankara’da Anadolu Ajansi, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Çalisma Bakanligi’nda çevirmen olarak çalisti. 1951 de Cavidan Tınaz’la evlenir.1954′te ağır bir hastalığa yakalandı felç geçirdi. Türkiye’de tedavisi sonuç vermeyince Viyana’ya götürüldü. 13 Ekim 1956′da orada bir hastanede öldü. Ankara’da toprağa verildi.
‘Sanat için sanat’ ilkesine bağlı kaldı. Ona göre şiir, kelimelerle güzel şekiller kurma sanatıdır. Vezin ve kafiyeden kopmamış; ama ölçülü veya serbest, her türlü şiirin güzel olabileceği inancını taşımıştır. Açık ve sade bir üslubu vardır. Çoğu gerçeğe bağlı olan mecazları, derin, karışık ve şaşırtıcı değildir. Uzak çağrışımlara ve hayal oyunlarına pek itibar etmemiştir. Zaman zaman bazı imaj ve sembollere başvurmuştur.
Şiirlerinde en çok yaşama sevinci ve ölüm temalarına yer vermiş, nedense hep ölümün üstüne gitmiştir. Ayrıca yitik aşklar, mutlu sevdalar, yalnızlık, yaşadığı bohem hayatın buruklukları, çocukluk özlemi de şiirlerine konu olmuştur. Fransiz sairlerinden, özellikle Baudelaire ve Verlaine’den etkilenmistir.
Şairin önemli kitapları arasında “Otuzbeş Yaş“, “Ömrümde Sükut“, “Düşten Güzel” ve “Ziya’ya Mektuplar” sayılabilir.
1946 Cumhuriyet Halk Partisi Şiir Yarışmasında ödül aldı.
ŞİİRLERİ
Cahit Sıtkı Tarancı ‘nın tüm şiirleri alfabetik olarak aşağıda listelenmiştir.
A
ABBAS
AFFET BİZİ LAMBA
AKŞAM VAKTİ
ANNE NE YAPTIN?
AŞK ADAMI
AŞK MASALI
AŞK İLE
AŞK!
B
BAHAR SARHOŞLUĞU
BAHAR YELİ
BATAN GEMİ
BEN ÖLECEK ADAM DEĞİLİM
BEN AŞK ADAMIYIM
BİLMEZLERKİ BU KABİRLE YOKTUR ALAKAM
BİR BAYRAM YEMEĞİNDE
BİR DE BAKMIŞIM Kİ ÖLMÜŞÜM
BİR GÜZEL
BİR KAPI AÇIP GİTSEM
BİR LAHZAM
BİR MEMLEKET İSTERİM
BİR UMUT
BİZ NERDEYİZ SEVGİLİM
BUGÜN CUMA
BUGÜN HAVA GÜZEL
C/Ç
CAN YOLDAŞI
ÇİLİNGİR SOFRASI
ÇOCUKLUK
ÇÖKÜYORUM
D
DALGIN ÖLÜ
DAR KALIP
DEĞİŞİK
DENİZ..
DESEM Kİ
E
EDA
ESKİ SAADETİNLE
ESMER GÜZELİ YARİM
F
G/Ğ
GARİP KİŞİ
GARİPLİK
GECE ŞARKISI
GECE BİR NETİCEDİR
GEL ÇADIR KUR
GENÇLİK BÖYLEDİR İŞTE
GİDİYORUM
GÜN EKSİLMESİN PENCEREMDEN
GÜN OLUR Kİ
GÜNDÜZ
GÜNEŞE AİT ÇOCUK
H
HATIRALAR
HEP YAŞADIĞIMA DAİR
HEPİMİZE DAİR
HER GECE Mİ BU UYKUSUZLUK?
HER GÜNKÜ ÖLÜM
I/İ
İKİ SES
İLK AŞKLAR
İMKANSIZ DOSTLUK
İNSANOĞLU
J
K
KAR VE BEN
KARASEVDA
KORKTUĞUM ŞEY
KORKULU KÖPRÜ
KORKUNÇ GÜZEL
KULAK VER Kİ..
L
M
MADEM Kİ VAKİT AKŞAM
MEMLEKET
MEMLEKET İSTERİM
MİSAFİR
N
NEDEN SONRA..
O/Ö
OTUZBEŞ YAŞ ŞİİRİ
ÖLÜMDEN SONRASI
ÖMRÜMDE SÜKUT
P
PAYDOS
PERİŞAN SOFRA
R
ROBENSON ..
RÜYAMIZ
S/Ş
SABAH DUASI
SANATKARIN ÖLÜMÜ
SAYIKLAYAN AĞAÇ
SEN DE HER ŞEY GİBİ
SEN YOKSUN Kİ
SERENAD
SON GECE
ŞAŞIRDIM KALDIM
ŞAŞKIN DÜNYA
ŞUBAT GÜNÜ
T
TALİHSİZ
TREN
TUTSAM ELLERİNDEN AĞLARSIN
U/Ü
V
VAR
Y
YAĞMUR YAĞADURSUN
YALAN DÜNYA
YALNIZLIK MACERASI
YALNIZLIK
YAŞIM İLERLEDİKÇE
YÜREK
ALINTI