arkadaşlar bu sabah şirkete geldiğimde sol ön kampananın paslandığını gördüm ve baya pas yayılmış görülüyodu.. korktum tabi daha 1 yaşını yeni bitireck olan bi arabada bu sorunu görünce.. hemen karşımızdaki fren tamircisi cemal abiye gittim ve sordum, bu sorun çıkartırmı diyee. yok bişey olmaz dedi sanayi esnafı ağzıyla

.. bide şöle gercekten bu konuda araştırma yapmış olan kişilerin görüşlerini alayım dedim.. sadece sol ön kampanada pas var diğerleri tertemiz.. bide bişey daha sorayım bu ABS dediğimiz olayı dün keşfettim

ani bir frende fren pedalında titreşim veya ayağı geri itme ve tıııırtt diye bi ses gibi bişey olur mu babama sorduğumda abs o dedi.. bide bu konudaki görüşlerinizi alayım.. araba 2008 corolla yeni kasa..
Öncelikle şunu belirtmek isterimki senin arabanda kampana yok.Bütün frenlerinde disk var.Paslanmasıda normaldir.Çünkü bir çok dış etkenden ve sudan etkileniyor bunlar.Korkulacak bir şey yok yani.İçin rahat olsun.ABS ise babanın dediği gibi.Şimdi ABS'nin çalışma prensibi nedir?
Eski şoförler konuşurlarken duymuşsundur muhakkak.İşte "önüme bir şey çıktı,durmak içinde freni pompaladım durdum" gibilerinden anılar falan.Fren merkezi bizim göremeyeceğimiz şekilde kısa aralıklarla fren yapar.Yani bu 1 saniyede 18 defa frenin pompalanması anlamına gelir.Böylece tekerlekler bloke olmaktan kurtulur.Buda bize direksiyonumuz kilitlenmeden önümüzdeki engelden rahatça kaçmamızı sağlar.
Eski fren sistemlerinde frene bastığınız anda tekerlekler bloke olur. Direksiyonu sağa ve sola çevirsekte araç engelden kaçma eylemi göstermez.
ABS'nin en büyük özelliği budur. Yani frene bastığınızda sizin yerinize fren pompalanır ve engelden kaçma imkanı sağır. Yani engelin önünde dur değil, frene bas, engelden kaç ve durana kadar ayağını frenden kaldırma sistemidir kısaca. Ama bununla beraber tekerlekler dönmeye devam ettiği için fren mesafesi uzar.
Dolayısıyla fren mesafesi uzadığı için daima önümüzdeki araç aramızda daha geniş bir mesafe bırakmamızda yarar var. ABS, fren mesafemizin uzun olduğunu unutmamak kaydıyla bize daha güvenli bir duruş sağlar. Aracın stabilitesinin de bozulmasını engeller. ABS fren mesafesini kısaltır uydurmasına kanmamak gerekir.
http://www.uzmantv.com/abs-fren-sistemi-surus-guvenligi-acisindan-ne-saglamaz
Özcan abininde dediği gibi aracınızda kampana yoktur.O paslanma araç belli bi süre hareket etmeyince oluyor.Bi kaç kere frenleme yaparsanız geçeçektir.
bide bişey daha sorayım bu ABS dediğimiz olayı dün keşfettim
ani bir frende fren pedalında titreşim veya ayağı geri itme ve tıııırtt diye bi ses gibi bişey olur mu babama sorduğumda abs o dedi.. bide bu konudaki görüşlerinizi alayım.. araba 2008 corolla yeni kasa..
frene bastığımda aynı durum bende de oluyo yanlız bendeki disklerin eğri olmasından kaynaklanıyo abs de yok arabada. abs olunca ayağı tepme ve o şekilde ses verirmi bilmiyorum ama..
Yazmayı unutmuşum.Sert fren yaptığınızda,eğer fren pedalınızda titreşim ve bu titreşim ile birlikte vuruntu sesi duyuyorsanız bu ABS'nin devreye girdiğini belirtir.Hissettiğiniz o titreşim fren merkezinin freni pompaladığını gösterir.ABS destekli fren sisteminiz varsa,kendinizi ve trefikteki diğer insanları tehlikeye düşürmeyecek bir yerde 50-60 km hızda ilerlerken korkmadan fren pedalına sonuna kadar basabilirsiniz.Fren esnasındaki titreşim ve gürültü dışında ne size ne de aracınıza bir şey olmayacaktır.Zaten belli periyotlarla bunu alışkanlık haline getirip denemelisiniz.Bu hem ABS'nizin doğru çalışıp çalışmadığını(arıza olursa zaten uyarı lambası yanar) hemde ABS devreye girdiğinde neler yapabileceğinizi gösterir...Aacaba ABS devreye girdiğinde ne olur,neler yapabilirim.ABS destekli fren sistemine sahip bir araç kullanıyorsanız asla ve asla FRENE BASMAKTAN KORKMAYIN.O sizi elinden geldiğince durdurmaya ve korumaya çalışacaktır.Tabii ki bizlerde ona yardımcı olmalıyız...
özcan abi teşekkür ederim biligilerin için.. o zaman frenci cemal abininde dediği gibi rahatça kıullanabilirim arabamı.. ii günler tekrar teşekkür..
coşkun kardeşim araba hergün kullanılıo bence ondan değil heralde soğuktan yağmurdan falan.. kütahyanın havası çok değişkendir ondan dolayı oluyo heralde.. sende sağol..
aynı durum benim 2009 corollamdada olmuştu ama aarabayı kullandıkça yda fren yapınca diskler eski haline dönüyor . kaygılanacak bir durum yok.
arkadaşlar kampana yok demeyin. önler sadece disk, arkalar hem disk hem kampana. arka normal frenler disk, el freni ise diskin göbeğinde bulunan kampanadan fren yapıyor. yani sonuç olarak diskin göbeğinde de olsa bir kampana mevcut. (özcanı kızdırayım biraz

)
Çoğu arabada diskin üzerinde pas görüyorum. Paslanmaz çelikten yapılamıyor demek ki.. ??
Çoğu arabada diskin üzerinde pas görüyorum. Paslanmaz çelikten yapılamıyor demek ki.. ??
Paslamaz çeliğin kırılganlık oranı çok yüksek olduğu için üreticiler özellikle son zamanlarda bu malzemeyi kullanmayı bıraktı. Özellikle yoğun yağmur alan, karlı buzlu yerlerde disk ıslandığı zaman tekerlerden sıçrayan soğuk su diskin çatlamasına / kırılmasına yol açıyordu. Şu anda kullanılan disk malzemesi de paslanmaza yakın bir özellik gösteriyor. Yüzeyinde pas tozunun tortusu oluşuyor ancak diskin kendi bünyesinde paslanma görülmüyor. Endişe edecek bir şey yok
arkadaşlar kampana yok demeyin. önler sadece disk, arkalar hem disk hem kampana. arka normal frenler disk, el freni ise diskin göbeğinde bulunan kampanadan fren yapıyor. yani sonuç olarak diskin göbeğinde de olsa bir kampana mevcut. (özcanı kızdırayım biraz
)
O zaman ben de biraz seni kızdırayım Murat abi... Bu bahsettiğin olay bahsi geçen Yeni Nesil Corolla'larda mevcut değil... 2002-2007 Model arası Corolla'larda aynen böyle. Fakat daha sonra üretilen Yeni Nesil Corolla ve Auris'lerde el fren mekanizması da arka ayak frenine bağlı. Yani el freni çekildiğinde hani 72 Model Serçe'lerde de olan arka frenleri diskli el fren mekanizması var ya; aynen öyle... Arka fren balataları üzerindeki yaylı mekanizması sayesinde diskin üzerindeki balatalar el freni vazifesi de görüyor...
O zaman ben de biraz seni kızdırayım Murat abi... Bu bahsettiğin olay bahsi geçen Yeni Nesil Corolla'larda mevcut değil... 2002-2007 Model arası Corolla'larda aynen böyle. Fakat daha sonra üretilen Yeni Nesil Corolla ve Auris'lerde el fren mekanizması da arka ayak frenine bağlı. Yani el freni çekildiğinde hani 72 Model Serçe'lerde de olan arka frenleri diskli el fren mekanizması var ya; aynen öyle... Arka fren balataları üzerindeki yaylı mekanizması sayesinde diskin üzerindeki balatalar el freni vazifesi de görüyor...

kızdır ergün kardeşim. bilgimiz artacaksa bu şekilde kızdırılmaya can kurban.
ben de kampana yok biliyordum. fakat arka fren balatalarını değiştirirken usta diski çıkarınca el freni papuçlarını görünce şaşırdım. hemen diski çevirdim bir baktım içinde kampana var. aslında bu şekilde yapılması daha mantıklı gibi. el freni çekilince balatalar diski sıkıştıracak (normal frene basar gibi) uzun yol sonrası ısınan disk üzerinde negatif etkisi olmaz mı soğuma aşamasında?
arkadaşlar sağolsunlar söyleyecek söz bırakmamışlar. Arkadaşın birisi demiş paslandı diye. Genelde paslanma arabayı yıkarken tabi ki tekerlekleride yıkıyoruz Dolayısıyla hem kampanaların hem de fren disklerinin erken paslanmasına sebep oluyor. Bence tekerlekleri yıkamak yerine bezle silsek daha iyi olur. Bir de ABS demek Antiblock Brake Sistem dir. Yani ani durumlarda frene basınca tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek daha fazla direksiyon hakimiyeti sağlar
Sİzde konu üzerinde hakimiyet kurmuşunuz valla..