0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aslında merceksiz ve 5000K üstü amüller sis ve yağmurda işlevlerini yitirdiği için polisin dediği gibi yasa dışılar.
Xenonlara müdahale etme şansları yok polislerin. En fazla kendi kararınca farlarınız bozuk kanuna uyğun değil der ve muayene istasyonuna gönderir, uygun olup olmadığına orası karar verir. Polis çalışmayan bir şeye ceza kesebilir böyle saçma nedenle ceza kesemez. Kimsenin günahını almayımda yolsuz kalmış olabilirler. Benim babamda trafikçiydi işin nasıl, neden olduğunu biliyorum. Cam filmini söktürebilir ( Çünkü kanunen yasak ) ama insiyatif kullanabilir, kendisi ve toplum için teklike arzetmediğine kanaat verir bişey demez. Dediğin gibi Xenonu yasaklayan bir kanun madde yok. Çalışmıyorsa, bozuksa o zaman tamam.
Yasa dışı derken? İlk defa duydum ve merak ediyorum; diyelim ki benim aracımda bu fabrikasyon xenon far var (merceksiz) ne yapacağız? Acaba yasa da belirli kurallar var mı? Xenon farda far yıkama olacak + sarı sis farın olacak gibisinden?Sizden ricam eğer net bir bilgi veya karayollarındaki araçların teknik donanımı için yasa metni/yönetmelik varsa paylaşırsanız sevinirim, böylece bu durumda bizde hakkımızı bilir ona göre hareket ederiz.
Bizim kanunlar genelde avrupadakilerin bire-bir tercümesi oluyor zaten. Benim bahsettiğim yüksek kelvinli ampüller de Avrupada veya Amerikada "Not Road Legal" diye satılıyordu. Hakkaten tecrübe ile de söyleyebilirim, yağmurda veya farlar kirlenince hiçbir işe yaramıyorlar, gözünüz kapalı gidin, aynı şey. Ancak şimdi üreticilerin sitelerine tekrar baktım ve bu "street legal" durumu hakkında hiçbir şey bulamadım, belki de değişmiştir, ya da satışları arttırmak için kaldırmış olabilirler
muayene istasyonuna göndermez. araç bu haliyle trafikte dolaşması tehlikeli olacağına karar vermişse direk bağlar. mesut da olduğu gibi.ama herşey insiyatif dediğin gibi.
Benim araçta da orijinal xenon far var ama merceksiz, ancak far camının üst kısmında ve kenarında belli belirsiz kabartma bir çizgi var sanırım ışığın kırılmasını sağlıyordur.
Karşıdan gelenin gözünü alan far cezayı hakediyor bence, Xenon ışığı çok parlak olduğundan mercek olmayınca ciddi manada sıkıntı oluşturuyor. Burak bey, sizde haklısınız bazı marka ve model araçlarda mercek olmamasına rağmen xenon ları göz almıyor...
Gökmen geçmiş olsun öncelikle, benim aracımdada xenon var ama bugüne kadar hiçkimse sellektör yapmadı karşıdan gelirken, ki ben gece oldukça fazla yolculuk yaparım, Ferhatında dediği gibi bende polislere kıl oluyorum artık heleki şu cam filminden arabamı bağladıkları günden sonra nefret ediyorum bi kaşık suda boğasım geliyo hepsini, bana 600 TL ye mmal oldu o gün, ayrıca yine Ferhatın dediği gibi benimde egzozumun ucunda bulunan egzoz kafasına takmışlardı o gün, görüntü kirliliği oluyormuş bak sen lafa bak varmı böyle birşey ya dünyada onada ceza kesicekmiş saçmalığında bukadarı artık ya yuhhh yani.
Geçmiş olsun Gökmen Abi ve Hakkı Abi, polisler zaten son zamanlarda herşeyi sorun eder hale geldi buna anlam vermek çok güçleşti, olmadık sebeplerden kenara çekiyorlar.
Beyaz far görünce durdurmuş, nasıl bilsin ki orjinal olup olmadığını? Anlatmazlar çünkü yurdumun polisine neyin nasıl olduğunu. "Beyaz far gördünmü durdur" denmiştir Açıklamışsın ama üşenmeyip, öğrenmiş oldu. Benim Osram CoolBlue Mega'ları görse ben nasıl anlatırdım acaba?
Bizim kanunlar genelde avrupadakilerin bire-bir tercümesi oluyor zaten.
Teşekkürler Mesut. Karşıdan gelenler sellektör yapmıyorsa senin farlar çok iyi ayarlanmış demekki başka birşey aklıma gelmiyor açıkçası. Ama genele bakacak olursak malesef sonradan takı xenonların göz aldığı aşikar. Bu arada polis durdurduğunda ve xenon konusu açıldığında aklıma gelmedin desem yalan olur. Dedim beni de şimdi Mesut gibi saçma sapan bir şey yüzünden uğraştıracaklar diye. Allahtan insaflı çıktılar ( Aralarında genç yoktu hepsi 50+ belki ondandır ) Ayrıca arabamda film de var, adamlar xenona o kadar odaklanmış ki 15 dk boyunca yanlarında duran arabanın filmini farketmediler bile
bugüne kadar Xenonlardan hiç şikayet almadım gerçekten, üstelik far ayarımı 5 kademem varken ben tam ortada 2,5 ta kullanıyorum hiçkimse sellektör yapmadı , sırf bu yüzden aracın önüne geçip belirli açılardan ve uzaklıklardan defalarca kontrol ettim gözü alırmı karşıdakine zarar verirmi diye
eğer ceza kesecekseniz bu arabayı xenon ile satan Toyota'ya ceza kesin dedim.
Keşke her sürücü sizin gibi bilinçli olup biraz da karşıdan gelenleri de düşünse. Uzun yolda bakıyorum adam uzunları, sisleri ne varsa yakmış geliyor sellektör yapıyorsun hiç umursamıyor...
arkamda bir brodway vardı , sanırsınız gezici pavyon geliyor, otobanda uzunlarını açmış ayrıca alttada 4 adet yan yana kare sis toplamda 6 adet ışık hüzmesi vardı tek bi araçta, bu nedir şimdi, tamam yolu gör havanı at ama bu insanları kör edicek yada insanlara kazaya sebebiyet vericek şekilde olmasın, istersen arabanın heryerini ışık yap banane beni alakadar etmez ancak sadece kendini değil karşındaki insanıda düşün ! !
Gökmen valla ne olucak bu Türkiyenin hali anlıyamadım ben, ama bundan sonra arabaları sokağa çıkarmıycaz demekki bunu istiyorlar sanırım bu arada aracımı trafiğe çıkarabilmek için tüvden geçirmem lazımdı biliyorsun, xenonların ayarlarına baktırtttım önce gitmeden, abi normal dediler, Tüve gittim, araç muayeneden hiçbirşeye takılmadan direk geçti Allaha Şükür, xenonlar için ağzılarını açıp tek kelime bile etmediler bu arada hatta içerde görevlilerin 4 5 tanesi arabanın başına toplanıp gülümsüyorlardı biri arabayı çalıştırıp gaza bastı hava filtresinden ses gelince egzoz sanıp baktı sonra kapuu açtı ve raporada hafif kusurlu , sebebinede gürültülü yazmış bugüne kadar Xenonlardan hiç şikayet almadım gerçekten, üstelik far ayarımı 5 kademem varken ben tam ortada 2,5 ta kullanıyorum hiçkimse sellektör yapmadı , sırf bu yüzden aracın önüne geçip belirli açılardan ve uzaklıklardan defalarca kontrol ettim gözü alırmı karşıdakine zarar verirmi diye
Bugün benim patrona ceza yazmızlar cep telefonu yüzünden. Gayet şaşkın bir ifadeyle "Ya düz yolda sürüyordum, kavşakta filan değildim, neden yazdılar ki" dedi.
Bu durumda 155'i arayıp şikayet edeceksin.Anında çözüm...Yada sonradan ceza.Işıklandırmalar ile ile ilgili şikayetlerde araç durdurulur ve kusura bakılır.Mevcut ise aracın durumuna göre araç geçici olarak trafikten men edilir.Kusur giderilince de serbest kalır Yeni Corolla'yı bilmiyorum ama 2002-2007 Corolla'larda kısa farın öünüde şapka olduğu için gözü fazla almıyor.Şapkasız olan far modellerinde ne göz kalıyor nede ahlak(sayma başlandığı için) Ferhat aracın ruhsatında yazan renk dışında bir renk,kuşak,şerit vs. olduğu taktirde ceza yersen bu ceza haksız değil bilakis yerinde bir cezadır.Mesela benim Crafter'da şirketimin adı yazılı.Bunu ve takografı ruhsata işlettim ki sorun yaşamayalım diye