0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
geri vitese takmak için debriyajı biraz salmam gerekiyor, tam basılı iken geçmiyor. bunun sebebi ne olabilir.
Genelde Toyotalarda geri vites ayırıcı senkromenci yoktur. Geçiş yaparken cart diye ses yapar, ama vites kolunu ileri geri oynatır ve ya çift debriyaj yaparsanız bu ses gelmez. Muhtemelen debriyaj ayarınız biraz kaymış olabilir, tam bastığınızda dişliler yerini geçiyor olabilir. Alışkanlık gerektiren birşeyde olabilir. Eskidende böylemiydi?
Bir arkadaşın Honda Civic 1.6 is modelinde de buna benzer bir problem vardı. Geri vitese geçirirken Debriyaj tam basılı ve frene basılı tutarsa, şıkır şıkır problemsiz geçiyordu. Frensiz cırtlıyordu. Bir dene istersen. Teknik bir açıklaması varmı, O araca ait bir sıkıntımı tam bilmiyorum
vites boşa atıldığında şanzıman dişlileri dönmeye devam eder mi? vereceğiniz cevaplar önemli bu soruyu sorduğum iki servis farklı bilgi verdi bende kendileri için bir kanaat oluşması için sorunun cevabı önemli, google da arama yaptım fakat tam bir bilgi çıkmıyor, benim kanaatim dönmeyeceği konusunda çünkü dönmesi mantıklı gelmiyor adı üzerinde boşa alıyorsun fakat teknik bilgi verebilecek bir arkadaş dönüyor veya dönmüyor ise nedenleri ile birlikte anlatırsa sevinirim.
özellikle soğuk havalarda çalıştırma esnasında debriyaja basmak, yağı soğumuş şanzımandaki tüm dişlilerin hareket ettirilmesini gerektirmeyeceğinden araç için faydalıdır.
debriyaja basılmadığı sürece motor şanzımana bağlıdır ve bu durumda şanzımandaki geri vites hariç tüm vites dişlileri kendi dişli oranlarına göre dönmektedir. vites kolu ile bu dişlilerin hangisinin motordan gelen torku aktaracağını seçen mekanizmayı hareket ettirmiş olursunuz. vites boşta iken yine bütün viteslerin dişlileri dönmekte fakat bu mekanizma hiç bir vitese kitlenmemiş durumdadır.vites değişiminde senkromeç; iki farklı hızdaki dişli arasında hareket eden bu mekanizmanın hızını yavaş bir şekilde arttıran yada azaltan bir sürtünme mekanizmasıdır. cırtlama daha sonra gelecek büyük fiziksel hasarların habercisidir. geri vites ise ayrı duran iki dişlinin arasına üçüncü bir dişlinin koyulması ve güç bağlantısının kurulması prensibi ile çalışır. o yüzden geri vites her zaman araç durmakta iken geçirilmelidir. özellikle soğuk havalarda çalıştırma esnasında debriyaja basmak, yağı soğumuş şanzımandaki tüm dişlilerin hareket ettirilmesini gerektirmeyeceğinden araç için faydalıdır.