Faydalı bilgiler içeriyor lütfen okuyun.
Vatandaş sormuş ?
2004 model 120 bin km'de Opel Astra 1.4 16V (90 HP) Es-sentia araç sahibiyim. Aracımın orijinal lastikleri 195/65 R15 91T 60bin km'de. 205/60 R15 91H lastiklerle değiştirdim. Sizce yaptığım seçim doğru-muydu?
Soruya cevap :
Astra özellikle CDTi modellerinde motor gücü 90 HP olmasına rağmen baz modelde 195/65 R15, diğer modellerde ise 205/55 R16 lastik kullanıyor. Bende aracımda 205/55 R16 lastik kullanırsam bir sorun yaşar mıyım? Yoksa lastiklerimi 205/60 R15 olarak yenileyeyim mi? Sizin önereceğiniz başka bir boyut olabilir mi?
Lastik taban genişliği ile çapı aracın motor gücü ve aktarma organları oranları ile örtüşen bir tekniktir.
Fabrika üretim şartlarında aracın performans ve yakıt tüketim özellikleri ile konfor ve yol tutuş da önemli bir araştırma ve uygulama konusudur. Bu olmazsa olmazların toplamında ise araca uygun lastik hesaplanarak standart üretimde sunulur. Bu sunum bazen üretim aşamasında aracın maliyetini de etkileyeceğinden çoğunlukla da orta sınıf araçlarda biraz daha ucuz ve uzun ömür özellikleri ön plana çıkabilir. Özel arayış ve istekler paralelinde ise standart lastik yerine daha kaliteli ve özellikli olanları uygulamak ise zaten ayrı bir meslek dalı. Bu uygulama öncelikle lastik çapının değişmemesi temeli alınarak hesaplanmalı, ayrıca genişleyecek olan tabanın da yola sürtünme dirençleri farkından motor performansı ve buna bağlı olarak da tüketimi arttıracağı da bilinmelidir.
1.4 16v olan aracınızın orijinal lastiklerinin çapı 63.45 cm. ve yuvarlanması da 1.96 metre.
Aracınıza uyguladığınız 205/60 15 lastiklerin ise çapı 62.7cm ve yuvarlanması da 1.94 metre. Yani kısacası bu lastikler taban genişlemesine karşı çapı ufalmış ve taban genişliği dezavantajı çapın biraz ufalması ile giderilmiş, bence ideal bir uygulama. Dizel modeller ile aracınızın motor gücü ve aktarma organları oranları aynı değildir. Değerlendirme yapmak için motor gücü, aracın ağırlığı ve maksimum tork birleşiminin aktarma organ oranları ile uyumu örtüşmeli-dir.205/55 16 lastiklerin çapı ve yuvarlanması aracınızın orijinal lastikleri olan 195/65 15 ile tamamıyla aynı ancak taban genişliği dezavantajı ile performansınızı düşürecek bir seçenektir. Kuru yol zeminlerinde de maksimum yol tutuş özelliklerini sergilemesine rağmen şu an var olan 205/60 15 lastikler çap olarak daha tercih edilir bir ortalamaya sahip.
hurriyetoto.com dan alıntı yapılmıştır.