13 Temmuz 2009 tarihinde kişisel sitemde yayınladığım yazıdır. Test yazılarının genel formatları hakkında bilgi sahibi değilim. 6 aylık taze bir şöfor ve Toyota kullanıcısı olarak kişisel deneyimlerimi amatörce aktarmaya çalıştım.
Yazının orijinaline
http://selcukyavuz.net/archive/2009/07/13/toyota-prius.aspx adresinden ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz Cumartesi Toyota Gedizler Dolapdere Bayii'nde Toyota'nın Hybrid modeli Prius'u test imkanı buldum. Bir kaç aydan beri netten özelliklerini inceliyordum. Gedizler'in test davetide bu vesile ile benim için harika bir fırsat oldu.
Toyota'nun Prius macerası 1997'lere dayanıyor. Nedendir bilinmez çevreci, hybrid, solar kelimeleri ileri teknolojiyi çağrıştırdığından olsa gerek otomobil firmaları bu modellerinin tasarımlarında bir uzay gemisini andıracak çizgiler kullanıyorlar. Ancak Toyota bu seneki modeli normal bir tasarım seçerek bence çok doğru bir karar almış. Dışarıdan alelade orta segment bir otomobil gibi gözüküyor.
Prius'ta dikkatimi çeken ilk şey klasik otomobillerde vites, el fireni konumlandırılan kısımda bir boşluk olması. Önceleri yadırgasamda daha sonra iç mekana ferahlık kazandırdığını farkettim. Bu kısımda iki adet içecek koyma yeri ve geniş bir malzemelik konulmuş. Aynı yerden mp3 poynatıcınızı takabileceğiniz bir ses girişi mevcut. Motor'u çalıştırmak için anahtar yerine, anahtar görevini gören kibrit kutusu büyüklüğünde bir anahtarlığı yanınızda bulundurmanız yeterli. Otomobil kablosuz iletişime geçerek araç içerisinde bulunduğunuzu algılıyor ve Power tuşuna basmanız yetiyor. Anahtarınız cebinizde yola çıkabilirsiniz. Anahtarlığın pilinin bitmesi durumunda direksiyonun sağındaki boşluğa anahtarlığı yerleştirmeniz yetiyor. Ön panelinde ortasında bulunan LCD ekranda doknmatik komutlarla motorların çalışma durumu, navigasyon, mp3 radyo kontrolü, navigasyon, oto park ayarlarını yapabiliyorsunuz. Ne yazıkki navigasyon sisteminde Türkiye haritaları henüz bulunmuyor. Hız göstergesi Yaris gibi ön panelin ile ön camın birleştiği noktada bulunuyor.
Test ettiğim araç otomatik vitesti. El freni ise ayak mesafesinde solda bulunuyor. El frenini kaldırıp Power tuşuna bastığımda araçta bir arıza olduğunu sandım. Ne bir motor sesi nede motorun çalıştığına dair bir titreme hissettim. Test sürüşünde bana eşlik eden Cihan Bey'e bir sorun olup olmadığını soran gözlerle baktığımda gülümseyerek aracın şu an çalıştığını söyledi. Kalkışa hazırdım ve ayağımı yavaş yavaş frenden çektim. Orta panelde bulunan LCD ekranda şarjın yetersiz olduğunu gördük. Benzinli motor devreye girdi ve yaklaşık 10 dk sonra elektrikli motorun yeterli şarj seviyesine girdiğini belirten bir işaret çıktı.
İstanbul gibi bir şehirde trafik sıkışıklığına yakalanmak her sürücünün artık alıştığı bir şey. Bilindiği gibi saatler süren dur-kalklar zaman kaybettirdiği gibi yakıt tüketiminide arttırıyor. Ancak Prius sahipleri trafik sıkışıklığında sadece zaman kaybedecekler. Çünkü Prius 50 km/h'a kadar elektrikli motoru kullanıyor. 50 km/h üstü hızlarda benzinli motor devreye giriyor. Ayrıca aracın şarj edilmesi de hareket halinde gerçekleştiğinden yinelenebilir enerji kullanarak hem doğanın hemde cebinizin dostu bir otomobil sahibi oluyorsunuz.
Trafiğe çıkıp 50km/h ı geçtiğimde benzinli motorun çalışmaya başladığını hissettim. Ani gaz yüklenmelerine yeterli bir sürede cevap veriyor. İlk defa otomatik şanzımanlı bir araba kullanmama rağmen otomatik vitesli araba kullanan arkadaşlarımın devir şikayetlerine rastlamadım. Yokuş aşağı hızınız 50km/h ‘yi geçsede motor, takviye bir güç istemediği için benzinli motor devreden çıkıp elektrikli motorla yolunuza devam edebiliyorsunuz. Tabii bu arada şarj işlemi devam ediyor. Kırmızı ışıkta durduğumuz zaman yine benzinli motor devreden çıktı ve elektrikli motor çalışır vaziyette olduğu halde herhangi bir ses veya titreme hissetmedim. Bir an arabanın stop ettiği hissine kapıldım. Bu sessizlik hayranlık verici bir şey J
Test ettiğim Prius orta segment araçlarda bulunan tüm donanımlara sahipti. ABS, klima, CD/mp3 çalar, park sensörü, otomatik park sistemi, hız sabitleyici (CRUZ) aklımda kalan donanımsal özellikler. Araçta her kapıda 1 tiz 1 bas olmak üzere toplam 8 hoparlör mevcut. 8 hava yastığı, pati önleyici ve virajlarda otomobilin savrulmasını önleyici sistemlerde bulunuyor. Bagaj hacmi elektrikli motorun beslendiği akünün geniş yer kaplaması sebebiyle standart sedan modellere nazaran biraz daha dar. Ancak LPG'li bir araçın deposu kadar yer işgal etmiyor. Prius'un resmi sitesinden edindiğim bilgilere göre ön cam güneşin zararlı ışıklarından koruması için UV filtresi barındırıyor ve aerodinamik tasarım sebebiyle rüzgar direnci düşürülerek yakıt tüketiminde de tasarruf sağlıyor.
Çevreci bir araçta bulduğum tek eksik çakmak ve küllüğün bulunmaması. Benim gibi arabasında sigara içen biriyseniz bu alışkanlığınızı bırakmanız gerekecek. J
Sonuç olarak, henüz taze şöfor'um ve arabalar hakkında derin bir bilgi sahibi değilim. Ancak Prius "ileride sahip olmak isteyeceğim arabalar" listeme dahil oldu. Avrupada hükümetler hybrid araçların kullanımını tevşik amacıyla vergi almıyorlar. Umarım ülkemizdede aynı uygulama yürütülür ve orta segment diye geçen bu araç ülkemizde üst segment muamelesi görmez.
Toyota Prius resmi sitesi :
http://www.toyota.com/prius-hybrid Toyota Prius test etmek için :
http://www.toyotagedizler.com