Gönderen Konu: Toyota Prius  (Okunma sayısı 3956 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • lazy developer
    • Selçuk Yavuz
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Toyota Prius
« : Eylül 30, 2009, 02:01:58 »
13 Temmuz 2009 tarihinde kişisel sitemde yayınladığım yazıdır. Test yazılarının genel formatları hakkında bilgi sahibi değilim. 6 aylık taze bir şöfor ve Toyota kullanıcısı olarak kişisel deneyimlerimi amatörce aktarmaya çalıştım.

Yazının orijinaline http://selcukyavuz.net/archive/2009/07/13/toyota-prius.aspx adresinden ulaşabilirsiniz.



Geçtiğimiz Cumartesi Toyota Gedizler Dolapdere Bayii'nde Toyota'nın Hybrid modeli Prius'u test imkanı buldum. Bir kaç aydan beri netten özelliklerini inceliyordum. Gedizler'in test davetide bu vesile ile benim için harika bir fırsat oldu.

Toyota'nun Prius macerası 1997'lere dayanıyor. Nedendir bilinmez çevreci, hybrid, solar kelimeleri ileri teknolojiyi çağrıştırdığından olsa gerek otomobil firmaları bu modellerinin tasarımlarında bir uzay gemisini andıracak çizgiler kullanıyorlar. Ancak Toyota bu seneki modeli normal bir tasarım seçerek bence çok doğru bir karar almış. Dışarıdan alelade orta segment bir otomobil gibi gözüküyor.

Prius'ta dikkatimi çeken ilk şey klasik otomobillerde vites, el fireni konumlandırılan kısımda bir boşluk olması. Önceleri yadırgasamda daha sonra iç mekana ferahlık kazandırdığını farkettim. Bu kısımda iki adet içecek koyma yeri ve geniş bir malzemelik konulmuş. Aynı yerden mp3 poynatıcınızı takabileceğiniz bir ses girişi mevcut. Motor'u çalıştırmak için anahtar yerine, anahtar görevini gören kibrit kutusu büyüklüğünde bir anahtarlığı yanınızda bulundurmanız yeterli. Otomobil kablosuz iletişime geçerek araç içerisinde bulunduğunuzu algılıyor ve Power tuşuna basmanız yetiyor. Anahtarınız cebinizde yola çıkabilirsiniz. Anahtarlığın pilinin bitmesi durumunda direksiyonun sağındaki boşluğa anahtarlığı yerleştirmeniz yetiyor. Ön panelinde ortasında bulunan LCD ekranda doknmatik komutlarla motorların çalışma durumu, navigasyon, mp3 radyo kontrolü, navigasyon, oto park ayarlarını yapabiliyorsunuz. Ne yazıkki navigasyon sisteminde Türkiye haritaları henüz bulunmuyor. Hız göstergesi Yaris gibi ön panelin ile ön camın birleştiği noktada bulunuyor.

Test ettiğim araç otomatik vitesti. El freni ise ayak mesafesinde solda bulunuyor. El frenini kaldırıp Power tuşuna bastığımda araçta bir arıza olduğunu sandım. Ne bir motor sesi nede motorun çalıştığına dair bir titreme hissettim. Test sürüşünde bana eşlik eden Cihan Bey'e bir sorun olup olmadığını soran gözlerle baktığımda gülümseyerek aracın şu an çalıştığını söyledi. Kalkışa hazırdım ve ayağımı yavaş yavaş frenden çektim. Orta panelde bulunan LCD ekranda şarjın yetersiz olduğunu gördük. Benzinli motor devreye girdi ve yaklaşık 10 dk sonra elektrikli motorun yeterli şarj seviyesine girdiğini belirten bir işaret çıktı.

İstanbul gibi bir şehirde trafik sıkışıklığına yakalanmak her sürücünün artık alıştığı bir şey. Bilindiği gibi saatler süren dur-kalklar zaman kaybettirdiği gibi yakıt tüketiminide arttırıyor. Ancak Prius sahipleri trafik sıkışıklığında sadece zaman kaybedecekler. Çünkü Prius 50 km/h'a kadar elektrikli motoru kullanıyor. 50 km/h üstü hızlarda benzinli motor devreye giriyor. Ayrıca aracın şarj edilmesi de hareket halinde gerçekleştiğinden yinelenebilir enerji kullanarak hem doğanın hemde cebinizin dostu bir otomobil sahibi oluyorsunuz.

Trafiğe çıkıp 50km/h ı geçtiğimde benzinli motorun çalışmaya başladığını hissettim. Ani gaz yüklenmelerine yeterli bir sürede cevap veriyor. İlk defa otomatik şanzımanlı bir araba kullanmama rağmen otomatik vitesli araba kullanan arkadaşlarımın devir şikayetlerine rastlamadım. Yokuş aşağı hızınız 50km/h ‘yi geçsede motor, takviye bir güç istemediği için benzinli motor devreden çıkıp elektrikli motorla yolunuza devam edebiliyorsunuz. Tabii bu arada şarj işlemi devam ediyor. Kırmızı ışıkta durduğumuz zaman yine benzinli motor devreden çıktı ve elektrikli motor çalışır vaziyette olduğu halde herhangi bir ses veya titreme hissetmedim. Bir an arabanın stop ettiği hissine kapıldım. Bu sessizlik hayranlık verici bir şey J

Test ettiğim Prius orta segment araçlarda bulunan tüm donanımlara sahipti. ABS, klima, CD/mp3 çalar, park sensörü, otomatik park sistemi, hız sabitleyici (CRUZ) aklımda kalan donanımsal özellikler. Araçta her kapıda 1 tiz 1 bas olmak üzere toplam 8 hoparlör mevcut. 8 hava yastığı, pati önleyici ve virajlarda otomobilin savrulmasını önleyici sistemlerde bulunuyor. Bagaj hacmi elektrikli motorun beslendiği akünün geniş yer kaplaması sebebiyle standart sedan modellere nazaran biraz daha dar. Ancak LPG'li bir araçın deposu kadar yer işgal etmiyor. Prius'un resmi sitesinden edindiğim bilgilere göre ön cam güneşin zararlı ışıklarından koruması için UV filtresi barındırıyor ve aerodinamik tasarım sebebiyle rüzgar direnci düşürülerek yakıt tüketiminde de tasarruf sağlıyor.

Çevreci bir araçta bulduğum tek eksik çakmak ve küllüğün bulunmaması. Benim gibi arabasında sigara içen biriyseniz bu alışkanlığınızı bırakmanız gerekecek. J

Sonuç olarak, henüz taze şöfor'um ve arabalar hakkında derin bir bilgi sahibi değilim. Ancak Prius "ileride sahip olmak isteyeceğim arabalar" listeme dahil oldu. Avrupada hükümetler hybrid araçların kullanımını tevşik amacıyla vergi almıyorlar. Umarım ülkemizdede aynı uygulama yürütülür ve orta segment diye geçen bu araç ülkemizde üst segment muamelesi görmez.

Toyota Prius resmi sitesi : http://www.toyota.com/prius-hybrid

Toyota Prius test etmek için : http://www.toyotagedizler.com

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #1 : Eylül 30, 2009, 02:53:29 »
Insallah Turkiye'de de hukumet bilincli olarak ya OTV almaz, ya da cok dusuk sembolik bir OTV ile yetinir. Bunu saglamak icin milletvekillerini, bakanlari surekli rahatsiz etmek lazim.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • lazy developer
    • Selçuk Yavuz
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #2 : Eylül 30, 2009, 03:11:21 »
Ne kadar doğru bir haber bilmiyorum ama fiyatı 80 bin civarı olacağına dair birşeyler duydum :(

Bu akşamüzeride Maslakta bir tanesini park halinde gördüm. Kimin olduğunu çok merak ediyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • ﺖ ﻯ ﺕ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #3 : Aralık 03, 2009, 22:31:54 »
Çok güzel bir araç..Helal olsun Toyota mühendislerine..
Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmanına teslim etmez. Kim kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır.Kim bir müslümanın kusurunu örterse, Allah da kıyamet günü onun bir kusurunu örter.(Hadis-i Şerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '11
  • 2 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #4 : Aralık 03, 2009, 22:57:12 »
Harika bir araç... Bir tek orta konsoldaki ekrana insanın kendini kaptırmaması gerekiyor. Şarj ve anlık tüketimi gösteren
sistem benim gibi meraklıları yoldan çıkarabilir... :)

Bizim memlekette araba sahipleri kümesteki kaz gibi görüldüklerinden herhangi bir teşvik alması zor olur. Hatta diğer araçlardan daha az
yakıt tüketeceğinden hemen bir vergi koyarlar. ÖÇV Özel Çevre Vergisi gibi. :D

Deli sormuş deliye aşk nedir diye? deli gülmüş deliye ben niye delirdim diye!  ***TOYOTA  Auris 1,33 Comfort  ( 2011 ) ***

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #5 : Aralık 04, 2009, 01:43:37 »
 :lol: @OCV

Aman Tuncer, Maliyeciler gormesin, hemen uygulamaya alirlar mazallah. :D
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • ゴールドメンバ
  • *****
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #6 : Aralık 04, 2009, 01:55:30 »
prius fiyatlarıyla da şahane 2 versiyon biri 41000 diğeri 49000 euro çok harika 200 senede falan çıkartır artık parasını ( prius'a saf ekonomi olarak bakmıyorum tabi ki yanlış anlaşılmasın)

Yeni Prius  Elegant    41.800 €       
Yeni Prius  Premium    49.300 €       
   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #7 : Aralık 04, 2009, 06:28:11 »
ben tipinide malzeme kalitesinide beğenmedim, tek hoşuma giden göstergeleri ön cama yansıtması

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #8 : Aralık 15, 2009, 23:14:50 »
bu fiatla alınmaz bizim ustalar bu aracı anlayana kadar enaz 3 sene geçer benim kafama takılan kullanılan pili kimbilir zamanla ne problemler çıkaracaktır yeni pilin fiatı nedir öğrenmeden alınmaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Prius
« Yanıtla #9 : Aralık 17, 2009, 20:10:06 »
İşte Toyota farkı bu .Diğer markalar daha Hybrid'in bile seri üretimine geçemediler.Fakat Toyota 1997 yılından bu yana seri üretim yapıyor ve sadece Renault'un 3 -4 senede sattığı araç kadar Hybrid motorlu araç satmıştır. Bu nedenle de toyota dünyanın en çok tercih edilen ve satılan ünvanına sahiptir. buna işte teknoloji derler daha diğer otomobil üretcileri uyusun dursun