Merhaba,
Devlet kurumunda memurum. Kısıtlı bir bütçem var ve sorun çıkarmayan bir 2.el alıp masrafa girmek istemiyorum. Aylık gelirim de düşük olduğundan az yakıt tütekitimi ve sanayiye az gitmesi en önemli konular benim için.
İşyerine gidiş geliş için ve çevre illere gidiş amaçlı kulanacağım otomabili. Tavsiyeler doğrultusunda Toyota Corolla'da ve Hyndai Accent'de karar kıldım. Öcenelikle toyota bulmazsam diğerini almayı düşünüyorum.
Her sorduğumdan farklı bir ses çıktı. Almak istediğim model 97-2001 arası eski kasa ve orta kasa denilen modeller. Burda Adana bölgesinde eski kasa çok tutulduğu için hala sıfır fiyatına satılyıor. Orta kasadan daha pahalı nerdeyse.
Önemli bir husus da motor hacmiyle ilgili. Kimileri bana 1.3 motor önerirken kimleri ille de 1.6 olsun hiç olmazsa 1.4 olsun dedi. Kimisi ille VVT-İ motor derken kimisi (tamirci gurubu ve servisten) bazıları da normal motoru tavsiye etti. VVT-İ lerde bazen sorun çıkıyormuş ve de çkınca bayağı masrafı oluyormuş.
İstediğim özellikler ise: Hava yastığı (olursa yolcu içinde çok iyi olur), ABS(bana gerekliyse), Klima(mutlak olmalı)
Daha önce doğuda kırsal alanda bir müddet Toros kullandım ve şöförlüğümü ordan edindim. Şehiriçi kullanımım yok gibidir.
Güvenli, az tamir gören, az tüketen fiyat-performansı yüksek bir mode arıyorum. Mesela 99 model dedikleri (danagöz) araçlar daha uygun özellikle 1.3 olanları. Eğer üst model ve 1.6 motor aldığımda farkı göremeyeceksem 99 model almayı tercih ederim. Satmak için değil binmek için alacağım. Alım satım yapmak istemiyorum araç sağlam olsun, uzun yıllar ciddi sorun çıkarmadan yürüsün yeter bana.
Weekend denilen sanırım geniş araçlar var, onlarda işime gelir, geniş bagaj çok iyidir bana o yüzden yaris benzeri modelleri tercih etmedim.
Yakınlarımın fikirleri doğrultusunda iyice kafam karıştı. 1.3 mü 1.6 mı, VVT-İ gerçekten iyi mi yoksa eski motor daha mı masrafsız? Hangi yıl modelini tercih etmeliyim? 1.3 ile 1.6 nın 100KM'de LPG ile yakıt tüketim farkı nedir? Şehiriçi tüketim farkı nedir?
Tavsiyelerinizi bekliyorum, bu haftalarda mutlak bir araç almam lazım. Aracı hasta taşıma amaçlı da kullanacağım. Teşekkürler.
Orta kasa denilen (99-2001) modeller hoşuma gidiyor, eski tipler de. Aracın rengi, tutulup tutulmadığı önemli değil.
Yardımlarınızı bekliyorum.

--------------------------------
2000 model 1.6 motor belden aşağısı boyalı beyaz danagöz denilen bir araç var. Çift hava yastığı ABS klima mevcut. Luna sanırım. Bu araçta sağlamlık açısından bir sorun çıkar mı ilerde? Ne kadar eder tahmini?