Gönderen Konu: otomatik vites sorunu  (Okunma sayısı 16890 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
otomatik vites sorunu
« : Eylül 26, 2009, 17:43:52 »
 öncelikle herkeze merhabalar. Aranıza yeni katıldım.öğretmenim daha önce aldıgım arabaya üzerime almadan haciz gelmesinden dolayı aldıgım kişideki corona ile takas etmek zorunda kaldım ancak corona da sorunlar var. açtığım konu daha önce açıldımı bilmiyorum ama açma gereğini kendi arabamdaki problemden dolayı duydum.

benim 94 model coronam var otomatik vitesli. aracımdaki problem:
vites geçişleriyle ilgili. aracın ilk haraketiyle birlikte cok kısa sürede 1-2-3. viteslere geçiyor ama devirsiz geçtiği için araçta baygınlık yapıyo vede 3 den sonra 130 lara cıktıgım halde 4 e geçmiyo. vites kutusunun yağını değiştirtmiştik bi ara vites kutusundan yağ damladı sordugumda fazla yagı attıgını soylediler bulundugum ilçede toyota servisi falan yok ve malesef anlayanda yok.
 ve malesef tek problemde bu değil birde araç lpg li ama sıralı değil. diger sıkıntı ise arabam benzinde çelısırken titreme yapıyordu ona baktırdık iki silindiri calısıyormus diger iki enjektöre elektirik gitmiyomus beyindendir dediler beynını gönderip yaptırdık ama hala aynı bişey deişmedi olan bizim paraya oldu şimdi beyni guya tamam ama sorun çözülmüş değil. sizce baska neden olabilir?
Şimdiden cevaplayacak arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...

Toyota Club Türkiye

otomatik vites sorunu
« : Eylül 26, 2009, 17:43:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
Ynt: otomatik vites sorunu
« Yanıtla #1 : Eylül 26, 2009, 17:50:51 »
  Selam.
 Geçmiş olsun.
 Sizi öncelikle Tanışma bölümünde tanıyabilirmiyiz? Ayrıca Profil bilgilerinizi doldurmanız mümkün mü?

Eğer iki silindire elektrik gelmiyor ise bence ilk bakılması gereken distribütör, sonra buji ve buji kablolarıdır.
 Şanzıman hiç mi 4. vitese geçmiyor?

2 silindiri çalışmayan bir aracın zaten sağlıklı hızlanmasını beklememek gerekir ve bu şekilde kullanımda başka sorunlar yaratabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 26, 2009, 17:54:08 »
  Selam.
 Geçmiş olsun.
 Sizi öncelikle Tanışma bölümünde tanıyabilirmiyiz? Ayrıca Profil bilgilerinizi doldurmanız mümkün mü?

+1,

Vites problemi yağ miktarı & tipi ve sensörlerle ilgili olabilir. Eğer bu sorun yağ değişiminden sonra çıktıysa muhtemelen yanlış yağ koyulmuş olabilir. Şanzımanda doğru yağ basınçları oluşmadığı için bu problem gerçekleşiyor olabilir

Sorunlu çalışma ise Hakan abinin yazdıklarına ek olarak; enjektörlerle veya kelebekle ilgili olabilir. Bir enjektör temizleyici ve kelebek temizleyici alıp deneyebilirsin. Bunlarla ilgili olmasa bile bunu periyodik bakım olarak kabul edebilirsin ;) Eğer aracını uzun süre benzinde kullanmadıysan bu problemle karşılaşılması büyük bir olasılıktır.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 26, 2009, 17:59:59 »
cok teşekkür ederim cevaplarınız için lpg deyken bi sıkıntı yok araçta sıralı olmadıgı için 4 silindirde çalısıyo.  önümüz kış oldugu için benzinde çalısma problemini çözmek istiyorum. beni biraz korkuttularda vites geçişlerini elektronik beyin yapar beyni gitmiştir falan diyen oldu açıkcası tedirginlik duydum. cünkü ilk 3 vites cok hızlı geçiyo.eger beyniyle alakalı ise tamiri mümkünmü?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 26, 2009, 18:26:51 »
vitesin kullanımı ile ilgili olabilir mi ayarları falan.
son vitese gecmesin diye bir ayar tuş olabilir.   overdrive vs sport mode
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 26, 2009, 19:00:43 »
çok sık uzun yola cıkmıyorum. en son kullanırken 100 110 lardayken cok bagırdıgından owerclock gibi bi düğme varya onu on yaptım bi vites attı ama o aslında bi vites deilde yarım vites gibi bi ekmiş oyle biliyorum ben araç hızlandı biraz ancak uyarı lambası yanıp sonmeye basladı. normal kullanımda vites geçmiyo. arkadasımızın dediği gibi yag işine bi baktırcam.inş ondandır yoksa beyinden falansa işimiz var demek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 26, 2009, 19:07:19 »
otomatik vites arızalı olduğu için yedek modda çalışıp son viteses geçmiyor olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 26, 2009, 19:17:10 »
Sanzuman yagi tavsiye edilen yag yerine baska bir yagla degistirilmis olabilir. Bir defa daha tahliye ve yeniden doldurma yontemi denenmeli, bu sefer tavsiye edilen tip ve viskozitede yag kullanilmali, sanzuman filtresi degistirilmeli, eski filtre uzerinde miknatislarin etrafinda biriken metal parcalari var mi yok mu ona bakmali. Aracinizin yagi kontrol edilip degistirilmesi gereken diferansiyeli var mi?

Silindirlerden ikisinde yanma olmamasinin sebebi buyuk ihtimalle bujiler/ilgili buji kablolari ya da enjektorlerdir.

Sanzumana belirtilenden fazla yag konmasi ciddi hasarlara yol acabilir.Isini bilen bir yerde drain&refill (kismi tahliye ve ekleme) yaptirilmali, filtre degistirilmeli. Vites kutusu derken sanzumanin altindaki tepsi gibi olan yag haznesinden bahsediyoruz degil mi?

O/D dugmesi basili mi degil mi? Basili degilse 4.vitese hic gecmez zaten.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 27, 2009, 03:52:16 »
öncelikle verdiğiniz bilgi ve öneriler için cok tsk ederim.dediğinizi yapcam en kısa sürede yağını deiştirtcem bu defa bilen birine yaptıttırcam deiştiren kişi bu işi bilen biri deildi. şanzımanın tam altındaki kısımdan kenarlardan damlama yapıyordu dikkat ettim ve motor ısınınca yağ attıgını farkettim ustaya sordugumda da fazla yagı atıyordur kesilir dedi. tahminimce problem enjektörlerde cunku benzinle calıstıramadıgımdan uzunca bi süre sadece tüple kullandım en son kısa giriyoruz diye baktırdıgımda önce beynini yaptırmam gerekti. şimdi enjektörler için benzine katılan tıkanmayı çözen bi katkı varmıs ondan alcam inş. hallolur.deiştirilmesi gereken diferansiyelden ne kastetiğinizi anlamadım cok bilgim yok acıkcası internetten arastırıyorum. bide herkez otomatik vites sakat en kısa sürede deiştir falan diyip moral bozuyo bilmiyorum artık napcaz.
O/D düğmesini her iki durumdada denedim bi deişiklik olmadı yani tam anlamıyorum ama bu düğmeden. soyle oluyo arac 110 gibi ikin motor devir saati 5-6 lara varıyo o düğmeye basınca 3-4 lere düşüyo ama tam olarak o düğmenin ne oldugunu anlamadıgımdan 4. vitesemi geçiyo bilemiyorum.
saygılarımla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Eylül 27, 2009, 11:24:36 »
 O/D (overdrive) düğmesi bir çeşit en üst vitese geçiş düğmesidir ve aracın özellikle uzun yol kullanımlarında yakıt sarfiyatını azaltmak, motor gürültüsünü düşürmek için vardır. Gerekli durumlarda kullanılması tavsiye edilir.
 Bakımları iyi yapılan bir otomatik vitesden korkmanıza gerek yok. Sadece otomatik vites kullanımının gerektirdiği özelliklere dikkat etmek lazım.
 Fazla yağı kenarlardan atması durumunu anlayamadım. Neden fazla yağ koyma gereği duydularki şanzımana. Otomatik vites şanzıman yağı kendine has özellikler içeriri ve uygun yağı kullanmak kesinlikle önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 27, 2009, 19:15:50 »
valla ben usta yağı koyarken yanında deildim. sonradan yağ damlayınca da fazlasını atar o dedi. aslında arabadan memnunum ama ufak tefek sorunlar var arac 300.000 km nın ustunde adam akıllı bi ustaya goturcem artık eger umut verici derse bakımını ufak tefegini yaptırtcam olmadı elden cıkarmaya bakcaz artık.
birde üstadım ben alıskanlıktan sanırım mesela kırmızı ısıkta veya normal yolda ilreden doncem diyelim hemen N konumuna alıyorum arabayı bunu cok sık yapıyorum ama. bu bi sorun teşkil edermi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 27, 2009, 19:28:51 »
Otomatik vitesli araclar, periyodik bakimlari aksatilmadan yapildigi surece duz viteslilere gore cok daha rahat, problemsiz kullanim saglar, Alper. Korkmaya gerek yok. Ama sanzuman cok onemli bir parca, bilmeyenlerin uzerinde calismasi yarardan cok zarar getirebilir. 'Fazla yagi atiyordur' demek ne demek? Niye fazla yag koydun sen bakalim. degil mi? Her aracin yag, antifriz kapasiteleri belli, bilgisayarda kayitli, araba bakima gelince hic bilmeyen biri bile VIN'i girip kapasiteleri gorebilir. Fazla yag/az yag/farkli yag sanzumanin omrunu kisaltir ('bitirir' dememek icin).

O/D surekli acik olmali. Gosterge ekraninda 'O/D off'isigi yaniyorsa adi uzerinde O/D kapali demektir ve kapali oldugu muddetce araba 4 vitesliyse 3. viteste kalir. Cunku O/D 4. vites. Arabayi 4. vitese gecirtmeyip yuksek devirli kullanmissiniz anlasilan, motor icin pek saglikli olmamis.

Enjektorler icin bulabilirseniz Gumout REGANE veya Lucas marka komple yakit sistemi temizleyici alin ve deneyin.
valla ben usta yağı koyarken yanında deildim. sonradan yağ damlayınca da fazlasını atar o dedi. aslında arabadan memnunum ama ufak tefek sorunlar var arac 300.000 km nın ustunde adam akıllı bi ustaya goturcem artık eger umut verici derse bakımını ufak tefegini yaptırtcam olmadı elden cıkarmaya bakcaz artık.
birde üstadım ben alıskanlıktan sanırım mesela kırmızı ısıkta veya normal yolda ilreden doncem diyelim hemen N konumuna alıyorum arabayı bunu cok sık yapıyorum ama. bu bi sorun teşkil edermi?

Kesinlikle arac hareket halindeyken vitesi N/bos konumuna getirmeyin.Surekli D (Drive)'de kullanin.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Eylül 27, 2009, 19:35:38 »
  Ahmet'in söylediği gibi bencede araç hareket halinde iken asla vitesi N konumuna almayın. Ancak ışıkta vs. beklerken alabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Eylül 27, 2009, 20:17:53 »
Motor teknolojisi fazla bilmiyorum sizin arabanın ama motoru destekliyen değişik sensörler vardır arabanın devrine göre yakışını saglayan oksijen sondası,hararet sensörü vb sizin titremeyi sorunu büyük bir ihtimalle soğukken yapıyordur varsa bu iki sensördende olabilir.Bende mm triptonik şanzıman var araba ben gaza basmadıgım sürece devamlı vites yükseltiyor ekonomik yakışa geçiyor ama gaza basmaya devam ederseniz vites değiştiriyor. birde sport dügmesi varsa onla ilgili bir problem olabilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '11
  • 26 kere teşekkür etti
  • 161 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 28, 2009, 01:41:09 »
anladığım kadarı ile aracınızda pek problem yok belki yanlış kullamaktan dolayıdır
o/d tuşu bir bakıma 3.vites tuşudur ona bastığınız zaman aracınız 3.vites üzerine çıkmaz yani 110-120 km hızda bagırmaya başlar vites ister
bu yüzden o dügmeye ihtiyacınız olamdıkça basmayın bastğınızda göstergede od diye bu arıza lambası değildir düğmeye bastığınızı hatırladır çok uzun süre düğmeye basılı giderseniz şanzıman ısınır arızaya girebilir
sadece bu düğmeyi yüksek hızda motor freni yapmak için kullanın
yada yüksek hızda ani hızlanmak için ulaşmak için basınki aracınız 4 ten 3'e düşüp kafa kaldırsın sonra tekrar basın 4'e geçsin
ayrıca gaz pedalını sonuna kadar basarsanız altında düğme vardır araba daha hızlanı vites ne olursa olsun
arabyı çalıştırdıktan d konumuna alın ve devamlı bu modda kullanın dedigim gibi ihtiyacınız olmadıkça od düğmesine basmayın bendede otm vites var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 11, 2009, 02:21:05 »
herkeze ilgilenip cevap verdikleri için teşekkür ederim. uyarılarınızı dikkate aldım. motor için bir yakıt temizleme maddesi aldım dün. bi kaç gün benzinle çalıstırcam. o/w dügmesini kapadım bu kezde araç çalısıktan haraket ettikten sonra yanıp yanıp sönüyo anlam veremedim nedenine. yani off konmundan on a geçince.açıkcası aracım cok temiz değil bide cok yol yapılmıs ufak tefegi cok cıkıyo.Artık elimden geldiği kadar yaptırtcam elime para geçersede deiştirmeyi düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Avensis 1.6 Comfort
  • Araç: Avensis
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 11, 2009, 12:40:00 »
Umarım probleminizi kısa sürede çözebilirsiniz, süreçleri bizimle de paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 17, 2009, 12:45:38 »
arkadaşlar kusura bakmayın cevabı geç yazıyorum.
araçtaki asıl problem gaz kelebeği konum sensörü nde imiş.otomatik vitesle ilgili problemim devam ediyor ancak o/d tusunu kapalı kullanıyorum cok sık uzun yola gitmediğim için çok büyük bi sıkıntı yasamıyorum. tek merak ettiğim motor ısınınca O/D lambası yanıp sonmeye baslıyo bunuda acıkcası pek anlamıs deilim ama böyle gitcek artık.
tekrar herkeze ilgilendiği için teşekkürleri bi borç bilirim.
iyi günler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 17, 2009, 13:36:08 »
tek merak ettiğim motor ısınınca O/D lambası yanıp sonmeye baslıyo bunuda acıkcası pek anlamıs deilim ama böyle gitcek artık.

O/D'nin devreye girme koşullarından biri de motor suyunun 50 C'ye kadar ısınmasıdır. Eğer motor ısındıktan sonra O/D yanıp sönüyorsa muhtemelen Over Drive sisteminde bir arıza vardır. Bence daha büyük masraflara yol açmadan bi baktırın.
 Bu arada bu olay çok karıştırılır kullanıcılar tarafından; O/D OFF lambası göstergede yanarken Over Drive devre dışıdır, Eğer göstergede O/D lambası yanmıyorsa Over Drive devrededir. bu ek bilgiyi de vermek istedim..
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 02, 2010, 19:36:03 »
arkadaşlar 15 tatili fırsat bilip arabamın sıkıntılarını büyük ölcüde yaptırdım, gaz kelebeği konum sensörü deişti, ki çok küçük olmasına karsın sıkıntı yaratan bi parca oyle kolay da bulunmuyo konya da ben baya ugraastım bulmak için, 0 ını sordum 40 45 güne gelir en az dediler, sansım yagver gittide cıkma bulduk bitane ayrıca konum sensorunun hemen üstünde takılı olması gerek bir parcada eksikmiş arabada tam ismini bilmiyorum ama küçük bir boru falan geçiyor zaten hemen orda fişi vardı ben önceden sordugumda bu şif ek bi özellik için yapılmıştır seninkiyle alakası yok denmişti söylenin bilmiyorum diyememesinden.
diğer sıkıntı ise sizlerede danıstıgım şanzımanda problem varmıs önce gaz telinden ayarlamaya calıstılar vites geçişleri ve tam gazda bi düşüge almasyla ilgili bi sıkıntı vardı, onun sebebide şanzımanın beyninde tıkanma olmuş sordugumda ben sanzıman yagını bu işi bilmeyen birine yaptırmıstım hatta bahsettiğim gibi yag atma olmuştu sanzımandan ondan olabileceğini fazla yagın arıza yaptırtabileceğini söyledi, şanzımanın masrafıda 300 tl ki bi tanıdığın vesilesiyle oldu o fiyatlara bakmıyoruz normalde dedi usta,
tekrar ilgilenen ve cevapyazan bütün arkadaşlara teşekkür ederim,
saygılarımla