Gönderen Konu: rezistansda kopma  (Okunma sayısı 5515 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
rezistansda kopma
« : Eylül 26, 2009, 11:38:14 »
araç vw jetta, aka cam rezistans tellerinde 1 2 yerde 2-3'er cm boyunda kopmalar mevzut, geçen kış cam neden açılmıyor bu cam şeklindeki soru işaretlerini gözle incelediğimde farkettim kopuklukları,
sorum bu kopuklar için nasıl bir çözüm uygulanabilir? daha önce başına gelen var mı? kopukları birbirine bağlayıp iletimi yeniden sağlayacak bir yöntem var mı? elektrikçiler bu konuda kabiliyet sahibi mi ?

Toyota Club Türkiye

rezistansda kopma
« : Eylül 26, 2009, 11:38:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Ynt: rezistansda kopma
« Yanıtla #1 : Eylül 26, 2009, 12:20:06 »
Doğan bey bu konuyla  ilgili  boya şeklinde  fırça ile sürülebilen  iletken  maddeler  olduğunu  çok  duydum. Kendim hiç  görmedim  ama forumlarda  bundan çok bahsediliyor. İyi bir  işçilikle orjinalinden ayırt edilemeyecek şekilde ve sorunsuz  tamir  edildiğini  okudum bir çok yerde.  İşte size bir  dökuman. http://www.obitet.gazi.edu.tr/obitet/arac_tamir/bozuk_rezistas.htm
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Eylül 26, 2009, 13:27:05 »
Osman bey ilgi ve alakanıza teşekkür ederim

lakin resimleri incelediğimde araçtaki kopukların 3'lü nokta kesişmesi olduğunu fark ettim yani orta bir yerdeki hatta değil üst ve yandan gelen kopuk diğer yana gibi 2 adet kopukluk var orası da akımın başlangıç noktası olduğundan 1 avuç yer çözülmekte amatör müdahale sınırları dışında galiba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 26, 2009, 14:13:00 »
gümüş sırlı iletken boya diye bişey vardı, işe yaradığını duymuştum. bi araştırın derim.
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 26, 2009, 14:20:26 »
Kış aylarında sürücüler, arka camda oluşan buğu yüzünden sık sık görüş problemiyle karşılaşırlar. Buğuyu yok etmenin tek yolu rezistansı çalıştırmaktır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı kopan ince rezistans telleri, sürücülerin başını ağrıtır. Oysa bu tellerin tamiri, piyasada satılan gümüş sırlı boyalarla birkaç dakika içinde yapılabiliyor.

Buğu yapar
Her ne kadar yaz aylarında varlığını unutacak bile olsanız, arka cam rezistansı arızalandığında tamiratını siz yapabilirsiniz. Çok ince ve hassas bir yapıya sahip olan rezistans telleri, ya otomobilin camı silinirken ya da otomobil stationwagon ise yükleme sırasında kopar. Isınarak arka camdaki buğuyu yok eden birbirine paralel bağlı bu ince ve hassas yapılı rezistans telleri koptuklarında kendilerini buğu yaparak belli eder. Sağlam olanlar ise görevlerini sürdürmeye devam eder.

Tamiri 5 dakika
Çoğu kullanıcı, kopan rezistans telini tamir ettirmeye üşenir. Basit bir tel için servise gitmek zahmetli bir iş gibi görünür. Ancak teller kopmaya devam edince arka cam tamamıyla buğu yapar ve asıl sorunlar da o zaman başlar. Servise gitmek için bütün tellerin kopmasını beklemek yanlış olur. Gümüş sırlı iletken boyalar sayesinde, otomobilinizin rezistansını 5 dakikada tamir edebilirsiniz. Üstelik tek başınıza.

Rezistans nasıl onarılır?

Tamir için ilk olarak, tellerden hangisinin kopuk olduğunu tespit etmek gerekir. Bunu anlamak için, rezistans çalıştırılır. Çalışan tellerin üzerindeki buğu çözülürken, kopuk tellerin olduğu bölgede buğu kalacaktır. Buğunun kaldığı bölgede telin üzerindeki kopuk kolaylıkla bulunabilir.

Gümüş sırlı iletken boyayı kopuk telin üzerine sürmeden önce yüzeyi temizlemek gerekir. Bunun için yüzeyi nemli bir bezle ve diğer tellere zarar vermemek için fazla bastırmadan silmelisiniz.

Temizlenen zemin kuruduktan sonra, gümüş sırlı iletken boyanın dışarı taşmaması için kutunun içinde bulunan ve ortasında rezistans telinin kalınlığı kadar boşluk olan özel karton, zemin üzerine konulur. Daha sonra, gümüş sırlı iletken boya o boşluğa sürülerek, kopuk iki telin ucu birleştirilir. Eğer kutunun içerisinden, özel delikli karton çıkmamışsa, kopuk kısmın her iki tarafı da bantlanarak boyanın dışarı taşması önlenebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, gümüş sırlı boyaların kullanılmadan önce iyice çalkalanması gerektiği. Boya uygulandıktan sonra, kuruması için 5-6 saat beklemek yeterli. Bu süre zarfında rezistansın çalıştırılmaması gerekir. Ancak bu kadar beklemek istemiyorsanız, bir saç kurutma makinesini boyanın üzerine tutarak daha çabuk kurumasını sağlayabilirsiniz 

http://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=8978
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 26, 2009, 16:59:47 »
Arkadaşlar bu iletken boya işi sanırım sizin düşündüğünüz kadar kolay olmayacak. Farklı direnç düzeyleri olacağından sorun yaratabilir (çok fazla ayrıntıya girip başınızı ağrıtmak istemiyorum ama elekrikle ilgili temel noktalardan biridir)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 26, 2009, 17:06:44 »
Ben bunun yüzünden arka camı değiştirdim.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • Kan Grubu: B+
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 26, 2009, 17:10:52 »
arka cam hiç buğu çözmüyorsa sorun nedir? görünürde kopuk telde yok!
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 26, 2009, 17:16:10 »
Düğmesini, sigortasını ve kabloların elektrik taşıyıp taşımadığını kontrol ederek sorunu aramaya başlayabilirsin ;)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 26, 2009, 17:27:19 »
  Evet, Mehmet'in söylediği gibi iletken boya sürme işi çok da kolay değildir. Çünkü az sürülürse oradan çabuk kopma, çok sürülürse fazla dirençten devreyi başka bir hattan tamamlama olabilir. Devrenin şemasıda önemli tabi. Eskiden komple arka cam rezistans kitleri satılırken artık böyle şeyler yok. İletken boya ile ve ohm metre ile deneme yapabilirsiniz. Olmaz ise arka cam değişimi en iyi yol olarak görünüyor. Bu arada arka camı içten silerken hem dikkat etmek, hem kablo yönlerinde silmek, hem çok silmemek, hemde yumuşak bir bez ile temizleme işlemini gerçekleştirmek lazım.

Arka cam rezistansı sigortası yanık ise, rezistansda ya da bağlantı noktalarında kopuk var ise çalışmayabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Eylül 26, 2009, 18:09:39 »
ooo cam değişimine kadar yolu var demek
tahmin ettiğim kadar kolay olmayacak anlaşılan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.kayabuyukcelen.com.tr
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: B-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 26, 2009, 18:25:02 »
Würth ün bir malzemesi var fırça ile sürülüyor. Önceden bant ile kapatıyolar sanırım çevresini. İyi bir usta yaparsa düzgün olabilir. Denemek lazım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Eylül 26, 2009, 19:24:43 »
Arkadaşlar bu iletken boya işi sanırım sizin düşündüğünüz kadar kolay olmayacak. Farklı direnç düzeyleri olacağından sorun yaratabilir (çok fazla ayrıntıya girip başınızı ağrıtmak istemiyorum ama elekrikle ilgili temel noktalardan biridir)
Aynen kopan rezistansta gümüş iletken farklı direnç gösteriyor ve orjinal sağlam rezistans kadar hızlı ve geniş yüzeydeki buğuyu çözemiyor bizzat denedim.Sağlam rezistanslara göre geç çözüyor buğuyu.
Eğer yapıcak olursanız ne kadar ince ve az miktarda gümüş iletken kullanırsanız sonuç o kadar iyi oluyo.Ama hiç bir zaman orjinalinin yerini tutmuyor çok denedim.Sağlam arka camıda değiştirmek istemiyorum napçaz bilmem.
Hatta sanayide bir elektirikçi ustası aliminyum soba boyası ve içerisine bakır tozu karıştırıp küçük tamirler yaptığını duymuştum ama denemedim.