Gönderen Konu: Yaris gösterge ışık ayarı nasıl.  (Okunma sayısı 7068 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
Yaris gösterge ışık ayarı nasıl.
« : Eylül 24, 2009, 22:53:03 »
Gündüz kısa farları açınca gösterge ışığı sönükleşiyor, haliyle görmek zorlaşıyor. Gösterge ışığı nasıl ayarlanır?
Aslında bu sönükleşme hava kararınca iyi oluyor, karanlıkta gösterge ışığı göz almıyor. Bu ayar işi kolay birşeyse gündüz parlak kullanırım gece de parlaklığı azaltırım diye düşünüyorum. Keşke gösterge ışığı basit bir ışık sensörüyle kendi kendine ayarlansa. :)
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Toyota Club Türkiye

Yaris gösterge ışık ayarı nasıl.
« : Eylül 24, 2009, 22:53:03 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: Yaris gösterge ışık ayarı nasıl.
« Yanıtla #1 : Eylül 25, 2009, 00:36:46 »
Timuçin abi Fotosel direnç ( LDR ) kullanarak istediğin sonucu alabilirsin.

FOTOSEL (PHOTOCONDUCTİVE CELL)
Tanım : Işığın yoğunluğuna göre direnci değişen bir elemandır (Işık yoğunluğu arttıkça direnci azalır)
Sembolü : Çoğunlukla aşağıdaki sembollerle ifade edilir.
Yapısı: Arkadaki, üstten görünüş ve kesit resimlerinde görüldüğü gibi, cam veya seramikten yapılmış, yalıtkan taban üzerine, ince bir tabaka halinde, bakır katkılı, kadmiyum sülfid, kadmiyum selenid veya kurşun sülfid gibi ışığa duyarlı maddelerden yapılmış bir tabaka yerleştirilir.
En üstte ise, aralarında kıvrık bir açıklık kalacak şekilde iki metal plaka yerleştirilir. Elektrot olarak tanımlanan her bir plakaya, iki çubuk lehimlenerek Fotosel'in harici bağlantı uçları oluşturulur
Yukarıda açıklanan hücre, üzerinde saydam cam pencere bulunan plastik veya metal bir mahfaza içine yerleştirilir. Işık, cam pencere yoluyla, kıvrık kanaldan geçerek, ışığa duyarlı tabakaya ulaşır.
işlevi: Fotosel'in iki yöndeki direncide aynıdır. Bu bakımdan, hem AC hemde DC besleme voltajı ile kullanılabilir, direnci, tam karanlıkta birkaç yüz MΩ, tam aydınlıkta ise birkaç yüz Ω'dur.
Yukarıda, prensip şemada görüldüğü gibi, Fotosel'e normal bir ışık geliyorsa direnci düşüktür ve devreden yeterli akım geçerek, örneğin kapıyı kapalı tutan sinyal oluşur. Fotosel'e bir cismin gölgesi geldi-ğinde ise, direnci artar ve akım azalarak, kapıyı açtıran bir sinyal gönderilir. Benzer şekilde, akşam karanlığı ve sabah aydınlanması île ilgili kontrol devrelerinde kullanılabilir.

Umarım yardımcı olur. İyi forumlar.
Burak Tolga Erdoğan Kardeşimizi Saygıyla Anıyoruz.
Bir zamanlar Yaris i vardı :S

Artık Corolla sı var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 25, 2009, 00:43:41 »
LDR kullanarak basit bir devre yapmak mümkün ama bunu monte etmek zor iş. Göstergeyi sökerken plastik tırnakları falan kırılır, ya da çizilir falan diye çekiniyorum. Göstergeyi söktük, Yarislerde gösterge içinde bütün herşey elektrinik ışıklı devreler, bu devrelerin bir ana devresi vardır mutlaka ama bu devreyi bulup da buraya ışığı ayarlayan devre eklemek sorun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 25, 2009, 09:40:01 »
Gündüz kısa farları açınca gösterge ışığı sönükleşiyor, haliyle görmek zorlaşıyor. Gösterge ışığı nasıl ayarlanır?
Aslında bu sönükleşme hava kararınca iyi oluyor, karanlıkta gösterge ışığı göz almıyor. Bu ayar işi kolay birşeyse gündüz parlak kullanırım gece de parlaklığı azaltırım diye düşünüyorum. Keşke gösterge ışığı basit bir ışık sensörüyle kendi kendine ayarlansa. :)

dediğinizi kendi aracımda yapabiliyorum,yani gündüz farlarıda yaksanız gösterge panelleri daha canlı yanabiliyor ama yaris konusunda birşey diyemeyeceğim onda da yapılabilir...

kendi aracımda yaptığım gibi anlatayım; ilk başta farları açtıkdan sonra km sıfırlama butonuna sırasıyla basınız ve km ekranında - veya -- sembolunu gördüğünüzde,km sıfırlayıcısına basılı tutun,farklılık olacaktır...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #4 : Eylül 25, 2009, 10:08:05 »
 digital göstergenin altında iki düğme var.soldaki km sıfırlama ve değiştirme için sağdaki düğmeye gündüz farları yakınca basarsanız daha canlı yanacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 25, 2009, 16:03:06 »
digital göstergenin altında iki düğme var.soldaki km sıfırlama ve değiştirme için sağdaki düğmeye gündüz farları yakınca basarsanız daha canlı yanacaktır.

+1. O kadar uğraşmanıza gerek yok, Timuçin Bey :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 25, 2009, 16:35:36 »

+1

Ben aracı yeni aldığımda uzun zamandır Corolla kullanan bir arkadaşımla dertleşmiştik bu konuda, sonradan bu forumdan öğrenmiştim sebebini. Aslında optitron panel aydınlatma şiddeti için farlar açık ve farklar kapalı olarak iki farklı değer saklıyor aracımız. Farlar açıkken değiştirdiğiniz değer farlar kapalı iken geçerli değil yani. Her ikisi için de ayrı ayarlar yapabilmek bir artı :-)
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 25, 2009, 16:50:55 »
+1

Ben aracı yeni aldığımda uzun zamandır Corolla kullanan bir arkadaşımla dertleşmiştik bu konuda, sonradan bu forumdan öğrenmiştim sebebini. Aslında optitron panel aydınlatma şiddeti için farlar açık ve farklar kapalı olarak iki farklı değer saklıyor aracımız. Farlar açıkken değiştirdiğiniz değer farlar kapalı iken geçerli değil yani. Her ikisi için de ayrı ayarlar yapabilmek bir artı :-)

Hakkı beyin mesajını da gördükten sonra üşenmedim dışarı çıktım ve denedim. Ama benim Yarisde yazılanlardan biraz farklı çalışıyor. digital göstergenin iki tarafında düğmeler var, soldaki km sıfırlamak için sağdaki yol bilgisayarı düğmeleri. km göstergesi odometre konumundayken düğmeye birkaç saniye basılı tutunca ışık şiddeti değişiyor. Bunu öğrendiğim iyi oldu. Artık rahat rahat gündüz farı yakabileceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 25, 2009, 22:11:03 »

Bunu bende diyecektim ama Timuçin abi biliyordur diye söyleyemedim utandım söylemeye :D
Burak Tolga Erdoğan Kardeşimizi Saygıyla Anıyoruz.
Bir zamanlar Yaris i vardı :S

Artık Corolla sı var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 25, 2009, 23:19:31 »
Bunu bende diyecektim ama Timuçin abi biliyordur diye söyleyemedim utandım söylemeye :D
Bilmiyordum, burada yazılınca öğrendim. Ama sağdaki değil soldaki düğmeden oluyor.