Aslında Myth Busters da çok güzel testler yapılıyor ve benimde ilgimi çekiyor ancak bunların bir çoğu gerçek bilimsel temelden uzak bir tabanda gerçekleştiriliyor. Benim bilimsel ölçülerimde klimalı ya da cam açık bağımsız tesleri için birde klima çalışmadan ve camlar kapalı kontrol testi gerekir. Bunun yanında kullanım tarzı, açılan cam sayısı ve açılma derecesi, rüzgar yönü ve şiddeti, hava nem, sıcaklık vs. değerleride her test için aynı olmalıdır. Hatta lastik sıcaklıkları ve motor sıcaklığı bile her tesette aynı tutulmalıdır. Yani gerçekte bu tarz tesetler göründüğü kadar kolay değildir ve çok zahmetlidir. Teset öncesi çok büyük çalışmalar isterler.
Yinede dediğim gibi klima her zaman açık camdan az tüketir diyemem ancak arada fark olsa dahi bu değer muhtemelen (tabi bilimsel test lazım) öok az olacaktır. Bunun yanında klimanın sürüş güvenliğine etkisi tartışılamaz ve aradaki fark bu yüzden önemsenmemelidir bence.
Seneler önce sabah erken İstanbul'dan Antalya'ya gidiyoruz ve aracı ben kullanıyordum. Bir ara ileride yolda bir karaltı gördüm (gündüz). Durumdan şüphelendim ve ön camları hemen kapattım ve o anda arı sürüsünün içine girdik. Aracın ön camından bile takırtı şeklinde sesler geliyordu.

Malesef bu gibi durumların yol açtığı kazalarıda duyuyoruz.
Bu arada aracın aerodinamik özellikleride tüketimde çok fazla etkilidir. Basit bir cant kapağı bile.