Gönderen Konu: Türkçemize Sahip Çıkalım  (Okunma sayısı 4195 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 52 kere teşekkür edildi
Ynt: Türkçemize Sahip Çıkalım
« Yanıtla #20 : Eylül 07, 2009, 17:54:23 »
Eskiden okuma-yazma oranı çok düşüktü ve din adamları bir nevi kurtarıcıydı dini tanıtma bakımından. Ancak günümüzde çoğu kişi okur-yazar ve artık bazı şeylerin kesinlikle Türkçe olması gerektiğini savunuyorum.
Yabancı dil elbet gereklidir! Atatürk'ün de Fransızca bildiğini unutmamak lazım!

İkisi de birbirinden çok ayrı bambaşka şeyler...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 07, 2009, 17:54:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Eylül 08, 2009, 01:51:25 »
Arkadaşlar yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Dağhan, ben de seninle aynı fikirdeyim; bir, hatta mümkünse daha fazla yabancı dil konuşulabilmenin kesinle artıları vardır. (İran cumhurbaşkanına İngilizce olarak nasılsınız diye soruldu, sadece bir iki ay önce, cevabı sadece "yes" oldu. "One minute" dan daha fazlası konuşamayan bir başbakanımız var. Onlar da kendilerini ayıplıyorlar bu eksikten dolayı, umarım ileride bu gibi sorunlarla karşılaşılmaz)

Murat abi, bence Sn Sinanoğlu'nun ne demek istediği ile ilgili bir yanlış anlaşılma var. Bence görüşleri kesinlikle ütopik değil, aksine gözlemdir. Onun yaptığı şey; dünya üzerinde gördüğü durumlara kendince yorumlar yapıp bizlere aktarmak, aynı zamanda o durumlara düşülmemesi için ne yapılması gerektiğini kendince belirtmek. Onun Türkçeye daha fazla önem verilmesini istemesinin iki nedeni vardır;

# Dil; kültürü oluşturan, yaşatan canlı bir varlıktır. Dilimizi kaybedersek kültürümüzü, benliğimizi kaybederiz.
# Türkçe yeni kelime türetme açısından mükemmel bir dildir (sondan ekli diller aynı özellikleri gösterir, Türkçeye benzeyen diğer bir dil ise Japoncadır, ama onun hareket kabiliyeti Türkçe kadar iyi değildir). Bu nedenle Türkçe bilim dilidir. Aynı zamanda Türkçe yapı itibariyle önemsiz kelimelerin cümle başında bulunmasıyla başlayarak, sonuçta en önemli kelimenin söylenilmesi ile biter. Belki bu birçok kişi için pek fazla birşey ifade etmeyecek ancak bu aynı zamanda düşünce sistemini oluşturur. Bu düşünce sistemi "bize atalarımızdan zaten miras olarak geliyor". Yani dil düşünce sisteminin temelini oluşturur, düşünme sistemi ise bilimde yaratıcılık ve ilerleme açısından en önemli etkendir.

Tabii son aşama reklam. işte bu bizim yapamadığımız şey, Sn. Sinanoğlunun reklamını ne yazık ki Amerika yaptı, ancak organ nakilleri (özellikle böbrek) konusunda harikalar yaratan Akdeniz Üniversitesinin reklamını yapacak yer olmayınca, bunu kimse bilmiyor.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #22 : Eylül 08, 2009, 08:52:34 »
Konu biraz amacının dışına çıktı zannediyorum. Cevap hakkımı kullanarak kimseye de cevap hakkı doğurmadan DİNLE olan kısmını kapamak istiyorum. Ama DİLLE olan kısımında sonuna kadar devam edeceğim.

1- İnsanlar neye inanırsa inansın ve nasıl ibadet etmek isterse istesin. (Cumhuriyet'in temeline dokunacak gafletten uzak durmak kaydıyla)
2- İnsanların en temel ihtiyacı olan bir şeye inanma ve ibadet etme özgürlüğüne dokunmak o insanı devlete düşman etmek demektir.
3- Bu ülke televizyonlarında melekler dişi midir, erkek midir tartışması yapıldı. Bu somut gerçekten örnek verildi. Tıpkı ezan Türkçe okunsun mu, okunmasın mı tartışması yapıldığı gibi.
4- Eğer bizler ve bu ülkenin aydınları ilim ve feni televizyonlarda tartışmak yerine dini motifleri veya semavi konuları tartışırsak hep peşinde koştuğumuz Avrupayla aramızı bırakın kapamayı iyice açarız. Sonra da onların yazdıkları ilmi ya da edebi eserlere hayranlıkla bakar acaba onların dilinde eğitim alıp dillerin mi öğrensek deriz. (Bağlantı kuruldu)

Yinelemek istiyorum; Avrupa dillerinin öğrenilmesine karşı değilim bilakis her okulda adam gibi eğitimle herkesin en az bir dil bilmesi taraftarıyım. Karşı olduğum ve olacağım konu Türkiye Cumhuriyetinde eğitim ana dilde verilmelidir. Lütfen bunu ayıralım.

Forumları dikkatilece okursak güzel bir Türkçeyle ve imla kurallarına uyularak yazılan yazılara çok az rastlarız. Çünkü Türkçeyi bilmiyoruz ve konuşamıyoruz sonrada gidip nasıl eğitimi yabancı dilde alacağız, adam daha Türkçeyi bilmiyor.
Teknik bilgisi olan arkadaşlar bilirler, metal malzemelerin içinde sarı diye tabir ettiğimiz MS58 diğer adıyla pirinç malzeme vardır. Tercumanımıza, "diş sayısı 32 sarı malzemeden yapılacak" diye bir yazıyı tercüme ettirdik. Yellow gear, diye başladı çünkü o sadece papağan gibi öğrenmiş, Oktay SİNANOĞLU'nun tabiriyle tarzanca dil biliyor. Şimdi bildiği bu tarzanca dille eğitim alıyor, ben hayel edemiyorum eden etsin.

Saygılarımla...
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Eylül 08, 2009, 19:22:38 »
Her tercuman her konuda ceviri yapamaz. O anlasiliyor buradan. Teknik tercume, gunluk konusma dilinin cevirisinden farklidir elbette.
Caykur'un Rize Turist Cayi burada da satiliyor. Ingilizce'ye 'Tea Special' diye cevirmisler. Cay yetisir demek icin 'tea is grown up' demisler... :P
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Eylül 09, 2009, 02:43:04 »
gayet güzel çeviriler, başka nasıl olabilirdiki......???????

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Eylül 09, 2009, 15:03:07 »

Yinelemek istiyorum; Avrupa dillerinin öğrenilmesine karşı değilim bilakis her okulda adam gibi eğitimle herkesin en az bir dil bilmesi taraftarıyım. Karşı olduğum ve olacağım konu Türkiye Cumhuriyetinde eğitim ana dilde verilmelidir. Lütfen bunu ayıralım.

Ana dil yerine Türkce diyelim. Kafalar karismasin.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Eylül 09, 2009, 15:12:50 »
+1500000000000

O konulara girersek çıkmamız biraz zor olabilir ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #27 : Eylül 09, 2009, 16:01:50 »
Uyarı için sağolun, o zaman kafası karışanlara.  :)

Ana dil = Resmi dil = TÜRKÇE

Daha bu gün televizyonların bir çoğunda sel felaketiyle ilgili haber spikerleri "sel sularına kapılan araçlar" diye anlatıma başlıyor. Zaten sel sudan meydana gelir "sele kapılan araçlar" denileceğini bilmeyen Türkçe özürlü TV'ler ve spikerleri var.
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Eylül 09, 2009, 18:39:43 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #29 : Eylül 09, 2009, 21:47:11 »
Uyarı için sağolun, o zaman kafası karışanlara.  :)

Ana dil = Resmi dil = TÜRKÇE

Daha bu gün televizyonların bir çoğunda sel felaketiyle ilgili haber spikerleri "sel sularına kapılan araçlar" diye anlatıma başlıyor. Zaten sel sudan meydana gelir "sele kapılan araçlar" denileceğini bilmeyen Türkçe özürlü TV'ler ve spikerleri var.

Olurmu hiç....mesela  "insan seli" diye bir terim hiç duymadınmı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #30 : Eylül 10, 2009, 09:11:25 »
Kemal bey, pek tabiki duydum. "İnsan seli", "kum, sel olmuş akıyor" gibi cümleler benzetmedir. Benzetilen Seldir, yani taşkın/taşan sudur. Aynı şeyi "sel suları" diye kullanamazsınız zaten sel taşkın/taşan sudur.  ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • 34 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Eylül 10, 2009, 15:36:26 »
yangın yanıyo...

ölü ölmüş....

beni en çok eğlendiren iki tamlama.....

ben izninizle konuyla ilintili olarak bir düşüncemi paylaşmak istiyorum.....

türkiye de malum her bölgede konuşulan farklı bir türkçe var bunu nerden biliyorum? kırsal kesimde çalışmamdan ve sürekli insanlarla dialog halinde olmamdan dolayı biliyorum...

birlikte çalıştığım arkadaşlarımı yada arkadaşlarımı yaptıkları hatalar yüzünden (türkçe konuşma ile ilgili) eleştirdiğimde çoğunlukla tepkiyle karşılaştım....

bunun yerel jargon olduğunu yada o yörenin dili olduğunu ve değiştirilmemesi gerektiğini iddia ettiler... bence bu konu üzerinde de durulmalı...

örnek: safranboluda "getir" yerine "götür" ve tersi kullanılır.... bunun yanısıra "eletmek" "götmek" gibi fiillerde kullanılır...
mesleki örneklere gelecek olursak... hasta yakınmaları arasında "bun gelmek" "dumağ olmak" gibi yöresel yakınmalar mevcuttur...

işin özü kendi fikrim şiveye karşı değilim.....

amma ve lakin türkçenin yöresel hatalarla kullanılmasına karşıyım.....
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
« Yanıtla #32 : Eylül 10, 2009, 16:35:43 »
Arkadaşlar,
Hazır yeri ve zamanı gelmişken bir konuyu güncelleyeyim.

http://www.toyotaclubtr.com/site-kurallari/turkce-yazim-kurallari/msg124686/#new

Burada internetten topladığım bilgileri, özetle buraya aktarmıştım. Hazır kendimi yalnız hissetmiyorken, buyrun siz de eklemek istediklerinizi buradan paylaşın ve ben de sizin adınıza oraya ekleyeyim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Eylül 10, 2009, 16:40:49 »
Devlet eğitim ve yayın kurumlarında Türkçe'nin bir şivesini resmileştirmiştir (İstanbul Türkçesini) bu diğer şivelerin hatalı veya bozuk olduğunu göstermez. "Resmi dil" devletlerin pratik yararı için konmuş bir uygulamadır. "Doğru Türkçe'yi tespit etmek" gibi bir misyonu olamaz. Bu siyasetin değil bilimin işidir ve bilim de dilleri tüm diyalektleriyle birlikte bir renk yelpazesi (spektrum) gibi algılar.

Diğer konuya gelince: TV spikerleri ve yazarlar sıklıkla semantik (dilbilimin anlamsal yönü) hatalar yapıyorlar. Arabaları önüne katan varlık "sel" 'dir . "Sel suyu" değildir.. Doğru... Sel suyu diye bişey vardır tabi. Materyal olarak sudan sözetmek isterseniz: "Sel suyundan içen insanlar hasta oldular." gibi mesela. "İnsan seli" ise bir benzetmedir tabi ki bir "sel çeşidi" değildir.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Eylül 10, 2009, 18:42:02 »
  ''Selin araçları denize sürükledi'' derkende burada kastedilen kız Selin (Bakir-Gür akan su) değildir. :)
 Bu şakanın yanında şunuda farketmişsinizdir; üst yapıya ne kadar çok önem verilmiş ancak kesinlikle daha maliyetli, olması gereken yalnız reklamı olmayan bir alt yapı yok/muş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Eylül 11, 2009, 01:21:55 »
Bir dil öğretmeni olarak(ingilizce) yöresel hataların acısını en cok çekenlerden biriyim
4 yıl trabzonun bir dağ köyünde çalışmıştım, türkçe-edebiyat yazılılarından sonra o branştaki arkadaşlar gülme krizine girip yazılıları okuyamazlardı
mesela= adamın alacağı var, arkadaşı onu teşvik ediyor, git adamı sıkıştır, al paranı diyor
düşünsenize karadeniz şivesinde "ı" lar "i" olarak kullanılıyor

".....düştü, üstü başı yırtıldı; kötü görünüyordu..."
bu ifadede de "k" lerin  "g"  olarak kullanıldığını düşününce....özetle hande hanıma katılıyorum,
yöresel şiveler dilimizi mahvediyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Eylül 11, 2009, 13:36:00 »
:) Oradaki olay yöresel dışında aslında etnik.
O şivenin resmi şive olma şansı zaten yoktu.
Tabi farklı etnik grupların Türkçe'yi bozucu etkisi olabilir. Fakat bizim lazca üzerindeki yokedici etkimiz düşünülünce (göçler gibi kültürel etkileşimlerden bahsediyorum) her halde fazla söyleyecek bişeyimiz olamaz. "Türkçe'miz lazların saldırısı altında" gibi bişey demek her halde pek vicdanlı olmaz.
Diğer yandan İstanbul türkçesinin, diyelim ki orta Anadolu'da veya güney Ege'de konuşulan türkçe'den "daha türkçe", "daha saf türkçe" veya "daha doğru türkçe" olduğunu iddia edemeyiz. Bunu arzetmek istemiştim. Bir tanesinin resmileşmesi gerekiyordu İstanbul seçildi.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Eylül 11, 2009, 13:42:44 »
Tamamen katılıyorum Ahmet abi. Zaten bizim üzerinde durduğumuz farklı dillerin Türkçe üzerindeki olumsuz etkisi. Şiveler bir dilin renkleridir. Bunlar dili bozmaz, şiveler doğru kullanıldığı süre anlatım bozukluğu da yaratmaz :)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Eylül 11, 2009, 15:01:26 »
Türkçe'nin dil bilgisi kurallarına uyulduğu müddetçe yöresel deyimlerin kullanılmasında veya Türkçe'nin belli bir ağız ile konuşulmasında bir sakınca görmüyorum. Bu bilakis Türkçe'ye zenginlk kazandıracaktır. Fakat bence burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her ferdin, yazı dilini temiz bir Türkçe ile kullanmasını sağlayacak bir eğitim sisteminin olması zorunluluğudur. Sebebi ister özenti; ister ağız farklılıklarının yazıya yansıması olsun, yazı dilindeki bozulma Türkçe için en büyük tehdittir.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #39 : Eylül 11, 2009, 15:14:35 »
Türkçe'nin dil bilgisi kurallarına uyulduğu müddetçe yöresel deyimlerin kullanılmasında veya Türkçe'nin belli bir ağız ile konuşulmasında bir sakınca görmüyorum. Bu bilakis Türkçe'ye zenginlk kazandıracaktır. Fakat bence burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her ferdin, yazı dilini temiz bir Türkçe ile kullanmasını sağlayacak bir eğitim sisteminin olması zorunluluğudur. Sebebi ister özenti; ister ağız farklılıklarının yazıya yansıması olsun, yazı dilindeki bozulma Türkçe için en büyük tehdittir.

+1