0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yinelemek istiyorum; Avrupa dillerinin öğrenilmesine karşı değilim bilakis her okulda adam gibi eğitimle herkesin en az bir dil bilmesi taraftarıyım. Karşı olduğum ve olacağım konu Türkiye Cumhuriyetinde eğitim ana dilde verilmelidir. Lütfen bunu ayıralım.
Ana dil yerine Türkce diyelim. Kafalar karismasin.
Ana dil = Resmi dil = TÜRKÇE
Uyarı için sağolun, o zaman kafası karışanlara. Ana dil = Resmi dil = TÜRKÇEDaha bu gün televizyonların bir çoğunda sel felaketiyle ilgili haber spikerleri "sel sularına kapılan araçlar" diye anlatıma başlıyor. Zaten sel sudan meydana gelir "sele kapılan araçlar" denileceğini bilmeyen Türkçe özürlü TV'ler ve spikerleri var.
Türkçe'nin dil bilgisi kurallarına uyulduğu müddetçe yöresel deyimlerin kullanılmasında veya Türkçe'nin belli bir ağız ile konuşulmasında bir sakınca görmüyorum. Bu bilakis Türkçe'ye zenginlk kazandıracaktır. Fakat bence burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her ferdin, yazı dilini temiz bir Türkçe ile kullanmasını sağlayacak bir eğitim sisteminin olması zorunluluğudur. Sebebi ister özenti; ister ağız farklılıklarının yazıya yansıması olsun, yazı dilindeki bozulma Türkçe için en büyük tehdittir.