0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Almayalım abicim. Bi süre de toplu taşım araçlarını kullanalım ne var sanki.
Farklı bir yol olacak ama aynı etkiyi benzinsiz kalmadan doğuracak bir yöntem daha biliyorum; amaç fiyatları aşağı çekmek ama firmalar bazında (tabi bu dolaylı olarak devletin belirlediği fiyatları da aşağıya çekecektir). Nasıl mı olacak; iktisat teorilerine girip canınızı sıkmak istemiyorum işin özü şu şekilde olacak; kura çekip bir kaç şanssız firma seçeceğiz ve buralardan alım yapmayacağız, ama bu hareket kitlesel olmak zorunda. Satış yapamayan firma kar marjlarını düşürerek fiyat belirleyecek, fiyatları belli bir oranda düşürdükten sonra ilk başta tespit edilen firmalardan alım yapılıp diğerlerinden yakıt almayacağız. Bu tüm sistemi etkilecek ve istenilen sonuçlara varılacaktır Teorik olarak yazması kolay ancak uygulamasını bulmayı da size bırakıyorum .
Mehmet, Turkiye'deki benzin fiyatlari satis yapan firmalarin kar marjlarindan dolayi yuksek degil ki.2 kurus,3 kurus indirseler ne olacak? Fiyatlari belirleyen bir numarali etken vergi. Devlet bunda koklu degisiklik yapmadiktan sonra fiyatlar normale donmez. Onun icin bu protestonun hedefi devletin vergi politikasi olmali, benzin satan firmalar degil.Herkesin katilimi saglanirsa tuketim radikal bicimde dusurulebilirse devletin benzinden, mazottan elde ettigi gelirler duser, 1 ay devam ederse bu protesto, gelir dususu devleti yeni carelere zorlar. Rasyonel yoneticiler icin care verginin dusurulmesidir.
Ahmet hocam biz düşük fiyatlı yeri seçip bir ya da bir kaçını protesto edince bizim yerimize onlar devlete yüklenecek, benzin üzerinde uygulanan vergiyi düşürün diye. Onların böyle bir istekte bulunması bizimkinden çok daha etkili olacak. Bir tarafta ki vergiyi düşüren devlet, vergi yakıpları / kaçaklarının üstüne yoğunlaşacak. Türkiyedeki vergi gelirlerinin yaklaşık %60 civarı maaşını peşin alanlardan sağlanıyor (yeni memur ve işçilerden). Bu kadar büyük bir saçmalık olamaz onlarca hatta yüzlerce devasa firma var ama o büyük firmalarla, orta ve küçük boy işletmeleri de toplasan memur ve işçilerin verdiği verginin oranına bile yaklaşmıyor (bırak yaklaşmayı neredeyse yarısı). Aynı zamanda Türkiyenin en zengin %20'lik nüfusu toplam gelirim %80'ine sahipti. Sanırım bu değerler bu saçmalığın boyutunu açıklamaya yeter. (Vermiş olduğum veriler birkaç yıl öncesine ait, şu an için emin değilim ama çok büyük bir değişiklik olduğunu sanmıyorum)
Son durumumuz nedir arkadaşlar. Protesto ediyor muyuz kimseyi?