Arkadaşlar, Bilgi edinme kanununa istinaden, hakkımı kullanarak Eminönü Emniyet müdürlüğü sayfasından form doldurdum;
Rehin işlemlerinin farklı il'den yapılıp yapılamayacağını sordum. Gelen yanıt aşağıda (mavi yazılar):
( Bu arada, ben rehin kaldırmak için İstanbula gittim, (tam da sel felaketinin olduğu gün)
Saat sabah 09:00'da müraacaat etmiş olmama rağmen, İşlemi ve noter satış yazısını ancak saat 11:55'te
alabildim, o da yalvar yakar. Rica'da bulunmasaydım, sanıyorum biriken dosayları bekleyecektim ve
saat 14:00/15:00 gibi ancak alabilecektim yazıyı.
Yine sağ olsun işlemi yapan memur anlayış gösterdi ve memulrarın öğle paydoslarından önce işimi gördü. )
"b) Zayi, yıpranma, eskime, rehin kaldırma veya çeşitli nedenlerle yenilenmesi gereken motorlu araç tescil ve trafik belgeleri ile tescil plakalarının yenilerinin verilmesi işlemleri, aracın tescilli olduğu trafik kuruluşunca yapılabileceği gibi, araç sahibi veya vekilinin yapacağı başvuru üzerine herhangi bir trafik tescil kuruluşunca da yerine getirilebilir." hükmü yer almaktadır.
Yukarıda açıklanan Yönetmelik hükmü gereğince rehin kaldırma işlemleri herhangi bir trafik tescil kuruluşunda yapılabilir. Konu ile ilgili yapılacak işlemler 06.06.2007 tarih ve 100867 sayılı talimatla 81 İl Emniyet Müdürlüğüne bildirilmiştir. İyi günler dileriz. 2069"